koren maslačka

Koren maslačka leči rak

Maslačak (Taraxacum officinale) u narodu se još zove: vetrokaz, mlečac, mislovka, popino guvno i slično. Koren maslačka, listovi i stabljika su veoma zdravi i lekoviti.

Maslačak se smatra dosadnim korovom po livadama ali za bolesne on je dragoceni lek. Cveta od aprila do maja na svim travnatim livadama i padinamam, maslačak ne raste samo na izrazito vlažnim mestima.

Maslačak je lekovito bilje koje pomaže izrazito kod oboljenja žuči i jetre. Listovi maslačka se skupljajau pre nego što procveta, koren maslačka u proleće ili jesen, a stabljka u vreme cvetanja biljke.

Lekovita svojstva maslačka

Možemo slobodno da kažemo da su svi delovi maslačka lekoviti. Maslačak u proleće može da se koristi kao salata sa raznim jelima naprimer krompirom. Sveža stabljika maslačka ako se uzima više puta dnevno pomaže kod oboljenja jetre

Dijabetičari bi trebalo da pojedu barem pet do šest stabljika maslačka. Stabljike maslačka  se peru  zajedno sa cvetovima, a potom se cvetovi odvoje i potom stabljika žvaće.

U početku malo gorkog ukusa, hrskava i sočna jede se kao salata. Bolešljivi ljudi, koji su stalno potišteni i umorni trebali bi da sprovedu dvonedeljnu kuru sa svežim listovima maslačka. Biće iznenađeni izvanrednim dejstvom lekovitosti maslačka, stabljika maslačka pomaže i kod drugih tegoba, svrab kože, lišajevi i osipi, popravljaju sastav želudačnog soka a želudac čiste od raznih štetnih materija.

Sveže stabljike maslačka mogu bezbolno da rastvore kamen u žuči, te da podstiču rad oba organa.Sem mineralnih materija u maslačku se nalaze važne lekovite i gradivne materije koje podstiču poremećaj metabolizma. Koren maslačka  ako se svež ili osušen konzumira u vidu čaja , podstiče varenje, izaziva znojenje i deluje diuretički i osvežavajuće. 

Pošto od korena maslačka krv postaje tečnija smatra se odličnim sredstvom protiv guste krvi. Maslačak spada u lekovito bilje koje ne miruje ni u zimskim mesecima već tera izdanke i u hladnim godišnjim dobima.

Žene čaj od maslačka mogu da koriste zanegu tena i lica. Maslačak zbog svog dejstva pročišćavanja krvi uspešan je i kod lečenja gihta i reume, žutice i oboljenja slezine. Otok žlezda se povlači ako se sprovede kura sa svežim stabljilama maslačka. Svakog proleća možete napraviti sirup od listova maslačka koji je izuzetno prijatnog ukusa. Iz svega gore navedenog možemo zaključiti da je maslačak izuzetno lekovita biljka koja se nažalost u našim kreajevima smatra za beznačajnim korovom a kao što vidimo mnoga su lekovita svojstva maslačka.

Koren maslačka

Maslačak (Taraxacum) je rod biljaka iz porodice glavočika. Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenim iza velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.

Koren maslačka nije teško pronaći na našim prostorima pa bi zato i vredelo znati njegova lekovita svojstva. Maslačak kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje. Cela biljka je jestiva (koren, stabljika, listovi i cvet), tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki delovi maslačka.

Nekada se smatralo da je koren ove biljke vrlo dobar za slabe stomake. Ali se u toku naučnog ispitivanja, naročito u Engleskoj,pokazalo da on, osim toga što jača stomak, odlično deluje na jetru i na lučenje žuči,time što pomaže da se žučna bešika bolje steže i na taj način se isteruje veća količina žuči u crevo.

Pa i francuski lekar-naučnik Leklerk tvrdi da kod bolesnika koji imaju zapušene ili bolesne žucne kanale on pomaže prolaženju žuči kroz njih u crevo, a tako isto prolaženju peska i žuđnih kamičaka. Time on leči ujedno i oštećenu jetru. Sve to znači da on može otkloniti žučne napade i poboljšati celokupno stanje u jetri i žučnim putevima.
Osim toga, po novim naučnim istraživanjima, koren maslačka leci rak!!

Koren maslačka istraživanja kancer

koren maslačka i maslačak

Da,dobro ste pročitali. Naime, Marijan Jost, jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti genetike i oplemenjivanja biljaka u regionu, tvrdi da postoje studije koje dokazuju da maslačak ubija maligne ćelije u ljudskom organizmu. On dodaje,da je od ranije poznato da tonik od maslačka povoljno deluje na jetru,ali da moze da izleči rak otkriveno je tek nedavno na Univerzitetu Vindzor u Kanadi. Dr Caroline Hamm sa pomenutog univerziteta ispitujući uzorke krvi pacijenata obolelih od leukemije, utvrdila je da ekstrakt korena maslačka uništava stanice leukemije, dok na normalne stanice nema taj pogubni učinak.

Drugim rečima, ekstrakt korena maslačka delovao je pogubno samo na kancerogene stanice, dok za razliku danas prihvaćene metode hemoterapije ili zračenja ubijaju sve stanice. Čak su istraživači sa tog univerziteta podneli zahtev za kanadsku autorizaciju kako bi mogli nastaviti sa kliničkim ispitivanjima,no velika je verovatnoća da ce ovi pozitivni rezultati biti polako prekriveni zaboravom.

Zašto? Prosto zato što se prirodni lekovi ne mogu patentirati,a farmaceutska industrija ukoliko ne pronadje načina da sintezira aktivnu supstancu maslacka u ovom poslu ne može ostvariti dobit. Dakle, ako nema patenta-nema velike zarade farmaceutske industrije, a ako nema zarade nema ni interesa. Moć farmaceutske industrije je ogromna. Na žalost,nameće nam se pitanje dali se prikriva lek protiv raka!

Više o metodama lečenja raka pročitajte u članku Najboljih 45 terapija za lečenje raka

Koren maslčka i holesterol

Visok holesterol je jedan od glavnih pokretača bolesti srca. Ova smolasta supstanca se sakuplja u krvnim sudovima na taj način smanjujući protok krvi i povećavajući krvni pritisak.

Promena ishrane je jedan od najboljih načina da se smanji nivo holesterola Smanjenjem unosa masne hrane i povećanjem voća i povrća na meniju mogu da se postignu takođe dobri rezultati.

Koren maslačka takođe uspešno smanjuje nivo holesterola. U jednoj studiji je zečevima data hrana sa velikom količinom korena maslačka. Koren maslačka je drastično smanjio ukupnu količinu holesterola, triglicerida i štetnog LDL holesterola, dok je povećao nivo HDL holesterola.

Kad se kombinuje sa redovnom fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom, koren maslačka može da napravi veoma dobre rezultate i zaštiti zdravlje vašeg srčanog mišića.

Antioksidans

Slobodni radikali su negativno naelektrisane čestice kiseonika koje nastaju usled stresa, bolesti ili loše ishrane. Toko duže izloženosti slobodnim radikalima može doći do teških bolesti ili hroničnih oboljenja. Antioksidansi mogu da pomognu da do ovoga ne dođe i da smanje rizik od nastanka neke bolesti srca ili kancera.

Naučna istraživanja su pokazala da je koren maslačka izuzetno dobar antioksidans koji može da pomogne organizmu da se oslobodi od slobodnih radikala.

Od filtriranja toksina do metabolisanja  lekova, jetra ima neke veoma značajne aspekte za zdravlje čoveka. Koren maslačka pomaže jetri, štiti je i održava nje rad.

Efekti zaštite jetre proizilaze iz sposobnosti maslačka da bude jedan od veoma jakih antioksidanasa i da preventivno deluje na oštećenja uzrokovana prisustvom slobodnih radikala.

Borba protiv bakterija

Pored mnogih zdravstvenih prednosti, koren maslačka takođe ima osobinu da se bori protiv mikroba u našem organizmu. Koren maslačka može da bude veoma dobar prirodni tretman za borbu protiv raznih tipova bakterija.

Lišće maslačka

Zelene lišće maslačka predstavlja vitaminsku bombu vitamina A koja zadovoljava čak 112% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Vitamin A je veoma bitan za zdravlje očiju. Deficit vitamina A može dovesti do slepila u težim slučajevima.

Lišće maslačka ima u sebi veoma malo kalorija. Ono takođe sadrži značajnu količinu vlakana, koja vam pomažu da budete siti. Uključivanjem listova maslačka u vašu ishranu možete se održati sitim za duži vremenski period, što može da vam pomogne kod smanjenja težine.

Pored smanjivanja vaše telesne mase, inhibicijom pankreatične lipaze možete smanjiti nivo triglicerida.

Trigliceridi su vrsta masti koja se može pronaći u krvotoku. Kad su trigliceridi na visokom nivou preti opasnost od razvoja nekog srčanog oboljenja.

Kao i koren maslačka, lišće maslačka se pokazalo kao takođe dobar zaštitnik jetre.

Nutritivni sastav

Maslačak je bogat mnogim zdravim materijama i ima veoma malo kalorija. On sadrži vitamin K, vitamin A i vitamin C

55 grama seckanog maslačka u sebi sadrži:

 • 24.7 kalorija
 • 5.1 gram ugljenih hidrata
 • 1.5 grama proteina
 • 0.4 grama mati
 • 1.9 grams fiber
 • 428 micrograma vitamina K (535 % DV)
 • 5,588 IU vitamin A (112 %DV)
 • 19.3 milligrama vitamina C (32 % DV)
 • 103 milligrama kalcijuma (10 %DV)
 • 1.7 milligrama gvožđa (9 % DV)
 • 1.9 milligrama vitamina E (9 % DV)
 • 0.2 milligrama mangana (9% DV)

Srećom,ako se znanje prenese,maslačka će uvek biti,pa i ako zabrane njegovu prodaju moći ćemo ga sami brati po livadama (zlu ne trebalo).

Koren maslačka,osušen,istucan u prah i upotrebljavan pola kašikice u toku dana uz čašu vode otklanja sve ćelije karcinoma iz tela. Poznato je da sadrzaj gorkih koštica kajsije,breskve,šljive,višnje itd. u sebi sadrži vitamin B17, odnosno leatril uz pomoć koga se uspešno leči rak.

Lekovita svojstva korena maslačka

Koren maslačka, naučno ime Taraxacum officinale, je lekovita biljka sa brojnim medicinskim svojstvima. Evo nekih važnih lekovitih svojstava korena maslačka:

1. Diuretičko dejstvo: Koren maslačka je prirodni diuretik, što znači da podstiče izlučivanje suvišne vode iz tela. Ova svojstva su korisna u tretiranju stanja kao što su edemi, zadržavanje vode i problemi sa mokrenjem.

2. Jetra i žuč: Koren maslačka se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja jetre i žučne kese. Neka istraživanja sugerišu da maslačak može pomoći u stimulaciji proizvodnje žuči, što doprinosi boljoj probavi i funkciji jetre.

3. Antioksidativni efekat: Maslačak sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su štetni molekuli koji mogu izazvati oksidativni stres i doprineti razvoju bolesti kao što su srčane bolesti, rak i starenje.

4. Upala: Koren maslačka ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u telu. To može biti korisno u tretiranju stanja kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis i druge inflamatorne bolesti.

5. Varenje: Maslačak se takođe koristi za poboljšanje varenja. Poznato je da koren maslačka stimuliše proizvodnju želudačnih enzima i žuči, što olakšava varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija.

Napomena

Napomena: laboratorijska istraživanja pokazuju da u julu-avgustu, koren ove biljke sadrži povećanu količinu gorke materije (taraksacin),koja dostiže maksimum u novembru. U avgustu koren sadržioko 40% inulina, drugog osnovnog aktivnog sastojka.

U prolećese ova supstanca može naći u količini od 1-2%, dok koren uistom periodu sadrži više holina i mlečnog soka. Sakupljenokorenje se ostavi 2-3 dana na suncu radi sušenja i sanacije oštećenihdelova prouzrokovanih sečenjem lukovice i tankog korenja.

Pri vađenju iz zemlje, treba posebno voditi računa da koren ostane ceo (ne skraćivati niti kidati žilice), jer u protivnom mlečni sok iscuri, što smanjuje terapijsku vrednost biljke.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts