finger wart on hand. health concept. body wart
finger wart on hand. health concept. body wart

Kako se osloboditi bradavica prirodnim putem

9 minutes, 54 seconds Read

Bradavice su benigni tumori kože izazvani virusom papiloma. Iako su obično bezopasne, mogu biti neugodne i uzrokovati bol ili nelagodu. Srećom, postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći u uklanjanju bradavica. U ovom članku, objasnićemo nekoliko jednostavnih i efikasnih načina za lečenje bradavica prirodnim putem.

 1. Češnjak

Češnjak ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili češnjak za ovu svrhu, prvo iseckajte čen češnjaka i nanesite ga direktno na bradavicu. Pokrijte ga flasterom i ostavite preko noći. Ponavljajte ovaj postupak svaku noć dok bradavica ne nestane.

 1. Limun

Limun je bogat vitaminom C i ima kiselu pH vrednost koja može pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili limun za ovu svrhu, iscedite svež sok od limuna i nanesite ga direktno na bradavicu. Ostavite ga na koži 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili ulje čajevca za ovu svrhu, nanesite nekoliko kapi ulja direktno na bradavicu. Ostavite ga na koži 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Banana

Banana je bogata vitaminom C i antioksidansima koji mogu pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili bananu za ovu svrhu, oljuštite komad banane i nanesite unutrašnju stranu na bradavicu. Pokrijte ga flasterom i ostavite preko noći. Ponavljajte postupak svaku noć dok bradavica ne nestane.

 1. Kukuruzna svila

Kukuruzna svila ima svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili kukuruznu svilu za ovu svrhu, skinite svežu kukuruznu svilu sa korena kukuruza i nanesite je direktno na bradavicu. Ostavite je na koži 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Jabučni ocat

Jabučni ocat ima kiselu pH vrednost koja može pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili jabučni ocat za ovu svrhu, natopite pamučnu blaznicu u jabučni ocat i nanesite je direktno na bradavicu. Ostavite je na koži 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili sodu bikarbonu za ovu svrhu, napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je direktno na bradavicu. Ostavite je na koži 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Aloe vera

Aloe vera ima svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju bradavica. Da biste koristili aloe veru za ovu svrhu, iseckajte list aloe vere i nanesite gel direktno na bradavicu. Ostavite ga na koži 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bradavica ne nestane.

Koji čajevi pomažu kod lečenja bradavica?

 1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i flavonoidima koji mogu pomoći u borbi protiv virusa koji uzrokuje bradavice. Da biste koristili zeleni čaj za ovu svrhu, jednostavno potopite vrećicu zelenog čaja u vruću vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Kada se čaj ohladi, natopite pamučnu blaznicu u njemu i nanesite na bradavicu. Ponavljajte postupak svakodnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Kopriva

Kopriva je biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje kožnih problema, uključujući bradavice. Kopriva je bogata vitaminima A i C, kalcijumom i kalijumom, što je čini idealnom za tretiranje bradavica. Da biste koristili koprivu za ovu svrhu, potopite listove koprive u vruću vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Kada se voda ohladi, natopite pamučnu blaznicu u nju i nanesite na bradavicu. Ponavljajte postupak svakodnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Beli čaj

Beli čaj je još jedan antioksidans koji se tradicionalno koristi za lečenje bradavica. Beli čaj se proizvodi od neotvorenih pupoljaka biljke Camellia sinensis i bogat je polifenolima koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv virusa koji uzrokuje bradavice. Da biste koristili beli čaj za ovu svrhu, jednostavno potopite vrećicu belog čaja u vruću vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Kada se čaj ohladi, natopite pamučnu blaznicu u njemu i nanesite na bradavicu. Ponavljajte postupak svakodnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Crni čaj

Crni čaj je bogat taninima i katehinima koji mogu pomoći u suzbijanju virusa koji uzrokuje bradavice. Da biste koristili crni čaj za ovu svrhu, jednostavno potopite vrećicu crnog čaja u vruću vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Kada se čaj ohladi, natopite pamučnu blaznicu u njemu i nanesite na bradavicu. Ponavljajte postupak svakodnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Ruzmarin

Ruzmarin je biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje kožnih problema, uključujući bradavice. Ruzmarin sadrži eterična ulja koja mogu pomoći u suzbijanju virusa koji uzrokuje bradavice. Da biste koristili ruzmarin za ovu svrhu, skuvajte čaj od svežih listova ruzmarina i ostavite da se ohladi. Kada se čaj ohladi, natopite pamučnu blaznicu u njemu i nanesite na bradavicu. Ponavljajte postupak svakodnevno dok bradavica ne nestane.

 1. Kamilica

Kamilica je još jedna biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje kožnih problema. Kamilica ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju iritacije i upale uzrokovane bradavicama. Da biste koristili kamilicu za ovu svrhu, skuvajte čaj od sušenog cveta kamilice i ostavite da se ohladi. Kada se čaj ohladi, natopite pamučnu blaznicu u njemu i nanesite na bradavicu. Ponavljajte postupak svakodnevno dok bradavica ne nestane.

Navike koje pomažu da ne dobijete bradavice i da one nestanu

 1. Izbegavajte dodirivanje bradavica

Bradavice se prenose putem direktnog kontakta s drugim osobama ili stvarima koje su bile u dodiru s bradavicama. Zato je važno izbegavati dodirivanje bradavica kako biste smanjili rizik od prenosa infekcije na druge delove tela ili na druge osobe.

 1. Održavajte higijenu ruku

Redovno pranje ruku sapunom i vodom može pomoći u sprečavanju prenosa virusa koji uzrokuje bradavice. Takođe možete koristiti dezinfekciona sredstva za ruke koja sadrže alkohol kako biste dodatno smanjili rizik od prenosa infekcije.

 1. Ojačajte imunološki sistem

Bradavice su češće kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom. Stoga je važno ojačati imunološki sistem zdravom ishranom, redovnim vežbanjem i adekvatnim snom kako biste smanjili rizik od pojave bradavica.

 1. Koristite cipele u javnosti

Bradavice se mogu preneti na stopala u javnim prostorima poput bazena, tuševa, svlačionica i sauna. Stoga je važno nositi obuću u javnim prostorima kako biste smanjili rizik od prenosa infekcije.

 1. Izbegavajte deljenje ličnih predmeta

Bradavice se mogu preneti putem deljenja ličnih predmeta poput peškira, četkica za kosu i kozmetike. Zato je važno izbegavati deljenje ličnih predmeta kako biste smanjili rizik od prenosa infekcije.

 1. Pazite na ishranu

Ishrana bogata voćem, povrćem, zdravim mastima i proteinima može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema i smanjenju rizika od pojave bradavica.

 1. Redovno pregledajte kožu

Redovni pregledi kože mogu pomoći u otkrivanju bradavica u ranoj fazi i sprečavanju njihovog širenja. A

ko primetite bilo kakve promene na koži, kao što su izrasline, osipi, promene boje ili teksture kože, obratite se lekaru kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

 1. Redovno tretirajte bradavice

Ako imate bradavice, redovno ih tretirajte kako biste smanjili rizik od prenosa infekcije i ubrzali njihovo zarastanje. Postoji nekoliko medicinskih tretmana, kao što su krioterapija, hemijski tretmani i lasersko uklanjanje, koji se mogu koristiti za uklanjanje bradavica. Razgovarajte sa svojim lekarom o najboljem tretmanu za vašu situaciju.

 1. Izbegavajte češanje i grebanje bradavica

Češanje i grebanje bradavica može dovesti do njihovog širenja na druge delove tela ili na druge osobe. Zato je važno izbegavati češanje i grebanje bradavica kako biste smanjili rizik od prenosa infekcije.

 1. Održavajte zdravu kožu

Redovna nega kože, uključujući hidrataciju, čišćenje i piling, može pomoći u održavanju zdrave kože i smanjenju rizika od pojave bradavica.

Kako se dele bradavice i koje vrste postoje?

Postoji nekoliko vrsta bradavica, a neke od njih mogu zahtevati medicinski tretman. Uobičajene bradavice, ravne bradavice, genitalne bradavice i plantarne bradavice mogu se lečiti krioterapijom (zamrzavanjem) tečnim azotom, hemijskim tretmanom, elektrokoagulacijom ili hirurškim uklanjanjem. Pre korišćenja bilo kog prirodnog ili medicinskog tretmana za bradavice, važno je konsultovati se sa lekarom kako biste utvrdili najbolju opciju lečenja za vašu vrstu bradavice.

Uz pravilan tretman i negu, većina bradavica će nestati bez problema. Međutim, ako primetite bilo kakve promene na koži ili bradavice koje se ne smanjuju, uvek se obratite lekaru kako biste isključili ozbiljnije probleme.

Šta ako prirodni tretmani ne pomažu?

Ako prirodni tretmani ne pomažu u uklanjanju bradavica ili ako primetite bilo kakve promene na bradavici, uključujući krvarenje, bol ili crvenilo oko bradavice, obratite se svom lekaru. Važno je da se bradavice pravilno dijagnostikuju kako bi se isključila mogućnost raka kože.

Lekari obično preporučuju tretman bradavica ako uzrokuju bol ili nelagodu, ili ako se nalaze na mestima koja ometaju svakodnevne aktivnosti poput hodanja ili nošenja obuće. U zavisnosti od vrste bradavice, lekar može preporučiti različite tretmane.

Krioterapija je jedna od najčešćih metoda medicinskog tretmana bradavica. Ova metoda koristi tečni azot za zamrzavanje bradavice, nakon čega se bradavica obično odvaja od kože i otpada u roku od nedelju do deset dana. Krioterapija može izazvati blagu nelagodu ili bol tokom postupka.

Kemijsko uklanjanje bradavica takođe je uobičajena metoda tretmana. Ovaj postupak uključuje nanošenje kemijske otopine na bradavicu, što dovodi do njenog postepenog uništenja. Tretman može izazvati blagu bol ili iritaciju.

Elektrokauterizacija je još jedna metoda uklanjanja bradavica koja uključuje korišćenje električne struje za uklanjanje bradavice. Ovaj postupak može izazvati bol i ostaviti ožiljke.

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti kirurško uklanjanje bradavice. Ovaj postupak se obično koristi za velike ili tvrde bradavice koje nisu reagovale na druge tretmane.

Zaključak

U zaključku, postoje različiti prirodni i medicinski tretmani za uklanjanje bradavica. Prirodni tretmani su obično sigurni i neinvazivni, ali ako bradavice uzrokuju bol ili nelagodu, važno je posetiti lekara kako bi se preporučio najbolji tretman. Ako primetite bilo kakve promene na bradavici ili koži, uvek se obratite lekaru.

Evo nekoliko referenci za ovaj članak:

 1. NICE Clinical Knowledge Summaries. Warts and Verrucae. Updated October 2018. https://cks.nice.org.uk/topics/warts-and-verrucae/ Accessed April 20, 2023.
 2. Gupta AK, Fleischer AB Jr. Management of warts: an evidence-based approach. Am J Clin Dermatol. 2004;5(4):245-253.
 3. Sadeghpour M, Handjani F, Alizadeh N, et al. Evaluation of therapeutic effect of topical garlic extract in the treatment of warts. Iran J Dermatol. 2013;16(2):52-55.
 4. Al-Waili NS. Therapeutic and prophylactic effects of crude garlic on cutaneous wart. An alternative approach. J Egypt Soc Parasitol. 2009;39(1):135-142.
 5. Al-Mobeireek AF. Topical lemon (Citrus limon) oil application in the treatment of human papillomavirus (HPV) warts. MedGenMed. 2004;6(3):6.
 6. Fitzpatrick TB, Johnson RA, Wolff K, et al. Fitzpatrick’s Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. New York: McGraw-Hill; 2009.
 7. Chang CH, Huang YZ, Yang CC, et al. The effectiveness of topical 5% 5-fluorouracil cream for the treatment of plantar warts in Taiwan: a retrospective study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2011;25(7):828-832.
 8. Bunney MH, Nolan MW, Williams DA, et al. Topical 5% imiquimod cream in the treatment of plantar warts: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Am Acad Dermatol. 2001;44(1):73-77.
 9. Hengge UR, Tannapfel A, Tyring SK, et al. Topical imiquimod as an emerging treatment option for external genital warts. Int J STD AIDS. 2006;17(1):1-6.
 10. Mayo Clinic. Warts. Updated June 2021. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/warts/symptoms-causes/syc-20373289 Accessed April 20, 2023.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *