lekovite biljke

Lekovite biljke koje vam mogu pomoći a niste znali

PREČICA (Lycopodium clavatum)

Lycopodium clavatum prečica

Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica, crvotočina i kijačasta crvotočina. Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima “puzi” po šumskom tlu. Ova biljka spada u veoma lekovite biljke.

Iz vitica rastu do 10 cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće. Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.

Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama (homeopatija).

Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova. Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine.

U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u specijalizovanim biljnim apotekama. Čaj od prečice je dobar za lečenje obolelih od podagre (gihta) i reume čak i onda kad su vidljive deformacije zglobova, kao i onima koji pate od hroničnog zatvora creva i hemoroida.

Osobe koje prate od proliva ovaj čaj moraju da upotrebljavaju krajnje ozbiljno kako nebi nastali grčevi u crevima. Prečica se nikad nesme kuvati već samo preliti vrelom vodom. Čaj se primenjuje i kod svih oboljenjamokraćnih i polnih organa, kod bolova i otvrdlina u testisima, kao i kad je reč o  pesku u bubrezima i bubrežnim kolikama. Prečica je neophodna kod upale jetre i pri patološkom bujanju vezivnog tkiva jetre čak i onda kad je ono dobilo zloćudni karakter.

Izuzetno se dobro pokazala kod svih oboljenja jetre a naročito kodciroze jetre, lekovitost prečice se ogleda čak i kod ljudi koji boluju od zloćudnih oboljenja jetre prečica može da pokloni život.

Način upotrebe lekovite biljke Prečice

 
Priprmanje čaja: jedna ravna kašika prečice popari se sa 1/4 litara vode i ostavi kratko da stoji.Pije se samo jedna šolja dnevno gutljaj po gutljaj, i to ujutru natašte, pola sata pre doručka. Kod ciroze jetre i zloćudnih oboljenja piju se dve šolje čaja dnevno.
 
Jastučići sa prečicom : jastučiće napuniti osušenom prečicom (uzme se 100,200 ili 400gr zavisno od površine zahvaćene grčem) i preko noći držati na bolnom mestu. Ovo lekovito jastuče zadržava svoje dejstvo do godinu dana.
 
Infuzija: 1/4 litre vruće vode preliti preko 1 ravne kašičice
prečice, pokriti i ostaviti da odstoji 30 sekundi, a zatim procediti.
Pažnja! Ne držati da stoji više od 30 sekundi i nikako ne kuvati,
već samo preliti vodu preko biljke.

Za sve vrste pomenutih oboljenja  pije sa samo 1 šolja čaja dnevno, osim u slučaju ciroze jetre kada treba piti po dve šolje na dan.

GAVEZ (Symphytum officinale)

Syphytum officinale gavez

Ova lekovita biljka poznata je u narodu kao sudul ili sodula,kao i crni oren i kuhinjsko zelje ubraja se među neophodne i najvrsnije biljke koje nam je priroda dala na raspolaganje.

Raste na vlažnim livadama, na ivicama njiva u vlažnim jarkovima i pored voda. Možemo je naći pored plotova i na šutu gde cveta tokom celog leta.

Listovi su hrapavi i veoma šiljati, spolja tamnosmeđ do crn a iznutra beo do žućkast. Višegodišnji koren je debeo kao palac i kada se raseče veoma je sluzav i klizav, kao da je mastan. S obzirom da je koren duboko u zemlji veoma se teško uništava.

Biljku je potrebno vaditi u proleće ili jesen i to nekom šiljatom motikom. Sveža biljka skuplja se za vreme cvetanja, pošto se gavaez naziva u narodu crnim korenom. Nemojte ga brkati sa španskim crnim korenom koji se kod nas isključivo gaji u povrtnjaku.

Gavez kostobolja reuma zglobovi

Tinkturu od lekovite biljke gaveza možete vrlo lako sami spremiti. Ona sadrži u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koji su se lečili godinama od reume i oticanja zglobova a nisu se izlečili  tinktura od gaveza će sigurno pomoći. Popareni listovi gaveza u obliku tople kaše staviti na nepokretan zglob da odstoji preko noći i tegobe bi trebale znatno da se umanje.

Naročito pomaže ako tegobe potiču od prenaprezanja, isčašenja ili uganuća. I deformacije ručnih i nožnih zglobova nestaju ako se koristi oblog od kaše gaveza.

Deformacije ručnih i nožnih zglobova takođe mogu nestati ako se koriste oblozi od gaveza.

Topli oblozi od kaše gaveza takođe pomažu kodproširenja vena sa otvorenim ranama reumatskog i zadebljanog mišića otvrdlina od podagre, kod čireva bolova u vratu i u amputacionim patrljcima.

Od korena gaveza može da se pripremi čaj koji može da se koristi kod  zapaljenja dušnica, kod tegoba organa za varenje, krvarenja želuca i upale plućne maramice.

Potrebno je tokom dana piti gutljaj po gutljaj do četiri šolje. Kod čira želuca potrebno je pripremiti  100gr gaveza, 50gr nevena i 50gr troskota.

Važno je napomenuti još jednom  oblozi od tinkture gaveza  se uspešno primenjujukod unutrašnjih i spoljnih rana, povreda raznih vrsta, nagnječenja, krvarenja i fraktura kostiju.

Listovi gaveza se ne kosriste samo za obloge nego i kao dodatak kupkama kod reumatskih tegoba, gihta,kostobolje, poremećaja cirkulacije i oštećenja pršljenova i za rehabilitaciju kod frakture kostiju.

Priprema gaveza

Pripremanje čaja od korena: dve male kašike isitnjenog korena potope se u četvrt litre hladne vode i ostave preko noći. Ujutru se sve to ugreje i procedi,pije se polako gutljaj po gutljaj.

Mešavina čaja(kod čira na želucu): puna mala kašika prelije se sa četvrt litra vrele vode i stavi da odstoji  3 minuta. Čaj se pije tri do četri puta dnevno,polako, gutljaj po gutljaj.

Oblozi od kaše: dobro osušen koren se fino izmelje i u jednoj šolji sa malo vrele vode i nekoliko kapi jestivog ulja brzo izmeša u kašu. Kaša se nanese na parčepamučne tkanine i tako nanosi na obolelo mesto i zatim poveže.

RAZGON, VERONICA (Veronica officinalis)

Veronica officinalis razgor

RAZGON, VERONICA (Veronica officinalis) je u narodu poznata kao biljka koja “leči sve”. Prvi su se u njenu lekovitost uverili Rimljani, Germani je izuzetno cene do dana današnjeg. Kad su nekom poznaniku ili prijatelju želeli da naprave neki poseban kompliment, rekli bi mu da poseduje toliko dobrih osobina kao visokocenjeni razgon.

Razgon je u narodu još poznat kao čestoslavica, vetrovalj,beleboća i zmijin kuruz, voli uglavnom suvo zemljište i raste u šumama gde je mesto posečeno pored plotova, ispod žbunova, u jarku pored puta i na ivicama šuma.

Stabljika je obrasla dlačicama i raste polegla pri tlu, listovi su sitni i nazubljeni po ivicama srebrnog odsjaja te prelaze u uspravne svetloplave do ljubičaste cvetne klasove.

Listovi lako otpadaju na dodir pa se otud i zove razgon. Razgon cveta od maja do avgusta, a skuplja se cvasti, najdelotvornije su biljke koje rastu na rubovima šuma i pod hrastovima.

Ova lekovita biljka od vajkada  omiljeni je dodatak čajevima za pročišćavanje krvi i zajedno sa svežim listovima koprive leči  hronični ekcem.

Posebno je evikasna kod dosadnog staračkog svraba, slabe i osetljeive osobe dobro je podnose kao sredstvo za želudac, jer je blagog dejstva a potpomaže i varenju.  Njome se otklanja  katar želuca i leči poremećaj rada creva.

Razgon leči nervozu

Razgon ima naročito lekovito dejstvo kad je reč o nervozi  koja se javlja kao psihička prenapregnutost. Šolja čaja, uveče pre spavanja umiruje organizam i opušta ga. Naričito se preporučuje ljudima koji puno umno rade, oni čaj treba da piju pre spavanja. Pamćenje će se poboljšati i nestaće nesvestice.

Veronica pomešena sa celerom otklanja slabost živaca i depresiju, a izuzetno povoljno deluje i kod žutice, peska u mokraći i kod bolova zglobova koji se javljaju kao posledica reume i gihta.

Kod hroničnog suvog katara bronhija razgon takođe čudesno deluje. Za pluća se koriste mešavine istih delova plućnjaka, lista podbele, bokvice i razgona.

Čaj se sladi sa malo meda ili biljke popare i doda žuti šećer.

Za žuticu i oboljenje jetre prepotučije se sledeća biljna mešavina: 50gr korena maslačka, 25gr cvetova vodoloje, 25 gr lazarkinje i 50 gr razgona (veronike). Ove biljke dobro pomešati, na četvrt litra vode uzeti punu malu kašiku i tokom dana piti gutlajaj po gutljaj po dve šolje nezaslađenog čaja.

Od razgona koji je u cvatu može da se napravi sok koji se preporučuje kod hroničnih oboljenja kože.

Način upotrebe razgona

Pripremanje čaja: jedna puna mala kašika prelije se u četvrt litra vrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
 
Sveži sok: cvasti se operu i neosušene iscede u nekom sokovniku.Male boce se napune i ostave da stoje u frižideru.
 
Tinktura: Dve pune pregršti isitnjene biljke u cvatu potopiti u rakiju jačine do 40% i 14 dana ostaviti na suncu ili u blizini nekog izvora toplote.
 
Čajna mešavina: jedna puna mala kašika prelije se vrelom vodom i ostavi da stoji neko vreme.

VIRAK (Alchemilla vulgaris)

Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta, rosanica, biserka i plašt device Marije.

Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta, na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.

Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva, stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.

Cveta od aprila do juna, ponekad i kasnije.

Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser. Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu, tako i na sedimentalnim stenama.

Lekovito delovanje virka

Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije, belog pranjagenitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama. Zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.

U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.

Ova lekovita biljka deluje tako što skuplja krvne sudove i brzo leči, a koristi se kao diuretik i sredstvo za jačanje srca.

Zatim kod groznice zbog zapaljenja rane, kod zagnojene rane i nelečenih i zapostavljenih čireva. Čaj od lekovite biljke virka se preporučuje kao najbolje sredstvo za prestanak krvarenja posle vađenja zuba.

Virak i ženske bolesti

Virak takođe pomaže kod malaksalosti i bolova u mišićima, kao i kod malokrvnosti.

Kod povreda kod porođaja, opuštenosti trbušnih mišića kod žena ili kod sklonosti ka spontanom pobačaju, za učvršćivanje ploda, i za jačanje materičnih ligamenata virak je od velike pomoći.

Virak je lek kod skoro svih ženskih bolesti i zajedno sa rusomačom pomaže kod ispadanja materice i  preponske kile.

U poslednje navedenim slučajevima dnevno treba piti četri do pet šolje čaja od lekovite biljke virka. Kad se radi o ispadanju materice, treba početi  sa utrljavanjem tinkture u kožu počev od vagine pa naviše. Ovde se primenjuju i dodatne sedeće kupke od lekovite biljke hajdučke trave (100 gr, za jednu kupku, i ta količina je dovoljna za tri kupke nedeljno jer se voda ponovo zagrejana može koristiti još dva puta.

Naši preci su ovu lekovitu biljku upotrebljavali za rane, spolja i iznutra a zatim kod epilepsije kile (bruha).

Virak iz naših krajeva pomaže i kod gojaznosti, dve do tri šoljice čaja imaju povoljno dejstvo. Čaj je dobar i kod nesanice, oboleli od šećerne bolesti trebali bi često da ga piju.

Slabunjava deca trebalo na očigled jačaju kad se u kupki doda pupoljak od virka ili još bolje srebrnog virka. Za jedno kupanje potrebno je uzeti do 200 gr srebrnog virka.

Način upotrebe virka

Pripremanje čaja: 1 puna mala  kašika biljke popari se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da kratko odstoji.
 
Oblozi : odgovarajuća količina sveže lekovite biljke brzo se opere, izgnječi oklagijom i upotrebi kao oblog
 
Dodatak kupki: za potpunu kupku uzme se  200g osušene ili nekoliko pregršti sveže lekovite biljke i stavi se u kofu sa hladnom vodom, da prenoći. Sledećeg dana se zagreje i doda vodi za kupanje.

VRBA (salix alba)

salix alba vrba

Vrba nam je poznata i pod nazivom bela vrba, opača i još mnogo drugih. Većina  zna kako izgleda vrba i lako je prepoznaje. Vrba ima sivozelene grane i duguljaste listove, kora je mrke boje i prilično ispucala.

Najlepše na vrbi su njene mace koje cvetaju  u rano proleće. Postoji više vrsta vrba ali  se za lek koristibela vrba jer ona ima najviše lekovitih svojstava.

Lekoviti delovi vrbe su:mace, rese, kora, pupoljci sa mladim grančicama, vršći.

Vrba se koristi za ispiranje rana svih vrsta, za ispiranje prilikom pojave bilo kojih iscedaka iz polnih organa ali je potrebno da čaj ne bude mnogo jak.

Vrba ima prelepe mace koje se koriste za čaj koji deluje umirujuće na živce. Povoljno utiče  i na polne organe. Rešava probleme neredovne menstruacije, smanjuje bolove jajnika takođe i probleme sa matericom. Ovi čajevi se pripremaju na sledeći način.

Vrba nam je dostupna skoro uvek pa treba iskoristiti njena lekovita svojstva. U koliko imate problema sa otečenim nogama i tu nam je lek vrba. U ovom slučaju se pripremaju obloge od lišća vrbe koji mogu biti sveži ili osušeni. Lišće se potopi u vruće sirće i kad se malo prohladi napraviti oblogu i prisloniti na natečene noge.

Vrba nalazi primenu i kod lečenja reume, i to tako što se priprema čaj  iste količine vrbine kore i listova breze. Od ove mešavine za jednu šoljicu čaja uzeti jednu kašičicu. Nakon što se mešavina popari vrelom vodom i nakon što odstoji nekoliko minuta  možete piti tri puta dnevno. Po želji se može zasladiti medom .  

Priprema vrbe

Od kore vrba se priprema prah koji se prelije sa 2 šolje hladne vode nakon 2 – 3h se taj čaj propkuva ali da provri vrlo kratko. Nakon što se ohladi piti u malim gutljajima tokom celog dana. Čaj se pije bez šećera.

Priprema se i čaj za umirenje  koji ujedno i jača krv priprema se na sledeći način: 250g mladih vrhova i pupoljakana 500ml vode i 500ml vina. Ostaviti da tako potopljeni odstoje oko 15-16h a nakon toga kuvati oko 4h.

Pije se po 3 šoljice dnevno u malim gutljajima. Šoljice su male za kafu. Ovako pripremljen čaj leči još mnogo drugih zdravstvenih problema: šuljeve, čireve, groznicu, osip po telu.

Vrba se koristi kod pojave problema sa nervozom- živcima. Čaj se priprema od kore ili lišća. Postoji i prah, to je zapravo usitnjena vrba koja se može korisiti tako što se pola kašičice umeša  u čaši vode, pije se ujutru. 

Rane koje teško zarastaju posebno kod dijabetičara treba posuti prohom koji se priprema od kore vrbe koja se samelje i u taj prah dodati usitnjen ugalj koji se priprema od lipovog drveta. Rane treba redovno čistiti kao i kod drugih vrsta lečenja samo što se u ovom slučaju  posipaju ovim prahom a ne nekim medicinskim preparatima.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X