Indol 3 karbinol njegov uticaj na estrogen i ženski rak dojke

Indol 3 karbinol ili I3C se dobija rezlaganjem (enzimskom hidrolizom) glukozinata glukobarsicina (jedinjenje koje u sebi sadrži sumpor) i koje se pretežno nalazi u lisnatom povrću.  To su kupus, karfiol, brokoli, kelj i prokelj.
I3C je veoma nestabilno jedinjenje i njegova veći deo se menja u indol karbazol ICZ i u dindolimetan ili DIM kad se nađe u crevima. Ova dva jedinjenja uklučujući i I3C se apsorbuju u krvotok i sva tri su aktvina u delovanju na organizam, odvojeno ili zajedno, u pravom smislu te reči. Trenutno je istraživanje na Dim u znatnom porastu sa nekim indicijama od strane onkoloških istraživača da je njegovo delovanje najpotentnije a ujedno da je najlakši za regulisanje doze prilikom konzumiranja. Ovo jedinjenje je pokazalo veoma dobre anti-tumor mehanizme regulišući aktivnost esrtogena u organizmu. Hemoterapeutska i anti-tumor aktivnost indol 3 karbinola zavisi od vrste i tipa tkiva.
Šta je estrogen?
Estrogen je hormon koji je neophodan za rast grudi kod žena i razvoj važnih organa za rađanje kao što su materica i janici.  On je veoma značajan prilikom kontrole ženskog menstrualnog ciklusa. On takođe utiče na zdravlje kostiju i srca.
Estrogen je drugim rečima grupa hormona. Jedan od ovih hormona je alfa 16 (ili estradiol). I pored njegove veoma bitne uloge u u ženskom telu, izloženost tela ovom hormonu posle dužeg vremena može da izazove kancerogeno oboljenje rak dojke. Kako je to moguće? Estrogen, utiče na estrogen receptore (ER), i ima veoma značajnu ulogu u razvoju i rastu raka dojke. 16 alfa ili estradiol se priključuje na ćelijske receptore i izaziva nevolje unutar ćelija kao što je snižavanje nivo kiseonika, inteziviranje nivoa natrijuma i pojačavanje signala za rast. Iz tog razloga je veoma bitno da razumemo kako estrogen utiče na telo, takođe i kako hemijski elementi u okrženju mogu da utiču na na nivo estrogena i kako neki nutricinionistički elementi i način života mogu da utiču na izlaganje estrogenu u toku života. Veoma je bitno da znamo i načine tretiranja žena koje imaju rak dojke. Jedan od tretmana može biti poboljšan korišćenjem indol 3 karbinola.
I3C i nejgovi anti-kancer efekti
I3C i DIM pokazuju svoja antikacerogena svojstva kroz anti-estrogesnku aktivnost. Oni ometaju i vraćaju estrogenom izazvana kancerogen oboljenja, gde se estradiol vezuje za ćelijske receptore uzrokujući puno poremećaja unutar ćelija. Oni su takođe menjali oblik estrogena iz agresivnog u njegovu slabiju formu. Poznato je da ova dva jedinjenja regulišu vezujući protein i podešavaju estrogen receptore. Ovo sprečava estradiol da se veže za ćelijsku membranu a ujedno da sama ćelija ostane nepovređena. Ovaj proces je isti i za muškarce i žene, uključujući rak dojke i prostate. I3C pomaže 16 alfa hormonu da bude promenjen u manje destruktivnu formu 20HE1 estron prilikom povezivanja sa ćelijskim receptorima. DIM uspešno vraća p21 gen i na taj način zaustavlja replikaciju DNA malignih ćelija. On sprečava kancer da se širi i razvija. DIM takođe sprečava HIF-1 alfa ujedno smanjujući formiranje kapilara za snabdevanje kancera krvlju.
Istraživanja su pokazale da Indol 2 Karbinol smanjuje rast estrogenskih-receptora pozitivnog raka dojke za 90% dok kod estrogenskih-receptor negativnih ćelija za 50%. Tamoxifen, predhodni lek dok se nije pojavio I3C je smanjivao za 60% u sličnom inicijalnom testu, ali nije imao nikakvog uspeha u drugom testu. Posle redukovanja metabolizma estrogena veštački proizvod Tamoksifen je takođe karcinogen i može da pokrene rast kancera. On je povezan takodje sa razvojem raka dojke i drugim tipovima kancera kao što su rak prostate i endometrijalni kancer. Ovaj lek je proizveden on hemikalija, uključujući neke imitatore estrogena. I3C smanjuje ove metabolite i konvertuje ih nazad u 20HE1 što je mnogo sigurniji metod.
Efekti I3C na estrogen metabolizam
Endogeni estrogen 17 beta – estradiol može biti rastavljen na hidroksiestron 16OH1 ili 2- hidroksiestron 2OHE1. Dok je 16OHE1 veoma estrogeničan i dokazano je da stimuliše razvoj nekoliko linija estrogen osetljivih kancera, 20HE1 je manje estrogeničan. Teorija  u kojoj se menja metabolizam 17 beta – estradiola od 16OH1 prema 2OHE1 može da smanji rizik od estrogenih tipova kancera se propagira u poslednjim istraživanjima. Oralna primena od 300 do 400 mg dnevno I3C je postepeno amplifikovala nivoe urinarnog 2OHE1 ili urinarni odnos 2OHE1:16OHE1 u kontrolisanim kliničkim ispitivanjima na ženama.  Suplementacija sa 108 mg DIM dnevno je takođe pokazala povećanje urinarnog nivoa 2OHE1 nakon menopauze. Odnos između urinarne razmere i opasnosti od raka dojke je još uvek nejasan. Žene sa rakom dojke imaju niži urinarni 2OHE1:16OHE1 odnos dokazano je u kontrolnim studijama.Više informacija o I3C možete pronaći takođe u članku Indol 3 Karbinol leči hormonski rak
Sporedni efekti I3C
Postoje izveštaji o pojavi osipa na koži kod nekih pacijenata nakon uzimanja I3C. Bol u predlu stomaka, povećanje enzima jetre, mučnina su neki od sporednih efekata koji su povezani sa I3C. Ovaj preparat treba da se koristi u odnosu koji je predviđen njegovim unosom pri normalnoj ishrani. Korisnik treba da bude pod nadzorom stručnjaka.
indol 3 karbinol

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X