kancer jajnika

Kancer jajnika

12 minutes, 24 seconds Read

“Rano otkrivanje je ključno – pobijedimo zajedno kancer jajnika.”

Kancer jajnika je ozbiljna bolest koja se javlja kada se stanice jajnika nekontrolisano razmnožavaju i formiraju tumor. Ova bolest često ne pokazuje simptome u ranim fazama, što otežava dijagnostikovanje i lečenje. Međutim, rano otkrivanje i lečenje mogu značajno poboljšati prognozu.

Simptomi kancera jajnika

Kancer jajnika je jedan od najsmrtonosnijih oblika kancera kod žena. Ovaj tip kancera se često naziva “tihi ubica” jer se simptomi obično ne pojavljuju u ranim fazama bolesti. Međutim, postoje neki simptomi koje žene treba da obrate pažnju kako bi se rano otkrio kancer jajnika.

Jedan od najčešćih simptoma kancera jajnika je bol u stomaku ili karlici. Ova bol može biti konstantna ili se pojavljivati samo povremeno. Takođe, žene mogu osetiti pritisak u stomaku ili karlici, što može biti znak da se tumor širi.

Drugi simptom koji se često javlja kod kancera jajnika je osećaj nadutosti. Žene mogu primetiti da se njihov stomak povećava u veličini, čak i ako ne dobijaju na težini. Ovo se dešava kada se tumor širi i pritiska na druge organe u stomaku.

Pored toga, žene sa kancerom jajnika mogu osetiti i promene u svojim menstrualnim ciklusima. Mogu primetiti da imaju nepravilne ili teške menstruacije, ili da imaju krvarenje između menstruacija. Ovo se dešava kada tumor utiče na hormone u telu.

Još jedan simptom koji se može javiti kod kancera jajnika je gubitak apetita ili gubitak težine. Žene mogu primetiti da ne mogu da jedu kao što su navikle, ili da gube na težini bez ikakvog razloga. Ovo se dešava kada tumor utiče na metabolizam u telu.

Nažalost, ovi simptomi se često ignorišu ili se pripisuju drugim zdravstvenim problemima. Međutim, ako žena primeti bilo koji od ovih simptoma, treba da se obrati svom lekaru. Rano otkrivanje kancera jajnika može biti ključno za uspešno lečenje.

Dijagnoza kancera jajnika

Kancer jajnika je jedan od najsmrtonosnijih oblika kancera kod žena. Upravo zbog toga, rano otkrivanje ovog oboljenja je ključno za uspešno lečenje. U ovom članku ćemo se fokusirati na dijagnostikovanje kancera jajnika.

Prvi korak u dijagnostikovanju kancera jajnika je pregled kod ginekologa. Ginekolog će pregledati vaginu, grlić materice i jajnike kako bi otkrio eventualne abnormalnosti. Ukoliko postoji sumnja na kancer jajnika, ginekolog će uputiti pacijentkinju na dodatne pretrage.

Jedna od najčešćih pretraga za dijagnostikovanje kancera jajnika je ultrazvuk. Ultrazvuk se koristi za pregledanje jajnika i utvrđivanje eventualnih cista ili tumora. Ukoliko se na ultrazvuku otkrije nešto sumnjivo, pacijentkinja će biti upućena na dalje pretrage.

Jedna od tih pretraga je CT skeniranje. CT skeniranje se koristi za dobijanje detaljnijeg prikaza unutrašnjosti tela. Ova pretraga može otkriti eventualne metastaze kancera jajnika u drugim delovima tela.

Još jedna pretraga koja se koristi za dijagnostikovanje kancera jajnika je biopsija. Biopsija se obično radi kada se na ultrazvuku ili CT skeniranju otkrije sumnjiv tumor. Tokom biopsije, uzima se uzorak tkiva iz tumora i šalje na analizu kako bi se utvrdilo da li je tumor maligni ili benigni.

Krvni testovi takođe mogu biti korisni u dijagnostikovanju kancera jajnika. Krvni testovi se koriste za merenje nivoa CA-125, proteina koji se često povećava kod žena sa kancerom jajnika. Međutim, CA-125 nije specifičan samo za kancer jajnika i može biti povišen i kod drugih oboljenja.

Ukoliko se na osnovu pretraga utvrdi da pacijentkinja ima kancer jajnika, dalje pretrage će biti usmerene ka utvrđivanju stadijuma kancera. Stadijum kancera jajnika se određuje na osnovu veličine tumora, njegovog položaja i eventualne prisutnosti metastaza.

Lečenje kancera jajnika

Jedna od najčešćih metoda lečenja kancera jajnika je hirurgija. Ova procedura uključuje uklanjanje jajnika i drugih povezanih tkiva kako bi se sprečilo dalje širenje kancera. U nekim slučajevima, hirurgija može biti jedino efikasno lečenje, posebno u ranim fazama kancera jajnika.

Međutim, u kasnijim fazama kancera jajnika, hirurgija može biti kombinovana sa hemoterapijom. Hemoterapija koristi lekove koji ubijaju ćelije raka kako bi se sprečilo dalje širenje kancera. Ova terapija može biti primenjena pre ili posle hirurgije, u zavisnosti od stadijuma kancera.

Radioterapija je još jedna metoda lečenja kancera jajnika. Ova terapija koristi visokoenergetsku radijaciju kako bi se ubile ćelije raka. Međutim, radioterapija se obično koristi samo u kombinaciji sa drugim metodama lečenja, kao što su hirurgija i hemoterapija.

Pored ovih tradicionalnih metoda lečenja, postoje i alternativne terapije koje se mogu koristiti u borbi protiv kancera jajnika. Ove terapije uključuju akupunkturu, aromaterapiju, meditaciju i druge prirodne metode lečenja. Međutim, važno je napomenuti da ove terapije nisu zvanično priznate kao efikasne metode lečenja kancera jajnika i da se ne smeju koristiti kao zamena za tradicionalne metode lečenja.

Uz sve ove metode lečenja, važno je da pacijenti dobiju adekvatnu podršku i negu tokom procesa lečenja. Ovo uključuje emocionalnu podršku od porodice i prijatelja, kao i medicinsku podršku od strane lekara i medicinskog osoblja.

Hirurško lečenje kancera jajnika

Postoji nekoliko vrsta hirurških zahvata koji se koriste u lečenju kancera jajnika. Prvi korak u ovom procesu je obično laparoskopija, koja se koristi za pregledanje jajnika i okolnih tkiva. Ovo omogućava hirurgu da proceni obim bolesti i odluči koji će hirurški zahvat biti najefikasniji.

Jedan od najčešćih hirurških zahvata koji se koriste u lečenju kancera jajnika je hirurško uklanjanje jajnika i jajovoda. Ovaj zahvat se naziva ooforektomija i može se izvesti laparoskopski ili otvorenom hirurgijom. Ova operacija se obično izvodi kada se kancer jajnika nalazi samo u jednom jajniku.

U slučajevima kada se kancer jajnika proširio na obližnje organe, može biti potrebno izvesti hirurški zahvat koji se naziva debulking. Ovaj zahvat uključuje uklanjanje svih vidljivih tumora i može se izvesti laparoskopski ili otvorenom hirurgijom. Ovaj zahvat može biti veoma efikasan u smanjenju obima bolesti i poboljšanju šansi za uspešno lečenje.

U nekim slučajevima, hirurško lečenje kancera jajnika može uključivati i uklanjanje drugih organa, kao što su materica, creva ili slezina. Ovaj zahvat se naziva radikalna histerektomija i može se izvesti laparoskopski ili otvorenom hirurgijom. Ovaj zahvat se obično izvodi kada se kancer jajnika proširio na druge organe u karlici.

Nakon hirurškog lečenja kancera jajnika, pacijenti obično prolaze kroz period oporavka koji može trajati nekoliko nedelja. U ovom periodu, važno je pratiti uputstva lekara i redovno se javljati na kontrole. U nekim slučajevima, pacijenti mogu biti upućeni na hemoterapiju ili radioterapiju kako bi se smanjio rizik od ponovnog javljanja bolesti.

Hemoterapija za kancer jajnika

Hemoterapija je proces korišćenja lekova za ubijanje ćelija raka. Ovi lekovi se obično daju intravenozno, što znači da se ubrizgavaju u venu. Hemoterapija se može koristiti kao primarni tretman za kancer jajnika ili kao deo kombinovanog tretmana koji uključuje hirurgiju i radioterapiju.

Hemoterapija se obično daje u ciklusima, što znači da pacijent prima lekove u određenom vremenskom periodu, a zatim ima pauzu pre nego što se ponovo daju lekovi. Ovo se radi kako bi se omogućilo telu da se oporavi od efekata lekova.

Jedan od najčešćih lekova koji se koriste u hemoterapiji za kancer jajnika je karboplatin. Ovaj lek se obično daje u kombinaciji sa drugim lekovima, kao što su paclitaxel ili doksetaksel. Ovi lekovi se obično daju intravenozno, a doza se određuje na osnovu težine pacijenta i drugih faktora.

Hemoterapija može imati neželjene efekte, kao što su mučnina, povraćanje, gubitak kose, umor i smanjenje broja krvnih zrnaca. Međutim, ovi efekti se obično mogu kontrolisati lekovima i drugim tretmanima.

Važno je napomenuti da hemoterapija nije uvek efikasna u lečenju kancera jajnika. Međutim, u kombinaciji sa drugim tretmanima, kao što su hirurgija i radioterapija, može pomoći u smanjenju veličine tumora i sprečavanju širenja kancera.

Radioterapija za kancer jajnika

Radioterapija je tretman koji koristi visokoenergetsku radijaciju kako bi se uništile ćelije raka. Ovaj tretman se može primeniti na različite načine, uključujući spoljnu radioterapiju i brahiterapiju. Spoljna radioterapija koristi mašinu koja emituje zrake radijacije na područje koje se tretira, dok brahiterapija koristi implantate koji se ubacuju u telo pacijenta.

Kada se radi o kanceru jajnika, radioterapija se obično koristi kao dodatak drugim tretmanima, kao što su hirurgija i hemoterapija. Radioterapija se može primeniti pre ili posle hirurškog zahvata, u zavisnosti od stadijuma bolesti i drugih faktora. Takođe se može koristiti kao tretman za ublažavanje simptoma, kao što su bol i krvarenje.

Radioterapija može imati neke neželjene efekte, kao što su umor, mučnina i gubitak kose. Međutim, ovi efekti su obično privremeni i mogu se ublažiti lekovima i drugim tretmanima. Važno je da pacijenti razgovaraju sa svojim lekarom o svim mogućim efektima radioterapije pre nego što se odluče za ovaj tretman.

Prevencija kancera jajnika

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji kancera jajnika je redovno obavljanje ginekoloških pregleda. Ovi pregledi mogu pomoći u otkrivanju bilo kakvih abnormalnosti u jajnicima ili drugim delovima reproduktivnog sistema. Žene bi trebale da obavljaju ove preglede najmanje jednom godišnje, a češće ako imaju istoriju kancera u porodici.

Drugi važan korak u prevenciji kancera jajnika je zdrav način života. To uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje pušenja. Ishrana bogata voćem, povrćem i celovitim žitaricama može pomoći u smanjenju rizika od kancera jajnika. Takođe, vežbanje najmanje 30 minuta dnevno može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, što takođe može smanjiti rizik od kancera jajnika.

Žene bi takođe trebale da razmotre uzimanje oralnih kontraceptiva kao način prevencije kancera jajnika. Studije su pokazale da uzimanje oralnih kontraceptiva može smanjiti rizik od razvoja kancera jajnika za oko 50%. Međutim, žene bi trebale da razgovaraju sa svojim lekarom o ovom izboru i o bilo kakvim potencijalnim rizicima ili nuspojavama.

Konačno, žene bi trebale da budu svesne svoje istorije porodice i bilo kakvih genetskih faktora koji mogu povećati rizik od kancera jajnika. Ako postoji istorija kancera jajnika u porodici, žene bi trebale da razgovaraju sa svojim lekarom o testiranju na genetske mutacije koje mogu povećati rizik od kancera jajnika.

Podrška za obolele osobe

Jedna od najvažnijih stvari koju osobe sa kancerom jajnika mogu da urade je da se povežu sa drugim osobama koje prolaze kroz slično iskustvo. Postoje mnoge organizacije koje nude grupe za podršku i mreže za povezivanje sa drugim osobama koje se bore sa ovom bolešću. Ove grupe mogu pružiti emocionalnu podršku, savete i informacije o lečenju i oporavku.

Pored grupa za podršku, postoje i organizacije koje pružaju praktičnu pomoć osobama sa kancerom jajnika. Ove organizacije mogu pomoći u pronalaženju finansijske pomoći, savetovanju o ishrani i vežbanju, kao i pružanju informacija o lekovima i tretmanima. Ove organizacije su često osnovane od strane osoba koje su preživele kancer jajnika i imaju prvo iskustvo u suočavanju sa ovom bolešću.

Pored organizacija, postoje i mnogi resursi na internetu koji mogu pomoći osobama sa kancerom jajnika. Mnoge organizacije imaju veb stranice sa informacijama o lečenju, savetima za negu i oporavak, kao i forumima za razmenu iskustava i podršku. Postoje i mnoge aplikacije koje mogu pomoći u praćenju simptoma, lekova i tretmana.

Važno je napomenuti da je podrška porodice i prijatelja takođe ključna u borbi protiv kancera jajnika. Osobe koje se suočavaju sa ovom bolešću treba da se otvore sa svojim najbližima i da traže podršku i razumevanje. Porodica i prijatelji mogu pomoći u praktičnim zadacima, kao što su kupovina namirnica ili vožnja na lečenje, ali i pružiti emocionalnu podršku i ohrabrenje.

Pitanja i odgovori

1. Šta je kancer jajnika?
Kancer jajnika je zločudna bolest koja se razvija u jajnicima.

2. Koji su simptomi kancera jajnika?
Simptomi kancera jajnika uključuju bol u karlicu, naduti stomak, gubitak apetita i težinu, učestalo mokrenje i umor.

3. Koji su faktori rizika za kancer jajnika?
Faktori rizika za kancer jajnika uključuju genetsku sklonost, starost, nikadašnje rađanje dece, upotrebu hormonskih terapija i pušenje.

4. Kako se dijagnostikuje kancer jajnika?
Kancer jajnika se dijagnostikuje putem fizičkog pregleda, uzimanja krvi i uzoraka tkiva, ultrazvučnog skeniranja i kompjuterske tomografije.

5. Kako se leči kancer jajnika?
Lečenje kancera jajnika uključuje hirurgiju, hemoterapiju i radioterapiju.

6. Koji je prognoza za kancer jajnika?
Prognoza za kancer jajnika zavisi od stadijuma bolesti u momentu dijagnostikovanja i efikasnosti lečenja.

7. Kako se može sprečiti kancer jajnika?
Kancer jajnika se ne može u potpunosti sprečiti, ali se rizik može smanjiti redovnim pregledima i zdravim načinom života.
8. Koji je najbolji način da se podrži neko ko ima kancer jajnika?
Najbolji način da se podrži neko ko ima kancer jajnika je da budete tu za njih, da ih slušate i da im pružite emotivnu podršku. Takođe, možete da im pomognete u praktičnim stvarima kao što su kuvanje jela i vozenje na preglede.

Zaključak

Kancer jajnika je ozbiljna bolest koja zahteva rano otkrivanje i lečenje. Simptomi mogu biti nespecifični, pa je važno da žene redovno obavljaju ginekološke preglede i prate svoje zdravlje. Rana dijagnoza i adekvatno lečenje mogu poboljšati prognozu i šanse za preživljavanje.

Reference:

  1. Kurman, R. J., Shih, I. M. (2016). Molecular pathogenesis and extraovarian origin of epithelial ovarian cancer—Shifting the paradigm. Human pathology, 48(1), 19-25.
  2. Bowtell, D. D., Böhm, S., Ahmed, A. A., Aspuria, P. J., Bast Jr, R. C., Beral, V., … & Cho, K. R. (2015). Rethinking ovarian cancer II: reducing mortality from high-grade serous ovarian cancer. Nature Reviews Cancer, 15(11), 668-679.
  3. Banerjee, S., Kaye, S. B. (2013). New strategies in the treatment of ovarian cancer: current clinical perspectives and future potential. Clinical Cancer Research, 19(5), 961-968.
  4. Jayson, G. C., Kohn, E. C., Kitchener, H. C., Ledermann, J. A. (2014). Ovarian cancer. The Lancet, 384(9951), 1376-1388.
  5. Prat, J. (2012). Ovarian carcinomas: five distinct diseases with different origins, genetic alterations, and clinicopathological features. Virchows Archiv, 460(3), 237-249.
  6. Vaughan, S., Coward, J. I., Bast Jr, R. C., Berchuck, A., Berek, J. S., Brenton, J. D., … & Bowtell, D. D. (2011). Rethinking ovarian cancer: recommendations for improving outcomes. Nature Reviews Cancer, 11(10), 719-725.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X