Hemoterapija22

Hemoterapija

17 minutes, 31 seconds Read

Hemoterapija (ili terapija krvlju) je medicinski tretman koji uključuje upotrebu krvi ili krvnih produkata za lečenje različitih medicinskih stanja. U zavisnosti od specifične terapije, hemoterapija se može koristiti za poboljšanje zgrušavanja krvi, poboljšanje imunološkog sistema, zamenu krvnih komponenti i smanjenje simptoma bolesti poput raka ili autoimunih bolesti.

Primeri hemoterapije uključuju transfuzije krvi, transfuzije plazme, transfuzije trombocita, terapiju faktorom zgrušavanja i intravenoznu imunoglobulinsku terapiju. Hemoterapija se koristi u širokom spektru medicinskih stanja, od krvarenja i anemije do leukemije i autoimunih bolesti.

Pre hemoterapije, pacijenti se obično podvrgavaju opsežnoj dijagnostici kako bi se utvrdilo koja terapija je najprikladnija za njih. Takođe se vrše pretrage kako bi se utvrdilo da li je pacijent podložan nuspojavama ili komplikacijama povezanim sa hemoterapijom.

Vrste hemoterapije

Postoji nekoliko vrsta hemoterapije, a ovdje su navedene neke od najčešćih:

 1. Hemoterapija visokih doza: Ova vrsta hemoterapije uključuje visoke doze hemioterapije s ciljem da se uništi rak u telu. Ova terapija se obično koristi kod pacijenata sa karcinomom koji se proširio na druge delove tela.
 2. Terapija ciljanih lekova: Ova vrsta hemoterapije koristi se za lečenje specifičnih vrsta raka. Ciljani lekovi ciljaju specifične proteine ili molekule koji su prisutni u ćelijama raka, a ne u zdravim ćelijama.
 3. Imunoterapija: Ova vrsta terapije uključuje korišćenje lekova koji pomažu imunološkom sistemu tela da prepozna i uništi ćelije raka.
 4. Transfuzija krvi: Ova vrsta hemoterapije uključuje transfuziju krvi ili krvnih komponenti poput crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca ili trombocita. Ova terapija se obično koristi za lečenje anemije, krvarenja ili smanjenog broja krvnih ćelija.
 5. Hematopoetska transplantacija matičnih ćelija: Ova vrsta terapije uključuje transplantaciju zdravih matičnih ćelija u telo kako bi se obnovio hematopoetski sistem, koji je odgovoran za proizvodnju krvnih ćelija. Ova terapija se koristi u lečenju nekoliko vrsta raka, poput leukemije i limfoma.

Važno je napomenuti da se odabir vrste hemoterapije određuje na osnovu vrste bolesti, stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Vrste hemoterapija po načinu davanja

Hemoterapija se može davati na različite načine, a ovdje su navedene neke od najčešćih vrsta hemoterapije po načinu davanja:

 1. Intravenozna hemoterapija: Ova vrsta hemoterapije daje se intravenozno, što znači da se lijek ubrizgava izravno u venu. Intravenozna hemoterapija obično se daje u bolnici ili klinici, ali može se dati i kod kuće uz nadzor medicinskog osoblja.
 2. Oralna hemoterapija: Ova vrsta hemoterapije uzima se u obliku tableta, kapsula ili sirupa. Oralna hemoterapija se obično daje kod kuće, a pacijent treba strogo slijediti upute liječnika o doziranju i načinu uzimanja.
 3. Intramuskularna hemoterapija: Ova vrsta hemoterapije daje se intramuskularno, što znači da se lijek ubrizgava u mišić. Ova vrsta hemoterapije se obično daje u klinici ili bolnici, a ponekad može biti bolnija od intravenozne hemoterapije.
 4. Subkutana hemoterapija: Ova vrsta hemoterapije daje se subkutano, što znači da se lijek ubrizgava ispod kože. Subkutana hemoterapija se obično daje kod kuće, a pacijent treba slijediti upute liječnika o doziranju i načinu davanja.
 5. Intratekalna hemoterapija: Ova vrsta hemoterapije daje se izravno u cerebrospinalnu tekućinu, koja okružuje mozak i kralježničnu moždinu. Intratekalna hemoterapija se obično koristi za liječenje raka koji je metastazirao u mozak ili kralježničnu moždinu.

Važno je napomenuti da se odabir vrste hemoterapije određuje na osnovu vrste bolesti, stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, ali takođe i na osnovu praktičnih i medicinskih razloga koji utiču na način davanja terapije.

Najčešći lekovi hemoterapija i primena

Postoji mnogo lekova koji se koriste u hemoterapiji, a ovdje su navedeni neki od najčešćih:

 1. 5-fluorouracil (5-FU): Ovaj lek se koristi za lečenje različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, kolona i želuca. Obično se daje intravenozno i radi sprečavanja stvaranja novih ćelija raka.
 2. Ciklofosfamid: Ovaj lek se koristi za lečenje različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, leukemiju i limfom. Obično se daje intravenozno i radi sprečavanja stvaranja novih ćelija raka.
 3. Doksorubicin: Ovaj lek se koristi za lečenje različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, pluća i kostiju. Obično se daje intravenozno i radi sprečavanja stvaranja novih ćelija raka.
 4. Paclitaxel: Ovaj lek se koristi za lečenje različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, jajnika i pluća. Obično se daje intravenozno i radi sprečavanja stvaranja novih ćelija raka.
 5. Rituximab: Ovaj lek se koristi za lečenje limfoma i autoimunih bolesti, uključujući reumatoidni artritis i lupus. Obično se daje intravenozno i radi uništavanja specifičnih ćelija koje uzrokuju bolest.

Ovi lekovi se najčešće daju intravenozno, ali neki se takođe daju u obliku tableta ili kapsula. Doza leka i dužina terapije variraju ovisno o vrsti bolesti, stadiju bolesti i opštem zdravstvenom stanju pacijenta. Važno je da pacijent strogo slijedi upute liječnika o doziranju i rasporedu terapije kako bi se osiguralo najbolje moguće lečenje i minimalne nuspojave.

Neželjeni efekti hemoterpaije

Hemoterapija može izazvati različite nuspojave, a neki od najčešćih su:

 1. Mučnina i povraćanje: Ovi simptomi su uobičajeni nakon hemoterapije i mogu biti blagi ili ozbiljni. Lekari mogu prepisati lekove protiv mučnine koji mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma.
 2. Gubitak kose: Hemoterapija može izazvati gubitak kose na glavi, telu i licu. Ovo je privremena nuspojava, a kosa obično ponovo počinje da raste nakon završetka terapije.
 3. Smanjenje broja krvnih ćelija: Hemoterapija može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita, što može dovesti do anemije, infekcija i problema sa zgrušavanjem krvi.
 4. Umor: Hemoterapija može izazvati umor i iscrpljenost, pa se pacijentima često savetuje da slušaju svoje telo i odmaraju se kad god je to potrebno.
 5. Problemi sa varenjem: Hemoterapija može izazvati zatvor, proliv, bol u stomaku i druge probleme sa varenjem.
 6. Promene raspoloženja: Hemoterapija može uticati na raspoloženje pacijenta i izazvati anksioznost, depresiju ili druge emocionalne nuspojave.
 7. Problemi sa kožom: Hemoterapija može izazvati suvoću, svrab, osetljivost, crvenilo i druge kožne probleme.

Važno je napomenuti da se nuspojave hemoterapije razlikuju od pacijenta do pacijenta, te da neki pacijenti neće iskusiti neke od ovih nuspojava. Pacijenti bi trebalo da redovno razgovaraju sa svojim lekarom o svim nuspojavama koje primete tokom hemoterapije.

Ishrana kod hemoterapije

Ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja pacijenata tokom hemoterapije. Evo nekih smernica za ishranu kod hemoterapije:

 1. Unosite dovoljno kalorija: Hemoterapija može izazvati gubitak apetita, mučninu i povraćanje, što može dovesti do gubitka težine. Stoga je važno da pacijenti unose dovoljno kalorija kako bi održali svoju telesnu težinu i energiju.
 2. Unosite dovoljno proteina: Proteini su važni za rast i obnovu ćelija u telu, a hemoterapija može uticati na sposobnost tela da proizvodi proteine. Stoga je važno da pacijenti unose dovoljno proteina, poput mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda i orašastih plodova.
 3. Unosite dovoljno vlakana: Vlakna su važna za zdravlje probavnog sistema i mogu pomoći u prevenciji zatvora, koji je česta nuspojava hemoterapije. Pacijenti bi trebalo da unose namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki kako bi obezbedili dovoljno vlakana u ishrani.
 4. Izbegavajte šećer i prerađenu hranu: Unos previše šećera i prerađene hrane može dovesti do gubitka težine, oslabljenog imunološkog sistema i drugih zdravstvenih problema. Pacijenti bi trebalo da izbegavaju visokokalorične, slatke i masne namirnice, te se umesto toga fokusiraju na zdrave izvore hrane.
 5. Pijte dovoljno tečnosti: Hemoterapija može izazvati dehidrataciju, pa je važno da pacijenti unose dovoljno tečnosti kako bi održali hidrataciju tela. Voda je najbolji izvor tečnosti, ali pacijenti takođe mogu da konzumiraju supe, čajeve i druge tečnosti.

Važno je napomenuti da se ishrana kod hemoterapije može razlikovati od pacijenta do pacijenta, u zavisnosti od vrste bolesti, stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Pacijenti bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom ili nutricionistom o najboljoj ishrani za njih.

Proizvodjači lekova hemoterapija

Postoji mnogo proizvođača lekova za hemoterapiju. Neki od najvećih proizvođača lekova za hemoterapiju su:

 1. Roche: Ova farmaceutska kompanija proizvodi lekove za lečenje raka, uključujući trastuzumab, koji se koristi za lečenje raka dojke, i bevacizumab, koji se koristi za lečenje raka debelog creva i pluća.
 2. Novartis: Ova farmaceutska kompanija proizvodi lekove za lečenje raka, uključujući imatinib, koji se koristi za lečenje hronične mijeloidne leukemije i gastrointestinalnog stroma, i everolimus, koji se koristi za lečenje raka dojke, pankreasa i bubrega.
 3. Pfizer: Ova farmaceutska kompanija proizvodi lekove za lečenje raka, uključujući erlotinib, koji se koristi za lečenje raka pluća i pankreasa, i sunitinib, koji se koristi za lečenje raka bubrega i gastrointestinalnog stroma.
 4. Bristol-Myers Squibb: Ova farmaceutska kompanija proizvodi lekove za lečenje raka, uključujući ipilimumab, koji se koristi za lečenje melanoma, i nivolumab, koji se koristi za lečenje melanoma, raka pluća i bubrega.
 5. Merck: Ova farmaceutska kompanija proizvodi lekove za lečenje raka, uključujući pembrolizumab, koji se koristi za lečenje melanoma, raka pluća i glave i vrata, i cetuximab, koji se koristi za lečenje raka debelog creva i glave i vrata.

Ovo su samo neki od najvećih proizvođača lekova za hemoterapiju, a postoji mnogo drugih proizvođača lekova širom sveta. Važno je da pacijenti razgovaraju sa svojim lekarom o lekovima koji se koriste u njihovom lečenju i o svim mogućim nuspojavama koje mogu nastati.

Peptidne hemoterapije

Peptidne hemoterapije predstavljaju novu vrstu terapije koja se zasniva na upotrebi peptida, mali proteinskih molekula, u lečenju raka i drugih bolesti. Peptidi se koriste u terapiji jer imaju sposobnost da se vezuju za specifične proteine koji su prisutni na površini ćelija raka ili drugih oštećenih ćelija, što im omogućava da ciljano deluju na te ćelije.

Jedna od najpoznatijih peptidnih hemoterapija je terapija peptidnim vakcinama za lečenje raka. Peptidne vakcine se sastoje od peptida koji se vezuju za specifični protein koji je prisutan na ćelijama raka, što ih čini ciljano delotvornim protiv ćelija raka. Peptidne vakcine se koriste u lečenju različitih vrsta raka, uključujući rak pluća, melanom, rak dojke i rak prostate.

Još jedna primena peptidne hemoterapije je u lečenju autoimunih bolesti. Peptidi se mogu koristiti za ciljano inhibiranje reakcije imunološkog sistema protiv sopstvenog tela, što može pomoći u lečenju autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, lupus i reumatoidni artritis.

Peptidne hemoterapije su relativno nova terapijska opcija i još uvek se istražuju njihova efikasnost i sigurnost u lečenju različitih bolesti. Važno je napomenuti da se peptidne hemoterapije koriste samo pod nadzorom lekara i da se pacijenti trebaju konsultovati sa svojim lekarom o potencijalnim rizicima i koristima ovih terapija.

Istraživanje hemoterapija

Istraživanja hemoterapija su vrlo važna za razvoj novih terapijskih opcija i poboljšanje postojećih tretmana. Mnoga istraživanja se provode kako bi se razumela biologija kancera, identifikovali novi ciljevi za terapiju, testirali nove lekove i načine isporuke lekova.

Jedno od najznačajnijih istraživanja u oblasti hemoterapije su klinička ispitivanja novih lekova i tretmana. Klinička ispitivanja su ključna za procenu sigurnosti i efikasnosti novih terapijskih opcija pre nego što se one odobre za upotrebu u široj populaciji. Ova ispitivanja se obično sprovode u nekoliko faza, a uključuju testiranje novih lekova na malim grupama pacijenata pre nego što se pređe na veće kliničke studije.

Druga vrsta istraživanja u oblasti hemoterapije uključuje genetska i molekularna istraživanja kancera. Ova istraživanja pomažu u razumevanju genetskih i molekularnih mehanizama koji stoje iza razvoja kancera i identifikaciji novih ciljeva za terapiju. Ova istraživanja takođe mogu pomoći u identifikaciji pacijenata koji su najverovatnije da će imati koristi od određenih terapijskih opcija.

Pored toga, postoje i istraživanja usmerena na poboljšanje načina isporuke hemoterapije. Na primer, istraživanja se bave razvojem novih načina isporuke lekova, kao što su nanočestice i liposomi, koji mogu pomoći u povećanju efikasnosti i smanjenju nuspojava hemoterapije.

Ukupno gledano, istraživanja hemoterapija su ključna za razvoj novih terapijskih opcija i unapređenje postojećih tretmana za lečenje raka i drugih bolesti. Važno je da pacijenti učestvuju u kliničkim ispitivanjima kako bi pomogli u razvoju novih terapijskih opcija i unapređenju zdravlja ljudi.

Hemoterapija i imuni sistem

Hemoterapija, kao i mnogi drugi tretmani za rak, mogu uticati na imunološki sistem pacijenta. Ovo je zato što hemoterapija cilja na ćelije koje se brzo dele, uključujući i ćelije imunološkog sistema. Ovaj uticaj na imunološki sistem može povećati rizik od infekcija i drugih komplikacija.

Hemoterapija takođe može uticati na nivo belih krvnih zrnaca, koji su ključni za borbu protiv infekcija. U nekim slučajevima, hemoterapija može smanjiti broj belih krvnih zrnaca, što se naziva neutropenija. Kada je broj belih krvnih zrnaca nizak, pacijent ima povećan rizik od infekcija. U ovom slučaju, lekar može preporučiti primenu faktora rasta belih krvnih zrnaca kako bi se povećao broj belih krvnih zrnaca i smanjio rizik od infekcija.

Međutim, nakon završetka hemoterapije, imunološki sistem obično se vraća u normalu. Međutim, u nekim slučajevima, pacijenti mogu razviti dugoročne nuspojave, kao što su autoimune bolesti, zbog uticaja na imunološki sistem. Stoga je važno da pacijenti redovno prate svoje zdravstveno stanje i da se obrate lekaru ako primete bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na komplikacije ili nuspojave.

Ukupno gledano, hemoterapija može uticati na imunološki sistem pacijenta, što može dovesti do povećanog rizika od infekcija i drugih komplikacija. Međutim, ovaj uticaj na imunološki sistem obično je privremen i imunološki sistem se obično vraća u normalu nakon završetka tretmana.

Rezime:

Hemoterapija je tretman koji se koristi za lečenje različitih vrsta kancera i drugih bolesti. Postoji nekoliko vrsta hemoterapije koje se razlikuju po načinu primene i vrsti lekova koji se koriste. Hemoterapija može imati niz neželjenih efekata, uključujući mučninu, gubitak kose, umor i druge komplikacije.

Važno je napomenuti da je izbor tretmana individualan i zavisi od vrste bolesti, stadijuma bolesti i drugih faktora. Pacijenti bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom o svim mogućim tretmanima i nuspojavama pre nego što odluče da li će pristati na hemoterapiju.

Takođe je važno da pacijenti obrate pažnju na svoje zdravstveno stanje tokom tretmana, uključujući i pratnju nivoa belih krvnih zrnaca i imunološkog sistema. Ukoliko se pojave bilo kakve nuspojave ili simptomi, pacijenti bi trebalo da se obrate svom lekaru kako bi se adekvatno tretirali i smanjili rizik od komplikacija.

Istraživanje hemoterapija je važno za razvoj novih terapijskih opcija i poboljšanje postojećih tretmana. Klinička ispitivanja novih lekova i tretmana su ključna za procenu sigurnosti i efikasnosti novih terapijskih opcija pre nego što se one odobre za upotrebu u široj populaciji. Takođe, istraživanja se bave razvojem novih načina isporuke lekova, kao što su nanočestice i liposomi, koji mogu pomoći u povećanju efikasnosti i smanjenju nuspojava hemoterapije.

Najčešćepostavljena pitanja i odgovori u vezi hemoterapije

 1. Kako se primenjuje hemoterapija?

Hemoterapija se može primenjivati intravenozno, oralno ili putem injekcija. Način primene zavisi od vrste leka i vrste kancera koji se leči.

 1. Kako se pripremiti za hemoterapiju?

Pre hemoterapije, pacijenti treba da se posavetuju sa svojim lekarom o bilo kojim medicinskim uslovima ili lekovima koje uzimaju. Važno je izbegavati alkohol i pušenje, i držati se preporučene ishrane.

 1. Kako se oseća tokom hemoterapije?

Tokom hemoterapije, pacijenti mogu osećati umor, mučninu, gubitak apetita i druge neželjene efekte. Međutim, neki pacijenti ne osećaju nikakve simptome.

 1. Koliko dugo traje hemoterapija?

Dužina hemoterapije zavisi od vrste kancera i stadijuma bolesti. Hemoterapija se obično sprovodi u ciklusima, sa pauzama između svakog ciklusa.

 1. Kako se pacijenti oporavljaju nakon hemoterapije?

Oporavak nakon hemoterapije može potrajati nekoliko nedelja ili meseci, u zavisnosti od vrste hemoterapije i individualnih faktora. Važno je da pacijenti prate svoje zdravstveno stanje i pridržavaju se preporučenog režima lečenja.

 1. Da li hemoterapija može izlečiti kancer?

Hemoterapija može biti efikasan tretman za kancer, ali ne garantuje izlečenje. Uspeh hemoterapije zavisi od mnogih faktora, uključujući stadijum bolesti i individualne faktore pacijenta.

 1. Koji su neželjeni efekti hemoterapije?

Neželjeni efekti hemoterapije mogu uključivati mučninu, povraćanje, umor, gubitak kose, anemiju, neutropeniju i druge komplikacije. Međutim, neki pacijenti ne doživljavaju nikakve nuspojave.

 1. Kako se izbor hemoterapije utvrđuje?

Izbor hemoterapije utvrđuje se na osnovu vrste kancera, stadijuma bolesti, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i drugih faktora. Pacijenti bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom o svim mogućim tretmanima i nuspojavama pre nego što odluče da li će pristati na hemoterapiju.

 1. Da li se mogu uzimati drugi lekovi tokom hemoterapije?

Pacijenti bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što uzmu bilo koji drugi lekovi tokom hemoterapije. Neki lekovi mogu interferirati sa hemoterapijom ili povećati rizik od neželjenih efekata.

 1. Koja hrana treba da se izbegava tokom hemoterapije?

Pacijenti bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom o preporučenoj ishrani tokom hemoterapije. Opšte smernice uključuju izbegavanje alkohola i prerađene hrane, kao i povećanje unosa voća, povrća, proteina i drugih zdravih namirnica.

 1. Koliko često se obično sprovodi hemoterapija?

Hemoterapija se obično sprovodi u ciklusima, sa pauzama između svakog ciklusa. Koliko često se hemoterapija primenjuje zavisi od vrste kancera i individualnih faktora pacijenta.

 1. Da li hemoterapija oštećuje druge delove tela osim kancera?

Hemoterapija cilja na ćelije koje se brzo dele, što može uticati i na zdrave ćelije koje se brzo dele, kao što su ćelije kose i kože. To može dovesti do neželjenih efekata kao što su gubitak kose i suva koža. Međutim, većina neželjenih efekata hemoterapije je privremena i obično se smanjuju nakon završetka tretmana.

 1. Kako se leče neželjeni efekti hemoterapije?

Neželjeni efekti hemoterapije se mogu lečiti na različite načine, u zavisnosti od vrste nuspojave. Na primer, mučnina se može lečiti antiemetičkim lekovima, dok se anemija može lečiti transfuzijom krvi.

 1. Da li se hemoterapija može ponoviti?

U nekim slučajevima, hemoterapija se može ponoviti ako se kancer ponovo pojavi ili se širi na druge delove tela. Međutim, odluka o ponovnom sprovođenju hemoterapije zavisi od vrste kancera i individualnih faktora pacijenta.

 1. Da li je hemoterapija bolna?

Hemoterapija obično nije bolna, iako pacijenti mogu osetiti nelagodnost tokom postupka intravenozne primene leka. Međutim, neki pacijenti mogu osećati bolove u mišićima i zglobovima kao nuspojavu hemoterapije.

 1. Da li je hemoterapija sigurna?

Hemoterapija ima neželjene efekte i rizike, ali je obično sigurna kada se primenjuje u skladu sa preporukama lekara. Lekari prate pacijenta tokom tretmana i prilagođavaju dozu i način primene leka kako bi se smanjio rizik od neželjenih efekata.

 1. Koliko je efikasna hemoterapija u lečenju raka?

Efikasnost hemoterapije zavisi od vrste kancera, stadijuma bolesti i individualnih faktora pacijenta. Hemoterapija može biti efikasan tretman za neke vrste kancera, ali ne garantuje izlečenje.

 1. Koliko traje jedna sesija hemoterapije?

Dužina jedne sesije hemoterapije zavisi od vrste leka i individualnih faktora pacijenta. Sesija može trajati nekoliko sati ili nekoliko dana.

 1. Koliko dugo traje period oporavka nakon hemoterapije?

Period oporavka nakon hemoterapije zavisi od vrste hemoterapije i individualnih faktora pacijenta. Oporavak može potrajati nekoliko nedelja ili meseci.

 1. Da li se hemoterapija može kombinovati sa drugim tretmanima?

Hemoterapija se često kombinuje sa drugim tretmanima, kao što su hirurgija i zračna terapija. Ova kombinacija tretmana se naziva multidisciplinarno lečenje i može biti efikasna za lečenje nekih vrsta kancera.

Reference:

 1. American Cancer Society. Chemotherapy. Available from: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy.html
 2. National Cancer Institute. Chemotherapy. Available from: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/chemotherapy
 3. Mayo Clinic. Chemotherapy. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/about/pac-20385033
 4. Cancer Research UK. Chemotherapy. Available from: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/chemotherapy

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *