celulit

Kako se osloboditi celulita prirodnim putem

Gotovo svaka žena pati od celulita u većoj ili manjoj meri. Iako je celulit medicinski bezopasan, mnogim ženama predstavlja kozmetički problem, zbog čega iznova i iznova pokušavaju svim snagama boriti protiv udubljenja na nogama, stomaku i zadnjici. Ali takozvana „pomorandžina kora“ često je vrlo tvrdoglava i teško se uklanja. Međutim, moguće je uticati na ova udubljenja i time povećati lično blagostanje. Pokazaćemo vam koji se prirodni lekovi mogu koristiti lako i efikasno protiv celulita kako bi učinili nešto dobro za vaše telo spolja i iznutra.

Šta uzrokuje celulit?

Najmanje 80 odsto žena pokazuje tipične „udubine pomorandžine kore“ na butinama, zadnjici, stomaku ili nadlakticama u raznim oblicima. Celulit nije medicinski problem, već prirodni fenomen ženskog tela – zbog čega muškarci obično nisu u problemu. Razlog tome su određeni anatomski uslovi, jer žene imaju znatno tanju kožu od muškaraca. Pored toga, njihovo vezivno tkivo je slabije, jer mora biti fleksibilnije kako ga trudnoća ne bi oštetila.

Pored toga, postoji i drugačija raspodela masti: Dok muškarciama masnoća  uglavnom lepi na stomak („pivski stomak“), žene obično sakupljaju suvišne kilograme na bokovima, zadnjici i butinama. Zbog rastresitog vezivnog tkiva, često uvećane masne ćelije kod žena se brže guraju prema gore i konačno se pojavljuju u obliku udubljenja na površini kože. Čak i žene koje su uvek bile vrlo vitke nisu zaštićene od celulita ako imaju slabo vezivno tkivo. U većini slučajeva ovo je genetski određeno, zbog čega vaša majka sa izrazitom narandžinom korom znatno povećava vaš vlastiti rizik da dobijete istu.

Izbegavajte faktore rizika

Čak i ako je gotovo svaka žena više ili manje ozbiljno pogođena ovim problemom, postoje neki faktori koji mogupospešiti razvoj pomorandžine kore. Tu spadaju, na primer, genetska predispozicija, gojaznost, nedostatak vežbanja, nizak krvni pritisak, venske bolesti, poremećaji cirkulacije ili hormonalne promene. Zadržavanje vode u nogama takođe doprinosi vizuelnom izgledu celulita. Shodno tome, korisno je, na primer s obzirom na nasledne aspekte, prihvatiti tipični „ženski problem“ na određeni način. S druge strane, u drugim oblastima možete snažno uticati na oblik u kojem se pojavljuju neugledna udubljenja. Kombinacija vežbanja, zdrave ishrane i etstskih tretmana obično se smatra posebno efikasnom, a različiti kućni lekovi za celulit podržavaju zaštitu i efikasni su.

Pravilna ishrana

Da bi se dosadna kora narandže svela na minimum, od suštinske je važnosti uravnotežena, zdrava ishrana sa puno voća i povrća. S druge strane, treba izbegavati brzi gubitak kilograma, jer iskustvo pokazuje da se masti brže skladište nakon takve „lude dijete“. Budući da se celulit javlja i kao rezultat prekomernog zakiseljavanja tela, treba paziti da se jede što manje hrane koja stvara kiseline, poput alkohola, kafe, jako zaslađenih pića (bezalkoholna pića, limunade), životinjskih proteina, masnih hrana poput pomfrita ili čipsa, kao i belo brašno, pirinač,  testenine i šećer. Šećer destabilizuje ćelijske zidove vezivnog tkiva. Ako zaista želite da se rešite celulita, unos šećera zato treba da bude što niži.

Umesto kisele, preporučljivo je da prehranu što više promenite u alkalnu hranu koja jača strukturu i funkciju vezivnog tkiva. Hrana koja ima visok sadržaj silicijuma posebno je dobra. Budući da ovaj element u tragovima podržava učvršćivanje i fleksibilnost vezivnog tkiva i takođe ima visok kapacitet vezivanja za vodu, on povećava elastičnost kože i metabolički proizvodi se bolje transportuju. Krompir, kukuruz, proso, šargarepa i pasulj, kao i kajsije i višnje, između ostalog, su zato posebno kvalitetna hrana.

Generalno, treba jesti puno svežeg, zrelog voća i povrća sa visokim sadržajem vitamina C (askorbinska kiselina). Ovo voće i povrće je neophodno za proizvodnju kolagena, bitne organske komponente vezivnog tkiva i kože. Šipak, bobice morske bučke, paprika, citrusi i bobičasto voće, kao i brokula, prokulica i krompir posebno su bogati vitaminom C.

Korisna pića

Pored zdrave prehrane, u borbi protiv celulita posebno je važno i piće. Osnovno pravilo ovde je oko 2,5 do 3 litre vode ili nezaslađenog čaja. Toliko treba popiti da biste izbacili otpadne materije i toksine iz tela i učinili da koža izgleda opuštenije. Voćni sokovi ili bezalkoholna pića, poput Cole, Fanta itd., s druge strane nisu pogodni celulitu jesr su bogati šećerom.

Alkaln čaj može da odradi dobar posao. Za to se kašičica koprive i poljske preslice popari ključalom vodom i poklopi deset minuta. Zatim se čaj procedi i pije tri do četiri puta tokom dana. Pored ovoga, postoje i brojni drugi detoks čajevi koji se takođe mogu koristiti za sprečavanje celulita.

Fizička aktivnost je veoma bitna

Ako želite da se borite sa udubljenjima na koži, ne možete da izbegnete sport. Jer ako se telo ne kreće, to dovodi do opuštanja mišića i slabe cirkulacije krvi. Oni koji redovno treniraju, pak, aktiviraju metabolizam i tako omogućavaju brže prečišćavanje i samim tim čvršće vezivno tkivo. Idealna je kombinacija treninga izdržljivosti i snage, jer dok trčanje, plivanje ili vožnja biciklom, na primer, podstiču sagorevanje masti, vežbe snage grade mišiće i vezivno tkivo se zateže. U kombinaciji sa vežbanjem, dijeta za čišćenje organizma takođe može pomoći.

Efektivne vežbe

Na primer, dobra vežba za celulit su čučnjevi za toniranje zadnjice i nogu. Vežbu treba raditi polako, uspravnih leđa, sa stopalima u širini kukova. Ruke su ispružene napred, dok su stomak i zadnjica napeti. 

Za borbu protiv celulita na stomaku, kratki trbušnjaci mogu biti vrlo efikasna vežba. Lezite na leđa, a ruke su ukrštene iza glave.  Sada su ruke postavljene na slepoočnice i gornji deo tela se polako zavija uz pomoć trbušnih mišića, ali za razliku od klasičnih „trbušnjaka“, ne ispravljate se u potpunosti. Umesto toga, dovoljno je nekoliko centimetara uz održavanje napetosti u mišićima.

 Posle oko 15 ponavljanja, napravite pauzu oko minut. Početnici treba da izvedu tri seta vežbe. Kako trening napreduje, preporučljivo je dalje povećavati setove i ponavljanja. Generalno, međutim, uvek treba praviti dovoljno pauza i opustiti se kako ne biste preopteretili telo i da bi nastavili da se zabavljate.

Masaže protiv celulita

Redovna masaža može biti efikasna podrška. Masažom se poboljšava cirkulacija krvi i podstiče metabolizam, pri čemu se toksini i otpadni proizvodi oslobađaju u telu i mogu se lakše izlučiti. Za najbolji mogući efekat, pritiskanje ne bi trebalo da bude previše nežno, već ga treba energično sprovoditi kako bi se podstakli i donji slojevi kože.

Alternativno je preporučljivo masirati pogođena područja masažnim valjkom ili sunđerom od lufe kako bi se pospešila cirkulacija krvi i zategnula koža. Efekat se povećava ako se koristi ulje, koje takođe olakšava masažu kože i obezbeđuje adekvatno snabdevanje masnoćom i vlagom.

Cupping masaža

Cupping masaža za celulit

Takozvanom čašom, pogođena područja tela mogu da se saniraju postepeno. Tretman treba izvoditi svaki dan, a ubedljivi rezultati mogu se videti nakon nekoliko nedelja. Koža i vezivno tkivo se optimalno snabdevaju krvlju, a mala udubljenja nestaju nakon ponovljene terapije. Treapija se izvodi kružnim delovanjem. Negativni pritisak koji ova terapija stvara potiskuje krv kroz sve slojeve kože. Sledećeg dana mogu da se pojave male modrice. Cupping ne pomaže samo protiv kore pomorandže, već takođe poboljšavanaš metabolizam.

Ulje za masažu

Možete sami napraviti odgovarajuće ulje mešanjem 100 mililitara neutralnog ulja nosača kao što je ulje badema, masline ili pšeničnih klica sa 20 do 30 kapi esencijalnog ulja. Posebno su pogodna citrusna ulja sa učvršćujućim i stimulišućim efektima, poput grejpa ili narandže. U aromaterapiji, takozvana „kleka iz Virdžinije“ takođe se smatra „specijalistom“ za slabo vezivno tkivo, posebno kada se koristi zajedno sa uljem čempresa.

Dobar izbor može biti i takozvano „arganovo ulje“, koje se dobija od semena žutog bobičastog voća stabla argana i poznato je po održavanju kože glatkom i gipkom. Esencijalno ulje ruzmarina takođe je popularno za masažu, jer podstiče cirkulaciju krvi i učvršćuje kožu. Generalno, ulja se ne smeju koristiti čista da bi se izbegla iritacija kože, već uvek razblažena neutralnim baznim uljem.

Naizmenične kupke

Hidroterapije, poput jednostavnih naizmeničnih tuševa prema Kneippu, takođe mogu pomoći u poboljšanju strukture kože. Promena između tople i hladne vode utiče na cirkulaciju krvi i čini kožu izgledom čvršćom i punijom. Međutim, važno je postupati pažljivo kako ne biste nepotrebno opteretili cirkulaciju i izbegli negativne posledice po zdravlje. Ako imate infekciju, trebalo bi da izbegavate ovaj metod. Pored toga, temperatura ne sme biti ni prehladna ni prevruća kako ne bi dodatno opteretila oslabljeno vezivno tkivo.

Umesto toga, trebalo bi da počnete sa hladnom vodom, počevši od desne noge, polako tuširajući desnu nogu do kukova. Zatim se na isti način obrađuje i leva strana. Onda radi toplom vodom. Ukupno, promenu treba ponoviti tri do pet puta i završiti hladnim tuširanjem.

Pored toga, alkalne kupke nude efikasan kućni lek protiv celulita i vekovima se koriste za oslobađanje tela od toksina i otpada na prirodan način. Često se koristi soda bikarbona, jer povećava pH vrednost vode za kupanje i na taj način stimuliše telo. Nakon kratkog vremena alkalna nega tela može da učini da pogođena područja na butinama izgledaju glađa, a koža mekša.

Počinje se dodavanjem 100 grama sode u prahu u punu kadu sa maksimalno 37 stepeni tople vode. Sada bi trebalo da se banjate najmanje 40 minuta na konstantnoj temperaturi, jer proces odkiseljavanja započinje tek nakon oko 30 minuta. Čak i ako kupka ima vrlo blagotvorno dejstvo, to znači određenu napor za telo. Stoga je poželjno da se nakon toga odmorite i pijete puno vode ili čaja. Generalno je poželjno da koristite ovu kupku više od jednom ili dva puta nedeljno; svako ko pati od visokog krvnog pritiska, bolesti srca ili dijabetesa takođe treba prethodno da se konsultuje sa lekarom.

Breza

Breza je  lekovita biljka koja se koristila pre više hiljada godina. Saponini, jedinjenja salicilne kiseline, flavonoidi i tanini sadržani u drvetu čiste krv i telo.

Kao dodatak za kupanje, 100 grama svežeg lišća može se skuvati sa jednim litrom vode. Neka ovaj čaj odstoji najmanje 15 minuta. Tada ga sipajte u čistu vodu za kupanje i uživajte u biljnoj kupki najviše 20 minuta.

Brezovo ulje je takođe dostupno u prodavnicama za borbu protiv ružnih udubljenja i hrapave kože nastale od celulita.

Sok od breze

sok od breze

Takozvani „sok od breze“, se dobija na sličan način kao javorov sirup. Za ovo su potrebne svrdlo za drvo, slama koja odgovara prečniku rupe, posuda za sakupljanje (bez metala) i vosak od drveta. Veličanstveno drvo breze buši se vodoravno dva do tri centimetra i rupa se puše. Tamo se slama postavlja kao kanal za sok drveta do posude za sakupljanje. Sa drveta treba ukloniti najviše 2,5 litara tečnosti kako se ne bi oštetilo.

Ako je iscurilo dovoljno soka, rana na drvetu mora se pažljivo zatvoriti odgovarajućom drvnom smolom. Breza se ne sme bušiti tokom perioda suvoće, jer bi mogla da ugine. Ovaj sok se može koristiti interno. Dnevno se popije najviše 100 mililitara. Sok od breze pomaže ne samo u detoksikaciji kože, već i protiv reumatizma. Sok se takođe može namazati krpom ili vatom na područja pogođena celulitom.

Morska sol kao kupka i piling

Kupka sa morskom solju aktivira cirkulaciju krvi i metabolizam i uklanja višak vode iz tkiva. Da biste to uradili, umešajte oko jedan kilogram morske soli iz drogerije ili apoteke i kupajte se u njoj oko 15 do 20 minuta.

Alternativno, piling od morske soli je isprobana aplikacija za pomorandžinu koru, jer so uklanja stare ljuspice kože i uklanja toksine. U tu svrhu se četiri kašike morske soli dobrog kvaliteta pomešajte sa jednom kašikom ulja (na primer maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje). Zatim se piling kružnim pokretima umasira u zahvaćena područja kože, tuširajući se rukama ili posebnom rukavicom temeljito isperite piling toplom vodom.

Čaj od peršuna

Peršun dehidrira metabolizam. Uz njegovu pomoć, uskladištena voda može se efikasno izbaciti iz tela. Za takav čaj malu kašiku seckanog peršuna prelijte sa 250 mililitara vode. Čaj treba piti duže vreme.

Režim jabukovim sirćetom

eistria izvor zdravlja jabukovo sirće

Jabukovo sirće je svestrani kućni lek. Kašičica dobrog jabukovog sirćeta pomešana sa čašom mlake vode i popijena ujutru pre doručka  pojačava metabolizam. Sirće ima detoksikacioni efekat, toksini akumulirani u vezivnom tkivu se praktično izbacuju iz organizma. Čašu mešavine sirćeta i vode treba piti dva do tri puta dnevno. Ovaj napitak sadrži mnoštvo osnovnih minerala. Napitak se mora koristiti neprekidno najmanje mesec dana da bi se videli rezultati.

Jabukovo sirće je takođe pogodno za spoljnu upotrebu. Tri kašičice se pomešaju sa jednom kašičicom kreme za telo i pamučna podloga umočena u nju koristi se za natapanje pogođenih područja. Smeša se ne mora ispirati.

Oblog od krompira

Topli oblog od krompira takođe može pomoći u smanjenju celulita. Za to se tri do četiri kuvana krompira pasiraju i poslažu po butinama, zadnjici, nadlakticama ili stomaku po potrebi. Zatim se masa fiksira prozirnom folijom ili pamučnim peškirom. Tako se ostavlja na koži oko sat vremena i na kraju temeljito ispere vodom.

Izgubite višak kilograma

Ako izgubite nekoliko kilograma viška, celulit se takođe smanjuje. Gojaznost ne treba smanjivati izgladnjivanjem, već zdravom ishranom sa puno vežbanja.

komplet za normalnu kliažu

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X