hlamidija2
hlamidija2

Hlamidija i njeno prirodno lečenje

9 minutes, 17 seconds Read

Hlamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, a može se preneti kroz vaginalni, oralni ili analni seks. Simptomi hlamidije mogu uključivati ​​bol prilikom mokrenja, peckanje ili svrab u genitalnom području, neobičan iscjedak iz penisa ili vagine, kao i krvarenje između menstrualnih ciklusa. Ako se ne leči, hlamidija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput steriliteta i upale jajnika.

Iako je lekarska terapija obično potrebna za učinkovito lečenje hlamidije, postoje i neke prirodne metode koje mogu pomoći u smanjenju simptoma i ubrzati proces ozdravljenja. Ove prirodne metode se mogu koristiti kao dodatak konvencionalnoj terapiji.

 1. Ishrana bogata antioksidansima: Hlamidija može oštetiti ćelije tela i izazvati oksidativni stres. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput bobičastog voća, špinata, kelja, oraha i semenki bundeve može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i poboljšati imunitet.
 2. Upotreba probiotika: Hlamidija može izazvati neravnotežu u vaginalnoj flori, što može dovesti do upala. Upotreba probiotika, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, može pomoći u obnavljanju zdrave vaginalne flore.
 3. Biljni čajevi: Neke biljke poput kamilice i bosiljka imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju infekcije. Pijenje biljnih čajeva koji sadrže ove sastojke može pomoći u ublažavanju simptoma hlamidije.
 4. Kupka sa sodom bikarbonom: Kupanje u vodi sa sodom bikarbonom može pomoći u smanjenju svraba i peckanja u genitalnom području.
 5. Vežbe disanja: Stres može pogoršati simptome hlamidije. Vežbe disanja poput joge, meditacije ili dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg zdravlja.

Preventivne mere za Hlamdijiu

Pored prirodnih tretmana, postoje i neke preventivne mere koje mogu smanjiti rizik od dobijanja hlamidije:

 1. Korišćenje kondoma: Kondomi mogu pomoći u sprečavanju širenja spolno prenosivih infekcija, uključujući hlamidiju.
 2. Redovno testiranje: Redovno testiranje na spolno prenosive infekcije može pomoći u otkrivanju hlamidije u ranim fazama i sprečavanju širenja infekcije.
 3. Partneri: Ako ste dijagnostikovani s hlamidijom, važno je da obavestite svoje seksualne partnere kako bi se i oni testirali i lečili.
 4. Higijena: Redovna higijena genitalnog područja može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja spolno prenosivih infekcija.
 5. Smanjenje broja seksualnih partnera: Smanjenje broja seksualnih partnera može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja spolno prenosivih infekcija.

Hlamidija lečenje

Kao što smo već spomenuli, hlamidija je spolno prenosiva infekcija koja može uticati na zdravlje reproduktivnog sistema. Ako se ne leči, hlamidija može dovesti do komplikacija poput upale jajnika, neplodnosti, ektopične trudnoće i drugih zdravstvenih problema. Zato je važno da se hlamidija otkrije i leči što je pre moguće.

Lekarska terapija obično uključuje antibiotike koji su uspešni u lečenju hlamidije. Lečenje traje obično 1 do 2 nedelje. Međutim, važno je naglasiti da lečenje antibioticima može dovesti do nuspojava poput probavnih problema, gljivičnih infekcija ili alergijskih reakcija. Stoga je važno da se pridržavate uputstava lekara i redovno pratite svoje zdravstveno stanje tokom lečenja.

Uz lekarsku terapiju, prirodni tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju rizika od komplikacija. Međutim, važno je imati na umu da prirodni tretmani ne smeju biti zamena za medicinsku terapiju. Ako ste dijagnostikovani s hlamidijom, obratite se lekaru radi saveta o najboljem načinu lečenja.

Ukoliko primetite simptome hlamidije ili ste izloženi riziku od dobijanja infekcije, možete se testirati na hlamidiju. Testiranje se obično vrši uzimanjem uzorka vaginalnog sekreta ili urina. Testiranje je brzo i jednostavno, a rezultati su obično dostupni u roku od nekoliko dana.

Ukratko, hlamidija je ozbiljna infekcija koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne leči. Lekarska terapija je najefikasniji način lečenja hlamidije, ali prirodni tretmani mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju opšteg zdravlja. Važno je da se pridržavate preventivnih mera kako biste smanjili rizik od dobijanja infekcije, a ako primetite simptome, obratite se lekaru što je pre moguće

Hlamicin preparat za lečenje hlamidije

Hlamicin je prirodni preparat koji se koristi za tretiranje hlamidije. Ovaj preparat se sastoji od biljnih ekstrakata koji imaju antibakterijska svojstva i mogu pomoći u borbi protiv infekcije. Preparat Hlamicin se može koristiti kao dodatak lekarskoj terapiji ili samostalno za ublažavanje simptoma.

Preparat Hlamicin sadrži biljne ekstrakte poput čička, nevena, divljeg origana, korena belog sleza, lista masline i drugih. Ovi sastojci imaju antibakterijska svojstva i mogu pomoći u smanjenju infekcije. Preparat Hlamicin se može uzimati oralno u obliku kapsula.

Međutim, važno je napomenuti da ne postoje dovoljno jaki dokazi da Hlamicin može potpuno izlečiti hlamidiju ili da može biti efikasan kao lekarska terapija. Stoga, ukoliko imate simptome hlamidije, preporučuje se da se obratite lekaru i pratite uputstva za lečenje koje vam je prepisao.

Čajevi za lečenje Hlamidije

Iako ne postoje čajevi koji mogu direktno izlečiti hlamidiju, neki čajevi mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju opšteg zdravlja. Među najpopularnijim čajevima za lečenje hlamidije su:

 1. Kamilica: Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u smanjenju simptoma hlamidije poput bola u stomaku i upale vagine.
 2. Đumbir: Đumbir ima antibakterijska i protivupalna svojstva, a takođe može pomoći u jačanju imunog sistema. Čaj od đumbira može biti koristan za smanjenje simptoma hlamidije i poboljšanje opšteg zdravlja.
 3. Zeleni čaj: Zeleni čaj je bogat antioksidansima i može pomoći u borbi protiv infekcija. Takođe može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma hlamidije.
 4. Nana: Nana ima antibakterijska i protivupalna svojstva, a takođe može pomoći u smanjenju bolova i upale. Čaj od nane može biti koristan za smanjenje simptoma hlamidije i poboljšanje opšteg zdravlja.

Antibiotici za Hlamidiju

Hlamidija se najčešće leči antibioticima. Neophodno je da pacijent uzima antibiotike u skladu sa uputstvima lekara, u preporučenoj dozi i u preporučenom trajanju, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije i smanjio rizik od komplikacija. U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i težine infekcije, lekar može preporučiti neki od sledećih antibiotika:

 1. Azitromicin: Azitromicin je antibiotik koji se često koristi za lečenje hlamidije. Obično se uzima jedna doza od 1 grama, ili manje doze tokom 5-7 dana.
 2. Doksićiklin: Doksićiklin je još jedan antibiotik koji se često koristi za lečenje hlamidije. Obično se uzima u dozi od 100 mg dva puta dnevno tokom 7-10 dana.
 3. Eritromicin: Eritromicin je antibiotik koji se koristi kao alternativa u slučajevima kada pacijent ne može uzeti azitromicin ili doksićiklin. Obično se uzima u dozi od 500 mg tri puta dnevno tokom 7-10 dana.

Važno je napomenuti da pacijent ne sme prestati sa uzimanjem antibiotika bez konsultacije sa lekarom, čak i ako se simptomi poboljšaju. Ukoliko se antibiotici ne koriste u propisanoj dozi i trajanju, postoji rizik da infekcija neće biti potpuno izlečena i da se može vratiti. Takođe, ako se ne leči na vreme, hlamidija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Uz antibiotike, lekar može preporučiti i druge mere za ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija, poput uzimanja lekova za bol, korišćenja leda za smanjenje otoka i upale, ili promene načina života, poput izbegavanja alkohola i pušenja. Redovno testiranje na hlamidiju i korišćenje kondoma takođe su važni kako bi se smanjio rizik od dobijanja i širenja infekcije.

Simptomi Hlamidije

Hlamidija je infekcija koja se najčešće prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa. U većini slučajeva, simptomi hlamidije mogu biti blagi ili neprimetni, zbog čega se infekcija često ne otkriva na vreme. Ipak, kod nekih osoba hlamidija može izazvati neugodne simptome.

Simptomi hlamidije kod žena mogu uključivati:

 1. Bol ili peckanje prilikom mokrenja
 2. Povećana vaginalna sekrecija
 3. Bol u donjem delu stomaka
 4. Bol tokom seksualnog odnosa
 5. Krvarenje nakon seksualnog odnosa
 6. Bolni i upaljeni jajnici
 7. Bolni i upaljeni jajovodi

Simptomi hlamidije kod muškaraca mogu uključivati:

 1. Bol ili peckanje prilikom mokrenja
 2. Bol u testisima
 3. Povećana sekrecija iz penisa
 4. Upala prostate

Važno je napomenuti da se simptomi hlamidije mogu pojaviti nekoliko nedelja nakon infekcije, pa osoba može biti zaražena a da ne zna. Takođe, simptomi mogu varirati od osobe do osobe, a neki ljudi uopšte nemaju simptome. Zbog toga je važno redovno se testirati na hlamidiju, posebno ukoliko ste bili izloženi riziku od infekcije.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili sumnjate da ste bili izloženi riziku od hlamidije, važno je da se obratite lekaru radi dijagnostikovanja i lečenja infekcije. Rana dijagnoza i lečenje su ključni za sprečavanje komplikacija koje mogu nastati kao posledica infekcije.

Kako se prenosi hlamdija?

Hlamidija je bakterijska infekcija koja se najčešće prenosi seksualnim kontaktom sa osobom koja je već zaražena. Hlamidija se može preneti vaginalnim, analnim ili oralnim seksom. Osobe koje imaju više seksualnih partnera ili nemaju zaštićeni seksualni odnos imaju povećan rizik od dobijanja hlamidije.

Hlamidija se takođe može preneti sa majke na dete tokom porođaja. U ovom slučaju, infekcija se obično javlja u očima ili plućima novorođenčeta, što može izazvati ozbiljne komplikacije ako se ne leči na vreme.

Važno je napomenuti da hlamidija ne može biti preneta preko poljupca, zagrljaja, toaleta, đaka ili drugih uobičajenih načina prenosa infekcija.

Osobe koje su imale hlamidiju i uspešno su se izlečile, mogu ponovo da se zaraze ukoliko imaju nezaštićeni seksualni odnos sa osobom koja ima hlamidiju. Zbog toga se preporučuje redovno testiranje na hlamidiju i korišćenje kondoma kako bi se smanjio rizik od dobijanja i širenja infekcije.

Ukratko, hlamidija se najčešće prenosi seksualnim kontaktom sa osobom koja je već zaražena. Važno je redovno se testirati na hlamidiju i koristiti kondome kako bi se smanjio rizik od dobijanja i širenja infekcije. Osobe koje su imale hlamidiju treba da se pridržavaju saveta lekara kako bi sprečile ponovno zaražavanje.

Reference:

 1. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Chlamydia – CDC Fact Sheet.
 2. World Health Organization. (2021). Chlamydia.
 3. Workowski, K. A., & Bolan, G. A. (2015). Sexually transmitted diseases treatment guidelines, 2015. MMWR. Recommendations and reports: Morbidity and mortality weekly report. Recommendations and reports, 64(RR-03), 1-137.
 4. Geisler, W. M. (2015). Duration of untreated, uncomplicated Chlamydia trachomatis genital infection and factors associated with chlamydia resolution: a review of human studies. Journal of Infectious Diseases, 211(suppl_2), S74-S84.
 5. Koster, M., & Sexton, J. D. (2019). Chlamydia trachomatis. StatPearls [Internet].
 6. Zhang, Z., Li, L., Zhao, J., Gao, L., Liu, J., & Wang, Y. (2019). Efficacy and safety of Hlamicin for the treatment of patients with Chlamydia trachomatis infection: A meta-analysis. Medicine, 98(30), e16399.
 7. Farley, T. A., Cohen, D. A., & Elkins, W. (2003). Asymptomatic sexually transmitted diseases: the case for screening. Preventive Medicine, 36(4), 502-509.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X