Bakterijska vaginoza

Lečenje bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza je uobičajen, tipično ženski problem koji pogađa veoma veliki procenat žena najmanje jednom godišnje.

Stanje se karakteriše promenom vaginalne flore, u kojoj je poremećena ravnoteža između anaerobnih i laktobacila sa pretežno povećanjem anaerobne populacije. Kao rezultat toga, stanje može biti asimptomatsko (otkriveno slučajnim mikrobiološkim pregledom) ili sa karakterističnim simptomima (peckanje pri mokrenju, bol tokom seksualnog odnosa, svrab, vaginalni sekret sa tipičnim mirisom ribe).

Najčešći provocirajući faktori stanja su česta promena seksualnog partnera, nedostatak zaštite tokom seksualnog odnosa, korišćenje vaginalnih dezodoransa, spermicida. Faktorima rizika se smatraju i produžena menstruacija, upotreba tampona (umesto higijenskih uložaka), pušenje.

Hormonske promene koje se javljaju tokom trudnoće takođe dovode do promena u vaginalnoj flori, što povećava rizik od razvoja bakterijske vaginoze. U vezi sa rizicima za normalan tok trudnoće (prevremeni porođaj, mala porođajna težina, zapaljenje jajnika, jajovoda, materice i dr.) važno je često praćenje trudnice i profilaktičke mikrobiološke pretrage radi ranog otkrivanja prisustva bakterijske vaginoze i određivanje adekvatne terapije prilagođene specifičnostima stanja žene.

Neophodno je razlikovati bakterijsku vaginozu od uobičajenih gljivičnih infekcija, pošto su uslovi slični u mnogim simptomima, ali se razlikuju po vrsti i karakteristikama vaginalnog sekreta. Bakterijska vaginoza se uspešno leči antibioticima, dok gljivične infekcije zahtevaju antifungalnu terapiju, zbog čega je tačna dijagnoza neophodna za uspešnu i efikasnu terapiju.

Pravovremeni lečenje bakterijske vaginoze smanjuje rizike od različitih vrsta i težine komplikacija povezanih sa bakterijskom vaginozom i hroničnosti procesa (karlično-inflamatorne bolesti, seksualne transmisije, reproduktivne poteškoće). bolesti kao što su gonoreja, herpes, hlamidija, sifilis.

Lekovi za lečenje bakterijske vaginoze

Lečenje bakterijske vaginoze je etiološko (usmereno na specifičan uzrok bolesti) i podrazumeva upotrebu odgovarajućih antibiotika i hemoterapeutika. Lekove propisuje lekar nakon pregleda i ispitivanja i mikrobiološkog pregleda vaginalnog sekreta i nakon dijagnoze bakterijske vaginoze. Uz adekvatnu terapiju, efikasnost lečenja dostiže 90 odsto.

Potrebni su jaki lekovi, često od strane oba partnera (kod muškaraca, bolest je često asimptomatska).

Prekid lečenja pre vremena koje je propisao lekar (obično između 5 i 7 dana), čak nakon vidljivog i značajnog poboljšanja zdravstvene slike, nosi ozbiljan rizik od ponovnog pojave bolesti.

Prilikom propisivanja terapije lekovima, neophodno je objasniti pacijentima prednosti i rizike neželjenih efekata, kao i neke mere predostrožnosti (kao što je apstinencija od alkohola tokom i 48 sati nakon upotrebe imidazola). U zavisnosti od težine infekcije, opšteg stanja pacijenta i niza individualnih karakteristika, lekovi se daju oralno (tablete ili kapsule za oralnu primenu) ili vaginalno (u obliku kreme za lokalnu primenu, globula ili vaginalne primene). supozitorije.

Za lečenje se koriste antibiotici i hemoterapeutici, koji imaju širok spektar i visoku efikasnost protiv anaeroba koji naseljavaju normalno vaginalno okruženje.

Najčešće korišćena sredstva izbora u kliničkoj praksi su sledeća:

 • metronidazol : metronidazol je derivat nitroimidazola izuzetno širokog spektra i koristi se u širokom spektru bakterijskih i protozojskih infekcija, uključujući bakterijske infekcije različite lokalizacije. Zbog visoke aktivnosti prema anaerobima, preparat je lek prvog izbora za bakterijsku vaginozu. Deluje tako što uništava DNK anaeroba i inhibira sintezu njihovih vitalnih nukleinskih kiselina. Dostupan je za oralnu upotrebu (tablete) ili lokalno (vaginalni gel). U početku (kod novodijagnostikovane bakterijske vaginoze) se koristi ili u obliku tableta od 500 miligrama dva puta dnevno u trajanju od sedam dana ili u obliku vaginalnog gela u koncentraciji od 0,75 odsto intravaginalno jednom dnevno tokom pet dana. . Primenjen lokalno, lek takođe pokazuje antiinflamatornu aktivnost. U odsustvu efekta ili recidiva infekcije, kao i kod hroničnih oblika bolesti, može biti neophodna duža upotreba, po nahođenju lekara koji prisustvuje. Pacijente treba upozoriti na moguće neželjene efekte, a često se javljaju i nelagodnost u stomaku, alergijske reakcije, glavobolja i dr. Prilikom lečenja bakterijske vaginoze tokom trudnoće ili dojenja, preporučuje se izbegavanje njegove upotrebe ako je moguće (poželjna je bezbednija alternativa kao što je klindamicin). Tokom lečenja i do 48 sati nakon njegovog završetka, upotreba alkohola je kontraindikovana u vezi sa rizikom od razvoja teških neželjenih efekata (palpitacije, mučnina, povraćanje, mentalne promene, otežano disanje)
 • tinidazol : tinidazol je antimikrobni agens koji pripada derivatima imidazola. Dostupan je za upotrebu u obliku tableta za oralnu primenu, koje se uzimaju dva dana po dva grama ili pet dana po jedan gram dnevno, uz kurs terapije kod oba partnera. Uprkos dobroj efikasnosti i visokoj aktivnosti protiv anaeroba, često uzroka bakterijske vaginoze, lek je alternativa metronidazolu i koristi se u odsustvu efekta ili kontraindikacija za upotrebu metronidazola. Pokazuje identičan rizik od neželjenih efekata nakon oralne upotrebe, stoga je potreban oprez kod nekih grupa pacijenata. Upotreba alkohola je kontraindikovana tokom lečenja i do 72 sata nakon toga zbog rizika od razvoja disulfiramske reakcije
 • klindamicin : klindamicin je antibiotik iz grupe linkozamida, koji dovodi do inhibicije reprodukcije osetljivih bakterija (ima dejstvo bakterija). Često se koristi u kombinaciji sa metronidazolom ili tinidazolom kako bi se postigla veća efikasnost terapije i smanjio rizik od razvoja rezistencije na lekove sa monoterapijom klindamicinom. Koristi se u različitim doznim oblicima, najčešće kao vaginalna krema, najčešće u koncentraciji od dva odsto (jedan pun aplikator od 5 grama dnevno, najbolje uveče pre spavanja) u trajanju od sedam dana. Takođe je dostupan u obliku vaginalnih supozitorija jednom dnevno (uveče, pre spavanja) tokom tri dana. Oralni oblik (300 miligrama dva puta dnevno tokom sedam dana) se retko koristi zbog rizika od razvoja pseudomembranoznog kolitisa, koji je ozbiljan neželjeni efekat. Kada se koriste lokalni, intravaginalni oblici primene, retko se primećuju neželjeni efekti (peckanje, svrab, nelagodnost, povećan protok itd.). Važno je upozoriti pacijente da lokalni klindamicin dovodi do manje efikasnosti kondoma i može dovesti do neželjene trudnoće ili polno prenosivih bolesti. Zbog toga se tokom terapije preporučuje alternativni metod zaštite ili uzdržavanje od seksualnog odnosa
 • probiotici : Iako postoje suprotstavljeni rezultati u pogledu efikasnosti probiotika (lokalnih i oralnih), mnogi medicinski stručnjaci ih propisuju paralelno sa terapijom antibiotikom kako bi poboljšali njenu efikasnost i povećali laktobacile u vaginalnoj flori. Primjenjuju se u različitim doznim oblicima i često se propisuju na duži vremenski period od kursa antibiotika

Terapija lekovima je pokazala visoku efikasnost i dobre rezultate, iako se stanje često onbavlja.

Potrebna je povećan oprez ako ste trudni ili planirate da zatrudnite, jer bakterijska vaginoza može da izazove prevremeni porođaj, malu porođajnu težinu i nedelje trudnoće, inflamatornu bolest karlice i druge bolesti.

Iz tog razloga, prilikom dijagnostikovanja trudnoće i više puta tokom trudnoće, vrše se mikrobiološka ispitivanja vaginalnog sekreta u cilju otkrivanja asimptomatske bakterijske vaginoze i propisivanja odgovarajuće terapije.

Ako imate tipične simptome bolesti i trudni ste (ili sumnjate na trudnoću), konsultujte se sa svojim lekarom i nemojte samolečiti.

Mere za sprečavanje bakterijske vaginoze

Uprkos blagovremenom i efikasnom lečenju, bakterijska vaginoza je pokazala visoku tendenciju ponovnog pojavljivanja, posebno u prva tri do devet meseci terapije.

Iz tog razloga se preporučuje povećan oprez, svest o bolesti (načini infekcije, karakteristični simptomi, prve mere samopomoći, kada treba potražiti stručnu pomoć) i zdravstvena kultura stanovništva, posebno ženskog pola.

Generalno, da bi se smanjio rizik od infekcije ili recidiva bolesti, preporučuje se:

 • praksa bezbednog seksa : uvek koristite zaštitnu opremu (kondome) koja će vam pružiti zaštitu ne samo od neželjene trudnoće i niza polno prenosivih bolesti, već i značajno smanjiti rizik od razvoja i razvoja bakterijske vaginoze
 • redovno testiranje na polno prenosive bolesti : kako su u mnogim slučajevima polno prenosive bolesti dugo asimptomatske, preporučuje se redovno testiranje (posebno na HIV, gonoreju, klamidiju), posebno kada se menjaju partneri (preporučuje se i pregled partnera). Osnovne, asimptomatske polno prenosive infekcije mogu izazvati razne komplikacije, uključujući reproduktivne probleme
 • monogamija : česta promena seksualnog partnera, kao i polni odnos sa više partnera u isto vreme nosi ozbiljne rizike od razvoja bakterijske vaginoze, stoga se preporučuje monogamija 
 • dobra lična intimna higijena : lična higijena, upotreba odgovarajućih proizvoda za intimnu negu, odgovarajućih desinfikatora i kvalitetnog veša smanjuje rizik od vaginalnih infekcija. Preporučuje se da ne delite svoje peškire, donji veš i odeću i da ne koristite tuđe, jer u nekim slučajevima infekcija može doći i na ovaj način, mada retko
 • ne koristite i dezodoranse : redovna upotreba vaginalnih dezodoransa negativno utiče na vaginalnu mikrofloru i smanjuje prirodnu ravnotežu između laktobacila i anaerobnih bakterija, uključujući rizik od razvoja bakterija i prirode može biti neefikasno ako nastavite sa vaginalnim ispiranjem
 • prestanak pušenja : pušenje kod žena je jedan od vodećih faktora rizika (uz upotrebu vaginalnog ispiranja i česte promene seksualnih partnera) za razvoj bakterijske vaginoze. Potražite pomoć od svog lekara ili drugog specijaliste, pridružite se odgovarajućim grupama za podršku, jer prestanak pušenja ima brojne zdravstvene prednosti
 • blagovremena konsultacija sa specijalistom u slučaju simptoma : u slučaju prvih simptoma bolesti (peckanje pri mokrenju, neprijatan vaginalni miris, nelagodnost tokom seksualnog odnosa, vaginalni iscjedak itd.) specijalista da blagovremeno preduzme mere i odredi odgovarajuću terapiju lekovima, jer hroničnost procesa stvara poteškoće u lečenju bakterijske vaginoze

Efikasno lečenje bakterijske vaginoze je često dugotrajno, uporno i zahteva efikasnu terapiju lekovima kod oba partnera.

Pravovremena terapija značajno smanjuje rizike od raznih vrsta komplikacija povezanih sa izmenjenom vaginalnom florom, koje često zahtevaju znatno ozbiljniju i invazivniju terapiju.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X