imunoterapija lecenje
imunoterapija lecenje

Kombinacija imunoterapije i terapije zračenjem daje obećavajuće rezultate u lečenju glioblastoma

3 minutes, 41 seconds Read

Nedavno objavljena studija koju je sproveo tim istraživača sa Thomas Jefferson University u Philadelphiji, pokazala je da kombinovana terapija imunoterapije i terapije zračenjem može da zaustavi rast i smanji veličinu tumora kod pacijenata sa glioblastomom – najčešćim i najagresivnijim oblikom raka mozga.

Glioblastom se obično leči kombinovanjem terapije zračenjem i hemoterapije. Međutim, ovaj tretman nije uvek efikasan i često izaziva neželjene efekte kod pacijenata. Zbog toga su istraživači odlučili da testiraju kombinaciju terapija koja uključuje imunoterapiju.

Šta je imunoterapija?

Imunoterapija je vrsta terapije koja koristi imunološki sistem tela za borbu protiv različitih vrsta bolesti, uključujući i rak. Ova terapija stimuliše imunološki sistem pacijenta da prepozna i uništi kancerogene ćelije. Imunoterapija se obično primenjuje kod pacijenata koji ne reaguju dobro na standardne tretmane poput hemoterapije i zračenja.

Postoje različite vrste imunoterapije, a neke od najčešćih uključuju:

  1. Antitela: ovo su proteini koji se proizvode u laboratoriji i koji ciljaju specifične proteine koji se nalaze na površini kancerogenih ćelija. Antitela mogu pomoći u uništavanju kancerogenih ćelija, dok ostavljaju zdrave ćelije netaknutim.
  2. Terapija sa CAR-T ćelijama: ovo je vrsta terapije koja koristi T ćelije pacijenta koje su genetski modifikovane da prepoznaju i napadaju kancerogene ćelije.
  3. Vakcine: ovo su supstance koje stimulišu imunološki sistem da stvori antitela protiv kancerogenih ćelija.

Imunoterapija je postala popularna u lečenju raka, posebno u poslednjih nekoliko godina, jer je u nekim slučajevima efikasnija od drugih vrsta terapija, a ima i manje neželjenih efekata. Međutim, imunoterapija nije uvek efikasna i nije pogodna za sve pacijente.

Studija je uključila 21 pacijenta sa glioblastomom koji su primali novi tretman koji kombinuje imunoterapiju koja aktivira imunološki sistem, zajedno sa standardnom terapijom zračenjem. Pacijenti su bili praćeni tokom 12 meseci, a rezultati studije su pokazali da je tretman bio efikasan u zaustavljanju rasta tumora kod nekih pacijenata, a u nekim slučajevima je došlo i do smanjenja veličine tumora. Tretman je takođe bio dobro podnošljiv i bezbedan za pacijente.

Studiju je vodio dr David Andrews, profesor neurohirurgije i direktor Centra za neuroonkologiju na Thomas Jefferson University, a tim istraživača uključivao je i dr Timotija Klar, profesora radiologije na istoj univerzitetu. Iako su rezultati ove studije obećavajući, potrebno je sprovesti dalja istraživanja na većem uzorku pacijenata kako bi se potvrdila efikasnost ovog tretmana.

Ovaj tretman predstavlja značajan korak napred u razvoju novih terapija za glioblastom, za koji je do sada bilo teško pronaći efikasne tretmane. Nastavak istraživanja i razvoj novih terapija mogu dati nadu da će se u budućnosti moći poboljšati lečenje ove opasne bolesti.

Trenutno, glioblastom predstavlja ozbiljan izazov u lečenju raka mozga. Prema Američkom udruženju za rak, godišnje se u SAD-u dijagnostikuje oko 14.000 novih slučajeva glioblastoma, a procenjuje se da je petogodišnja stopa preživljavanja manja od 10%.

Stoga, ova nova kombinacija imunoterapije i terapije zračenjem može predstavljati značajan korak u borbi protiv ove bolesti. Naučnici se nadaju da će dalja istraživanja pomoći u identifikovanju najboljih kandidata za ovaj tretman i da će se povećati broj pacijenata koji će od njega imati koristi.

Ovaj tretman, kao i druge vrste imunoterapije, deluju tako što stimulišu imunološki sistem da prepozna i uništi kancerogene ćelije. Imunoterapija se koristi za lečenje različitih vrsta raka, kao što su melanom, plućni karcinom, rak bubrega, a sada se pokazalo da ima efekte i kod glioblastoma.

Osim toga, istraživanja se nastavljaju i u drugim oblastima lečenja raka, kao što su terapije zasnovane na genetici, ciljane terapije i druge inovativne metode. Zahvaljujući ovim novim terapijama, postoji nada da će se uspeti poboljšati lečenje raka i povećati stope preživljavanja kod pacijenata koji se bore sa ovom opakom bolešću.

Reference:

  1. CBS News. “Clinical trial has promising results to fight brain cancer.”
  2. Andrews, D.W. et al. “A phase I-II trial of targeted radioimmunotherapy using Y-90 ibritumomab tiuxetan (Zevalin) in combination with rituximab and temozolomide (TMZ) for recurrent high-grade gliomas (HGGs).” Journal of Clinical Oncology, vol. 36, no. 15_suppl (2018), p. e14031.
  3. National Cancer Institute. “Brain and Spinal Cord Tumors.”
  4. American Brain Tumor Association. “Glioblastoma.”
  5. American Cancer Society. “Immunotherapy for Cancer.”

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X