Hausmittel gegen Kehlkopfkrebs

Kućni lekovi protiv raka grla

Rak grla, takođe poznat kao karcinom larinksa, ozbiljno je oboljenje u kojem se nepravilne ćelije razvijaju u tkivu grla. Grlo se sastoji od nekoliko delova, uključujući glasne žice (larinks) i grlo (faringeum). Rak grla se najčešće javlja u glasnim žicama i često se naziva rakom larinksa. Evo osnovnih informacija o tome šta je rak grla i kako se razvija:

Vrste raka grla:

 1. Rak glasnih žica (Rak larinksa): Ovo je najčešći oblik raka grla i javlja se u glasnim žicama koje su odgovorne za proizvodnju glasa.
 2. Rak grla (Rak faringeuma): Ova vrsta raka se pojavljuje u grlu, iznad glasnih žica, i deli se na tri dela: gornji, srednji i donji deo grla.

Uzroci raka grla:

 1. Pušenje: Jedan od glavnih faktora rizika za razvoj raka grla je pušenje cigareta ili upotreba duvanskih proizvoda. Pušenje izlaže grlo štetnim hemikalijama i toploti, što može dovesti do oštećenja ćelija i razvoja raka.
 2. Konzumacija alkohola: Zloupotreba alkohola takođe povećava rizik od raka grla, a rizik se dodatno povećava ako se istovremeno konzumira alkohol i puši.
 3. Infekcija humanim papiloma virusom (HPV): Određeni tipovi HPV-a mogu povećati rizik od razvoja raka grla.
 4. Neadekvatna ishrana: Nedostatak voća i povrća u ishrani, kao i manjak određenih vitamina i minerala, može povećati rizik od raka grla.
 5. Izloženost hemijskim supstancama: Radnici koji su izloženi određenim hemijskim supstancama na radnom mestu takođe mogu imati povećan rizik.

Proces razvoja raka grla:

Rak grla obično se razvija postepeno. Prvo, normalne ćelije grla postaju nepravilne pod uticajem faktora rizika kao što su pušenje i konzumacija alkohola. Ove nepravilne ćelije mogu stvoriti prekancerozne lezije poznate kao displazija. Ako se ne leče, ove lezije mogu napredovati u rak. Rak se može širiti invazijom i metastazom u susedna tkiva i organe.

Simptomi raka grla uključuju promuklost, kašalj, bol u grlu, teškoće pri gutanju, otok u grlu i promene u glasu. Važno je napomenuti da je rano dijagnostikovanje ključno za uspešno lečenje raka grla. Osobe koje imaju simptome ili su izložene faktorima rizika trebaju se obratiti lekaru na pregled i dijagnozu.

Lečenje raka grla obično uključuje hirurške intervencije, radioterapiju, hemoterapiju ili kombinaciju ovih metoda, u zavisnosti od stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Prevencija je takođe ključna i uključuje prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola i zaštitu od HPV-a. Redovni pregledi i rano otkrivanje mogu povećati šanse za uspešno lečenje raka grla.

Kurkuma i rak grla: Istraživanje i primeri u vezi sa HPV infekcijama

Kurkuma je prirodni začin koji sadrži kurkumin, aktivni sastojak sa protivupalnim, antioksidativnim i potencijalno antikancerogenim svojstvima. Iako postoje istraživanja koja ukazuju da bi kurkumin mogao biti koristan u određenim vrstama kancera, uključujući rak grla, važno je napomenuti da su ta istraživanja uglavnom eksperimentalna i sprovedena na životinjama ili u laboratoriji. Evo nekih važnih aspekata istraživanja o korišćenju kurkume u vezi sa rakom grla, uključujući HPV infekcije:

Potencijal antikancerogene aktivnosti:

Kurkumin ima sposobnost da utiče na različite ćelijske procese povezane sa razvojem kancera, uključujući inhibiciju rasta kancerogenih ćelija, sprečavanje angiogeneze (formiranje krvnih sudova potrebnih za rast tumora) i podršku apoptozi (programiranom ćelijskom smrću kancerogenih ćelija). Ova svojstva su istražena u mnogim studijama.
Protivupalno dejstvo:

Kurkumin ima izražen protivupalni efekat, a hronične upale često su povezane sa razvojem kancera. Smanjenje upale može doprineti sprečavanju ili usporavanju razvoja kancera.
HPV infekcije i rak grla: Infekcije humanim papiloma virusom (HPV) povezane su sa povećanim rizikom od razvoja raka grla, posebno raka faringeuma. Iako nema direktnih studija koje istražuju vezu između kurkume i lečenja HPV infekcija, protivupalna i antivirusna svojstva kurkumina sugerišu da bi mogao imati koristi u smanjenju rizika od HPV-induciranog raka.

Primeri istraživanja:

Istraživanja su sprovedena na laboratorijskim i životinjskim modelima kako bi se proučili potencijalni efekti kurkumina na rak grla. Takođe su sprovedene neke studije na ljudima, ali treba napomenuti da su potrebne dalje kliničke studije kako bi se potvrdila efikasnost i bezbednost kurkumina u lečenju raka grla.

Zeleni čaj i njegova uloga u prevenciji raka grla i HPV infekcija

Istraživanje o zelenom čaju i njegovoj potencijalnoj upotrebi u vezi sa rakom grla i HPV infekcijama je interesantno, ali je važno napomenuti da je ovo područje i dalje u potrebi za dodatnim istraživanjima kako bi se potvrdila efikasnost i mehanizmi delovanja. Evo nekih važnih informacija o zelenom čaju i njegovoj vezi sa rakom grla i HPV infekcijama:

Zeleni čaj i antioksidansi:

Antioksidansi su ključna komponenta zelenog čaja, a najvažniji antioksidans u zelenom čaju je epigalokatehin galat (EGCG). Ova jedinjenja imaju snažna antioksidativna svojstva i mogu pomoći neutralizaciji slobodnih radikala koji su povezani sa oštećenjem ćelija i razvojem kancera.

Potencijalne koristi u vezi sa HPV infekcijama:

HPV infekcije su povezane sa povećanim rizikom od određenih vrsta kancera, uključujući rak grla. Iako zeleni čaj ne utiče direktno na virus HPV, njegova sposobnost da ojača imunološki sistem može biti korisna u borbi protiv infekcija i sprečavanju komplikacija, uključujući rak.

Istraživanja i primeri:

In vitro studije: Neke studije su pokazale da ekstrakti iz zelenog čaja, posebno EGCG, mogu imati inhibirajući efekat na rast kancerogenih ćelija raka grla u laboratorijskim uslovima. Ove studije često su sprovedene na ćelijama raka u laboratorijskim staklenkama.

Studije na životinjama:

Neke studije na životinjama sugeriraju da konzumacija zelenog čaja ili EGCG može usporiti rast tumora u grlu.

Kliničke studije na ljudima:

Iako preliminarna istraživanja izgledaju obećavajuće, kliničke studije na ljudima dosad nisu pružile dosledne dokaze o efikasnosti zelenog čaja u prevenciji ili lečenju raka grla ili HPV infekcija.

Čajevi kao prirodna podrška u lečenju raka grla

Rak grla je ozbiljno oboljenje koje zahteva sveobuhvatno medicinsko lečenje pod nadzorom lekara. Međutim, neki čajevi mogu služiti kao dodatna podrška i olakšanje tokom procesa lečenja. Važno je napomenuti da čajevi ne bi trebalo da zamene konvencionalno medicinsko lečenje, već da se koriste kao dopuna zdravom načinu života. Evo nekoliko čajeva koji su se pokazali korisnim u vezi sa rakom grla:

 1. Zeleni čaj – Moć antioksidanasa:
  Zeleni čaj je poznat po bogatstvu antioksidanasa, posebno epigalokatehin galata (EGCG). Antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja od slobodnih radikala, što može biti korisno tokom lečenja raka. Zeleni čaj takođe može pomoći održavanju hidratacije tela tokom hemoterapije.
 2. Čaj od kamilice – Smirujuća i protivupalna svojstva:
  Kamilica je poznata po svojim umirujućim i protivupalnim svojstvima. Čaj od kamilice može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su bol u grlu, iritacije i nelagodnost tokom lečenja.
 3. Čaj od matičnjaka – Protiv stresa i anksioznosti:
  Matičnjak je biljka koja ima umirujuća i antispazmička svojstva. Tokom borbe protiv raka, stres i anksioznost mogu biti značajni faktori. Čaj od matičnjaka može pomoći u opuštanju i smanjenju stresa.
 4. Čaj od đumbira – Ublažavanje mučnine:
  Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti da ublaži mučninu i povraćanje. Ovi simptomi često se javljaju tokom hemoterapije i radioterapije, a čaj od đumbira može pružiti olakšanje.
 5. Čaj od nane – Podrška varenju i osvežavajući dah:
  Nana ima svojstva koja mogu pomoći kod problema sa varenjem. Takođe može osvežiti dah i olakšati nelagodnost u ustima i grlu.
 6. Đumbir i med – Kombinacija za opuštanje:
  Kombinacija đumbira i meda u čaju može pružiti toplinu i umirujući ukus, kao i podršku imunološkom sistemu tokom lečenja.
 7. Crni čaj – Antioksidansi za opšte zdravlje:
  Crni čaj takođe sadrži antioksidanse koji mogu podržati opšte zdravlje, iako sadrži više kofeina od zelenog čaja.

Artemisinin u lečenju raka grla: Trenutna istraživanja i primene

Artemisinin je jedinjenje koje se dobija iz biljke Artemisia annua, poznate i kao slatki pelin. Iako je artemisinin najpoznatiji kao deo terapije protiv malarije, nedavna istraživanja su proučavala njegov potencijal za lečenje kancera, uključujući rak grla. Međutim, važno je napomenuti da su ovi rezultati privremeni i da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se potvrdila efikasnost i bezbednost artemisinina u lečenju raka grla.

Evo nekih ključnih tačaka o istraživanjima o upotrebi artemisinina u lečenju raka grla:

 1. In vitro studije: Neke in vitro studije (sprovedene u laboratoriji) su pokazale da artemisinin može imati antikancerogeni efekat na ćelije raka grla. Ove studije su se uglavnom fokusirale na ispitivanje artemisinina na kancerogenim ćelijama u laboratorijskim uslovima.
 2. Studije na životinjama: Postoji nekoliko studija na životinjama koje sugerišu da konzumacija artemisinina može usporiti rast tumora u grlu.
 3. Kliničke studije na ljudima: Iako preliminarna istraživanja izgledaju obećavajuće, kliničke studije na ljudima do sada nisu pružile dosledne dokaze o efikasnosti artemisinina u lečenju raka grla. Ove studije su retke i često su male, pa je potrebno više istraživanja kako bi se bolje razumela stvarna korist.
 4. Kombinacija sa drugim terapijama: Neki istraživači su proučavali upotrebu artemisinina u kombinaciji sa drugim terapijama, kao što su hemoterapija ili radioterapija, kako bi se poboljšali rezultati lečenja raka grla.

Važno je napomenuti da se artemisinin trenutno ne koristi kao standardni tretman za rak grla, i svako lice koje razmišlja o njegovoj upotrebi u svom lečenju treba pažljivo da razgovara sa svojim lekarom. Takođe, artemisinin se obično koristi za lečenje malarije i ne bi trebalo da se koristi bez lekarskog nadzora i bez prekida konvencionalnog medicinskog lečenja raka grla.

Zaključak:

Istraživanje upotrebe Artemisinina u lečenju karcinoma grla, kao i potencijalna korist od zelenog čaja i drugih čajeva tokom procesa lečenja, pružaju zanimljive uvide. Međutim, važno je naglasiti da su ova saznanja trenutno u fazi istraživanja i još uvek nisu dokazana učinkovitost. Artemisinin je poznat kao lek protiv malarije, ali njegova primena u lečenju karcinoma grla zahteva dalja istraživanja i kliničke studije kako bi se potvrdila njegova efikasnost i bezbednost. Što se tiče čajeva, oni mogu pružiti olakšanje i podršku pacijentima tokom lečenja, ali ne smeju zameniti konvencionalne medicinske tretmane.

Najvažnija poruka je da osobe koje se suočavaju sa karcinomom grla treba da se konsultuju sa svojim lekarom i medicinskim timom pre nego što razmotre alternativne tretmane ili dodatke ishrani. Konvencionalna medicina i terapije ostaju osnovna linija odbrane protiv karcinoma grla, a svaki dodatak treba pažljivo koristiti pod nadzorom stručnjaka. Odluke o tretmanu treba donositi uzimajući u obzir individualne potrebe i karakteristike svakog pacijenta kako bi se obezbedila najbolja moguća nega.

Reference:

Ferreira, J., & Nakao, L. S. (2019). Artemisinin: A promising alternative in the treatment of cancer. Mini Reviews in Medicinal Chemistry, 19(6), 470-481.
Ho, W. E., Peh, H. Y., Chan, T. K., & Wong, W. S. (2014). Artemisinins: Pharmacological actions beyond anti-malarial. Pharmacology & Therapeutics, 142(1), 126-139.
Lambert, J. D., & Elias, R. J. (2010). The antioxidant and pro-oxidant activities of green tea polyphenols: a role in cancer prevention. Archives of Biochemistry and Biophysics, 501(1), 65-72.
Khan, N., & Mukhtar, H. (2007). Tea and health: studies in humans. Current Pharmaceutical Design, 13(34), 3487-3494.
Shanafelt, T. D., Call, T. G., Zent, C. S., Leis, J. F., & LaPlant, B. (2009). Phase I trial of daily oral polyphenon E in patients with asymptomatic Rai stage 0 to II chronic lymphocytic leukemia. Journal of Clinical Oncology, 27(23), 3808-3814.
Zheng, J., Zhou, Y., Li, Y., Xu, D. P., Li, S., & Li, H. B. (2018). Spices for prevention and treatment of cancers. Nutrients, 10(4), 495.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X