Holističko čišćenje jetre

Jetra je naš organ za detoksikaciju broj 1. Jetra detoksikuje i čisti telo – dan za danom, bez imalo odmora ili praznika. Savremena prehrana i način života često preopterećuju jetru. Jetra, međutim, ne može da se odmori, pa kod mnogih ljudi ovaj organ deluje samo uz veliki napor. Umor, bolovi u leđima, visok nivo holesterola, osećaj sitosti, povećana podložnost infekcijama i ponekad svrab kože posledice su preopterećene jetre. Bolje sprečite bolesti i redovno čistite jetru!

Jetra svestrana u organizmu

Jetra je multifunkcionalni organ. To znači: njeni zadaci su izuzetno raznoliki. Na primer, jetra pretvara holesterol u žučne kiseline za varenje masti. Tako reguliše nivo holesterola. Bez žučnih kiselina ne bismo mogli da svarimo ni najsitnije deliće Sacher torte ni najsitniji komad sira. Probava masti, a samim tim i apsorpcija vitamina rastvorljivih u mastima su stoga mogući samo ako jetra radi kako treba.

Jetra je naš menadžer masti

Jetra je čak i glavni kontrolni centar za varenje masti. To znači da jetra ne samo da snabdeva žučne kiseline za varenje masti, već takođe odlučuje da li će sagorevati masti za energiju ili će se skladištiti u obliku jmasnih naslaga. Jetra takođe može da kontroliše da li se debljamo ili gubimo težinu.

Jetra kao enzimski centar

Jetra takođe stvara brojne hormone i enzime.

Hiljade enzimskih sistema, koji su odgovorni za praktično sve telesne aktivnosti, izgrađuju se u jetri.

Pravilna funkcija očiju, srca, polnih žlezda, zglobova i bubrega zavisi od dobre funkcije jetre. Ako se jetri onemogući da izgradi samo jedan od ovih više od hiljadu enzimskih sistema, celokupna telesna funkcija je poremećena i osoba pati od znatnog metaboličkog stresa.

Detoksifikujte jetru 

Povrh toga. Jetra je prva adresa za sve što jedemo i pijemo. Sva jela i pića – u probavljenom obliku – stižu do portalne vene preko sluzokože tankog creva i krvotokom direktno u jetru. Međutim, toksini koji su apsorbovani kroz kožu ili respiratorni sistem takođe prelaze u jetru.

Neprekinuti zadatak jetre je sada da filtrira sve toksine iz krvi i učini ih bezopasnima. Tek tada se neutralizovani toksini mogu izlučiti putem bubrega ili creva. Sve dok je jetra efikasna, osećamo se dobro, aktivno i zdravo.

Jetra utiče na ceo organizam

Ali ako je jetra sada preopterećena zbog stresa ili prekomerne izloženosti toksinima koji se ulivaju u telo, ovo ima trenutni efekat na ceo organizam. Zamislite kad bi gradska čistoća  odnosila samo polovinu smeća. Takva situacija ne bi imala samo nepovoljan uticaj na kapacitet vaše kante za smeće, uskoro bi celo vaše dvorište i u jednom trenutku cela ulica bila puni smeća.

To ne samo da bi izgledalo neprivlačno, već bi imalo i ogromne zdravstvene efekte na sve stanovnike. Osim trajnih smetnji od mirisa, uskoro bi se naselile i štetočine svih vrsta. Bakterije i paraziti bi se širili, sa sobom donosili ozbiljne bolesti i pre ili kasnije opet bismo imali uslove kao u srednjem veku.

Bolesna jetra dovodi do težih bolesti

Holističko čišćenje jetre

Upravo se to dešava kada jetra radi samo smanjenom snagom i može neutralizovati samo neke toksine koji dolaze. Kao rezultat, krv je zagađena toksinima, više ne može da isporuči dovoljno kiseonika i ukloni metaboličke otpadne proizvode.

Otrovi i otpadni proizvodi se tada privremeno skladište u vezivnom tkivu (tzv. Fasciono tkivo). Nerazlučeno, zalepljeno vezivno tkivo sprečava optimalno snabdevanje i odlaganje svake pojedinačne ćelije. Stvoreni su preduslovi za bolesti svih vrsta. Ne dozvolite da odete tako daleko!

Najčešći simptomi prezaposlenosti jetre uključuju:

  • Probavni problemi (nadimanje, gasovi – naročito nakon obroka sa visokim udelom masti)
  • Visok nivo masti (holesterola) u krvi
  • Umor i nedostatak koncentracije
  • Bolovi u leđima
  • Svrab
  • Masna koža
  • Glavobolja

Jetra se može obnoviti

Međutim, jetra su izuzetno koristan organ. Njena regenerativna snaga je bez premca. Da, jetra je toliko jaka da vam je potreban samo komad donatorske jetre za transplantaciju (npr. Za decu). To znači da i donirani komad i deo jetre koji ostaju u donora prerastaju u kompletnu i funkcionalnu jetru.

Iskoristite regenerativnu snagu jetre!

Koristite ovu regenerativnu snagu jetre i pružite umornom organu za detoksikaciju holističko čišćenje jetre. Odmah ćete osetiti uspeh holističkog čišćenja jetre. Osećaćete se bolje, varenje će se uskladiti i sa svakodnevnim životom nosit ćete se s više snage i većom koncentracijom i efikasnošću.

Holističko čišćenje jetre za detoksikaciju

Holističko čišćenje jetre više se odnosi na podršku, olakšavanje i aktiviranje jetre tokom perioda od nekoliko nedelja do nekoliko meseci (u zavisnosti od stanja jetre), tako da se može dugoročno samostalno obnavljati i oporavljati.

Tek tada će moći ponovo da se u potpunosti detoksikuje, savršeno izvrši svoju enzimsku aktivnost, kontroliše metabolizam i, kao rezultat, započne procese regeneracije.

Holističko čišćenje jetre sastoji se od sledećih komponenti:

Bazna dijeta

Čišćenje debelog creva

Probiotici

Gorke supstance

Kurkumin

Silimarin

Ekstrakt artičoke

Kapsaicin iz ljute paprike

Hrana za čišćenje jetre

… i dve ili tri od ovih tačaka su izuzetno dobre za jetru! Dakle, ne morate odmah započeti kompletan program. Za kratak program posebne mešavine biljaka jetre kao što su suplementi za zaštitu jetre i detoksikaciju jetre, idealni su za one koji nemaju vremena za holistički program čišćenja jetre.

Čišćenje jetre prekomernom alkalnom ishranom

Pravilna dijeta koja je prilagođena jetri i njenom radu osnova je svakog čišćenja jetre. Što je naša hrana kvalitetnija, to jetra mora manje da se detoksikuje, a ćelije jetre se bolje snabdevaju antioksidantima koji ih štite i neguju vitalne supstance. Jetra se čisti baznom prirodnom hranom, s jedne strane, a s druge strane optimalno opskrbljenom hranjivim sastojcima, tako da se može u potpunosti posvetiti svojim dužnostima.

Pored toga, alkalna dijeta treba da je dopunjena specijalnom hranom za čišćenje i aktivaciju jetre, koju ćete naći u tački 8.

Čišćenje jetre čišćenjem debelog creva

Kao što je gore objašnjeno, sve što jedemo i pijemo prvo ulazi u creva, a odatle preko portalne vene do jetre.

Kao rezultat, što je gore stanje digestivnog sistema, to jetra više radi. Ako je, na primer, poremećena crevna flora, crevna sluznica više ne može biti optimalno zaštićena. Gljivice ili štetne bakterije mogu se kolonizovati. Gljivični i bakterijski toksini ulaze u jetru i slabe je.

Poremećena crevna flora takođe sprečava pravilno varenje. Događaju se procesi fermentacije i toksični metabolički ostaci kao i nepotpuno svarene čestice migriraju u jetru i preopterećuju je. Holističko čišćenje jetre stoga mora uvek ići paralelno sa čišćenjem debelog creva.

Čišćenje jetre probiotikom

Može biti da ste već očistili debelo crevo pre četvrt ili šest meseci ili smatrate da vam nije potrebno čišćenje debelog creva ili jednostavno nemate vremena. U ovom slučaju, pored komponenata za čišćenje jetre, trebalo bi da uzmete i najmanje jedan visokokvalitetni probiotik. Jer probiotičke bakterije ne samo da imaju pozitivan efekat na creva i opšte zdravlje, već i direktno podržavaju jetru.

Iz studija je odavno poznato da uzimanje probiotika masovno pospešuje i ubrzava regresiju masne jetre – i to nakon samo 30 dana. Probiotik treba da sadrži najmanje sledeća tri bakterijska soja: Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium breve i Lactobacillus rhamnosus

Čišćenje jetre gorkim supstancama

Gorke supstance imaju sveobuhvatan efekat na čitav organizam, a posebno na funkcije žučne kese, pankreasa i jetre.

Gorke supstance stimulišu oslobađanje žuči, lučenje enzima pankreasa i opštu aktivnost jetre. Ovo izuzetno unapređuje varenje. Potpomaže se čitav metabolizam, višak kilograma se lakše razgrađuje i zatvor ili opstipacija su stvar prošlosti.

Rezultat je rasterećena i istovremeno aktivirana jetra, koja sada može ponovo da se nosi sa svojim zadacima. Gorke supstance mogu se vrlo dobro uzimati u obliku ekstrakta korena maslačka, gorkog osnovnog praha, bezalkoholnog biljnog eliksira i / ili praha od lista maslačka. Gorke supstance se obično uzimaju 15 do 30 minuta pre obroka po preporuci proizvođača.

Čišćenje jetre kurkuminom

Kurkuma je jedna od najmoćnijih namirnica za održavanje zdrave jetre. Žuti začin se dobija iz korena i pomaže jetri na mnogo različitih nivoa.

Supstanca kurkumin sadržana u kurkumi deluje kao antioksidans i štiti jetru od oštećenja od gotovo svih vrsta toksina, a čak može i da obnavlja oštećene ćelije jetre. Treće, kurkumin takođe pojačava prirodnu proizvodnju žuči, smanjuje otečene kanale i poboljšava opštu funkciju žučne kese.

Kurkuma se naravno može koristiti za aromatizaciju. Međutim, teško je postići efikasne količine. Kurkuma se stoga može piti i kao čaj, po mogućnosti pomešan sa biberom, jer to može znatno povećati efekat kurkume.

Smeša kurkuma i bibera je takođe dostupna u obliku kapsula sa imenom Curcuperin.

Čišćenje jetre silimarinom

Čičak ne sme nedostajati ni u jednom čišćenju jetre. On sadrži silimarin – biljnu mešavinu supstanci koja stabilizuje ćelijske membrane jetre tako da supstance otrovne za jetru više ne mogu prodreti u ćeliju.

čičak takođe aktivira regeneraciju i novo formiranje ćelija jetre, a takođe poboljšava cirkulaciju krvi u jetri. Kada kupujete preparate od čička, uverite se da jedna kapsula sadrži najmanje 70 mg silimarina („izračunato kao silibinin“ – kako je navedeno u priloženom pakovanju). Dnevna doza unosa može dostići 200 do 400 mg silimarina.

Čišćenje jetre ekstraktom artičoke

Artičoka je tipična biljka jetre. Ekstrakt iz njenih listova ima veoma pozitivan efekat na jetru. S jedne strane, aktivni sastojci artičoke ponovo pokreću protok žuči i smanjuju toksičnost direktnim detoksikacionim, odnosno efektom vezivanja toksina. Ovo primetno olakšava jetri rad.

Artičoka je takođe sredstvo za zaštitu jetre jer štiti ćelije jetre i stimuliše regeneraciju. Artičoku uzmite u obliku kapsule ili kao sveži biljni sok.

Čišćenje jetre kapsaicinom od ljute paprike

Kapsaicin je supstanca koja osigurava da ljuta papričica bude ljuta. Kapsaicin je vrlo moćno sredstvo za čišćenje! Istovremeno, kapsaicin štiti jetru od štetnih materija i pokreće brzu regeneraciju našeg najvažnijeg organa za detoksikaciju.

Kapsaicin se može apsorbovati povećanom konzumacijom čilija ili uz pomoć dobro doziranih kapsaicin kapsula.

Čišćenje jetre specijalnom hranom

Sledeće namirnice treba redovno uključiti u vašu ishranu tokom čišćenja jetre, jer svaka od njih ima vrlo pozitivne efekte na jetru.

Čišćenje jetre belim lukom

Beli luk sadrži puno sumpornih supstanci. Oni mogu aktivirati one enzime jetre, koji su posebno odgovorni za uklanjanje toksina iz tela. Ali beli luk podržava jetru i na druge načine.

Luk takođe sadrži selen, element u tragovima koji  može zaštititi jetru od oštećenja otrovima i pomoći joj u procesima detoksikacije

Čišćenje jetre čajem

Zeleni čaj sadrži fitokemikalije zvane katehini. To su posebne antioksidativne supstance koje uklanjaju nakupine masti u jetri i promovišu zdravu funkciju jetre.
Biljni čaj od jetre gotovo je bolji za čišćenje jetre jer sadrži mešavinu različitih biljaka koje istovremeno donose mnoge zdravstvene koristi za jetru. U biljke jetre uključuju se listovi stolisnika, koromača, korijena sladića, listovi maslačka , po ukusu, malo lišća đumbira, limunske trave ili peperminta. Budući da alkalni čajevi obično imaju u opsiu delovanja i promociju zdravlja jetre, pijenjem alkalnih čajeva može se istovremeno postići nekoliko ciljeva: Olakšati i obnoviti jetru, očistiti bubrezi i krv i pojačati se baznost organizma.

Zbog toga pijte dve do tri šolje alkalnog biljnog čaja dnevno, a povremeno i šolju zelenog čaja.

Čišćenje jetre zelenim lisnatim povrćem

Zeleno lisnato povrće kao što su rukola, listovi maslačka, spanać, cikorija, ali i zelene lisnate salate sadrže mnoštvo sastojaka za čišćenje koji mogu neutralisati teške metale koji jako štete jetri.

Lisnato zeleno povrće takođe pomaže u uklanjanju pesticida i herbicida iz tela i može stimulisati proizvodnju i cirkulaciju žuči i njeno pražnjenje. Zeleno lisnato povrće najbolje je redovno jesti u obliku zelenih smutija.

Jetra se čisti avokadom

Očigledno, avokado može obnoviti oštećenu jetru. Plodovi u obliku kruške, bogati dragocenim biljnim mastima, aktiviraju sopstvenu proizvodnju glutationa u telu.

Glutation je supstanca koja se proizvodi u gotovo svim ćelijama tela, ali posebno u ćelijama jetre, i može da zaštiti organizam od slobodnih radikala svih vrsta. Na ovaj način, avokado može indirektno zaštititi jetru od prekomerne izloženosti toksinima i pojačati njenu moć čišćenja.

Takođe se pokazalo da konzumiranje samo jednog ili dva avokada nedeljno u periodu od samo 30 dana može popraviti oštećenu jetru.

Čišćenje jetre orasima

Orasi sadrže tri supstance koje su posebno važne za jetru: aminokiselina L-arginin, glutation i omega-3 masne kiseline. Sve ove supstance pomažu jetri u detoksikaciji štetnog amonijaka koji bi nastao razgradnjom viška aminokiselina.

Međutim, pripazite da orahe vrlo dobro žvaćete pre nego što ih progutate. Orahe je najbolje kupiti u ljusci i sveže ispucane. Ako i sami posedujete drvo oraha, orahe koje ste prethodno dobro osušili možete da skladištite na suvom. U suprotnom oni su skloni rastu plesni.

Čišćenje jetre klicama rotkve i brokule

Rotkvice sadrže glikozide gorušičnog ulja, baš kao i brokoli. Ove sekundarne biljne supstance stimulišu jetru i žučnu aktivnost. One mogu čak i da rastvore prve faze žučnih kamenaca, poznatih kao žučni griz.

Istovremeno promovišu zdravu simbiozu crevne flore i na taj način poboljšavaju celokupno okruženje u digestivnom sistemu.

Sva tri povrća idealno se mogu jesti u obliku svežih i enzimski aktivnih klica. Jednostavno uzmite organsko seme klica i uzgajajte sopstvene klice rotkve i brokule u mašini za klice i redovno ih uvrštavajte u svoj meni. Vaša jetra će biti oduševljena sa ovim dodatkom ishrani!

Holistično čišćenje jetre – program detoksikacije

Jedite baznu hranu.

Čistite debelo crevo u periodu od četiri nedelje. Alternativno: uzimajte probiotik dva puta dnevno – svaki put uz obrok. Takođe možete uzimati probiotik duže od četiri nedelje.

Pored toga, uzimajte gorke supstance po vašem izboru tokom čitavog trajanja čišćenja jetre (takođe tokom čišćenja debelog creva), prah gorke osnove, biljni eliksir ili prah od lista maslačka bez alkohola

Uzmi lek četiri nedelje – kurkumin i, ako možete tolerisati vruće supstance, kapsaicin.

Integrišite klice rotkve i brokule u svoju ishranu.

Jedite dva do tri avokada nedeljno.

Začinite belim lukom.

Redovno jedite orahe, npr. u obliku salate od celera sa orasima.

Pijte zeleni smoothie svaki dan.

Popijte dve do tri šolje alkalnog čaja, koji takođe sadrži bilje jetre, i šolju zelenog čaja svaki dan.

Nakon čišćenja debelog creva ili nakon režima kurkumina i kapsaicina, uzmite visokokvalitetni preparat silimarina (najmanje 6 nedelja) i ekstrakt artičoke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.