kopriva

Kopriva neograničena lekovita svojstva i upotreba

KOPRIVA (Urtica dioica) Kopriva je jena od najboljih lekovitih biljaka te da kad bi znali  sva njena lekovita svojstva ne bi gajili ništa drugo sem koprive. Kopriva je, počev od  korena preko stabljike i listova sve do cveta, dakle u celosti, lekovita. Mnogi poznati ističu da bi kopriva odavnobila istrebljena da na poseduje osobinu žarenja prilikom dodira sa našim telom.

Čaj od koprive

Čaj od koprive se pokazao kao delotvoran protiv raznih vrsta ekcema, stvaranje peska u bubrezima i bešici. Sa bubrežnim oboljenjima često ide i glavobolja. Ekcemi su posledica nekog unutrašnjeg poremećaja u organizmu, njihovo lečenje mora da počne iznutra i to lekovitim biljkama koje prečišćavaju krv.

Kopriva je naša najbolja biljka za prečišćavanje krvi od koje istovremeno raste i broj crvenih krvnih zrnaca. Pošto ona povoljno utiče i na gušteraču, čajem ode koprive se skida i nivo šećera u krvi. Njome možemo lečiti i oboljenje mokraćnih puteva, kao i patološki zastoj mokraće. Posebno se preporučuje za prolećnu kuru čišćenja organizma od toksičnih materija.

Kopriva upotreba bolesti

Sad kad nam je poznato lekovito svojstvo ove biljke potrebno je u proleću dok je još mlada biljka spremiti čaj i sprovesti prolećnu kuru, ujutru možete uzeti jednu šolju natašte pola sata pre doručka i u toku dana dve do tri šolje. Ukus ovog čaja nije tako loš trebamo ga piti bbez šećera.

U narodu se višenedeljna kura čajem od koprive preporučuje protiv oboljenja jetre, žuči i slezine, pa čak u slučaju tumora ovih organa, kod katara želuca, oboljenja disajnih organa, želudačnih grčeva i čireva, čira na dvanaestopalačnom crevu i kod plućnih oboljenja. Da bi aktivne materije ostale sačuvane koprivu nemojte nikad kuvati samo je poparite.

Počev od izvesnih godina u organizmu sekoličina gvožđa smanjuje, što izaziva iscrpljenost i zamor, čovek se oseća starim i manje važnim. U ovom slučaju se preporučuje sveža kopriva ona sadrži puno gvožđa i zato se upotrebljava sa uspehom.

Kod vodene bolesti (edema) kopriva pomaže izvlačenjem velike količine vode iz organizma. Posredstvom aktivnih materija koje jačaju krv pomaže kod bledila, malokrvnosti i kod teških bolesti krvi. U kombinaciji sa drugim biljkama kopriva se koristi i kod oboljenje od leukemije.

Kopriva smanjuje sklonost ka prehladi i pomaže kod gihta i reumatskih oboljenja. Čajem od sveže koprive možemo prati i kosu koja postaje sjajna i gušća. I kod suženja krvnih sudova kopriva izuzetno pomaže. Svaki grč u nozi bez obzira na poreklo ukazuje na poremećaj cirkulacije krvi, u ovim slučajevima se preporučuju kupke od korena koprive.

Kod išijasa, krstobolje sa probadanjem i kod upale živaca ruku i nogu svežu koprivu treba sasvim lako utrljati u bolno mesto. Kod išijasa trljanje svežom koprivom treba da krene od gležnja (članka) spoljnom staranicom sve do kuka a, odatle unutrašnjom stranom noge sve do pete.Slično postupite i kod ostalih oboljenja.

Kopriva lekovito delovanje

Lekovito delovanje: caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokraćom odvaja loše sokove iz tela i čisti organizam. U mešavini sa drugim  biljkama kopriva leči čir na želucu

Čaj za jetru i želudac

Čaj za želuda i jetru od koprive se priprema od cele biljke. U posudu sa 2 litre vode se sipaju 2-3 kašike iseckane koprive. Smešu treba ostaviti da odstoji od 10-12 sati. Nakon toga smešu kuvati na blagoj vatri oko pola sata. Kad se čaj ohladi treba ga piti po jednu šolju 3 puta na dan.

Ovaj čaj izbacuje i smanjuje sluz u plućima i šlajm, čisti creva, jetru i želudac.

Čaj za čir na želudcu

Pomešajte iseckano lišće i koren koprive u količini od 10 supenih kašika, jedne kašike lišća i cvetova pelina, dve kašike seckanog lišča bokvice i jedna kašika isitnjenih smrekovih bobica. 

Ova mešavina treba da odstoji u crnom vinu 12 sati. Posle toga se dodaju 4 kašike domaćeg meda. Mešavina se kuva oko pola sata

Poklopiti i držati tako dok se ne ohladi. Ova mešavina vina i bilja se pije mlaka po jedna supena kašika pre jela. 

Ova mešavina vina i trava ponaže kod bubrežnih oboljenja i raznih tipova neuroza takođe.

Kopriva za uništavanje štetočina i prskanje voća

Kopriva je izuzetan pesticid koji može da uništi i rastera biljne vaši. U ove svrhe se koriste mlade koprive i koprive u fazi cvetanja, nikako kopriva koja već ima seme. Ubrane kprive se preliju vodom tako da voda prelazi 5 cm preko njih. najbolje je koristiti za ove svrhe kišnicu. Tako se ostavi da stoji 24 časa. Tečnost procediti i sa njom poprskati voće koje su napale biljne vaši. 

Bela kopriva ili mrtva kopriva

bela kopriva

(Lamium album) Fam. Lamiaceae Popularni nazivi: mrtva bela kopriva, medić Opis: Listovi imaju dršku srcasto-ovalnog oblika, zašiljeni su na vrhu, nejednako stranično nazubljeni, rastu u paru na stablu (jedan naspram drugog). Cvetovi su beli, ili belo-žućkasti i rastu iz unutrašnjeg bazalnog dela lista. Biljka cveta u periodu april jun. 

Raste na vlažnim mestima, pored ograda, u jarku, u brdskim planinskim predelima. To je zeljasta, živopisna biljka sa četvoro-režnjastom stabljikom, visokom 20-40 cm, više ili manje vlaknastom. Sakuplja se cela biljka ili samo cvetovi bez čašice u vreme cvetanja. Sakupljanje se obavlja po suvom vremenu, jer u protivnom cvetovi potamne (u periodu april-avgust).

Sušenje sakupljenih delova treba da je u senci, u dobro provetrenim prostorijama ili na otvorenom, na specijalnim ramovima prekrivenim hartijom. Osušeni cvetovi se stave u džakove od hartije, ili ladice obložene papirom, i čuvaju se od svetlosti i vlage. Ako je u pitanju cela biljka, treba je čuvati u džakovima od platna. 

Ona ima dosta lekovitih svojstava ujedno može da se koristi kao diruetik, da skupi krve sudove, sedativ za umirenje. Od nje se prave eterična ulja. 

Koristi se u klimaksu, sprečava mingrenu, smanjuje benigne promene i uvećanu prostatu. Ova biljka je jako dobra protiv belog pranja i ekcema u vidu krema ili eteričnog ulja.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X