koenzim q10

Koenzim q10 terapija za kancer

Za više od deceniju Life Extension® je objavio kliničke studije koje demostriraju efekte kod osoba sa određenim kancerogenim oboljenjima koji su koristili koenzim Q10. U kliničkim studijama nisu samo dokumentovana poboljšanja kod pacijenata već su i indentifikovani mehanizmi pomoću kojih koenzim q10 usporava rast tumora.

U ove mehanizme su uključeni povećanje imunog sistema, potiskivanje faktora rasta vaskularnog endotela i smenjenje inflamatornih markera koji olakšavaju širenje ćelija raka. Melanoma i rak dojke su dve vrste maligniteta kod kojih je COQ10 pokazao značajna klinička poboljšanja.

Koenzim Q10 i rak

koenzim q10 molekul

Na žalost mnogi mediji nisu ispratili ova značajana otkrića koja bi mogla spasiti mnoge živote. Jedno od njih je studija o melanomu sa ili bez dnevne doze koenzim q10 u količini od 400mg. Rezultati su bili zapanjujući, grupa koja je uzimala koenzim q10 je imala 10 puta manji rizik od metastaze od onih koji nisu uzimali. Ovaj efekat je još izraženiji za one koji imaju melanom u naprednoj fazi u tom slučaju su pacijenti imali 13 puta manje šanse da se razvije metastaza.

Posle toga su pale velike kritike ka Nacionalnom institutu za rak koji nije finansirao dalja istraživanja iako su studije pokazale da ovaj enzim može da pomogne pri lečenju raka. U ovoj studiji od svih pacijenata 18% je pokazalo neželjene efekte u odnosnu na 82% koji ih nisu imali. Ovo je bi razlog da se ne nastavi istraživanja od strane instituta.

Zalosno je bilo pročitati izveštaj od strane Nacinalnog instituta za rak koji je predstavio svoje stavove o ulozi koju koenzim q10 može da ima u lečenju raka i neželjenom uticaju ovog enzima na pacijente. S obzirom da ovaj izveštaj dolazi do federalne agencije koja uglavnom ima pristrastan stav protiv alternativne terapije nasa ocekivanja o negativnom odgovoru su se ze čudom izjalovila.

Federalna agencija je dala svoj komentar: Mi se ne slažemo sa izveštajem institucije Nacionalni institut za rak u vezi neželjenih efekata vezanih za istraživanje koenzim q10 koji su rezultat ne samog enzima već korišćenja toksičnih hemo lekova i samog delovanja raka.Od deset hiljada zdravih članova Life Extension® koji koriste koenzim q10 ni kod jednog se nisu pojavili neželjeni efekti.

Pitanja i odgovori o koenzimu Q10

Šta je koenzim Q10?

Koenzim Q10 je jedinjenje koje se prirodno stvara u telu. Q ili 10 u koenzimu Q10 odnose se na grupe hemikalije koje čine koenzim.Koenzim Q10 je takodje poznat pod drugim imenima:

CoQ10.

– Q10.

– Vitamin Q10.

– Ubiquinone.

– Ubidecarenone.

Koenzim pomaže enizimima da rade svoj posao.Enzim je protein koji povećava brzinu kojom se prirodne hemijske reakcije odvijaju u ćelijama. Ćelije tela koriste koenzim q10 da bi povećale energiju poterbnu za rast i da bi sama ćelija ostala zdrava. Telo takodje koristi koenzim Q10 kao antioksidans. Antioksidans je supstanca koja štiti ćelije od hemikalija koje sa nazivaju slobodni radikali.

Slobodni radikali mogu oštetiti DNK. Oštećeni DNK se takođe mogu povezati sa nekim vrstama raka. Koenzim Q10 se uglavnom može naći u većim telesnim tkivima. Najveća koncentracija se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i pankreasu. Najmanje ga ima u plućima. Količina koenzima Q10 se smanjuje kako starimo.

Istorija koenzima Q10 kao sastojka prilikom alternativnog tretmana raka:

Koenzim Q10 je prvi put indentifikovan 1957 dok je njegova hemijska struktura utvrđena 1958. Interesovanje za koenzim Q10 kao mogući tretman za rak je započeto 1961 kad je utvrđeno da neki pacijenti oboleli od raka imaju niži nivo koenzima u krvi. Niži nivo koenzima Q10 su pronađeni kod pacijenata sa melanomom, limfomom i karcinomom dojke, pluća, prostate, pankreasa, debelog creva, bubrega glave i vrata. Studije sugerišu da koenzim Q10 može pomoći poboljšanju imunog sistema. Delimično iz tog razloga se koenzim koristi kod adjuvantne terapije za kancer.

Koja teorija stoji iza tvrdnje da je koenzim Q10 koristan prilikom lečenja raka?

Koenzim Q10 može biti koristan u lečenju kancera zato što jača imuni sistem. Takođe studije sugerišu da COQ10 direktno sprečava rast ćelija raka. Kao antioksidant , koenzim Q10 može da spreči rak u razvoju.

Kako se koristi COQ10?

Uobičajena metoda je oralnim putem kao kapsula.Takođe se može dati uz pomoć injekcije. U studijama sa životinjama, koenzim Q10 je korišten sa injekcijom.

Iztraživanja na životinjama

Uradjene su kliničke studije na životinjama sa koenzimom Q10. Istraživanja su urađena u laboratoriji korišćenjem životinja da bi se saznalo dali će biti koristan i kod ljudi. Ove predkliničke studije su vršene pre nego što su započeta testiranja kod ljudi.Većina laboratorijskih studija koenzima Q10 su zasnovane na reakcijam u telu životinja.

Sledeća predklinička studija je je bila odnos koenzima Q10 i raka. Ispitivanjima koenzima Q10 na životinjama dokazano je da jača imuni sistem i pomaže organizmu prilikom borbe sa određenim infekcijama. Ovaj koenzim je pomogao prilikom zaštite srca kod životinja kojima je dat antikancerogeni lek doksorubicin koji može da dovede do oštećenja srčanog mišića. Laboratorijska ispitivanja na životinjama su dokazala da koenzim Q10 zaustavlja rast i razvoj ćelija raka.

Dali su sprovedena klinička ispitivanja na ljudima?

Do sad nije bilo onih dobro osmišljenih kliničkih ispitivanja koja uključuju veliki broj ljudi koji bi bili proučavani u svrhu otkrivanja kako Q10 koenzim deluje prilikom lečenja raka. Bilo je nekih kliničkih ispitivanja sa malim brojem ljudi. Uglavnom sve studije su bile nasumične. Nasumične studije daju najviši nivo dokaza.U ovim studijama, volonteri su nasumično dodeljeni po jedan na dve ili više grupa u kojima upoređuju različite faktore koji se odnose na tretman u kontrolisanim studijama dok jedna grupa koja se zove kontrolna grupa ne dobija novi tretman.

Kontrolna grupa se upoređuje sa grupama u kojima se dobijaju novi tretmani i prilikom upoređivanja mogu da se uporede rezultati i izvuku zaključci. Većina naučnih časopisa imaju stručnjake koji pregledaju izveštaje o rezultatima istraživanja pre nego što ih objave, da bi utvrdili dokaze i izveli zaključke. Neka nasumična ispitivanja koenzima Q10 kao treman za rak su objavljena u naučnim časpoisima. Sledeće informacije su objavljene iz navedenih studija za koenzim Q10 na bazi istraživanja na ljudima:

Ispitivanje pozitivnog uticaja koenzim q10 na doksirubicinin

-Na uzorku od 20 pacijenata je isvršeno istraživanje dali koenzim q10enzim štiti srce od oštećenja izazvanih atrakcilinom iz leka doksorubicina. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da koenzim Q10 smanjuje štetne efekte doksorubicina na srce.

Studije koenzima Q10 kod adjuvantne terapije za rak dojke

Male sudije su urađene prilikom korišćenja koenzima Q10 posle standardnog lečenja kod pacijenata obolelih od raka dojke.

Izvršena je studija koenzima Q10 kao pomoćne terapije kod 32 obolela od raka dojke. Objavljeno je da su kod 6 pacijenata nestali simptomi ovog oboljenja.Tačni detalji su utvrdjeni kod samo 3 od 6 pacijenata. Istraživači su takodje dali naznaku da se kod svih pacijenata poboljšao kvalitet života ,da su koristili manje lekova protiv bolova i da im se nije smanjila telesna težina.

U sledećoj studiji kod dva pacijenta koji su imali kancer dojke i kojima je urajdena operacija data je velika doza koenzim q10 u trajanju od 4 meseca. Kod ovih pacijenata je kancer potpuno nestao.

Dali postoje neželjeni efekti kod koenzima Q10?

Nisu prijavljeni nikakvi ozbiljni neželjeni efekti prilikom korišćenja koenzima q10.

Najčešći neželjeni efekti su sledeći:

-Osip

-Mučnina

-Nesanica

-Bol u gornjem delu trbuha

-Vrtoglavica

-Osećaj umora

-Glavobolja

Određeni lekovi koji se koriste za snižavanje holesterola za krvni pritisak i snižavanje nivo šećera u krvi mogu da smanje efikasnost COQ10. Koenzim Q10 može da promeni način na koji telo koristi varfarin i insulin.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts