sinusistis lečenje

Lečenje sinusitisa

U hladnim mesecima, tegobe kao curenje iz nosa, začepljen nos, glavobolju, opšti umor i groznicu često se doživljavaju kao deo normalnih viralnih virusnih infekcija, banalnih, predvidljivih, prolaznih za nekoliko dana.

Pacijenti se često samoleče, konsultujući se putem televizijskih reklamama i komšinicom, koja je do juče imala slične tegobe, verujući najhvaljenijim tabletama, prahovima i raznim preporučenim lekovima.

U slučaju da se simptomi povuku u roku od tri do pet dana i da je opšte stanje očuvano, nema potrebe za brigom.

Međutim, ako vaši simptomi ne nestanu i traju duže od pet dana, preporučuje se da na vreme otpustite svoj raspored i posetite lekara, jer je obična prehlada možda napredovala u nešto ozbiljnije, kao što je sinusitis . U jesensko-zimskoj sezoni, njegova učestalost je velika i često, ako se leči nepravilno, može da vas izbaci iz koloseka nedeljama, čak i mesecima.

Sinusitis je zapaljenje paranazalnih sinusa, koje se, u zavisnosti od trajanja simptoma, deli na akutne (ne duže od četiri nedelje), subakutne (traje između četiri i osam nedelja) i hronične (traje duže od osam nedelja).

Kliničke manifestacije karakteristične za bolest su često nespecifične i pacijenti ih pogrešno percipiraju kao drugu prehladu, sezonsku respiratornu infekciju ili curenje iz nosa. Najčešći su glavobolja, težina i bol u očima i jagodicama, rinitis (zapušen nos), bol u grlu, povišena temperatura, sa ili bez kašlja. U zavisnosti od zahvaćene nosne šupljine moguće su promene mirisa, smetnje vida i drugo.

Pogrešna dijagnoza od strane pacijenta i samo-leječenje često dovode do nepovoljnog razvoja bolesti i pogoršanja opšteg stanja, često uzrokujući da akutni sinusitis postane subakutni ili hronični.

Kod pacijenata sa hroničnim sinusitisom, važno je da budu obavešteni o mogućim iritantima i da se pri prvim simptomima preduzmu blagovremene mere.

Izbor efikasnog leka za sinusitis

Glavni cilj lečenja obuhvata smanjenje upale i otoka nosnih šupljina, ublažavanje bolova, poboljšanje drenaže sekreta, eliminisanje infektivnog procesa (ako ga ima), sprečavanje razvoja komplikacija i dugoročnih posledica.

Izbor efikasnog leka za sinusitis uzima u obzir individualne potrebe konkretnog pacijenta (starost, trajanje i težina simptoma, prisustvo osnovnih bolesti), kao i etiološke uzroke koji su doveli do razvoja upale sinusa.

Na primer, u opštem slučaju radi se o virusnoj infekciji koja dobro reaguje na primenu simptomatskih sredstava, dok je u prisustvu bakterijske infekcije neophodno uključiti antibiotik u terapiju. Kod sinusitisa sa dokazanom alergijskom komponentom koriste se antialergijski lekovi (antihistaminici), dok je kod sinusitisa povezanih sa različitim promenama anatomske strukture nosnih šupljina potrebna hirurška intervencija za vraćanje njihove normalne prohodnosti.

Individualni pristup svakom pacijentu je osnova uspešnog lečenja bolesti.

Pogodan antibiotik za sinusitis

U mnogim slučajevima, akutni sinusitis ima virusnu etiologiju, tako da antibiotici nisu potrebni. Kod rizičnih pacijenata (sa osnovnim hroničnim bolestima, imunodeficijencije, starijih pacijenata), kao i kod velike verovatnoće sekundarne bakterijske infekcije nakon konsultacije sa specijalistom i izvođenja antibiograma (izolacija bakterijskog agensa i određivanje njegove osetljivosti na antibiotike), odrđuje se odgovarajuća antibiotska terapija.

Najčešći bakterijski uzročnici sinusitisa su Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Morakella catarrhalis, Staphilococcus aureus i Streptococcus piogenes, u vezi sa kojima su najčešće korišćeni antibiotici iz grupe beta 59455.

Penicilini su bili prvi antibiotici uvedeni u praksu, koji su pokazali visoku aktivnost i efikasnost protiv niza bakterijskih agenasa, imaju dobar bezbednosni profil (koristi se kod male dece, tokom trudnoće, i u periodu laktacije bez rizika), ali su njihovi glavni nedostaci vezani za sve veću otpornost mikroorganizama na njih.

Neki od najčešće korišćenih penicilina u sinusitisu su amoksicilin, ampicilin i njihova kombinacija sa raznim inhibitorima enzima (inhibitori enzima bakterija, laktama) pradstavlja glavni način njihovog delovanja.

Kombinacija amoksicilina sa inhibitorom enzima (najčešće klavulanska kiselina) se široko koristi u kliničkoj praksi i preferiraju je mnogi specijalisti i pacijenti jer efikasno ublažava manifestacije sinusitisa bez izazivanja ozbiljnih neželjenih efekata. .

U prisustvu preosetljivosti na peniciline (alergije na peniciline) sa identičnom efikasnošću i bezbednošću, preparati iz grupe cefalosporina cefaklor , cefuroksime [04,595] [04592] [045901] se koriste. , ceftazidim i drugi) i makrolidi azitromicin.

Kod akutnog sinusitisa, antibiotici se obično primenjuju između 10 i 14 dana, dok kod hroničnog sinusitisa treba da se daju u periodu od dve do tri nedelje. Trajanje terapijskog kursa i doza izabranog antibiotika određuju se u zavisnosti od stanja pacijenta, težine manifestacija i prisustva osnovnih komplikacija i povreda.

Samoprimena antibiotika pokreće značajne rizike po zdravlje pacijenata, a njihova upotreba se preporučuje samo nakon konsultacije sa specijalistom.

Prekomerna upotreba antibiotika je globalni problem, u vezi sa kojim mnogi stručnjaci u ovoj oblasti predviđaju zapanjujući porast rezistencije mikroorganizama na lekove u narednim godinama i nedostatak efikasnih antibiotika i hemoterapeutika protiv uobičajenih infekcija.

Ne koristite antibiotike koji su propisani drugima (članovima porodice, prijateljima) i nemojte deci davati lekove koji su Vam prepisani bez konsultacije sa specijalistom. Za svakog pojedinačnog pacijenta primenjuje se individualni pristup i terapijski plan se određuje u zavisnosti od njegovih specifičnih potreba.

Simptomatski lekovi za brzo lečenje sinusitisa

Brojni lekovi iz različitih farmakoloških grupa koriste se za simptomatsko ublažavanje simptoma sinusitisa, primenjuju se u obliku kapi za nos, spreja za nos, masti, tableta, sirupa i drugih lekova u zavisnosti od starosti pacijenta, opšteg stanja, težine simptoma, prisustva osnovnih bolesti, uzimanja drugih lekova.

U zavisnosti od uzroka koji su doveli do razvoja sinusitisa, koriste se različita sredstva za ublažavanje manifestacija. Na primer, kod pacijenata sa sinusitisom izazvanim alergijama preporučuje se upotreba antialergijskih lekova (antihistaminika), dok se u odsustvu alergija i sinusitisa izazvanih običnom prehladom ili prehladom preporučuje upotreba odgovarajućih dekongestiva, antiinflamatornih lekova. a analgetici (lekovi protiv bolova) su dovoljni.

Glavne grupe lekova koji se koriste za simptomatsku kontrolu manifestacija sinusitisa uključuju:

Analgetici : Koriste se preparati sa analgetskim i antiinflamatornim dejstvom koji dovode do ublažavanja sindroma bola, ubrzavajući proces zarastanja. Koriste se različiti preparati, uglavnom za oralnu primenu (u obliku tableta ili sirupa za decu), najčešće ibuprofen , paracetamol , aspirin .

Važno je napomenuti da je upotreba aspirina kontraindikovana kod dece mlađe od 18 godina, jer može dovesti do teških oštećenja i Rejevog sindroma .

Paracetamol i ibuprofen imaju dobar bezbednosni profil i ne predstavljaju zdravstveni rizik kada se daju pacijentu u dozama koje odgovaraju uzrastu i težini.

Preporučuje se kratkotrajna upotreba (ne duže od pet do deset dana), jer dugotrajna upotreba nosi rizik od raznih neželjenih efekata (dugotrajna upotreba paracetamola nosi rizik od oštećenja jetre, a ibuprofen oštećuje gastrointestinalni trakt i urinarni sistem.).

Dekongestivi : Lekovi sa različitim mehanizmom delovanja iz različitih grupa dovode do lokalnog efekta i otoka nazalne sluzokože (smanjuju otok) i poboljšavaju uklanjanje nakupljenog sekreta. Često se koriste u obliku kapi ili spreja za nos, sami ili u kombinaciji.

Uobičajeno korišćeni lekovi su ephedrine , phenilephrine , pseudoephedrine , oksimetazolinskih , ksilometazolin nafazolinskih , epinefrin , tramazolin .

Za lokalnu upotrebu u obliku masti, sprejeva, gela, koristi se veliki broj lekovitih biljaka, kao što su eukaliptus , menta i druge, same, u biljni lek ili kombinacija biljaka sa dekongestivima.

Izotonični rastvor morske vode se takođe koristi za čišćenje nosne šupljine, pogodan za upotrebu kod dece.

Antialergijski lekovi: Upotreba antialergijskih lekova je odgovarajuća kod dokazane alergijske komponente za razvoj sinusitisa. antihistaminici (blokatori H1 receptora) se koriste u različitim oblicima (tablete, kapi, sirup), najčešće se propisuju azelastin , klemastin [4],590 [4],590 [4],59019459004, prometazin , loratadin , cetirizin , , , levoce 49056 . Često se koriste u kombinaciji sa dekongestivima za optimalan efekat.

Predstavnici prve generacije (azelastin, klemastin, hlorpiramin) često dovode do sedativnog dejstva sa izraženom pospanošću tokom dana, smanjenom pažnjom i koncentracijom, a ovi efekti izostaju kada se uzimaju predstavnici druge generacije (cetirizin, loratadin). levocetirizin).

Kortikosteroidi : Koriste se različiti agensi, kao što je flutikazon , beklometazon , primenjen lokalno (kapi, sprej) ili enteralno (tablete, sirupi).

Kortikosteroidi se odlikuju snažnim antiinflamatornim i antialergijskim dejstvom, brzim delovanjem i visokom aktivnošću, ali se koriste samo kod određenih pacijenata i to u određenom vremenskom periodu (produženo uzimanje, posebno oralno, nosi rizik od ozbiljnih neželjenih efekata).

Simptomatsko lečenje je obično prvi izbor terapije kod pacijenata sa sinusitisom, posebno u odsustvu dokaza o bakterijskoj infekciji. Adekvatan izbor leka i oblik doze su ključni za ranu kontrolu bolesti i smanjuju rizik od akutnog sinusitisa do hroničnih komplikacija različite težine.

Kućni lekovi za sinusitis

Zajedno sa konvencionalnim sredstvima za lečenje sinusitisa, a često i pre imenovanja različitih lekova određenim grupama pacijenata, preporučuje se upotreba različitih kućnih lekova u kompleksnom lečenju bolesti.

Kod osoba sa očuvanim opštim stanjem i blagim manifestacijama bolesti, bez osnovnih hroničnih bolesti, alergija i invaliditeta, preporučuje se nakon konsultacije sa specijalistom i po njegovom nahođenju da koriste neki od sledećih alternativnih pristupa za simptomatsku kontrolu bolest:

 • kompletna ishrana: preporučuje se povećanje potrošnje supa, čorba, svežeg voća i povrća, unos dovoljnih količina tečnosti u vidu vode, čaja, sveže ceđenog soka, ograničavanje unosa testenina i konditorskih proizvoda, pržena i masna hrana, gazirana pića, alkohol. Povećanje unos hrane koja sadrži antioksidante [ vitamin C , vitamin E , vitamin A ), kalcijum , zinc [19459004 ] pomaže organizmu u borbi protiv infektivnih agenasa, povećava njegovu imunološku otpornost, a neki od njih imaju i prirodno antiinflamatorno dejstvo. Korisne informacije možete pronaći u odeljku Ishrana ( Ishrana kod sinusitisa )
 • lečenje biljem: brojni prirodni lekovi (lekovite biljke i bilje) imaju prirodna antiinflamatorna i mukolitička svojstva i pomažu u uklanjanju nakupljenog sekreta, ublažavajući manifestacije bolesti. Možete ih uzimati u obliku čaja, infuzije, dodataka ishrani đumbira, bazge, nane, kamilice, bele ruže, a neke od njih možete dodati u obliku začina za ukus vaših omiljenih jela (ljuta crvena paprika, luk, beli luk, kurkuma, ren)
 • homeopatija: postoje oprečni podaci o efikasnosti homeopatskih lekova, a neki stručnjaci ih preferiraju za upotrebu kod dece zbog njihove prividne bezbednosti (tvrdnja koja je predmet daljih istraživanja i studija).
 • inhalacija: Parne inhalacije sa lekovitim biljkama, biljem ili esencijalnim uljima blagotvorno deluju na oticanje sluzokože nosnih šupljina i lučenje sluzi. Možete koristiti ovlaživače (za smanjenje iritacije) kao i jednostavne inhalacije (preko lonca ključale vode i peškira na glavi)
 • topli oblozi: lokalno zagrevanje zahvaćenih područja dovodi do ublažavanja sindroma bola i smanjenja iritacije, lakšeg uklanjanja nakupljenog sekreta

Hirurško lečenje sinusitisa

Hirurško lečenje sinusitisa se sastoji od uklanjanja postojećih polipa, adenoidnih vegetacija, stranih tela i vraćanja prohodnosti okolnih šupljina.

Primenjuju se različite hirurške tehnike (endoskopske), u zavisnosti od pozicije zahvaćene nosne šupljine primenjuju se različite metode.

Operaciju pod punom (opštom) anestezijom izvodi specijalista (hirurg, specijalista za uho, nos, grlo) i neophodno je unapred obavestiti pacijenta o mogućim rizicima koji su povezani sa operacijom (skarifikacija, infekcija, krvarenje, opšta slabost, postoperativni bol, itd.).

Pristup je individualan za svakog pacijenta u zavisnosti od starosti, težine i trajanja simptoma, prisustva hroničnih bolesti i imunodeficijencije, zahvaćene nosne šupljine (maksilarni sinusitis, frontalni, etmoidalni, sfenoidalni sinusitis, pansinusitis, svi zahvaćeni razvojem sinusitisa u vezi sa problemom zuba gornjeg reda).

Komplikacije sinusitisa

Nedostatak blagovremenog lečenja, kao i neodgovarajuća, neusaglašena sa individualnim potrebama pacijenta terapija sinusitisa, značajno povećava rizik od inače ređe u kliničkoj praksi komplikacija bolesti, i to:

 • širenje infekcije i zahvatanje donjih disajnih puteva, najčešće u obliku pneumonije
 • orbitalni ili periorbitalni celulit
 • utiče na centralni nervni sistem sa razvojem meningitisa, encefalitisa, meningoencefalitisa
 • apsces mozga
 • sinusni apsces
 • širenje infekcije na srednje uho sa razvojem otitisa
 • trajno oštećenje ili gubitak sluha
 • osteomijelitis koji utiče na kosti paranazalnih sinusa

Razvoj komplikacija značajno otežava naknadni tretman i povećava rizik od dugotrajnih posledica i povreda.

Zbog toga se preporučuje rana poseta ordinaciji pacijenta i adekvatan stav i plan lečenja od strane lekara.

Kada posetiti doktora

U slučaju da imate takve pritužbe po prvi put, budite spremni da svom lekaru pružite sledeće osnovne informacije koje su mu potrebne prilikom postavljanja dijagnoze i odabira odgovarajućeg lečenja:

 • detaljan opis vaših simptoma i njihove težine
 • koliko dugo traje bolest
 • Da li uzimate lekove za ublažavanje simptoma, uključujući dodatke ishrani, biljne proizvode, homeopatske lekove
 • od onoga zbog čega se pogoršava, odnosno od onoga što se vaše stanje poboljšava
 • da li imate utvrđene alergije
 • da li radite u zagađenom okruženju
 • da li patite od hroničnih bolesti (dijabetes, astma, visok krvni pritisak)

Prevencija sinusitisa

Ne postoji specifična profilaksa protiv bolesti. Opšte preventivne mere obuhvataju primenu svih vakcina koje su uključene u obaveznu šemu imunizacije, kao i neke od fakultativnih vakcina po potrebi (starije osobe, osobe sa smanjenim imunitetom i teška osnovna oboljenja).

Preporučuje se uravnotežena ishrana i unos svih potrebnih vitamina, minerala i aminokiselina, po potrebi uzimanje vitaminskih suplemenata, održavanje visoke individualne imunološke otpornosti i sprečavanje banalnih sezonskih bakterijskih i virusnih infekcija.

U prisustvu dokazane alergije, preporučuje se blagovremeno lečenje i zaštita od dejstva iritirajućih i provokativnih sredstava, a po potrebi i mogućnosti se sprovodi imunoterapija. Prisustvo oštećenja u normalnim anatomskim strukturama nosnih šupljina podleže hirurškom tretmanu.

Otklanjanje i kontrola etioloških uzroka koji dovode do sinusitisa smanjuje rizik od razvoja bolesti i prelaska u hroničnu formu.

Adekvatan tretman sinusitisa i lična posvećenost sprečavanju razvoja bolesti značajno poboljšavaju prognozu i smanjuju rizik od razvoja komplikacija.

Oprez je kod male dece, trudnica i starijih osoba sa smanjenim odbrambenim snagama, zbog niza fizioloških osobina i potrebe za pažljivom i ciljanom upotrebom različitih grupa lekova.

Upotreba divljeg krastvaca za probleme sa sinusima i za hronični sinusitis

Preporučuje se upotreba kapi od divljeg krastavca Ecballium elaterium nazivaju ga takodje i ludim krastavcem zbog svojstava prilikom konzumacije. Ova biljka zvana divlji krastavac pomaže u dugoročnom čišćenju sinuso i odklanjanju svih tegoba vezanih za probleme sa sinusima. Tretman traje dva dana i tom prilikom se u ranim jutarnjim časovima ukakapju po dve kapi u svaku nozdrvu. prilikom ukapavanja glava treba da se zabaci unazad i da osoba bude u ležećem položaju. Preporučuje se da glava visi na ivici kreveta da bi kapi prodrle dublje u same sinuse. Može se očekivati ekstremno curenje braonkaste tečnosti iz sinusa. Tom prilikom se izbacuju toksini iz nozdrva i ovo može da traje i po nekoliko sati. Mnogi korisnici su doživeli kompletno odčepljenje ali propratni efekti su bolesno stanje slično gripu koje može da traje i po dva dana. Oseća otvaranja pora u sinusima je veoma neprijatan, može da se pojavi bol u glavi vratu, pečenje sinusa ali ovaj trud je veoma vredan jer je isti preparat pomogao i nama urednicima ovog sajta. Sve preporuke za ovaj preparat koji može da se pronađe u podnožju ove stranice, klikom na sliku.

Ecballium elaterium (1)
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *