limun dijeta

Limun dijeta – Dokazana dijeta za mršavljenje i čišćenje organizma

15 minutes, 32 seconds Read

Limun dijeta poznata i kao the Master  Cleanse ili Maple Syrup Diet je dijeta  koja rezultira brzim mršavljenjem za dve nedelje.  Ova dijeta takođe ispira štetne toksine iz vašeg organizma. Dijeta  Maple Syrup postala je poznata po pevaču i glumcu koji je osvojio nagradu Grammy za kojeg se kaže da je izgubio 10kg  za svoju slavnu ulogu.  Limun dijeta je veoma jednostavan metod detoksikacije organizma u trajanju od 16 dana.

Zašto bi trebalo da se odlučite za Limun dijetu?

Limun dijeta najbolji tretman za skidanje kilograma

Ova dijeta najpoznatija je za brzo skidanje kilograma. U samo dva tijedna možete skinuti čak do 10 kilograma. Koliko ćete kilograma izgubiti isključivo ovisi o vašem metabolizmu te koliko se pridržavate uputa same dijete.

Postavljate si pitanje kako je moguće da učinak limuna može pospješiti gubljenje kilograma u tako kratkom roku? Odgovor je jednostavan, limun rastvara masnoću te otežava nakupljanje novih masti. Uz to smiruje želučanu kiselinu pa se zbog toga smanjuje osjećaj gladi.

Koncentracija klorovodične kiseline u želucu veća je od one u limunu, a dio nje neutralizira i kalij kojeg nalazimo u limunu. Kalij je jako bitan za izmjenu vode u organizmu kao i za izmjenu hranjivih tvari iz krvi u stanice. U limunu se nalaze antioksidansi koji pomlađuju čovijekovo tkivo. Uz to ubrzava metabolizam te usput pobjeđuje proljetni umor. Limun je zaista posebna namirnica, koristan je u borbi protiv lošeg kolesterola i masti koje se talože u žilama. Ukratko rečeno blagotvoran je za našu liniju ali je i izuzetne važnosti za naše zdravlje.

U slučaju da se ne korisite dijetom, trebali bi u svoju prehranu svakodnevno ubaciti četiri limuna da pospješite svoj imunitet, osnažite organizam te ćete usput utjecati na svoju liniju. Kod ove dijete karakteristično je kombinirati limun sa bjelančevinama čime dolazimo do mršavljenja tj. gubimo masnoće, a ne mišićnu masu.

Limun dijeta za detoksikaciju organizma

Ova dijeta je prvenstveno izmišljena za detoksikaciju organizma te se bazira na limunu i javorovom sirupu s ekstratima palme. Sirum se konzumira u fazama gladovanja što će tijelu dati neophodne vitamine, bjelančevine i minerale. Važno je zato da je ovo dijeta za ljude koji su potpuno zdravi, te se prije treba posavjetovati s liječnikom.

Zanimljivo je da limun ima više šećera nego li jagode. Pun je vitamina C i limunske kiseline. Također obiluje esencijalnim uljima kao što je limonena koja uporava sintezu kolesterola. Sama kora sadrži šećer po imenu polikosanol koji pomaže u sagorijevanju masnoća. Limun potiče cirkulaciju čime pozitivno utječe na celulit te popravlja ten i izgled kože. Osnova drugog dijela ove dijete je sasvim normalna prehrana sa manje masnoće i u manjoj količini. Samo o vama ovisi koliko će se dijeta temeljiti na gladovanju konzumacijom ovog sirupa, Takav proncip morate držati svega 5 dana, tijekom vikenda ili samo jedan dan, pa tako svaki tjedan ponavljati. U drugom dijelu koristit ćete sve namirnice iz proteinske skupine tako da se nećete osijećati gladnima.

Najbolji efekt postići ćete u koliko dijetu držite za vrijeme promijene godišnjih doba. Znate li zašto? Jer je organizam tada u fazi buđenja i aktivaciji te će vam biti zahvalan na čišćenju otrova i surađivati će s vama.

Limun dijeta za mršavljenje

Šta je limun dijeta?

limun dijeta

Limun dijeta ima četiri glavna sastojka. Sveži limunov sok, kajensku paprika, javorov sirup I čistu vodu. Dijeta se ponekad naziva i čišćenje sokom. Ova dijeta je poznata po tome što spade u najbolju dijetu koja pomaže organizmu da se oslobodi nakupljenih toksina.

1940 god. Limun dijetu razvio je Stanley Burroughs. Međutim, dijeta se pojavila tek oko 1976 god. kad je Burroughs napisao dve knjige, The Master Cleanser i Healing for the Age of Enlightenment. U ovim knjigama našle du se dragocene informacije o ishrani.

Tokom limun dijete nije dozvoljeno konzumiranje čvrste hrane. Svakodnevno tokom dijete je potrebno uneti u organizam šest ili više porcija posebne mešavine limunade. Takođe ispiranje sa slanom vodom pomaže u čišćenju organizma. Limun dijeta u kombinaciji sa hranom može dovesti do gubljenja svrhe same dijete. Poželjno je da hrana bude uključena na početku i na kraju dijete kako bi olakšala organizmu podnošenje ovog režima.

Kako limun dijeta pomaže u procesu mršavljenja?

dijeta za mršavljenje

Svi koji slede ishranu kod limun dijete moraju da konzumiraju sok od limunovog soka, kajenskog bibera,javorovog sirupa i čiste vode najmanje šest puta dnevno. Treba izbegavati bilo koju čvrstu hranu. Unos kalorija tokom limun dijete  treba da bude znatno niži od unosa kalorija kada niste na dijetalnom režimu.

Preporučeni unos je oko 500 do 600 kalorija za žene i 2500 kalorija za muškarce. Unos niskokalorične tečne dijete tokom 10 dana pokrenuće vaš organizam da koristi masne ćelije kao glavni izvor energije za obavljanje potrebnih funkcija u organizmu.

Kako limun dijeta pomaže u čišćenju organizma?

Glavni sastojak limunade je limun koji je odličan izvor vitamina C koji spade u najjače antioksidante. Antioksidanti skidaju slobodne radikale koji oštećuju strukturu ćelija.  Slobodni radikali u organizmu mogu dovesti uzrokovati niz bolest kao što su oštećenje sluha, bolesti srca, srčani i moždani udar.

Javorov sirup koji se koristi u limun dijeti je takođe odličan antioksidant. Dobar je izvor mangana, koji pomaže ćelijama da proizvode energiju i neophodan je za normalno funkcionisanje nerava i mozga. Ovaj slatki sirup sadrži i cink koji ojačava imuni system. Ostali minerali koji se nalaze u javorovom sirupu su kalcijum, kalijum i magnezijum koji pomažu u sprečavanju moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

Još jedan sastojak limun dijeta je i kajenska paprika. Ona je anti allergen, štiti od prehlade i gripa, ima antifugalna i anti iritirajuća svojstva. Kajenska paprika naročito pomaže probavu, pomaže u sprečavanju migrenskih glavobolja i pomaže u proizvodnji sline.

Voda održava hidrataciju ćelija u organizmu, održava čvrstoću ćelija i pomaže ispiranje toksina.

Plan ishrane prilikom držanja limun dijete

Faza 1

Ovo je trodnevni dan olakšavanja. U ovoj fazi pripremite se za limun dijetu ili Master Cleanse.

Dan prvi i drugi

Doručak opcije

Limunada detoks piće plus bilo koje voće

Limunada detoks piće plus tostirani crni hleb sa jednim belancem

Užina jedna čaša voćnog soka

Ručak sendvič sa grilovanim povrćem ili sendvič sa tunjevinom plus limun detoks piće

Večernje grickalice zeleni čaj sa sokom od limuna i dva integralna biskvita

Večera  jedna srednja porcija povrća ili pileća salata plus limun detoks piće

Vreme za spavanje  jedna čaša toplog mleka bez masti sa kašikom javorovog sirupa

Zašto ovo uspeva?

Prva dva dana prve faze su najvaznije i presudne. Unos kalorija je znatno smanjen. Sva nezdrava hrana je zamenjena zdravom hranljivom hranom. Uloga limunade je da počne da izbacuje toksine iz vašeg organizma. Manje porcije ručka i večere će osigurati da jedete manje. Ovo je priprema tela za naredne dane dijete.

Korisni saveti, grickanje voća ili hrskavog povrća kao i pijenje case vode neposredno pred ručak ili večeru.

Faza 1, dan 3

Doručak limun detoks piće plus bilo koje voće

Pre ručka limun detoks piće

Ručak limun detoks piće plus jedna mala porcija pečene pasulja i šargarepe

Pred večeru zeleni sok sa sokom od limuna

Večera limun detoks piće plus mala porcija salate od tunjevine ili paradajz i krastavac salata

Vreme za spavanje limun detoks piće i priprema za fazu dva tako što ćete se dobro naspavati.

U tabeli dijete trećeg dana uključeno je i manje čvrste hraner. Povrće i salata od tunjevine pravu količinu kalorija koje je vašem telu potrebno za jedan dan. Limunada počinje da radi kao sredstvo za čišćenje i signalizira mozgu da nema dovoljno hrane i da je potrebno sagorevanje masti.

Korisni saveti, jedite jednu jabuku ili lubenicu. To će učiniti da se osećate sitim, ili ako ste jako gladni popijte čašu bezmasnog mleka.

Faza 10 dnevni gubitak težine i limunada za čišćenje

Dan 4- dan 13

Ovo je najteža faza limun dijete. Pije se samo limunda šest puta dnevno. Ne možete jesti čvrstu hranu ili bilo koju drugu tečnu hranu. Ako osetite glad popijte čašu vode. Verovatno je da ćete se kod ove dijete osećati umorno jer je ovo nisko kalorična dijeta. Ako osećate mučninu nemojte nastavljati sa ovom dijetom. Počnite sa dijagramom dijete 3 faze.

Zašto ova dijeta uspeva?

Limunada će pokrenuti gubitak težine u vašem organizmu. Ovo je niskokalorična dijeta ali će vam sirup od javora , limun i kajenska paprika obezbediti dovoljnu količinu vitamin i minerala. Pošto su u ovoj dijeti isključeni bilo kakvi ugljeni idrati i masnoće, organizam neće imati šta da skladišti. Uskladištena mast će početi da se koristi kao energija, sagorevanjem masti doćiće do gubitka telesne mase.

Korisni saveti, pošto limun dijeta spade u niskokalorične , odmarajte što vise izbegavajte stres i pijte dovoljno vode da biste sačuvali što vise energije.

Faza 3, trodnevni period u kome se čvrsta hrana ponovo uvršćuje u vašu ishranu.

Dan 14

Doručak limun detoks piće plus jedna jabuka

Pre ručka. Jedna mala porcija bezmasnog jogurta

Ručak, limun detoks piće plus jedna narandža

Pred  večeru, zeleni čaj i četiri badema

Večera limun detoks piće plus jedna banana

Pred spavanje, limun detoks piće

Zašto je uspešna limun dijeta

Čvrsta hrana se polako uvodi u vašu isharnu. Ovo će obezbediti da ponovo počnete sa normalnim uzimanjem čvrste hrane ali postepeno. Ako iznenada povećate unos čvrste hrane možete naneti štetu svome organizmu jer vaše telo neće moći tako brzo da prerađuje hranu.

Korisni saveti, izbegavajte prejedanje, dajte svome organizmu vremena da ozdravi i da se odmori izbegavajte vežbanje.

Dan 15

Doručak limun detoks piće plus jedna kriška crnog tostiranog hleba i čaša bezmasnog mleka

Pre ručka, jedna čaša limunade

Ručak, limun detoks piće plus jedna mala porcija salate od povrća sa jogurtnim prelivom

Pre večere, limun detoks piće

Večera, limun detoks piće plus mala porcija grilovane piletine ili ribe ili grilovanog povrća

Pre spavanja, limun detoks piće

Zašto ovo deluje?

Voće i povrće će vašem telu obezbediti pravu količinu hranljivih materija koje su potrebne organizmu. Izvori proteina kao što su piletina i riba obezbediće da vaši mišići budu ojačani.

Korisni saveti, još uvek se ne preporučuje da vežbate. Možete ići u kratke šetnje umerenim tempom, nikako ne biste smeli da preterate. Sok od lubenice je isto veoma bitan.

Dan 16.

Doručak, limun detoks piće plus jedna voćka

Pre ručka, 4 badema

Ručak, limun detoks sok plus mala ili srednja porcija kuvane leće

Pre večere zeleni čaj i jedan biskvit

Večera, limun detoks piće plus mala porcija bistre pileće supe ili supe od povrća

Pre spavnja, limun detoks piće

Zašto ovo uspeva?

Poslednjeg dana faze 3 možete uneti do 1600 kalorija. Ova dijeta vam pomaće da jedete zdravo i u manjim porcijama. Pruža vam savršeni balans količine voća , povrća i izvora proteina tako da možete povratiti svoju snagu. Uz sve navedeno limunada će nastaviti  da čisti vase telo od toskina i da kontroliše vašu telesnu težinu.

Korisni saveti, izbegavajte bilo koju hranu koja goji , ma koliko da je primamljiva. Možete imati takozvani dan varanja jednom nedeljno, ako odmah počnete da grickate lošu hranu , brže  ćete dobiti na težini. Umesto toga preporučujemo da konzumirate voće.

Kako pripremiti limun detoks piće?

U čašu dodajte bogati sirup od javora

Dodajte sok od limuna

Prstohvat kajenske paprike

Na kraju dodati vodu i dobro promešati

Šta konzumirati tokom limun dijete

voće za ishranu

Voće, jabuke, narandže, kivi, grejpfrut, grožđe, lubenice i dinje.

Povrće, spanać, šargarepa,cvekla, paprika, zelena salata, pasulj, tikve, patlidžan, luk, brokoli, kupus i tikvica.

Biljke, korijander, timijan, menta, ruzmarin i kopar.

Orašasti plodovi, bademi i orasi.

Proterini, klice, riba, piletina, tofu, ćuretina, soja, grašak, lan itd.

Pica, voćni sokovi, zeleni čaj.

Šta ne treba konzumirati tokom ove dijete

Voće, zreli mango, šljive , kajsije, papaje i datule.

Povrće, bundeve, krompir.

Orašasti plodovi, indijski orah, lešnik I kikiriki.

Protein, govedina i svinjetina.

Pica, alcohol, zaslađena i gazirana pica i zaslađeni voćni sok.

Uloga vezbanja tokom limun dijete

vežbanje za vreme limun dijete

Tokom limun dijete unosićete dnevno 600 do 700 kalorija dnevno. Najbolje je da tokom ovog perioda izbegavate naporne treninge. Jer vaše telo neće imati dovoljno energije da ga podrži. Možete se osećati umorno i iscrpljeno. Preporučuje se joga i pojedine vežbe istezanja kako bi se održala cirkulacija krvi.

Najbolji deo  tokom limun dijete

Najbolji rezultati ove dijete je da brzo dobijete tanko telo i lepu kožu.  Nizak unos kalorija održava vašu težinu pod kontrolom a koriste uskladištenu mast kao energiju, sastojci ishrane tokom limun dijete stalno pružaju vašem telu neophodne vitamin i minerale. Takođe, ova dijeta uključuje čvrstu hranu pre i posle faze limun djete. Ovo pomaže vašem telu da se postepeno navikne na manju količinu hrane.

Prednosti limun dijete

Korist od limun dijete je brzo mršavljenje.  Ova dijeta omogućava telu da ponovo uspostavi ravnotežu elemenata i održi svoju optimalnu trežinu. Oni koji imaju višak kilograma gube između 2,3 kg a oni koji su podhranjeni uspostavljaju ravnotežu metabolizma. Proces bi trajao mnogo duže ako bi telo moralo da spali sav višak masnoće.

Gubitak težine je samo sekundarni efekat, a glavni efekat je detoksikacija organizma. Telo se oslobađa masnih naslaga, koža i kosa se podmlađuju.  Detoksikacija često oslobađa telo oa bradavica, artritisa, astme, stomačnih problema I td,

Sok od limunaiI kajenska paprika će isprati višak masnoće iz vašeg organizma, što dovodi do brzog gubitka težine. Takođe limfni sistem će biti očišćen od toksina. Javorov sirup sadrži sve hranljive materije koje su potrebne vašem organizmu da normalno funkcioniše tokom režima dijete. Odlično je za vašu kožu, kosu, srce i probavni sistem.

Limun dijeta sporedni efekti

komplet za normalnu kliažu

Limun dijeta može izazvati umoriI slabost.

Napitak ne obezbeđuje organizmu proteine, vlakna, ugljene hidrate i masti.

Ova dijeta dovodi do usporavanja metabolizma u organizmu kako bi se sačuvala energija, jer mešavina daje minimalnu energiju. Ovo može dovesti do povećanja težine ako se ova dijeta sprovodi duži vremenski period.

To će osloboditi vaš imuni sistem. Možete osetiti promene raspoloženja i teško se koncentrisati.

Limun dijeta za i protiv

Stvari koje treba da radite, apsolutno je neophodno da se oslobodite kofeina pre nego što počnete sa ishranom kako biste izbegli neprijatne efekte.

Konsultujte vašeg doktora pre nego započnete ovu dijetu,

Pijte dovoljno vode.

Radite lagane vežbe, kao što je istezanje.

Dovoljno odmarajte i spavajte.

Stvari koje ne treba da radite

Ova dijeta ne bi trebala da se praktikuje duže od dve nedelje.

Nemojte počinjati sa fazom 2. Pratite sve faze.

Nemojte piti zaslađene sokove , gazirana pica i alkohol. Izbegavjte hranu sa skrobom tokom faza 1 i 3. Izbegavajte sres.

Zaključak

Limun dijeta je odličan plan za čišćenje organizma kako bi se telo odmah oslobodilo i dobilo sjajnu telesnu građu u rasponu od 10 dana. Osobi koja je na limun dijeti  uglavnom treba nekoliko dana da se odmori od umora, slabosti i moguće nepažnje. Dobro je da se polako povećava unos voća i povrća kako bi se telo vratilo postepeno u normalan probavni ciklus bez izazivanja mučnine, povraćanja ili uznemirenog stomaka.

Ako tražite dugoročni gubitak težine, ovaj plan ishrane nije odgovarajući za vas.uvek se preporučuje da odaberetze plan ishrane koji vas ne izgladnjuje da biste izgubili par kilograma. Zdrava ishrana i adekvatna fizička aktivnost će vam pomoči da izgubite težinu na zdraviji način. Ali ako tražite brzo rešenje za bezbedno rešavanje problema sa tezinom, limun dijeta je odličan izbor za vas.

Pitanja

Koliko težine mogu da izgubim sa limun dijetom?

Možete izgubiti  5 do 10 kg u zavisnosti od toga koliko strogo pratite ovu ishranu. Nemojte više da gladujete. Dijeta se ne preporučeje odmah nakon porođaja. To je izuzetno malo kalorijaq i bićete slabi a ometaće vaš oporavak. Posavetujte se sa vašim doktorom nakon mesec ili dva da bi ste bili sigurni da možete da primenjujete ovu dijetu

Ja sam dijabetičar. Mogu li koristiti ovu dijetu da bih izgubio nekoliko kilograma?

diabetes

Dijabetes je ozbiljna bolest. Verovatno želite da izgubite na težini da biste sprečili da vaš organizam bude otporan na insulin. Međutim dijabetičari češće osećaju glad.tokom ove dijete nećete se osećati zadovoljno, naprotiv učiniće vas razdražljivim. Odlučite se za neku drugu dijetu pogodnu za dijabetičare koja će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma postepeno. To je jedini zdrav način.

Moje venčanje je za tri nedelje. Da li je limun dijeta prava za mene?

venčanje

Čestitamo! Limun dijeta je savršena za vas, ali je primenjujte samo 10 do 14 dana. S obzirom da se različiti režimi ishrane preporučuju osobama različitog medicinskog stanja, starosti, zdravlja kostiju itd. Posavetujte se sa svojim doktorom pre nego što započnete bilo koju dijetu.

Da li je limun dijeta dobra da za dugoročnu upotrebu?

Limun dijeta je niskokalorična i može prouzrokovati slabost. A takođe može dovesti do pada imuniteta.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X