Jabukovo sirće

Jabukovo sirće kao domaći lek

Teško da bilo koji drugi kućni lek ima tako širok spektar aktivnosti kao jabukovo sirće: bilo da se radi o metabolizmu, šećeru u krvi, jetri, crevima, koži ili kosi – prema naturopatiji, naše telo može imati koristi od stimulativne i lekovite moći jabukovog sirćeta u mnogim oblastima. Pročitajte sve što treba da znate o jabukovom sirćetu: Sastojci, proizvodnja, način delovanja – i da li vam pijenje jabukovog sirćeta može pomoći da izgubite kilograme.

Šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće je zdravo: zbog procesa fermentacije u kojem je stvoreno, pored mnogih hranljivih sastojaka u jabukama, sadrži i brojne druge vredne vitamine, minerale, elemente u tragovima i enzime. Najvažniji sastojci uključuju:

 • Vitamini A, B1, B2, B6, C i E.
 • Beta-karoten (preteča vitamina A)
 • Folna kiselina (vitamin B9)
 • kalijum
 • magnezijum
 • gvožđe
 • natrijum
 • Kalcijum
 • fosfat
 • fluor
 • jod
 • cink
 • bakar
 • selen

Jabukovo sirće ima dugu istoriju kao kućni lek. Čak su je i Rimljani koristili, na primer, za dezinfekciju rana. U srednjem veku, ovaj kiseli lek je korišćen za borbu protiv kuge – dezinfekcija pranja jabukovim sirćetom trebalo je da zaštiti zdrave ljude od zaraze smrtonosnim patogenom.

Danas naturopati cene voćno sirće u širokom spektru područja kao alternativu ili prateći tretman tradicionalnim konvencionalnim medicinskim terapijama. Pored toga, jabukov sirćet je prirodni proizvod za čistu kožu i sjajnu kosu.

Kako deluje jabukovo sirće?

jabukovo sirće

Mnogo vitamina, minerala, elemenata u tragovima i enzima sadržanih u jabukovom sirćetu je neophodno za konstrukciju i funkciju našeg tela. 

Kao rezultat, jabukov sirćet može:

 • povećati protok krvi
 • pojačajte metabolizam
 • ojačati imunološki sistem
 • detoksifikuje (stimulišući efekat jabukovog sirćeta na jetru i bubrege)
 • Smanjite nivo šećera u krvi i masnoće u krvi
 • Boriti se protiv bakterija u crevima
 • promovišu zarastanje rana
 • Sprečiti kalcifikaciju
 • održava kosu sjajnom i gipkom
 • poboljšati  upalnu kožu
 • Ublažite svrab
 • smanjiti proizvodnju sebuma na koži
 • Inhibirati upalu

Kako se pravi jabukovo sirće?

Organsko jabukovo sirće se pravi od mošta celih organskih jabuka kojima se dodaju bakterijske kulture. One započinju proces fermentacije tokom kojeg se alkohol pretvara u sirćetnu kiselinu.

Za razliku od organskog jabukovog sirćeta, konvencionalno proizvedeno jabukovo sirće pravi se od ostataka jabuke. Pored toga, sirćetne bakterije sirće ne proizvode prirodno, već se veštački dodaju u mošt jabuke.

Obično se preporučuje organski jabukov sirćet. Zahvaljujući upotrebi celih jabuka, prirodnom procesu fermentacije i nedostatku pasterizacije za očuvanje, ovo jabukovo sirće ima više hranljivih sastojaka.

Takođe možete kupiti jabukov sirćet u obliku tableta ili kapsula. Ovo može biti dobra alternativa za ljude sa osetljivim stomakom. Svi ostali bi trebalo da odaberu tečni oblik, jer je mnogo jeftiniji i deluje jednako dobro.

Napravite sami jabukovo sirće

Ako želite, možete i sami napraviti jabukovo sirće. Da biste to uradili, potrebna vam je velika staklena posuda i takozvana sirćetna matica. Sirćetnu maticu možete dobiti punjenjem staklene boce do pola jabukovačom i „inokulacijom“ sa malo jabukovog sirćeta. Pokrijte bocu tankom pamučnom krpom, stavite je na tiho i toplo mesto i svakodnevno protresite.

Nakon nekog vremena, matični sirćet se taloži kao žele, relativno čvrsta masa na gotovom jabukovom sirćetu. Matično sirće možete ponovo i ponovo koristiti za pravljenje jabukovog sirćeta. Jednostavno obogatite novu masu sa malo gotovog jabukovog sirćeta i pustite da strmi u staklenoj boci. Posle nekog vremena možete izvaditi jabukov sirćet i napuniti ga u boce.

Kako se koristi jabukov sirćet?

U zavisnosti od željenog efekta, jabukov sirćet se može primeniti spolja ili iznutra.

Spoljna upotreba

Jabukovo sirće za dezinfekciju i protiv svraba

Rane se mogu efikasno dezinfikovati nerazređenim jabukovim sirćetom. Takođe se može koristiti za ublažavanje svraba (na primer od uboda insekata ili zarastanja).

Toner od jabukovog sirćeta

Takođe možete da koristite jabukov sirćet za nežno čišćenje lica. Da biste to uradili, napravite tonik za lice od jabukovog sirćeta: Mešajte kašičicu jabukovog sirćeta sa šoljom hladne vode. Namočite ovom mešavinom pamučnu vatu ili maramicu za lice, a zatim je nežno utrljajte po koži lica. Zatim koristite uobičajene proizvode za negu lica.

Ispiranje jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće za kosu je još jedan dobro poznatirecept za lepotu: preporučuje se za kosu koja se brzo masti i za suvo vlasište. Jabukovo sirće je takođe efikasano protiv peruti. Možete ga koristiti kao regenerator ispiranjem kose jabukovim sirćetom nakon pranja. Da biste to uradili, dodajte kašičicu jabukovog sirćeta sa šoljom vode u praznu bočicu šampona, promućkajte i nanesite na kosu. Pustite da deluje kratko, a zatim isperite čistom vodom.

Kupka za stopala od jabukovog sirćeta

Znojna stopala: Kupka za stopala sa jabukovim sirćetom pomaže protiv znojnih stopala – jabukovo sirće ubija bakterije odgovorne za miris. Dodata so ima efekat vezivanja znoja i treba da podrži efekat sirćetne kiseline. Da biste to uradili, dodajte šolju jabukovog sirćeta i pola šolje soli u litar tople vode. Potopite stopala u njega pet do deset minuta. Ponovite kupku za stopala najmanje dva puta dnevno.

Sportsko stopalo: Kupka za stopala sa jabukovim sirćetom takođe treba da pomogne protiv gljivica stopala i noktiju. Alternativno, sirće možete nakapati na vatu i njime natapati zahvaćeno područje kože. Međutim, efekat jabukovog sirćeta na atletska stopala još uvek nije naučno dokazan.

Interna primena

U osnovi, možete dodati kapljicu jabukovog sirćeta u sve vrste hrane i pića, na primer u prelive za salate, supe ili smoothieje.

Ako redovno pijete jabukovo sirće, efekti su još intenzivniji

Pijte jabukov sirćet: doziranje

Uvek treba piti jabukovo sirće razblažen vodom, tako da kiselina ne nadražuje sluznicu u digestivnom traktu. Na primer, pomešajte šolju hladne ili mlake vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta i jednom kašičicom meda. Možete i bez meda, ali jabukovo sirće sa medom ima bolji ukus.

Konzumiranje jabukovog sirćeta: Koliko često i kada?

Ako pijete jabukovo sirće ujutru pre doručka, navodno ubrzava metabolizam. Ali budite oprezni: Ako imate osetljiv stomak, prvo treba da pojedete nešto, a tek onda popijete razređeni jabukov sirćet. Naravno, jabukovo sirće možete piti i uveče ili između.

Režim jabukovog sirćeta

 Jabukovo sirće ima snažan efekat detoksikacije i prečišćavanja. Uzimajte razređeni jabukov sirćet (vidi gore) svakodnevno u periodu od nekoliko dana do najviše dve nedelje.

Čvrsta hrana tokom ove faze posta nije dozvoljena, ali pored jabukovog sirćeta treba piti i puno tečnosti u obliku vode, biljnog čaja ili bistre čorbe kako biste izbegli dehidrataciju.

Uvek uzimajte smešu jabukovog sirćeta umesto glavnih obroka, a takođe i kada osetite glad. Ako vas boli stomak ili se loše osećate na drugi način, odmah treba da prekinete program i obratite se lekaru.

Kad bomaže jabukovo sirće

Bilo da se radi o nepravilnoj koži, bradavicama ili prištićima, lošim probavama, gojaznosti, gingivitisu ili gihtu – prema naturopatiji, jabukov sirćet može da pomogne kod brojnih problema.

Jabukovo sirće za probleme sa kožom

PH jabukovog sirćeta je vrlo sličan onom na ljudskoj koži. Zbog toga je ovaj voćni sirće veoma pogodan za negu kože. Umiruje nadraženu kožu koja svrbi, na primer opekotine od sunca, a takođe ima i antibakterijski efekat – to ga čini efikasnim pomagačem za masnu, neispravnu kožu.

Mnogi ljudi takođe koriste gore opisani tonik za lice od jabukovog sirćeta za bubuljice. Sirće dezinfikuje upaljena područja kože i osigurava da brže zaraste. Redovna upotreba takođe treba da spreči pojavu bubuljica.

Prvo testirajte efekat jabukovog sirćeta na koži

Naročito ako imate  suvu koži, testirajte kako vaša koža reaguje pre upotrebe jabukovog sirćeta. Sirće vam može izazvati iritaciju kože ili osip. Stavite malo razređenog jabukovog sirćeta u iskrivljenu ruku i gledajte kako vaša koža reaguje.

Bradavice

Jabukovo sirće se takođe preporučuje kod bradavica. Veruje se da se virusi koji uzrokuju bradavice ne mogu razvijati u alkalnom okruženju jabukovog sirćeta. Pored toga, jabukovo sirće isušuje bradavice, tako da neugledne rožnate strukture vremenom otpadaju sa kože. Starosne bradavice se takođe mogu lečiti jabukovim sirćetom.

Za lečenje bradavica stavite malo jabukovog sirćeta na vatu i zalepite ga preko noći na bradavicu. Ponavljajte ovaj tretman nekoliko dana. Ako bradavica ne nestane nakon otprilike nedelju dana, trebalo bi da posetite lekara.

Matične bradavice možete ukloniti i jabukovim sirćetom. One su uglavnom bezopasne izrasline na koži (medicinski fibromi) ima ih skoro polovina populacije, često na rukama ili nogama. Generalno, ako fibrom više puta namažete jabukovim sirćetom, prvo će potamneti pre nego što odpadne nekoliko dana kasnije.

Lečenje bradavica može ozbiljno isušiti okolnju kožu. Prvo se obratite lekaru pre nego što započnete tretman. Lekar takođe treba da pregleda da bradavice nisu maligne promene na koži.

Paukove vene ili proširene vene

Još jedno polje primene jabukovog sirćeta su proširene vene ili paukove vene. Proširene vene su primetno proširene površinske vene koje se pojavljuju u prepletima ili zmijama kroz kožu. Paukove vene su slabiji pod-oblik proširenih vena – vrlo tanke, plavo-crvene vene koje trepere kroz kožu, posebno na spoljnoj strani butina.

Za razliku od varikoznih vena, paukove vene se smatraju bezopasnim. Ali oni mogu ukazivati na opšte poremećaje cirkulacije. Zbog toga bi prvo trebalo medicinski pregledati paukove vene (kao i proširene vene).

Činjenica da se jabukov sirće preporučuje protiv paukovih vena i proširenih vena zasniva se na njegovom efektu pospešivanja cirkulacije krvi. Da biste to uradili, operite pogođena područja (obično donje noge) nerazređenim jabukovim sirćetom svakog jutra i večeri. Nemojte ga sušiti, već pustite da se sirće upije.

Lipoma

Lipoma je uglavnom bezopasna nakupina masti nalik na kvrgu koja se može pojaviti na različitim delovima tela. Sa medicinske tačke gledišta, lipomi uglavnom ne zahtevaju lečenje. Međutim, oni često smetaju iz kozmetičkih razloga.  Tretman lipoma jabukovim sirćetom bi trebalo  da stimuliše metabolizam i cirkulaciju krvi i tako pospeši uklanjanje viška telesne masti. Tri puta dnevno treba piti jednu do tri kašičice jabukovog sirćeta u čaši hladne vode. Ovaj tretman se može nastaviti sve dok se lipom znatno ne smanji ili čak nestane.

Rozacea i ekcem

Za one koji imaju rozaceju, jabukov sirćet takođe može biti od velike pomoći. Kožna bolest najviše pogađa kožu lica koja stvara trajno crvenila i ponekad je upaljena. Da biste rozaceu tretirali jabukovim sirćetom, sirće možete primeniti unutra i spolja.

Za unutrašnju upotrebu možete dvaput nedeljno pomešati jednu kašičicu jabukovog sirćeta sa jednom kašičicom meda. Pored toga (ili alternativno) možete namazati ili oprati zahvaćenu kožu lica razblaženim jabukovim sirćetom.

Iste preporuke odnose se na upotrebu jabukovog sirćeta kod ekcema. I ovde prirodni lek može imati protivupalno dejstvo, normalizovati pH vrednost obolele kože i tako poboljšati ten.

Bore

I na kraju, ali ne najmanje važno, kaže se da jabukovo sirće deluje protiv bora. Voćna kiselina koju sadrži stimuliše pore da se skupljaju. Ovo bi trebalo da spreči i smanji postojeće bore. Isprobajte – na primer sa gore opisanim tonikom za lice.

Jabukovo sirće za gojaznost

Kaže se da jabukovo sirće sadrži suzbijač apetita i smanjuje težinu. Naturopati zato preporučuju dijetu od jabukovog sirćeta kako bi olakšali gubitak kilograma.

Međutim, efekat jabukovog sirćeta na mršavljenje nije naučno dokazan. Nutricionisti naglašavaju da samo jabukovo sirće nije dovoljno za odbacivanje viška kilograma. Umesto toga, od suštinske su važnosti uravnotežena dijeta koja se brine o kalorijama i redovno vežbanje. Pored toga, možete pokušati  sa mršavljenjem jabukovim sirćetom. Da biste to uradili, pre glavnih obroka popijte čašu razblaženog napitka od jabukovog sirćeta.

Jabukovo sirće i varenje

Naša creva su kolonizovana brojnim bakterijama. Većina njih pomaže crevima i želucu da razgrađuju hranu. Međutim, postoje i štetne bakterije koje mogu opteretiti probavni trakt i narušiti njegove performanse. Ako ima previše štetnih bakterija, mogu se javiti probavni problemi kao što su nadimanje i zatvor.

Jabukovo sirće deluje antibakterijski – može ubiti štetne crevne bakterije. Na taj način doprinosi zdravoj crevnoj flori i ublažava tipične probavne tegobe kao što su nadimanje ili zatvor.

Jabukov sirćet deluje i protiv crevnih gljivica, jer podržava razvoj zdrave crevne flore – u kojoj se gljivice ne mogu razmnožavati.

Za digestivni efekat, jabukovo sirće možete koristiti interno, kao dodatak hrani, kao piće ili u obliku leka od jabukovog sirćeta

Kod akutnih zapaljenskih gastrointestinalnih bolesti, uvek treba da se obratite lekaru pre upotrebe jabukovog sirćeta.

Jabukovo sirće za lečenje rana

Zbog svog antibakterijskog dejstva, jabukovo sirće se može vrlo dobro koristiti za dezinfekciju otvorenih rana. Da biste to uradili, namočite sterilnu krpu nerazređenim jabukovim sirćetom i namažite ranu.

Jabukovo sirće za giht

Lečenje gihta se u praksi ne radi bez nadzora medicinskog stručnjaka. On će vam dati prave lekove i daće vam savete o pravilnoj ishrani i vežbanju za giht.

Domaći lek od jabukovog sirćeta može se koristiti sa ovim lekovima za giht. Koristi se interno, pomaže usporavanju zapaljenskih procesa u zglobovima povezanim sa gihtom.

Jabukovo sirće za zubne probleme

Upale desni (gingivitis) i upale zuba (parodontitis) uzrokuju bakterije u ustima. Obično se protiv ovih bakterija bori pljuvačka. Ali ponekad je telo ne proizvodi dovoljno, na primer u starosti ili kada uzimate određene lekove.

Ovde vam može pomoći redovna upotreba vode za usta od jabukovog sirćeta. Nakon pranja zuba, isperite usta razblaženim jabukovim sirćetom. Zatim temeljito isperite vodom kako biste izbegli da kiselina u jabukovom sirćetu napadne zubnu gleđ.

Kada se jabukovo sirćt ne preporučuje?

Medicinski radnici ne savetuju pijenje nerazređenog jabukovog sirćeta. Negova kiselina može da napadne sluznicu digestivnog trakta.

Ljudi sa gastrointestinalnim poremećajima (npr. oštećena sluznica želuca kao kod gastritisa) ne bi trebalo da koriste jabukovo sirće.

Takođe treba izbegavati jabukov sirćet ako patite od intolerancije na fruktozu ili ste alergični na sastojke sadržane u jabukovom sirćetu.

Čak i sa niskim nivoima kalijuma, jabukov sirćet se ne preporučuje jer usporava telesnu apsorpciju kalijuma.

Dijabetičari moraju biti posebno oprezni pri rukovanju jabučnim sirćetom. Budući da prirodni proizvod utiče na nivo šećera u krvi i može da komunicira sa propisanim lekovima za dijabetes. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate dijabetes i planirate lečenje jabukovim sirćetom.

Domaći lekovi imaju svoja ograničenja. Ako simptomi potraju duže i uprkos lečenju ne postanu bolji ili postanu još gori, obavezno se obratite lekaru.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X