Dijabetes melitus

Homeopatski tretman za dijabetes melitus

Inspidni dijabetes

Ova vrsta dijabetesa nastaje usled nedostatka vezopresina – hormon hipofize koji kontroliše bubrege. Ovaj tip dijabetesa se odlikuje izbacivanjem veoma slabo obojenog urina u velikim količinama, što dovodi do stalne žeđi i nedostatka tečnosti u organizmu.

Dijabetes melitus tip 1 i tip 2

Dijabetes melitus

Hormon poznat kao insulin (proizveden u pankreasu) je odgovoran za regulisanje nivo šećera, u krvotoku i specifičnim ćelijama organizma. Na ovaj način se reguliše nivo glukoze koja je neophodna ćelijama kao energija i bez koje ćelije ne mogu normalno da funkcionišu.

Kod diabetesa melitusa jedan deo ćelija pankreasa ne funkcioniše kako treba i ne proizvodi se insulin, ili telo ne odgovara na akciju insulina sa veoma sličnim rezultatom. Ovo stanje dovodi do velike gladi organizma, gde se glukoza iz krvi odlazi u urin a ćelije nemaju dovoljno glukoze za svoj normalan rad.

Diabetes melitus ili šećerna bolest izaziva veće koncnetracije šećera u organizmu od normalnog nivoa. Kod ove bolesti je prisutan disbalans u prilagođavanju nivoa glukoze u krvi. Postoje dva tipa ovog oboljenja:

Tip 1 šećerne bolesti: Dijabetes tip 1 obično nastaje kod mladih osoba. Ova bolest se manifestuje usled nemogućnosti organizma da proizvede dovoljnu količinu insulina da bi se oslobodio od viška šećera. Glavni tretman obuhvata zamenu nedostatka proizvodnje insulina iz pankreasa dodavanjem insulina i regulisanjem nivoa šećera u krvi.

Tip 2 šećerne bolesti: Obično se pojavljuje kod odraslih i starijih osoba.  Ovo je je bolest koja ne zavisi od insulina i predstavlja poremećaj u metabolizmu organizma koji predstavlja povišen nivo šećera u krvi, glukoze. Ovaj tip dijabetesa nastaje usled ne reagovanja ćelija u organizmu na prisustvo insulina i karakterišu ga velika telesna težina i gojaznost osoba koje boluju od ove bolesti. Dijabetes melitus 2 se leči promenom ishrane i povećanom fizičkom aktivnošću a ako se ne smanji nivo šećera u krvi koriste se lekovi kao što su metformin i insulin.

Homeopatija i dijabetes

Usled veoma ograničenih tretmana, homeopatija je pokazala svoju veoma značajnu ulogu prilikom lečenja a ujedno je pokazalo najmanji broj neželjenih efekata. Homeopatija ne ostavlja trajne nuspojave na osobu koja koristi ovaj tip tretmana. Homeopatski tretman utiče na telo da proizvodi dovoljnu količinu insulina a takođe i na ćelije da na odgovorajući način reaguju na prisustvo insulina. Homeopatski tretman je dobar izbor za diabetičare da održe svoj organizam zdravim i da regulišu optimalan nivo šećera u krvi.

Homeoptaski preparati za dijabetes 

Homeoptaski preparati

Uran (Uranium niticium): Ovaj metal se koristi da bi smanjio nivo šećera a takođe i količinu urina. Ovaj lek se koristi kod smanjene apsorpcije hrane i njene iskorištenosti u organizmu kod šećeraša.

Syzigium jambolanum: je homeopatski lek koji se spravlja od semenja Sizingium Jambos Alston drveta. Koristi se u homeopatiji za lečenje dijabetes melitusa. Da bi se proizveo ovaj lek sme ovog drveta se melje u fini prah i onda se razredi nekoliko puta sa prahom laktoze, alkoholom i destilovanom vodom. Tvrdi se da je Syzigium jambolanum toliko jak da može da dođe do hipoglikemije ako se redovno ne kontroliše nivo šećera u krvi.

Phos (Fosforna kiselina): Ovaj preparat utiče na nervozu izazvanu šećernom bolešću. Količina urina postaje veće nago kod zdravih osoba, a mokraća postaje mleča jer sadrži velike količina šećera. Ova pojava prouzrokuje aksioznost i nervozu. Nervoza je simptom koji prati ljude obolele od šećerne bolesti a nastaje usled velike slabosti organizma. Ovaj preparat utiče na glad koja izaziva takođe nervozu, smanjuje žeđ a ujeedno i stres koji je prozrokovan ovim simptomima. Ovaj lek deluje veoma dobro kad pacijent ima simtome velike količine beldog, bezbojnog urinaili kad psotoji velika koncentracija fosfatnog taloga u urinu što su tipični simptomi dijabetesa inspidusa.

Fosfor: Veoma bitan homeopatski lek za ljude sa bolestima pankreasa. Ovaj preparat utiče na smanjenje osećaja suvih usta i smanjuje povećano mokrenje kod obolelih od dijabetesa.

Plumbum: ovo je jedan od najvažnijih sastojaka u trepiji za šećernu bolest.

Causticum, Scilla i Strophanthus: Su veoma korisni kod inspidnog dijabetesa.

Lycopodium: Ovaj lek se koristi kod pacijenata koji imaju osećaj umora, koji su mršavi i koji imaju povećanu želju za hranom a kod kojih je mokraća boje vode i imaju pojačano mokrenje.

Arsenicum: Ovo je veoma bitan preparat koji pomaže ljudima koji pate od dijabetičnog truljenja, dehidracije i mršavosti. Ovaj preparat najbolje utiče kod osoba koje imaju obilno mokrenje, crnu vodenu stolicu i ekceme po koži.

Lact (mlečna kiselina): Upotreba ovog leka često dodvodi do veoma dobrih rekacija. Ovaj homeopatski preparat se koristi kod gastro hepatitičkog oblika dijabetes melitusa, koji ima sledeće simptome: pacijent ima bledo žutu mokraću, oseća intezivnu žeđ, gađenje, nesposobnost, ogromnu glad, osip po koži, osušen i tvrd jezik, neuralgičan bol u stomaku / epigastrijum.

Sirćetna kiselina: Ovo je veoma važan dijabetičarski lek i ona leči diabetes sa šećerom u urinu / bez ovog leka dolazi do velike potrebe za tečnošću, osećaj slabosti i gubitak tena. Ovo su standardni simptomi diabetesa.

Bry (Brionia): Ovaj lek se koristi kad je oštećena jetra i kad pacijent ima konstantan neprijatan ukus u ustima, takođe i kod depresivnih i mrzovoljnih pacijenata. Potreba za tečnošću kod ovog tipa moža da bude veoma velika takođe mogu da osećaju nezadrživu potrebu za jelom i glad.

Argentum metallicum: Ovaj metal se koristi kao pomoćno sredstvo kod simptoma insipidnog dijabetesa. Ovaj preparat utiče na redukciju pojačanog mokrenja.

Natrum Sulphuricum: ovo je mineral koji služi kao lek za tkivo koje je bitno za dijabetes. On ne samo da utiče na na održavanje tkiva pankreasa i bubrega on takođe i jako dobro utiče na diabetes melitus i bolesti povezane sa insulinom.

Zaključak

Tretman homeopatskim preparatima može da pomogne i popravi opšte zdravstveno stanje ljudi koji su obolelli od dijabetesa. Iako, je homeopatija priznata da je bezopasna i operativna, a takođe dijabetes predstavlja veoma ozbiljnu bolest treba prevashodno promeniti životne navike, smnjenjem težine, vežbanjem, pojčati unos pojedinih vitamina i uz dodatak omeopatskih preparata mogu da se naprave velike promene u životu dijabetičara.

mešavina za dijabetes (1)

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts