Herpes zoster

Herpes zoster

 Na prvi znak herpes zostera posetite svog lekara , koji vam moze prepisati antivirusni lek . Sa njim treba poceti sto je pre moguce. U isto vreme vam je potrebno nesto za ublazavanje bola i osecanja pecenja . Pokusajte da uzimate paracetamol ili ibuprofen uporedo sa lekovima u ovom poglavlju. Ako bol, medjitim, postane jaci nego sto mozete da podnesete, nemojte biti hrabar vojnik: posetite svog lekara koji vam moze prepisati jace sredstvo za umirenje bolova.

Pobedite plikove  i umirite svrab

Herpes zoster

Ako imate biljku aloe vera na dasci svog prozora, iscedite njen list i namazite ga na kozu gel koji ste iscedili iz njega. Ova mlecna tecnost moze pomoci da se smanje plikovi. Ili koristite gel aloe vere koji se kupuje  ( kupite 100% aloe veru ako mozete ).

Pasta  od praska za pecivo i vode ce isusiti plikove i umiriti svrab. Dodajte dovoljno vode suvom prasku za pecivo da se napravi pasta, a zatim je izdasno nanesite na obolelo mesto.

Drugi lek koji moze pomoci da se isuse plikovi i umiri zapaljenje jeste pasta napravljena od gorke soli i vode. Stavite direktno na obolelo mesto; ponavljajte to onoliko cesto koliko zelite.

   Skuvajte caj od limun –trave. Istrazivanja ukazuju da se ova lekovita biljka  iz porodice mente bori protiv herpes virusa. Caj napravite tako sto cete polako kuvati dve kafene kasike ove osusene lekovite biljke u solji kljucale vode . Pustite da se ohladi i onda ga jastucetom vate utapkajte direktno na obolela mesta. Neki herbalisti dodavanje caju ulja ruze ili nane ili metvice.

Pregledajte kuhinjski ormaric u potrazi za sircetom i medom, sastojcima za dobijanjem jos jednog resenja za herpes zoster. Pomesajte ih tako da se napravi pasta i utapkajte ih na svoje rane.

Ubijte bol

Potopite peskir za lice ili neki veci peskir u hladnu vodu, iscedite ga  i polozite preko obolelog mesta. Umesto vode mozete upotrebiti hladno mleko. Prema iskustvu nekih osoba mleko ima posebno umirujuce dejstvo.

Ako po izlecenju plikova jos uvek imate bol, napunite kesu ledom i time nezno trljajte kozu. Strucnjaci neznaju zasto tretman hladnocom  pomaze, ali on zaista deluje. Prema  iskustvu nekih osoba ljute, pikantne namirnice pomazu kod bola. Smatra se da posebno kapsaicin – ljuta supstanca u cili paprikama – blokira prenosenje bola kroz nervne celije.

Zakocite izbijanje bolesti

Uzimajte 1 .000 mg suplemenata lizina tri puta na dan u vreme akutne faze izbijanja bolesti . Ova amino – kiselina sprecava umnozavanje virusa I moze ubrzati izlecenje  .

Uzimajte 200 mg ekstrata ehinacee I 125 mg ekstrata kanadske zutike tri puta na dan da bi ste  ojacali imuni sistem I pomogli svom  organizmu  da se bori sa infekcijom .

Probajte sa uzimanjem macije kandze, lekovite biljke koju Indijanci u Juznoj Americi dugo  koriste za razna oboljenja , a sada se smatra obecavajucom za lecenje virusnih oboljenja, ukljucujuci i herpes zoster. Potrazite preparat standardizovan da sadrzi 3% alkaloida i 15% polifenola, koji je oznacen kao Uncaria tomentosa ili U. guianensis. (  Mnogo drugih proizvoda se zove “ macija kandza”, ali nisu prava stvar.) Uzimajte 250 mg dva puta na dan.

Moc prevencije

Niko se nemoze zaraziti herpes zosterom niti ga moze preneti nekome drugome . Ali neko sa herpes zosterom bi mogao nekoj osobi preneti ovcije boginje ako ta osoba nije predhodno imala virus. Da bi ste, dakle, zastitili druge osobe , cesto perite ruke i kazite svakome s kim dolazite u blizak kontakt da imate  herpes zoster.

Bol posle prolaska plikova

Mnoge  osobe koje  dobiju herpes zoster imaju dugotrajan bol u obolelom predelu tela mesecima ili cak i godinama posle napada bolesti. To se  zove postherpeticna neulargija (PHN). Ako imate PHN, svakako posetite svog lekara; on vam moze prepisati lek za oralnu upotrebu, kao sto je gebapentin ( Neurontin) ili amantadin (Symmeetrel / Lysovir), ili Axsain, kremu sa kapsaicinom. Mozda ce vam ponuditi i injekciju lokalnog anestetika da bi se blokirali signali bola.

Drugi vid lecenja koji moze biti dostupan ponaosob ( ali vrlo skup) jeste flaster Lidoderm, koji proizvodi Americka kompanija  Endo Pharmaceuticals. Ovaj flaster sadrzi lokalni anestetik lidokain i dizajniran je tako da oslobadja ovaj lek, koji umiruje bol, ali ne putem krvi vec direktno ispod koze do ugrozenih nerava. Na taj nacin se brze umiruje bol.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X