tiroidna žlezda homeopatija

Homeopatski tretman hipotiroidizma

Problemi sa štitnom žlezdom nastaju kada se ovi tiroidni hormoni proizvode u količinama većim ili manjim od normalnih. Dva glavna hormona koje oslobađa štitna žlezda su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Oba hormona su u velikoj meri povezana sa metabolizmom. Kada se nivoi T4 i T3 u telu pomaknu iznad normalnog nivoa, govorimo o hipertireozi. Kada nivoi ovih hormona padnu ispod normalnih granica, onda se stanje naziva hipotireoza.

Smanjenje nivoa tiroidnih hormona dovodi do smanjene brzine metabolizma, što uzrokuje sekundarne poremećaje kao što su problemi sa težinom, gubitak kose, netolerancija na hladnoću, zatvor, depresija, smanjena koncentracija, gubitak pamćenja, bol u mišićima i druge.
Problem sa poremećajima štitne žlezde je to što oni mogu ostati nedijagnostikovani dugo vremena, ponekad čak i nakon nekih rutinskih testova. Međutim, u ovim slučajevima, gore navedeni simptomi mogu biti indikativni.

Uzroci problema sa štitnom žlezdom

Uzroci abnormalne aktivnosti štitne žlezde mogu biti Bazedina bolest, autoimuni poremećaj, starost (sa godinama, oslabljenom i funkcijom štitne žlezde), hirurško uklanjanje dela ili cele štitne žlezde, oboljenje hipofize ili hipotalamusa i drugi.

Jedan od uobičajenih uzroka hipotireoze je Hašimotov tiroiditis, autoimuna bolest u kojoj telo proizvodi antitela koja napadaju sopstvena tkiva, u ovom slučaju štitnu žlezdu. Akutni nedostatak joda takođe može dovesti do hipotireoze.

Homeopatski tretman hipotireoze

Za uspešno lečenje problema sa štitnom žlezdom, posebno je važno utvrditi tačan uzrok. U homeopatiji ne postoji opšti lek i ne postoji poseban lek za svaku specifičnu bolest. Svaki tretman je individualan. Tačan lek se može propisati tek nakon što se identifikuju osnovni uzroci. To znači da je tok bolesti kod svakog pacijenta individualan i jedinstven i homeopata propisuje lečenje nakon detaljne konsultacije sa svakim pacijentom. Tokom konsultacija, homeopata postavlja mnoga pitanja, a pored simptoma i pritužbi, mnoga od njih su vezana za karakter, lične sklonosti i karakteristike pacijenta. Lečenje se priprema sumiranjem i uzimanjem u obzir fizičkih, psihičkih i emocionalnih stanja pacijenta, kao i simptoma bolesti. Ovaj pristup dovodi do posebnog izbora sredstava i lekova za svakog pacijenta. Dakle, dva pacijenta koji pate od iste bolesti mogu da prime dva različita leka.

Još jedan osnovni princip u homeopatiji je upotreba “otrova” za lečenje bolesti. Sličan princip se koristi u proizvodnji vakcina u tradicionalnoj medicini. Prema principima homeopatije, ako prirodno jedinjenje može izazvati neke simptome i znake u visokim dozama, onda vrlo niske doze jedinjenja mogu ublažiti ove simptome („slično se leči sličnim“). Uprkos očiglednom nedostatku koherentnosti, homeopatija je uglavnom uspešan oblik lečenja i u nekim slučajevima, njena praksa i lekovi mogu biti potkrijepljeni naučnim dokazima.

Iako homeopatija ne propisuje specifične lekove za svaku bolest, može se sastaviti lista najčešće prepisanih homeopatskih lekova za svaku bolest.

Homeopatski lekovi za hipotireozu

Među najčešće preporučenim homeopatskim lekovima za hipotireozu su: Calcarea carbona, Sepia officinalis, Lycopodium clavatum, Grafites i Nux vomica.

Calcarea Carbonca

Ovaj homeopatski lek zauzima najviše pozicije u lečenju hipotireoze. Pogodan je za gojazne osobe kojima je uvek hladno i ne podnose niske temperature. Osoba kojoj je potreban ovaj lek je mirnog karaktera, ima višak kilograma i izgleda iscrpljeno. Prekomerno znojenje glave je među vodećim dodatnim indikacijama za upotrebu ovog leka.

Druge indikacije su neke posebnosti u navikama u ishrani, kao što je apetit za kuvana jaja, kao i neke degeneracije apetita, uključujući želju da se jedu neprehrambene supstance kao što su kreda, olovke, kreč. Gađenje prema hrani sa visokim sadržajem masti takođe dovodi do upotrebe calcarea carbonica. Calcarea carbonica može biti od pomoći u ublažavanju opstipacije kod pacijenata sa hipotireozom, posebno kada je stolica u početku tvrda i teška za pražnjenje creva, a zatim sledi mekša stolica.

Ovaj lek se takođe pokazao veoma efikasnim kod žena sa hipotiroidizmom koje pate od obilne menstruacije koja traje dugo i ima tendenciju da se javi ranije nego što se očekivalo. Menstruacije su praćene osećajem hladnoće u nogama.

Sepia officinalis

Takođe pogodan homeopatski lek za lečenje hipotireoze. Pacijenti kojima je potreban ovaj lek su veoma slabi, imaju bledožuto lice i vrlo lako padaju u nesvest, posebno kada su izloženi preterano niskim temperaturama. Takvi pacijenti su lišeni toplote sopstvenog tela i osećaju hladnoću čak i u toploj prostoriji. Može da ublaži tegobe kod žena sa hipotireozom, kod kojih menstruacija dolazi prerano i obilna je. Menstrualne tegobe prate neuobičajene senzacije u predelu karlice, opisane kao da su karlični organi “proklizali” kroz vaginu. Ovi osećaji dovode do toga da žena sedi prekrštenih nogu kako bi to sprečila.

Sepia officinalis se takođe propisuje za smanjivanje gubitka kose usled hipotireoze, posebno kod žena u menopauzi.

Takođe se pokazalo da je lek veoma efikasan kod opstipacije kod pacijenata sa hipotireozom. Pacijenti kojima je potrebna Sepia žale se na veoma tvrdu i teško prohodnu stolicu, koja se oslobađa u obliku malih kuglica. Pražnjenje creva je bolno, a bol traje dugo nakon pražnjenja creva.

Osobine karaktera koje takođe ukazuju na Sepiju su ekstremna razdražljivost i ravnodušnost prema članovima porodice prema kojima je pacijent prethodno pokazao ljubav.
U pogledu navika u ishrani, može postojati prevelika želja za konzumiranjem kisele hrane.

Lycopodium clavatum

Odličan homeopatski lek za pacijente sa hipotireozom koji pate od stomačnih problema. Uočava se prekomerno stvaranje gasova i povećana kiselost, posebno nakon uzimanja škrobne hrane. Pritužbe su najjače između 16.00 i 20.00 časova. Uočava se zatvor i otežano pražnjenje stolice.

U pogledu apetita i ishrane, uspostavlja se želja za toplim napitcima i toplom hranom. Takođe može postojati želja za slatkom hranom.

Pacijent je veoma mršav, žućkastog tena i plavih krugova oko očiju. Preterani gubitak kose je takođe vodič za upotrebu ovog homeopatskog leka.

Pacijenti kojima je potreban ovaj lek su veoma razdražljivi i ne mogu da tolerišu bilo kakvu tenziju.

Grafiti

Uglavnom se koristi kod pacijenata sa hipotiroidizmom koji imaju prekomernu težinu i lako podnose niske temperature. Dugotrajna opstipacija i otežano pražnjenje creva kod ovih pacijenata takođe dobro reaguju na ovaj lek. Pritužbe na težinu u stomaku zbog nagomilavanja gasova i želje da se olabavi odeća kako bi se oslobodili od pritiska mogu biti indikator za potrebu uzimanja ovog leka.

Ovi pacijenti su depresivni, tužni i lako plaču kada slušaju muziku. Prisutna je i plašljivost od izazova i nesposobnost donošenja odluka.

Nux Womica

Odličan homeopatski lek, prepisuje se uglavnom pacijentima sa hipotireozom, koji su izuzetno temperamentni, lako se uvrede i osetljivi na sve spoljašnje nadražaje.
Lek dobro funkcioniše u lečenju uporne opstipacije kod pacijenata sa hipotireozom. Pacijent se žali na česte nagone za veliku nuždu, ali je stolica oskudna i prisutan je osećaj nadimanja nakon jela. Postoji prevelika želja za uzimanjem stimulansa kao što su kafa i alkoholna pića, masna i začinjena hrana. Pacijent je hladan.

Nux vomica može biti od pomoći kod žena sa hipotireozom koje se žale na produženu menstruaciju sa tamnim menstrualnim krvarenjem i iscrpljenošću.

Homeopatski lekovi protiv povećanja telesne težine kod hipotireoze

 

Calcarea carbonica može biti efikasna u kontroli prekomernog povećanja telesne težine kod pacijenata sa hipotireozom. Pacijent kome je potreban ovaj lek je sit, slabe volje i izgleda kao miran i povučen  čovek. Postoji jaka osetljivost na hladan vazduh. Prekomerno znojenje glave, posebno noću, takođe je važan znak koji vodi ka izboru Calcaree protiv povećanja telesne težine.

Još jedan homeopatski lek, grafiti takođe dobro funkcioniše za kontrolu povećanja telesne težine kod prekomerne težine, hladnih ruku i nogu i upornog zatvora.

Lycopodium clavatum se često koristi za povećanje telesne težine kod hipotireoze, koja uglavnom pogađa butine i kukove. Pacijenti kojima je potreban likopodijum obično pokazuju preteranu želju za toplim napitcima i pecivima.

Homeopatski lekovi za lečenje menstrualnih problema kod hipotireoze

 

Sepia officinalis – odličan lek za menstrualne probleme povezane sa hipotireozom, gde je menstruacija obilna i javlja se ranije nego što se očekivalo. Žalbe na neobične senzacije u predelu karlice, uz obilno krvarenje su odgovarajući znak upotrebe ovog leka za rešavanje menstrualnih tegoba. Pacijent kome je potreban ovaj lek je veoma osetljiv na niske temperature i može čak i da izgubi svest.

Calcarea carbonica može biti od pomoći kada se žene žale na obilno krvarenje tokom menstruacije, zajedno sa ekstremno hladnim stopalima tokom menstruacije. Prekomerno znojenje glave tokom spavanja često prati ove probleme. Pacijenti obično imaju prekomernu težinu.

Ferrum metallicum može biti od pomoći kod žena koje se žale na obilno menstrualno krvarenje kada je krv retka i vodenasta i dovodi do anemije i slabosti.

Hina je još jedan koristan proizvod pogodan za lečenje menstrualnih problema kod žena koje pate od hipotireoze. Simptom koji dovodi do njegove upotrebe je obilno menstrualno krvarenje sa prisustvom tamnih ugrušaka.

Homeopatski lekovi protiv netolerancije na hladnoću kod hipotireoze

 

Homeopatski lekovi Psorinum, Silicea, Calcarea carbonica su korisni za rešavanje osetljivosti na niske temperature kod pacijenata sa hipotireozom. Svi oni su dovoljno dobri da smanje osetljivost na hladnoću, ali izbor određenog leka zavisi uglavnom od individualnih simptoma i karakteristika pacijenta.

Psorinum je pogodan za pacijente kojima je hladno čak i po vrućem vremenu. Pacijenti kojima je potrebna psorijaza mogu imati tegobe na koži.

Silicea je pogodna uglavnom za tvrdoglave i dobrodušne ljude koji su izuzetno osetljivi na niske temperature i imaju obilno znojenje stopala.

Za upotrebu Calcarea carbonica usmerava prekomerno znojenje vlasišta, gojaznost i jak apetit za kuvana jaja, zajedno sa hladnim i neprijateljskim ponašanjem.

Homeopatski lekovi protiv zatvora kod pacijenata sa hipotireozom

Homeopatski lekovi Alumina, Nux Vomica i Brionia alba su pogodni za lečenje opstipacije povezane sa hipotireozom.

Glinica je dala odlične rezultate kod pacijenata koji nisu imali potrebu za defekacijom nekoliko dana sve dok nije došlo do velike akumulacije u crevnom traktu. Stolica je uglavnom mekana, glinasta i ne izaziva poteškoće ili napetost u defekaciji.

Nux vomica dobro deluje na ublažavanje opstipacije kod pacijenata koji imaju stalne nagone za nuždu, ali sa nezadovoljavajućim rezultatima, što ne dovodi do osećaja olakšanja. Izlučivanju obično prethodi bol u stomaku. Unos začina i kafe pogoršava stanje.

Brionia alba može pomoći kod pacijenata koji se žale na preterano tvrdu i suvu stolicu. Može se naći i neobična žeđ za velikim količinama vode.

Homeopatski lekovi za gubitak kose kod pacijenata sa hipotireozom

Natrum muriaticum je veoma dobar homeopatski lek za gubitak kose kod pacijenata sa hipotireozom. Simptomi koji dovode do njegove upotrebe su opadanje kose, preterana potreba za slanim stvarima, nemogućnost podnošenja toplote i sunca. Pacijent kome je potreban ovaj lek obično je rezervisan po prirodi, ali može pokazati izvesnu sklonost da zaplače, posebno kada je sam.

Lycopodium clavatum je još jedan homeopatski lek za gubitak kose. Ovaj lek se može propisati pacijentima koji žude za toplim napitcima i pecivima. Pacijent kome je potreban ovaj lek,  žali se na stomačne probleme – obično ima i jako nadimanje.

Homeopatski lekovi su široko popularan prirodni način na koji sve više ljudi pribegava tražeći spas da izbegnu neželjene efekte lekova koji se izdaju na recept. Homeopatija je metod lečenja koji, iako prirodan i bezopasan, zahteva specifična znanja i veštine, zbog čega ga mora propisati homeopata. Ovaj članak je samo u informativne svrhe i ne može (i ne treba) da zameni konsultacije i lečenje koje je propisao homeopata!

Pre nego što uzmete homeopatski ili bilo koji drugi oblik alternativnog lečenja, obavezno razgovarajte o tome sa svojim lekarom!

 

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X