hipertenzija

Hipertenzija – Visok krvni pritisak biljni tretman

Hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak, je definisan kao konstantno visok sistolni krvni pritisak od preko 140mmHg i dijastolni krvnog pritiska viši od 90mmHg. Očitavanja se uzimaju u tri navrata da bi se utvrdilo dali pacijent ima hipertenziju.

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak je moderna epidemija koja ima visoku stopu rasprostranjenosti širom sveta. Svake godine se jednoj od tri osobe dijagnostifikuje visok krvni pritisak. Stopa morbiditeta i mortalliteta kod hipertenzije je veoma visoka, uglavnom zbog komplikacija koje nastaju usled visokog krvnog pritiska a to su cerebralna, srčana i vaskularna oboljenja. Ovaj dramatičan porast broja slučajeva hipertenzije je uslovljen visokom koncentracijom masti koje su zastupljene u ishrani. Srećom, visok holesterol u krvi je jedan od modifikovanih faktora nastanka visokog krvnog pritiska.

Šta je loš holesterol?

Holesterol dobijen iz prehrambenih proizvoda ima nekoliko svojih oblika. Dobar holesterol  je lipoprotein visoke gustine HDL, dok lipoprotein niske gustine LDL,  lipoprotein veoma niske gusitine VLDL i trigliceridi TGC predstavljaju loše holesterole.

Kako holesterol izaziva visok krvni pritisak?

Kad je unutrašnje okruženje organizma izmenjeno usled nekog vida zapaljenja, pojedine inflamatorne ćelije migriraju u zidove krvnih sudova i započinju  da akumulliraju lipoproteine niske gustine i postaju obogaćene lipidima. Ovo stanje je poznato kao ateroskleroza. Iz tog razloga, fleksibilnost krvnog suda postaje smanjena. Elstičnost zidova krvnih sudova se smanjuje a takođe i sposobnost da prihvate veliku količinu krvi. Neizbežan rezultat ove promene je povećanje pritiska krvi unutar izmenjenih zidova krvnih sudova.

Krvni pritisak se takođe povećava zbog činjenice da se povećava lumen krvnih sudova, a kad krv prolazi kroz krvne sudove usled povežanog lumena, njen tok postaje brz i buran a na ovaj način se izaziva povećanje krvnog pritiska.

Hipertenzija nastaje kad dodje do prezagušenosti kapilara koji vode krv do vitalnih organa ili kad dođe do akumuliranja trombocita u vidu trombova, tad može da dodje do fatalne bolesti poput infarkta ili moždanog udara. HDL holesterol je dobar u tom smislu da se ne deponuje u krvnim sudovima i da ih ne zapušava.

Biljke koje smanjuju holesterol u cilju kontrole hipertenzije

Priroda nam je podarila mnoge veoma korisne biljke sa mnoštvom korisnih jedinjenja koja imaju sposobnost da spreče oksidaciju LDL, deponovanje aterorosklerotičnog materijala u krvnim sudovima i koje smanjuju rizik od nastanka hipertenzije. Navešću neke od biljaka koje se koriste za kontrolu i smanjivanje visokog nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska.

Hipertenzija i ovas

Ovas je bogat glukanima. Glukani su dobro poznato hipoholesterolemično sredstvo. Ishrana ovsenim mekinjama je pokazala smanjenje ukupne koncentracije holesterola u krvi za skoro 19%, a LDL holesterola za 24% čime je smanjena incidencija hipertenzije. Potrošnja od 5 grama kaše na dnevnoj bazi je uspešno smanjila koncentraciju holesterola za 5%.

Sočivo

Sočivo je bogat izvor fitosterola, jedinjenja koje sprečava apsorbciju holesterola u organizmu. Ovo jednijenje se bori sa holesterolom kroz sistem miksovanih micela, koje se formiraju usled delovanja žučnih pigmenata na holesterol  a u cilju uništavanja holesterola putem varenja.

Masline

masline hipertenzija

Masline su bogat izvor omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline sadrže oleinsku kiselinu i polifenole. Ispitivanja na životinjama su pokazala značajno smanjenje cirkulišućeg nivoa LDL i VLDL i triglicerida usled porisustva ova dva jedinjenja.

Artičoke

Ispitivanjima na životinjama dokazano je da ekstrakt artičoke na indirektan način efikasno inhibira biosintezu holesterola u jetri. To uzrokuje inhibiciju enzima koji su uključeni u biosintezu holesterola, čime se sprečava hiperholesterolemija a samim tim i hipertenzija.

Celer

Kroz obimnu ekspereminetalnu studiju su posmatrani efekti celera na pacove kojima je unošena velika količina LDL putem ishrane. Polovina pacova je dobila ekstrakt celera dog druga polovina nije. Kod grupe pacova kojima je davan celer je primećeno značajno smanjenje nivoa holesterola i LDL a na taj način je sprečena hipertenzija.

Piskavica

Piskavica ili grčko seme  je poznata po svojim hipolipidemijskim efektima. Njena semena su testirana na subjektima kod kojih je nako kratkog vremena primećen pad serumske koncentracije holesterola. Piskavica takođe ima antioksidativno dejstvo koje sprečava stvaranje holesterola i njegovo deponovanje u krvnim sudovima.

Glog

glog visok krvni pritisak

Bobice gloga imaju veoma visok nivo triterpenske kiseline. Glog smanjuje serumsku koncentraciju holesterola inhibicijom njegove apsorbcije. Ta osobina čini glog veoma korisnima takođe on smanjuje aktvnost acetil koenzima A i acetil transferaze enzima koji imaju veoma značajnu ulogu u metabolizmu holesterola. Jedna studija na životinjama je pokazala da glog smanjuje nivo holesterola za 22%.

Bosiljak

Bosiljak ima sposobnost da očisti organizam od visokosenzitivnih reaktivnih slobodnih radikala koji podstiču oksidativni stres, što dovodi do formiranja aterosklerotičkog deponovanja holesterola u krvnim sudovima. Na ovaj način bosiljak sprečava hiperholeserinemiju a samim tim i visok krvni pritisak hipertenzija.

Laneno seme

Seme lana je bogato lignanima koji utiču na snižavanje nivoa holesterola. On pomaže prilikom smanjivanja niovoa LDL holesterola unutar tela i na taj način smanjuje mogućnost nastanka visokog krvnog pritiska.

Rezime

 Mnoge druge biljke sadže jedinjenja koja pomažu snižavanju nivoa holesterola u organizmu i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Veoma značajna je informacija da su ovi biljni proizvodi potpuno bezbedni za upotrebu, bez ikakvih dodatnih nuspojava. Ove biljke treba uključiti u ishranu posle konsultacija sa svojim lekarom kako bi ze izbeglo pogoršanje stanja povišenog krvnog pristiska.

Njihova redovna konzumacija može izazvati značajno smanjenje holesterola i na taj način sprečiti hipertenziju. Komplikacije hipertenzije kao što su dijabetes metilus, šlog, angina, infarkt, vizuelni poremećaj i oboljenja bubrega mogu biti sprečene dijetama zasnovanim na konzumaciji gore navedenih biljaka.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X