Karcinom dojke: što svaka žena treba znati

Karcinom dojke nije samo jedna bolest: postoji mnogo vrsta i faza, a za svaku od njih potrebna je druga vrsta liječenja.

Važno je da žene saznaju od koje vrste karcinoma boluju da bi dobile najbolju terapiju za svoju vrstu bolesti.

Odgovarajuće liječenje daje razlog za optimizam.

Što možete učiniti?

Osim da budete dobar slušač i pružate emocionalnu podršku, postoje još mnogi praktični načini da vi kao “”Breast Friend” pomognete voljenima u borbi protiv karcinoma dojke.

 • Informacije o karcinomu dojke prikupite iz različitih dostupnih izvora (uključujući internet), a ako vam je potrebna pomoć, obratite se zdravstvenom osoblju koje liječi bolesnicu.
 • Bolesnicu pratite u njenim posjetima liječniku, pomozite joj pri postavljanju pitanja i bilježite odgovore.
 • Potaknite je da razgovara sa ženama koje imaju karcinom dojke.
 • Pomozite joj u svakodnevnim poslovima (kuhanje, čišćenje, briga o djeci).
 • Ostanite pozitivni i predložite vrijeme za opuštanje: šetnja u parku, kupovina ili odlazak u kino pomoći će vam odagnati zabrinutost za budućnost.

Ne zaboravite brinuti se o sebi!

Briga o prijateljici ili rođakinji koja boluje od karcinoma dojke može biti i korisna i iscrpljujuća. Da biste mogli biti oslonac osobi o kojoj se brinete, važno je i da odvojite vrijeme za sebe. Zdrava prehrana, redovita tjelovježba, mnogo sna i odmora važni su kao i razgovor s prijateljima o vlastitim osjećajima.

Ian Laidlaw – kirurg savjetnik za bolesti dojke

Karcinom dojke najčešća je vrsta karcinoma u žena: otprilike jednoj od deset žena u određenoj će životnoj dobi biti dijagnosticiran karcinom. Vjerojatno će mnogi od nas upoznati nekoga tko je bio u dodiru s karcinomom dojke, stoga je korisno osnovno poznavanje te bolesti.

Budući da sam liječnik, svaki se dan susrećem s pitanjima o karcinomu dojke. Ovdje ću pokušati odgovoriti na neka najčešća pitanja.

Što uzrokuje karcinom dojke?

Uzroci karcinoma dojke nisu poznati. No postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od razvoja te bolesti. Najčešći je faktor starenje: rizik od bolesti raste s godinama. Karcinom dojke najčešće se dijagnosticira ženama koje su zašle u šezdesete.

Faktori rizika za razvoj karcinoma dojke

Faktori rizika obuhvaćaju one koje ne možemo kontrolirati i one koje možemo promijeniti:

 • dob
 • osobna povijest bolesti
 • obiteljska povijest bolesti
 • izloženost hormonima uzrokovana ranom menstruacijom i/ili kasnom menopauzom, oralnom kontracepcijom, hormonskom nadomjesnom terapijom, kasnom trudnoćom
 • alkohol
 • prehrana/pretilost

Prisutnost jednog ili svih rizika ne znači da će žena oboljeti od karcinoma dojke, ali ako vas prisutnost nekog od tih faktora zabrinjava, posavjetujete se s liječnikom.

Načini ranog otkrivanja karcinoma dojke

Ako se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi, liječenje je jednostavnije i učinkovitije. Najbolji su način ranog otkrivanja kvržice redoviti mamogrami. Mamogram je posebna vrsta rendgenskog pregleda dojki. Količina zračenja tijekom rendgenskog pregleda vrlo je mala.

Mamogrami otkrivaju karcinom jer je tkivo raka dojke gušće (deblje) od normalnog tkiva dojke. Mnoge zemlje omogućuju redovite preglede mamogramom za žene određenih starosnih skupina. Kao što se vidi na crtežu, prosječna veličina kvržice otkrivene mamogramom obično je mnogo manja od one koju žena sama otkrije.

Promjene na dojkama na koje je potrebno obratiti pažnju

Samopregled dojki važno je provoditi redovito, svaki mjesec, u određenom dijelu menstrualnog ciklusa. S vremenom će žena upoznati teksturu dojki i moći će otkriti pojavu nove kvržice ili nečeg neobičnog. Obratite pažnju na sljedeće pojave:

 • nova kvržica (koja može ali i ne mora biti bolna na dodir)
 • izraženije vene na površini kože jedne dojke
 • ljepljivi ili krvavi iscjedak iz bradavica
 • promjene na koži bradavica ili prsiju, kao što su nabori ili ulegnuća
 • neuobičajeno povećanje jedne dojke
 • jedna je dojka niža od druge

Ako pronađete kvržicu, ne paničarite – većina je kvržica u dojkama bezopasna. Ipak, nemojte oklijevati. Posavjetujte se s liječnikom, koji će obaviti daljnje preglede.

Dijagnoza karcinoma dojke potresan je i traumatičan doživljaj za većinu žena. Može biti teško sabrati se i odlučiti što treba najprije učiniti.

Savjeti ženama kojima je upravo dijagnosticiran karcinom

Ne paničarite – dajte si vremena

Najvažnije je uzeti vremena da biste saznali više o vrsti karcinoma od koje bolujete i dostupnim vrstama liječenja. Tada možete odabrati najprikladnije liječenje. Ako si uzmete vremena, na primjer nekoliko tjedana, to neće utjecati na ishod liječenja, a itekako će utjecati na vaš duševni mir i povjerenje u liječenje koje ste odabrali u suradnji s liječnikom.

Otvoreno porazgovarajte s liječnikom

“Svi su bili pažljivi, zaista divni, ali kasnije sam shvatila da mi nitko nije ništa rekao.” (bolesnica oboljela od karcinoma dojke)

Dokazano je da dobra komunikacija između bolesnice i liječnika pridonosi boljem ishodu liječenja karcinoma dojke, stoga je iznimno važno da žene dobiju jasne informacije o svom stanju nakon postavljene dijagnoze. Liječnik razumije vašu zabrinutost, stoga se nemojte bojati postavljati pitanja.

Pronađite osobu koja će vam biti “Breast Friend”

Kada idete na pregled, povedite i bliskog prijatelja ili člana obitelji. Ako je netko uz vas, lakše ćete zapamtiti i shvatiti što vam liječnik govori. Prijatelji i članovi obitelji pomoći će vam da smanjite tjeskobu povezanu s čitavim procesom pregleda, a “Breast Friend” će vam pomoći da postavite važna pitanja.

Evo u čemu vam vaš “Breast Friend” može pomoći:

Prikupljanje svih potrebnih informacija

Potpuno razumijevanje vrste karcinoma dojke od kojeg bolujete i stanja vlastitog tijela olakšat će vam da odaberete najbolje mogućnosti da pobijedite tu bolest. Informacije prikupite kod liječnika i grupa za podršku bolesnicima te ih podijelite s obitelji i prijateljima da bi vam oni olakšali da te informacije pravilno shvatite.

Razvrstavanje informacija

Svu dokumentaciju, uključujući informacije o karcinomu dojke, laboratorijska izvješća, medicinske bilješke, bolničke preglede i kontakte držite na jednom mjestu. Pomoći će vam kada vam zatrebaju bilješke i kada morate načiniti popis pitanja o onome što vama i osobi koja je vaš “Breast Friend” nije jasno.

Suočavanje s dijagnozom karcinoma dojke

Šok i nevjerica česte su reakcije na dijagnozu karcinoma dojke. Nekoliko savjeta kako se nositi s dijagnozom.

 • Odaberite “Breast Frienda” koji će vam pružiti emocionalnu i praktičnu podršku, npr. odlaziti s vama liječniku.
 • Obratite se lokalnoj udruzi oboljelih i zatražite neovisni savjet.
 • Razgovarajte sa ženama koje su pobijedile karcinom dojke.
 • Nađite vremena za sebe.
 • Sebi i drugima postavite granice i ne činite više nego možete.
 • Karcinom dojke nemojte proživljavati sami. Zatražite pomoć od “Breast Frienda”.

Podsjetnik za posjet liječniku

Da biste posjet liječniku iskoristili na najbolji način, neka uz vas bude:

 • vaš “Breast Friend”, koji će postavljati pitanja, bilježiti odgovore i pružati vam podršku
 • bilježnica ili diktafon
 • popis pitanja koja ćete postaviti liječniku
 • osobna i obiteljska povijest bolesti koju ćete ispričati liječniku
 • pojedinosti o lijekovima koje trenutno koristite

Pitanja koja ćete uputiti liječniku

Obavezno uzmite olovku i papir da biste zapisali sve odgovore. Korisno je ako je uz vas i netko tko sluša sve što liječnik kaže.

Karcinom od kojeg bolujete

U kojoj je fazi karcinom dojke od kojeg bolujem? Koju vrstu karcinoma dojke imam? Postoji li nešto zbog čega je prognoza bolja ili lošija?

Pretrage

Koje će pretrage biti potrebne? Kada će biti obavljene i kada mogu očekivati nalaze? Što će ti nalazi značiti? Postoje li pretrage za genetske predispozicije za karcinom od kojeg bolujem?

Mogućnosti liječenja karcinoma

Koji su lijekovi najprikladniji za vrstu karcinoma od koje bolujem? Koliko ću dugo uzimati lijekove, koliko često i gdje? Kako ću i kada moći znati ima li liječenje učinka? Postoje li na vašem odjelu medicinske sestre koje rade s oboljelima od karcinoma dojke? Mogu li razgovarati s nekom bolesnicom koju liječite i koja provodi istu terapiju? Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Liječenje karcinoma

Koje moguće nuspojave treba očekivati? Postoje li lijekovi koji ublažuju nuspojave?

Dnevne aktivnosti

Kako će liječenje karcinoma utjecati na moj život? Hoću li moći raditi? Hoće li mi netko morati pomagati u kućanskim poslovima? Bih li trebala izbjegavati neke aktivnosti tijekom kemoterapije?

Različite vrste karcinoma dojke

Karcinom dojke, kao i svi karcinomi, složena je bolest. Nema jedne vrste. Različiti procesi pokreću njegov rast, a neki oblici, kao što je HER2-pozitivan karcinom dojke, agresivniji su od ostalih.

Važno je od liječnika zatražiti da vas pošalje na sve pretrage za karcinom dojke da bi se ustanovila vrsta karcinoma i razlog rasta. Nalazi pretraga liječniku će olakšati da odredi vrstu liječenja upravo za tu vrstu karcinoma dojke. Takvo “personalizirano liječenje” ženama pruža najveće izglede za pozitivan ishod.

Način liječenja karcinoma dojke ne ovisi samo o vrsti karcinoma. Postoje i dodatni čimbenici koje će liječnik uzeti u obzir pri određivanju faze (rana ili uznapredovala) i možda ćete morati porazgovarati o sljedećem:

 • veličini tumora na dojci
 • mjestu tumora, uključujući širenje na okolno tkivo, limfne čvorove i ostale organe

Različite vrste liječenja

Mnogim je ženama prvi korak u liječenju karcinoma operacija radi uklanjanja kancerogenih stanica. To je često lumpektomija (kirurško uklanjanje dijela dojke), ali nekim je ženama potrebna i mastektomija (uklanjanje cijele dojke). Važno je znati jesu li zahvaćene i limfne žlijezde, a to se obično otkriva tijekom operacije. U nekim se slučajevima kemoterapija preporučuje prije operacije radi smanjivanja tumora i omogućivanja poštednog operativnog zahvata na dojci.

Mnoge se žene nakon operacije podvrgavaju dodatnom liječenju da bi se smanjili izgledi za vraćanje karcinoma i njegovo širenje. Vrste terapije obuhvaćaju: kemoterapiju, terapiju zračenjem, hormonsku terapiju i biološko liječenje koje se sastoji od prirodnih tjelesnih tvari.

Najvažnije je razgovarati s liječnikom o najprikladnijoj vrsti liječenja i vrsti karcinoma dojke. To će bolesnice umiriti i dati im najbolje šanse za uspješnu borbu s bolešću.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X