Ishrana bebe

Da bi beba mogla normalno da raste I razvija se njene dnevne potrebe u prvoj godini zivota su 100cal-110cal /kg telesne tezine.

U drugoj godini zivota je potrebno 70cal/kg telesne tezine.

Znajuci da 1,5ml majcinog mleka daje 1cal onda je dnevna potrebna kolicina majcinog mleka 150 ml mleka na kilo telesne tezine,dok u drugoj godini bebi treba 105 ml mleka /kg telesne tezine.
Ova kolicina kalorija je potreba za metabolicki proces,rast,misicnu aktivnost i obavezni fizioloski gubitak.

VODA

Normalnoj bebi je potrebno 150 ml vode/kg telesne tezine dnevno.
Sastav hrane:

a)Belancevine su potrebne za obnavljanje i izgradnju telesnog tkiva.Nutritivna vrednost svake belancevine zavisi od odnosa esencijalnih masnih kiselina koje sadrzi.

b)Masti su potrebne kao izvor energije i kao izvor i pokretac vitamina rastvorljivih u mastima.A,E,D

c)Ugljeni hidrati –su potrebni kao izvor energije.Prevelika kolicina ugljenih hidrata moze da izazove povracanje i proliv.Nedovoljna kolicina ugljenih hidrata moze da dovede do ketoze (telo ce usled nedostatka glikogena koji se nalazi u tkivu a proizvedenog iz ugljenih hidrata,poceti da trosi masti (masne kiseline) molekul glicerola ce da udje u proces lipolize i telo ce poceti da upotrebljava telesne masti u nedostatku ugljenih hidrata. Za vreme produzene upotrebe masti umesto ugljenih hidrata kao izvor energije ,acetil-coa koji je nastao u jetri kao proces oksidacije, ce uci u proces koji se zove kerbs ciklus, proizvesce ketonska tela i da dovesti do ketoze.)

d)Vitamini:A,B,C,D sluze da :

1)za odrzavanje dobrog zdravlja

2)Odrzavanje prirodnog rasta I razvoja

3)Zastita od bolesti

4)Deluju kao enzimi

e)Minerali-bebi treba vise minerala nego odraslim osobama da bi mogle normalno da rastu.Glavni minerali potrebni za razvoj su: natrijum,magnezijum,fosfor,hlor,kalijum,gvozdje,calcijum.

DOJENJE

Svim majkama se savetuje da svoju bebu hrane majcinim mlekom tj da je doje,zbog visestruke koristi.

1)Perfektno izbalansirana prirodna hrana koja bebi obezbedjuje sve potrebne sastojke za normalan rast I razvoj.

2)Sterilno-cisto-nema stetnih mikroba,nema iskuvavanja flasica I cucli…….

3)Lako svarljivo

4)Smiruje bebu-pomaze prirodan rast i prirodno spavanje

5)Povecava imunitet bebe

6)Kad god je potrebno ima ga

7)Jeftino za roditelje

8)Potpomaze matericne kontrakcije I zaustavlja krvarenje posle porodjaja i regenerise matericu dovodeci je u stanje pre porodjaja.

9)Daje emocionalno zadovoljenje majke I bebe.

KONTRAINDIKACIJE DOJENJA

1)Aktivna pulmonarna tuberkuloza

2)Hronicni nefritis,rak,teska srcana oboljenja.

3)Druga polovina trudnoce(zbog hormona koji se uvecavaju u trudnoci smanjice se prolaktin koji utice na proizvodnju mleka a samo sisanje moze da dovede do matericnih kontrakcija sto opet moze da izazove prevremen porodjaj ili abortus)

4)Alergija bebe na majcino mleko

5)Preporuke lekara koji leci majku ili bebu

KAKO NEGOVATI BEBU

ishrana bebe tabela

Za vreme prve dve nedelje bebu treba hraniti na dva sata ili ako potrebe zahtevaju i cesce a posle toga se obico ustaljuje dojenje na 3-4 sata ili prema potrebi majke i bebe. Vreme podoja je najmanje 20 minuta 10 min na jednoj i 10 min na drugoj dojci ili do zadovoljenja bebe. Beba treba da lezi u polu podignutom polozaju naslonjena na majcinu podlakticu koja pridrzava telo i glavicu bebe. Drugom rukom majka pridrzava dojku iz koje beba sisa vodeci racuna da je nosic bebe otvoren za slobodno disanje.U normalnim uslovima obe dojke treba naizmenicno davati bebi pri svakom hranjenju.

Za vreme podoja treba voditai racuna da beba ne zaspi. Majka treba da povuce bradavicu dojke napolje –unutra da bude sigurna da beba sisa.Posle podoja beba se podigne u uspravan polozaj naslonjena na majcino rame da bi izbacila vazduh koji je progutala tokom hranjenja (da podrigne) sto ce da spreci izbacivanje mleka (povracanje) prilikom podrigivanja, i sprecice stomacne kolike izazvane gasovima. Bebu treba staviti da spava na stranu da ne bi u slucaju povracanja mleko uslo u pluca i beba se ugusila.


DOVOLJNO UHRANJENA BEBA je mirna, ne place puno, dobro spava i generalno dobro izgleda.Najboli pokazatelj bebine dobre ishrane je konstantno povecanje njene tezine. Zdrava lepo uhranjena beba treba da dobije od100=120gr svaka tri do cetri dana na tezini u prva cetri meseca. Merenje tezine bebe u toku dva tri dana ce pokazati da li beba dobija dovoljno mleka.


NE ISHRANJENOST BEBE

Ako majka nema dovoljno mleka beba ce neprestano da place,nece da spava, povecanje bebine telesne tezine ce da bude veoma malo ili nece uopste da se povecava a moze i da dodje do gubitka tezine. Postojace problem sa praznjenjem crevnog sadrzaja, (stolica moze da bude zelena sto je znak gladi). Gutanje vazduha prilikom plakanja moze da izazove jace povracanje i veci gubitak tezine.

PREKOMERNA ISHRANA BEBE moze da izazove povracanje ,proliv i gubitak tezine ili debljinu sa svim njenim problemima.

NAPOMENE

Majka koja doji pre nego sto upotrebi bilo kakav lek mora dobro da procita uputstvo koje je prilozeno uz lek ili da se konsultuje sa pedijatrom o sigurnosti upotrebe leka,I kakav uticaj lek moze imati na bebu.

Velike kolicine alkohola, kafe I caja u ishrani majke ,mogu da uticu na bebu jer se izlucuju mlekom.
Pusenje je veoma stetnojer se nikotin izlucuje u mleku i beba ga jede.

STA DODATI UZ MAJCINO MLEKO?

Na kraju prvog meseca treba poceti sa davanjem AD kapi ilijos bolje prirodno riblje ulje i vitaminC. Vitamin c je najbolje davati u vidu sveze iscedjenog limuna ili pomorandze prvo po par kapi a onda povecavati svaki dan kolicinu. Limun iscedjen u vodu dok pomorandze moze da se da po pola kafene kasicice u pocetku dok ne dodje na sok od jedne cele pomorandze. Gvozdje bi trebalo ukljuciti pri kraju drugog meseca a to j enajbolje da bude po pola a onda jedna kafena kasicica sveze isceddjenog organski uzgojenog zelenog povrca koje ne sadrzi pesticide.Sok od sveze iscedjene jabuke bez pesticida takodje moze da se da bebi na kraju drugog meseca.

Najvaznija stvar u ishrani bebe je da sve sto nije majcino mleko bude dato prvi dan po 1/4 kafene kasicice pa onda povecavati svaki dan za cetvrtinu kafene kasicice prateci veoma pazljivo kako beba reaguje na ono sto ste joj dali.NIKADA nemojte dati dve nove stvari u hrani. Neka uvek beba dobije samo jednu novu hranu tako da ako se pojavi reakcija na hranu da se zna od cega je.Problem danasnjeg doba nije hrana nego zatrovanost hrane i mada cete nesto kupiti kao organsko ipak ce da sadrzi pesticide a to je ono na sta ce beba da reaguje. Bilo bi idealno od drugog meseca davati bebi sokove od sveze cedjenog voca,ali ako ne mozete da priustite koliko toliko cisto voce koje nije zagadjeno pesticidima i vestackim djubrivima bolje ostavite bebu samo na podoju ako imate dovoljno mleka i pocnite sa hranjenjem kasnije. Dobro bi bilo u trecem mesecu dati bebi kuvanu pasiranu jabuku i ona ce to veoma rado i da pojede samo pazite pocnite polako sa kasicicom dve prvog dana i pratite bebinu reakciju .Sve ovo treba da radite u dogovoru sa pedijatrom koji prati rast i razvoj bebe.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X