Naslovna Biljni preparati Ljekovite biljke i njihova primjena

Ljekovite biljke i njihova primjena

Još u davnoj povijesti narod je okrenuo svoje lice prirodi, promatrajući prirodne zakone i proučavajući njezinu ljekovitu snagu. To je bio put koji je počeo donositi plodove. Proučavalo se djelovanje biljaka, plodova, minerala i domaćih produkata na liječenje pojedinih bolesti. Tako se stvorila posebna grana medicine. Danas je naučna medicina već daleko otišla u pronalaženju lijekova. Veliki dio zanimanja medicine posvećen je proučavanju ljekovitog bilja, njegovom utjecaju na naše tijelo, bolest i stvaranju dobrog lijeka za naš organizam. Svuda oko nas postoji opća ravnoteža, pa tako i ravnoteža bolesti i ljekovitog bilja. Sve bolesti pa čak i one najteže za koje smatramo da su neizlječive, u prirodi to jest u ljekovitom bilju ima lijek. Stvar je u tome, da treba znati koja je ljekovita biljka najuspješnija u liječenju pojedinih bolesti, jer svaka biljka ima svoje određeno ljekovito svojstvo. Također miješanjem biljaka, te njihovih dijelova (kao što su: list, cvijet, korijen itd.) pa tako i njihova svojstva u nekim određenim količinama dobivamo lijekove za mnoge bolesti

Dijelovi biljaka

delovi biljaka

Naziv: Korijen

Latinski naziv: Radiax

To je podzemni dio biljke kojim je biljka pričvršćena za zemlju. Biljci služi za primanje hrane iz tla. On može biti čupav i končast, glavni dijelovi su mu deblji i mesnati, a završeci tanki i nježni. Korijen može biti i drvenast. Deblji dijelovi korijena sadrže veće količine tvari, kao što su ugljikohidrati u obliku šećera, što mu u većini slučajeva daje slatkast okus. Mnogo ljekovitog bilja ima aktivnih tvari u korijenu, pa se radi tog svojstva bere i koristi za izradu lijekova.

Naziv: Gomolj

Latinski naziv: Tuber

To je također podzemni dio biljke. Uglavnom je zaobljenog oblika, mesnate i sočne strukture. Gomolji uglavnom sadrže mnogo ugljikohidrata vitamina i minerala. Ta svojstva mu daju veliku prehrambenu vrijednost.

Naziv: Lukovica

Latinski naziv: Bulbus

To je podzemni dio biljke koji je kratkog okruglog oblika a može biti i duguljastog, sadrži listove koji su zbijeni i mesnati. Sadrže pohranjene rezervne hranjive a i još najrazličitije tvari. Primjerice, crveni luk ima takav podzemni dio a i ujedno se smatra da sadrži ljekovita svojstva.

Naziv: Podanak

Latinski naziv: Rhizoma

To je podzemni dio biljke koji nalikuje nadzemnom djelu. Često se na njemu razvijaju listovi u obliku ljusaka koji nisu uobičajene zelene boje. Ponekad se na njemu nalaze i listovi nadzemnog dijela, može biti jednostavnog oblika a i razgranat. Traje nekoliko godina i raste u jednom smjeru ili pak u nekoliko smjerova.

Naziv: Stabljika

Latinski naziv: Caulis

Taj dio biljke na sebi nosi listove i cvjetove. Sastoji se od dva dijela: podzemni i nadzemni. Podzemni dio se razlikuje od korijena po tome sto ima ostatke listova na sebi. Nadzemni dio raste uspravno i u dva oblika, a to su zeljast oblik i drvenast oblik. Postoje dvije vrste stabljika jednogodišnje i višegodišnje stabljike. ne posjeduju mnogo ljekovitih svojstava, pa se zato bas i ne beru mnogo u ljekovite svrhe.

Naziv: kora

Latinski naziv: Cortex

Kora je vanjski omotač stabla. Sastoji se od nekoliko slojeva, vanjski dio i unutarnji dio. Vanjski dio je čvrst, žilav, ispucan i tamniji. Unutarnji dio je mnogo nježniji i svjetliji sa živim stanicama koje sadrže mnogo organskih spojeva i zbog tog svojstva ih često upotrebljavamo u ljekovite svrhe.

Naziv: Cvijet

Latinski naziv: Flos

Imaju veoma složene oblike, služe za razmnožavanje biljke. Razmnožavaju se oprašivanjem vjetra i insekata. cvjetovi su raznolikih boja, oblika i dijelova. U njima se nalaze prašnici i tučak sa sjemenim zamecima. Oni sadrže mnogo ljekovitih svojstava pa ih zato koristimo u ljekovite svrhe. Treba ih brati oprezno jer su nježne građe.

Naziv: Plod

Latinski naziv: Fructus

Iz cvijeta nastaje plod to je proces od oplođivanja biljke. Velika je raznovrsnost među cvjetovima, a još je veća među plodovima. U plodovima biljka pohranjuje raznolike tvari koje sadrže ljekovita svojstva ili pak otrovna. Plodovi se često koriste u ljekovite svrhe.

Priprema čajeva

Čaj se priprema od odabrane ljekovite biljke ili mješavine biljaka, koje se propisno usitne. Veći plodovi, kore i korijenje moraju se prije spravljanja mješavine dobro na sitno izrezati ili istucati. Sve ljekovito bilje, koje je odabrano za čaj moraju se dobro promiješati, da mješavina dobije podjednak, homogen izgled. Mješavina ne smije biti izmrvljena tako da prelazi u prah. Ako se taj prah ipak nađe u mješavini, mora se sijanjem odstraniti. Čaj se priprema tako da se uzme čista porculanska ili emajlirana posuda, koja se ispere uzavrelom vodom, u nju se stavi određena količina ljekovitog bilja, i to se prelije kipućom vodom. Količina vode ovisi o količini ljekovitog bilja. Tada se posuda prekrije čistim lanenim ubrusom i ostavi na toplom mjestu 10-20 minuta. O dužini stajanja ovisi i jačina čaja. Čaj se rijetko kada kuha, i to samo one mješavine koje se sastoje od kora i korijenja ljekovitih biljaka. Mješavine sastavljene od raznih kora, korijenja, biljnih plodova, osobito ako su sušene potrebno je sitno izrezati i staviti u hladnu vodu da sastojci omekšaju. Tako stoje 6-8 sati, a tada se u toj vodi prokuhaju i ocijede. Svaki čaj treba koristiti u trajanju od najmanje 5-6 tjedana.

Trudnice oprez!

Trudnice ne bi trebale koristiti i konzumirati ljekovito bilje tijekom trudnoće. Razlog je jako jednostavan, neke biljke mogu povećat rizik od pobačaja. Ovo su samo neke od biljaka koje ćemo navesti te preporučamo da ih ne konzumirate tijekom trudnoće:

Koru korijena žutikovine

Bratić

Bobice borovnice

Sitnu metvicu

Vinobojku

Rutvicu

Senu

Mirisni pelin

Vratić

Tuju

Obični pelin

Balzam od kruške

Krasuljicu

Glogov plod

Planinsku metvicu

Pupoljak

Gospinu travu

Još jedna napomena, jako je pametno ne pretjerivati s celerom i peršinom. U manjim količinama neće škoditi dapače pomoći će. Važno je ne pretjerivati.

Miko Lamberto
Eistria je vaš informativni portal za sve što vas intersuje o zdravlju i zdravstveni pogodnostima raznih preparata, voća, povrća i drugih prirodnih jedinjenja...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upišite vaše ime ovde

Obavezno pročitajte

HPV virus lečenje

HPV virus i njegovo uspešno lečenje

0
U poslednje vreme imamo jako puno poziva od strane osoba koje imaju problem sa HPV virusom. Ovim putem bih želeo da naglasim da je...

Forum

Ekcem

0
Strucnjaci su jednoglasni  najbolji nacin da se nosite sa svrbecim oblastima ekcema na kozi jeste da je odrzavate dovoljno vlaznom. To znaci da se klonite vode koliko...

Oboljenja organa za disanje

0
Organi za disanje mogu da obole i tada se mora sprovesti lečenje. U velikom delu pluća može se javiti zapaljenje pri kome se u...

Lekovito bilje korisni saveti

0
Za ishranu i lečenje Od davnih vremena naši preci su zavisili od biljaka, koje su ih hranile i održavale ih zdravim. Onda su pre stotinak...

Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

0
Pimpinella anisum L. – gajena vrsta Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 20-60cm, sa tankim korenom i valjkastom stabljikom, šupljom u sredini, malo dlakavom i...

Kancer prirodno lečenje i prevencija

0
Da biste smanjili rizik od obolevanja od malignih oboljenja, dovoljno je da pogledate u svoj frižider. Dr Ričard Beliveu sa Univerziteta Kvebek u Monteralu, koji je...
Mi koristimo kolačiće na našem sajtu da bi Vam omogućili najbolje iskustvo. Da bi ste nastavili da koristite sajt, složite se da koristite kolačiće.
Prihvati
Privacy Policy