anemija slabokrvsnost

Lečenje anemije – ishrana, kineska medicina

Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca koja nose kiseonik, ili smanjenje količine ključnog proteina koji nosi kiseonik (hemoglobin) ispod određene vrednosti. Normalni nivoi hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca različiti su u različitim grupama pacijenata, povezani su sa godinama i polom. Kod muškaraca, hemoglobin je veći, kod žena je obično niži. Isto važi i za broj crvenih krvnih zrnaca.

Anemija je hematološki sindrom koji se manifestuje smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi. Kod ove patologije pacijent ima opštu slabost, bledilo sluzokože i kože, povećan umor, tahikardiju, vrtoglavicu.

Uzroci anemije

Glavni uzrok anemije je nedostatak gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline. Anemija može biti uzrokovana i gubitkom krvi zbog gastrointestinalnog krvarenja, što može biti povezano sa uzimanjem određenih lekova, poput acetilsalicilne kiseline (aspirin) ili ibuprofena, kao i raka.

Kod nedostatka hemoglobina, crveni pigment u krvnim ćelijama koji prenosi kiseonik, najčešći je uzrok nedovoljan unosa gvožđa u ishrani, iako je važan i gubitak krvi tokom menstruacije ili čir na želucu.

Šta su crvena krvna zrnca

Crvena krvna zrnca (eritrociti) su najbrojnija ćelijska komponenta krvi. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, koji vezuje kiseonik u plućima i transportuje ga do tkiva. Glavna svrha crvenih krvnih zrnaca je da obezbede normalno snabdevanje tkiva i organa kiseonikom.

Koja je učestalost, klasifikacija anemije

– Anemija usled akutnog gubitka krvi;

– Anemija usled poremećene proizvodnje eritrocita: aplastična, nedostatak gvožđa, megaloblastična, sideroblastična, hronične bolesti;

– Anemija usled povećanog uništavanja crvenih krvnih zrnaca: hemolitička.

U zavisnosti od težine smanjenja nivoa hemoglobina, razlikuju se tri stepena težine anemije: blagi – nivo hemoglobina iznad 90 g / l; srednji – hemoglobin u rasponu od 90-70 g / l; ozbiljan – nivo hemoglobina ispod 70 g / l.

Različiti tipovi anemije nalaze se u 10-20% populacije, uglavnom kod žena. Najčešća anemija povezana sa nedostatkom gvožđa (oko 90% svih anemija), ređe anemija kod hroničnih bolesti, još ređe anemija povezana sa nedostatkom vitamina B12 ili folne kiseline (megaloblastična), hemolitička i aplastična.

Anemija može biti složenog porekla.Ponekad je uzrok kombinacija nedostatka gvožđa i anemije zbog nedostatka B12.

Medicinski testovi za anemiju

Sveobuhvatna studija koja uzima u obzir kvantitativni i kvalitativni sastav ćelija, kao i biohemijske parametre krvi, što vam omogućava da identifikujete znakove anemije zbog nedostatka gvožđa.

Metoda ispitivanja

Kolorimetrijska fotometrijska metoda, protočna citometrija, SLS (natrijum lauril sulfat) metoda, konduktometrijska metoda, imunoturbidimetrija.

Merne jedinice

Μmol / l (mikromoli po litru), * 10 ^ 9 / l (10 u članu 9 / l), * 10 ^ 12 / l (10 u članu 12 / l), g / l (grami po litar)),% (procenat), fl (femtolitar), pg (pikogram).

Koji biomaterijal se može koristiti za istraživanje?

Venska krv.

Kako se pripremiti za test?

 • Isključite alkohol iz ishrane 24 sata pre testa.
 • Nemojte jesti 12 sati pre testa.
 • Nemojte uzimati lekove 24 sata pre testa (po dogovoru sa lekarom).
 • Uklonite fizički i emocionalni stres 30 minuta pre testa.
 • Nemojte pušiti 30 minuta pre testa.

Simptomi anemije,  kako odrediti prisustvo anemije

Simptomi i znaci anemije uključuju umor, vrtoglavicu, otežano disanje, ometanje, česte prehlade i infekcije, bledilo i podočnjake. Kod dece može doći do mentalne retardacije i neprikladnog ponašanja.

Ako primetite bledilo, umor i slabost, imate napade, otežano disanje, lupanje srca, trebalo bi da posetite lekara. Stomatitis (upala sluznice usta), upala jezika, žutilo kože, trnci u rukama i stopalima mogu se javiti kod anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline u ishrani.

Lečenje anemije

Transfuzija krvi kod anemije

Ljudi sa anemijom srpastih ćelija češće će biti operisani nego opšta populacija zbog komplikacija povezanih sa srpastim ćelijama kao što su kamen u žuči, infekcije i problemi sa zglobovima. Međutim, operacija može dovesti do komplikacija vezanih za srpaste ćelije.

Transfuzija pre operacije može pomoći u izbegavanju komplikacija snižavanjem nivoa anemije, smanjenjem srpastih ćelija i povećanjem nivoa kiseonika u krvi. Ovo smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova i sprečava dalje oštećenje.

Postoje različite vrste transfuzije krvi. Glavni zadatak agresivnog (intenzivnog) režima transfuzije je smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca u obliku srpa u krvi na određeni nivo (obično se uklanjaju srpaste ćelije i uvode ćelije donora (transfuzija razmene)). Takođe smanjuje anemiju. Glavni cilj konzervativnog režima transfuzije krvi je smanjenje nivoa anemije, kao i smanjenje procenta srpastih crvenih krvnih zrnaca u krvi (efekat razblaživanja) sve dok se ne uklone srpaste crvene krvne ćelije. Agresivni (intenzivni) režim transfuzije krvi smanjuje procenat srpastih crvenih krvnih zrnaca u krvi na mnogo niži nivo od konzervativnog režima transfuzije.

Ishrana kod anemije

• Povećajte potrošnju hrane bogate lako svarljivim gvožđem. Nalazi se u govedini, svinjetini, jagnjetini, živini, ribi, grašku, povrću sa tamnozelenim lišćem, suvom voću. Gvožđe u životinjskim proizvodima lakše se vari nego iz povrća.

• Da biste ubrzali apsorpciju gvožđa, uključite vitamin C u svoju ishranu u obliku agruma ili sokova (pomorandža, grejpfrut ili limun). Nemojte piti čaj neposredno pre, za vreme ili neposredno posle obroka, jer ometa apsorpciju gvožđa.

• Gvožđe u velikim dozama može izazvati stomačne tegobe i zatvor i može biti fatalno za decu. Osim toga, može se neutralisati sa drugim mineralima, što dovodi do nutritivne neravnoteže. Ako morate da ga uzimate u pakovanjima, uzmite ga u kombinaciji sa vitaminima i mineralima kao što su selen, vitamin B2, B12, folna kiselina, vitamin C i vitamin E.

Kineski lek za anemiju

. Ima za cilj da obnovi sposobnost tela da apsorbuje gvožđe stimulišući aktivnost slezine pomoću posebnih tableta (Return Spleen tablets), poznatih i kao – pi pi van.

Metabolizam soli u tkivima kod anemije

. Kalijum fosfat (Cals Phos), 4 puta dnevno pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

. Gvožđe fosfat (Ferr Phos) olakšava apsorpciju gvožđa u hrani.

Specijalizovana pomoć kod anemije

. Akupunktura leči anemiju

Tradicionalna medicina

. Vaš lekar će potražiti osnovni uzrok anemije i lečiti je. Ako nema očiglednog uzroka, propisuju se injekcije ili tablete gvožđa.

Lekovi, lekovito bilje koje pomaže kod anemije

Stalno smanjena koncentracija hemoglobina i broj crvenih krvnih zrnaca jedno je od najčešćih patoloških stanja dijagnostikovanih u čitavoj populaciji Zemlje. Od nekoliko vrsta ove bolesti, anemija zbog nedostatka gvožđa je najčešća. Prema istraživanjima, svaki četvrti stanovnik planete pati od nedostatka gvožđa u telu. Da biste popunili deficit i vratili normalnu ravnotežu komponenti krvi, možete koristiti preporuke i recepte alternativne medicine.

Anemija se može razviti zbog nedostatka dijete ili nedovoljne apsorpcije hrane koja sadrži gvožđe, aminokiseline i vitamine. Ove komponente su potrebne za sintezu crvenih krvnih zrnaca. Ishrana pacijenta sa anemijom treba da sadrži:

Proizvode koji sadrže gvožđe: jagode, grožđe, bundevu, luk, beli luk, krompir, kopar, zelenu salatu, dinje, tikvice.

Izvori vitamina iz grupa B i C: brusnice, viburnum, trešnje, kajsije, kukuruz, glog, šipak, kupine, bokvica, narandža, limun, beli kupus, patlidžan.

Kućni lekovi, lekovito bilje i kombinacije

Namirnice bogate aminokiselinama: meso, jetra, mleko i mlečni proizvodi.

U slučaju anemije, korisno je započeti dan sa porcijom naribane šargarepe pomešane sa pavlakom ili biljnim uljem. Ova kombinacija će omogućiti potpunu apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima.

Anemija, Megaloblastična – ishrana, tradicionalna medicina

Anemija deficijencije B12 -folata je bolest koja nastaje kao posledica poremećenog sazrevanja eritrocita usled poremećene sinteze RNK i DNK u ćeliji, praćena prisustvom u koštanoj srži velikog broja izmenjenih prekursora crvenih krvnih zrnaca – megaloblasta.

Uzroci megaloblastne anemije

Megaloblastična anemija nastaje usled nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline. To su dva različita i hemijski nezavisna nutrijenta, ali nedostatak svakog od njih dovodi do istog rezultata – ometa proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži. Telo ih ponekad ne može apsorbovati, kao što je slučaj sa terminalnim pleksusom i bolešću celeka.

Razvoj megaloblastne anemije je posledica nedostatka u organizmu vitamina B12 i folne kiseline, čiji nedostatak nastaje iz sledećih razloga:

 • nedovoljan unos hrane tokom posta ili nakon dijete;
 • kršenje njegove adsorpcije u crevima izazvano različitim inflamatornim lezijama sluznice;
 • odsustvo dela tankog creva povezanog sa njegovom resekcijom;
 • povećane telesne potrebe za vitaminom B9 povezane sa dojenjem, trudnoćom i određenim bolestima;
 • povećan gubitak, na primer tokom hemodijalize;
 • sistemske bolesti jetre i pankreasa;
 • hronični alkoholizam;
 • dugotrajna upotreba određenih lekova.

Simptomi megaloblastične anemije

Ovu vrstu anemije vrlo često prati razvoj hipoksije, usled čega se takvi pacijenti žale na opštu slabost, glavobolju, vrtoglavicu, otežano disanje, oticanje i nelagodu u različitim delovima tela. Simptomi uključuju umor, glavobolju, bledilo, gubitak apetita i upalu u ustima i na jeziku. Kod megaloblastne anemije može doći do smanjenja apetita, mučnine, povraćanja, česte dijareje, smanjene fizičke snage, razvoja neprijatnih senzacija na jeziku. Ponekad je ova bolest lezija centralnog nervnog sistema, koja se manifestuje peckanjem u ekstremitetima.

Koja je uloga vitamina B12 i folne kiseline u organizmu

Vitamin B12 je potreban za:

Obezbeđivanje energije – Između ostalih vitamina B, on ne obezbeđuje direktno energiju, već pomaže u održavanju normalnog metabolizma aminokiselina, masti i ugljenih hidrata. Vitamin B12 je uključen u brojne unutarćelijske procese, osiguravajući zdravlje ćelija i proizvodnju dovoljne energije.

Normalno funkcionisanje nervnog sistema. – Vitamin B12 sa folnom kiselinom je neophodan za sintezu mijelina. Mijelin je supstanca koja okružuje nervna vlakna, koja ih štiti i obezbeđuje brz prenos signala između nervnih ćelija. Ako je mijelin oštećen, prenos impulsa je poremećen. Dakle, vitamin B12 je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Prevencija anemije.

Dobra cirkulacija krvi često je povezana sa visokim nivoom gvožđa, ali u stvari folna kiselina i vitamin B12 igraju istu ulogu. Zbog toga se nazivaju hematopoetski vitamini. B12 pomaže u podeli crvenih krvnih zrnaca, koji su potrebni za održavanje stalne cirkulacije kiseonika u našem telu. Stalna cirkulacija kiseonika obezbeđuje funkcionisanje svih kritičnih procesa u telu. Zbog toga su nedostatak B12 i folne kiseline često uzrok anemije.

Oslobađanje homocisteina.

Vitamin B12 takođe pomaže telu da se oslobodi prevelike količine homocisteina ili toksina. Nastaju kao rezultat metabolizma i toksični su za ćelije. Zbog toga je imperativ da se homocistein izbaci iz tela. U ovom procesu, vitamin B12 pomaže u zaštiti zidova krvnih sudova, sprečava kardiovaskularne bolesti, Alchajmerovu bolest i demenciju.

Metilacija.

B12 učestvuje u procesu metilacije, u kojem se „metilna grupa“ žrtvuje drugim molekulima i na taj način održava hemijsku ravnotežu tela i njegove različite funkcije. Ovaj naizgled jednostavan proces odvija se milijardu puta u sekundi. Važan je za raspoloženje, rad mozga, proizvodnju energije i čišćenje organizma.

Kako dijagnostikovati megaloblastnu anemiju

Prilikom dijagnostikovanja megaloblastične anemije preporučuje se fizički pregled i imenovanje opšteg i biohemijskog testa krvi. Za potvrdu dijagnoze potrebna je i punkcija koštane srži.

Koja je diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza MBA vrši se prvenstveno sa drugim vrstama anemije.

Kombinacija povećane hemolize sa znacima pancitopenije takođe je karakteristična za autoimunu pancitopeniju, Markiiafava-Michelijevu bolest.

Kombinacija u kliničkoj slici teškog anemijskog sindroma, bolova u trbuhu i dispeptičkih poremećaja, ikterične kože i sklere zahteva ciljanu dijagnostičku pretragu kako bi se isključila onkopatologija trbušnih organa.

U svim slučajevima nedostatka vitamina B12, invazija širokopojasnog pristupa može se isključiti. U stolici se ponekad mogu naći fragmenti strobila, jaja parazita.

Diferencijalna dijagnoza nedostatka vitamina B12 takođe se postavlja sa nedostatkom folne kiseline, koja je mnogo ređa i primećuje se tokom posta i nedostatka ishrane kod dece koja boluju od alkoholizma, tokom trudnoće i pri upotrebi antikonvulziva. U svrhu diferencijalne dijagnoze ovih stanja, vrši se određivanje folne kiseline u krvnom serumu i crvenim krvnim zrncima.

Lečenje megaloblastne anemije

Ishrana kod megaloblastne anemije

• Povećajmo upotrebu vitamina B12, sadržanog u životinjskim proizvodima (nemasno meso, živina, riba, morski rakovi, mleko, jetra, bubrezi, sir i jaja). Vegetarijanci se suočavaju sa većim rizikom od nedostatka vitamina B12 i kao preventivu bi trebali uzimati ekstrakt kvasca ili vitaminske tablete (2-3 mg dnevno).

Tradicionalna medicina za megaloblastičnu anemiju

• Da bi se nadoknadio nedostatak ovih nutrijenata, ubrizgava se vitamin B12 i uzimaju tablete folne kiseline.

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X