Herpes simplex – groznice

Svaka zrtva groznice (herpes simplex) nastoji da se postara da te rane i ruzni plikovi budu vise odsutni nego sto su prisutni. Kada  jednom dobijete virus, treba stalno da se borite da bi ste sprecili pojavu groznica.  Kada jednom naucite da prepoznate nagovestaj golicinja ili osecaj peckanja koji vas obavestava o prestojecem nailasku ranice, mozete je izresetati svojim odbrambenim kucnim lekovima . 

Prva pomoc za groznice ( herpes simplex )

Stavite led direktno na ranicu . To ce umanjiti otok I privremeno ublaziti bol . Ako uperite ovu taktiku dovoljno rano – na prvi znak peckanja – zavrsicete sa ranom manjom nego sto bi inace bila .

Mozete, takodje, koristiti aspirin za ublazavanje bola, a on moze imati i dodatni koristan efekat. Rezultat jednog istrazivanja ( objavljenog u americkom casopisu  Annals of Internal Medicine ) ukazuje da uzimanje 150 mg aspirina dnevno ( dve tablete od 75 mg ) moze za 50% smanjiti vreme trajanja infekcije herpes virusom .

Pobedite virus

groznica na ustima

U nekim istrazivanjima je utvrdjeno da amino – kiselina lizin pomaze kod groznica . Kada imate  groznicu , uzimajte 3 000 mg dnevno sve dok ranica ne nestane   Istrazivanja su pokazala da lizin deluje protiv replikacije ( umnozavanja ) herpes virusa.

Icelitelji biljem obicno preporucuju limun-travu  ( takodje zvanu maticnjak ) za lecenje infekcija herpex simplex virusom tipa 1. U nekim nemackim istrazivanjima je utvrdjeno da su kod osoba sa groznicama  koje se ucestalo javljaju, kada su redovno upotrebljavale mast od limun – trave, redje izbijale groznice, ili su se potpuno zaustavila pojavljivanja ranica. Mast od limun – trave moze biti dostupna u prodavnicama zdrave hrane, a mozete je kupiti i preko interneta.

Do 10 puta na dan jastucicem vate utapkavajte tinkturu mira na ranicu . Miro direkdtno napada virus koji uzrokuje herpes .  Miro ce te naci u prodavnicama zdrave hrane  .

Pomesajte ulje australijskog cajevca sa istom kolicinom maslinovog ulja i stavljajte na ranicu dva ili tri puta na dan. Ulje australijskog cajevca je mocan prirodni antiseptik. Istrazivanje sprovedeno dvadesetih godina 20. Veka pokazalo je da ono ima 13 puta vecu antisepticku moc od karbolne kiseline, koja je tada bila uobicajen germicid.

Pijte jogurt koji sadrzi zive acidofilus bakterije koje se nalaze u nekim markama jogurta, u stvari, ometaju rast virusa . 

Kupite antivirusnu kremu, koja se nalazi u prodaji, zvanu aciklovir ( Zovirax ) i drzite je u ormaricu za lekove  – trebalo bi da pocnete da je koristite cim osetite signalizirajuce peckanje dolazece  groznice.  Stavljajte kremu 5 puta dnevno tokom 5 dana. U najboljem slucaju lek moze zaustaviti ranicu na njenom putu izbijanja, ali svakako cete smanjiti trajanje plika i umanjiti bol.

Pojacajte svoju odbranu

Dok imate groznicu, uzimajte jednu kapsulu od 300 mg ehinacee 4 puta na dan. Istrazivanja su pokazala da ova lekovita biljka moze pojacati sposobnost vaseg imunog sistema da zaustavi virus.

Uzimajte 1000 mg flavonoida ( biljnog pigmenta ) karcetina, koji pojacava imunitet, svakog dana u podeljenim dozama. Istrazivanje objavljeno u americkom Journal of Medical Virology je pokazalo da ovaj suplement moze ubrzati izlecenje plikova groznice. Moze se naci u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane .

Ne dajte da pukne

Kada se na ranici pojavi krasta, prekrijte je sa malo vazelina da bi ste sprecili njeno pucanje i krvavljenje. Kada to uradite, potrudite se da neprenesete virus na vazelin u teglici. Umesto da koristite prst, nanesite vazelin jastucicem vate. Svaki put koristite cisto jastuce.

Isprobano …

Kada nista drugo nije bilo na raspolaganju, ljudi su koristili malo sirceta da bi se odbranili od groznica.

…& Istinito

Sirce je kiselo, a virusi se ne snalaze dobro u kiseloj sredini. Na  prvi nagovestaj upozoravajuceg peckanja lopticu vate potopljenu u bilo koju vrstu sirceta stavite na mesto sa groznicom, ponavljajuci to nekoliko puta na dan. Posle upotrebe bacite loptice vate.   

Moc prevencije

Ako imate groz\nicu vise od tri puta godisnje , mozete imati koristi od svakodnevnog uzimanja suplemenata lizina kao preventive. Preporucena doza je 500 mg na dan.

Drzite se podalje od namirnica bogatih argininom, esencijalnom  amino-kiselinom koja je herpes vuirusu potrebna da bi se razmnozavao. Ako zelite da predsuzmete maksimalne mere predostroznosti da bi ste izbegli izbijanje groznice, izbegavajte cokoladu, kola pica, pivo, grasak, kostunjavo voce, ( kikiriki , indijski orah , bademe I orahe ), zelatin i cerealije od celog zrnevlja.

Uzimajte 15 mg cinka svaki dan. U labaratorijskim istrzavanjima je potvrdjeno da je ovaj hranljivi sastojak zaustavlja replikaciju virusa. Cink takodje jaca imuni sistem i ojacava povrsinsko tkivo na vasim usnama i unutrasnosti vasih usta, otezavajuci virusu da preovlada.

Pokusavajte da izbegavate bilo sta sto vam deluje kao aktivator izbijanja groznica. Da li se groznice popjavljuju posto ste proveli neko vreme na suncu ili u periodu stresa? Kada ste otkrili potencijalne aktivatore, pocnite da izbegavate situacije koje verovatno izazivaju groznice.

 Koristite grozdjanu mast sa faktorom za zastitu od sunca ( engl. SPF ) od najmanje 15. U jednom istrazivanju vrsenom na osobama sa groznicama koje se ucestalo javljaju, oni koji nisu stitili usne imali su mnogo vecu veovatnocu da zadobiju plikove za vreme produzenog izlaganja Suncevoj svetlosti.

 Kao smejanje i zevanje, groznice su zarazne. Nemojte ljubiti svog partnera ako jedno od vas ima groznicu. Obicno je neophodan direktan kontakt sa pljuvackom inficirane osobe da bi se virus preneo, ali ako neko u vasoj kuci ima groznicu, nemojte mesati peskire za lice, peskire za tusiranje, case za vodu ili cetkice za zube.

Kada imate groznicu, izbegavajte dodirivanje svojih ociju. Prenosenje virusa do ociju moze izazvati opasnu infekciju koja bi mogla da vam osteti vid.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X