konjugovana linolna kiselina

Konjugovana linolna kiselina CLA u borbi protiv kancera

Konjugovana linolna kiselina ili skraćeno CLA je prirodna masna kiselina i ona je izomer linolne kiseline,. Studije koje istražuju povezanost ishrane i raka su pokazale da žene sa višim nivoima CLA su imale značajno nižu stopu verovatnoće da će dobiti rak dojke. Dijeteski izvori koji sadrže konjugovanu linolnu kiselinu su prilično ograničeni, iako ona ima isti hemijski sastav kao linolna kiselina, koja se obično nalazi u biljnom ulju, orasima i raznim semenkama. Krave imaju sposobnost da konvertuju linolnu kiselinu u CLA, tako da male količine CLA možemo naći u goveđim i mlečnim proizvodima. Cla takođe možemo pronaći i u maslacu.
Pre nego istražimo kako konjugovana linolna kiselina pomaže u borbi protiv raka, hajde da utvrdimjo kako zapravo ćelije raka napreduju. Ćelije raka se neprekidno dele, njihov broj se povećava, dok u jednom trenutku ne počnu da se šire po celom telu. Da bi se ovaj proces zaustavio koristi se hemoterapije i razne vrste lekova, koji napadaju ćelije raka i onemogućavaju njihovu deobu. Pošto ćelije raka rastu brže i razmnožavaju se brže od zdravih ćeilja, treba ustanoviti terapiju kojom će se zaustaviti dalja deoba kancerogenih ćelija. U ovo slučaju hemoterapija je veoma efikasna, ali ne uvek. Treba napomenuti da su meta hemoterapije formirane ćelije ali ne i matične ćelije. Tako da posle uspešnog delovanja hemoterapije nakon nekog vremena upravo zbog matičnih ćelija i zadržanog dnk u njima dolazi do povratka kancera u organizmu.
Preliminarni rezultati pokazuju da je konjugovana linolna kiselina toksična na zaražene matične ćelije iz kojih će se vremenom formirati kancerogene ćelije, ona smanjuje proliferaciju matičnih ćelija. CLA takođe napada kancerogene ćelije, utiče na antigenezu, smanjuje mogućnost nastajanja metastaza i indukuje apoptozu, narodski rečeno ubrzava odumiranje kancerogenih ćelija. CLA takođe dokazano i uspešno deluje na kancer debelog creva i kancer prostate
U drugoj studiji CLA je dat miševima sa naprednim oblikom raka dojke kod kog su već počele da se formiraju metastaze. Rezultati su bili zapanjujući i metastaze su se povukle. Dokazano je da inhibira rast ćelija raka a takođe da štiti zdravi deo organizma od toksina koje kancer oslobađa.
Da biste povećali unos konjugovane linolne kiseline možete koristiti organsko teleće meso , od krava koje su hranjene isključivo travom ili kupiti CLA u čistom obliku u vidu dijetetskog suplementa.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X