Ishrana Helicobacter pilori: Ova hrana pomaže kod upale sluznice želuca

Želučana bakterija Helicobacter pylori je najčešći uzrok upale sluznice želuca (gastritis) i uzrokuje simptome poput mučnine, žgaravice i bolova u stomaku. Pravilnom ishranom možete ublažiti simptome i tako izbeći antibiotsku terapiju.

Helicobacter pilori – sve informacije

Helicobacter pylori

Helicobacter pilori: šta je to? “Helicobacter” je naziv za gram negativne šipkaste bakterije koje mogu da napadaju sluznicu želuca. Ako se govori o Helicobacter pilori gastritisu, to znači da bakterija napada sluznicu želuca, što može dovesti do sekundarnih bolesti, poput čira na želucu. Takođe je utvrđena veza između Heliccobacter i karcinoma želuca. Zašto? Bakterija Helicobacter inficira stomak i proizvodi protein koji blokira odbrambenu reakciju. Rezultat: bakterija se ne eliminiše i rak se može razviti.

Simptomi: Helicobacter pilori se manifestuje stalnim stomačnim tegobama, kao što su često podrigivanje ili nadimanje, čak i sa laganom hranom. Pored toga, stomačne klice su veoma zarazne.

Šta pomaže kod Helicobacter-a? Ako je lekar dijagnostikovao bakterijsku zarazu, bakterije u želucu se često bore antibioticima. Pored toga, propisani su takozvani blokatori kiselina. Međutim, postoje i prirodne metode lečenja bakterijskog slučaja bez antibiotika – uostalom, takav tretman često ima neželjene efekte, što zauzvrat može dovesti do gorih  simptoma.

Lečenje helikobakterom bez antibiotika?

Lečenje bez antibiotika ne uništava bakterije, ali ih održava na tako niskom nivou da više ne izazivaju simptome. Dijeta  igra važnu ulogu. Pravilnom ishranom možete se brzo rešiti stomačnih problema.

Dijeta Helicobacter pilori: koja hrana pomaže kod upale sluznice želuca?

Medicinski radnici godinama proučavaju različite alternativne metode lečenja. Određena hrana pokazala se posebno korisnom u slučaju upale sluznice želuca kao rezultat bakterijskog napada Helicobacter pilori:

  • brokoli
  • Citrusi i luk
  • Beli luk
  • jogurt
  • đumbir
  • ginseng
  • Brusnice
  • Zeleni čaj

Brokoli ubija neželjene stomačne klice

Sadnice brokule sadrže dragoceni antioksidans sulforafan koji ubija stomačne klice Helicobacter pilori i tako pomaže protiv čira na želucu. Jedenje brokule takođe može sprečiti rak želuca. Brokoli takođe smanjuje rizik od raka prostate. Već 100 g brokule dnevno štiti od karcinoma želuca i ublažava simptome izazvane Helicobacter pilori.

Agrumi i luk: Sumporne supstance protiv uzroka raka želuca

Citrusno voće može sprečiti svaki drugi slučaj raka stomaka, prema međunarodnim istraživačima karcinoma. Razlog: Sadrže 58 različitih supstanci protiv ove vrste tumora. Da biste se obezbedili, jedite svaki dan, sirovi luk, jer njegov sumpor isključuje nitrosamine (npr. u mesu), koji uzrokuju rak.

Beli luk za želučane tegobe

Hrana koja iritira stomak je posebno štetna. Tu spadaju začinjena hrana, alkohol, vrlo masna hrana, kafa i nikotin.

Beli luk pokreće vaš stomak i creva. Helicobacter pilori se množe u stomaku i izazivaju upale. Beli luk takođe deluje kao gorivo: stimuliše žlezde u telu da budu aktivnije, na primer probavne žlezde u želucu i crevima. Radeći ovo, beli luk može da ublaži gasove, grčeve creva i zatvor. Stručnjaci stoga preporučuju jedenje dva do tri sveža prsta na dan ako imate problema sa probavom. Čak i kod problema sa žuči, crevnih infekcija i zaraze gljivicom Candida, preporučuje se beli luk.

Jogurt protiv opasnih stomačnih klica

Redovna konzumacija probiotičkog jogurta – na primer, obogaćenog bakterijama lactobacillus acidophilus – može sprečiti razmnožavanje stomačnih klica Helicobacter. Ova činjenica značajno smanjuje rizik od razvoja čira na želucu. Još uvek nije jasno kako mlečnokiselinske bakterije uspevaju da zaustave opasnu klicu. Najnovije studije su pokazale da uzimanje probiotika sa bakterijskim sojem Bifidobacterium takođe ima efekat na Helicobacter pilori

Đumbir ima antibakterijski efekat

Ljekovita svojstva đumbira danas su poznata mnogima. Dokazano je i da sastojci korena đumbira deluju antibakterijski. Američki istraživači ispitali su efekat ekstrakta đumbira na reprodukciju bakterijskog soja Helicobacter i otkrili da on suzbija širenje. Ako patite od stomačnih tegoba, uzmite čašu vode sa đumbirom ili čaja od đumbira.

Kako đumbir pomaže:

Prelijte 250 ml ključale vode po jednu kašičicu naribanog korenja peršuna i đumbira.

Pustite da strmi 10 minuta i procedite.

Čaj takođe ima snažno diuretičko dejstvo. Najbolje je količinu podeliti na tri porcije dnevno, koje biste zatim trebali piti pre obroka ujutru, u podne i uveče.

Isceliteljska snaga ginsenga za gastrointestinalne tegobe

Preko 2000 godina, lekovita snaga ginsenga u Aziji se smatra pravim čudesnim oružjem za gastrointestinalne tegobe. A ekstrakt korena takođe pomaže kod infekcija Helicobacter da smanji simptome kao što su bol u stomaku ili žgaravica. Korejski naučnici uspeli su da dokažu da ekstrakt crvenog korejskog ginsenga sprečava razmnožavanje bakterija. 

Brusnica štiti zid stomaka

Brusnice sadrže takozvane antocijanine. Oni sprečavaju lepljenje bakterija na stomačni zid i tako se bore protiv infekcije Helicobacter pilori. Čaša soka od brusnice dnevno dovoljna je za ublažavanje infekcije.

Zeleni čaj protiv upale

Zeleni čaj stimuliše varenje i metabolizam i  smatra se jednim od najzdravijih pića na svetu. Bogat je antioksidantima i hranljivim sastojcima. On ima jak efekat na bakterijski soj Helicobacter pilori.

Lečenje Helicobacter pilori antibioticima

Lekar infekciju Helicobacter uvek leči antibioticima da bi ubio patogen – u medicini proces nazvan „iskorenjivanje“. Po pravilu, lekar propisuje dva različita antibiotika za lečenje Helicobacter pilori, koje dotična osoba mora uzimati istovremeno nekoliko dana. To su aktivni sastojci klaritromicin i metronidazol (amoksicilin se daje kao alternativa). Da bi se sluznica želuca zaštitila od želučane kiseline, pacijentu se daje i takozvani blokator kiseline (inhibitor protonske pumpe, na primer aktivni sastojak omeprazol ili pantoprazol). Blokator kiseline smanjuje proizvodnju želučane kiseline, tako da se oštećena sluznica želuca može oporaviti i bol se smanjuje. Kombinacija dva antibiotika i blokatora kiseline za lečenje Helicobacter pilori naziva se trostruka terapija.

Lekovi koji pomažu u lečenju infekcije Helicobacter pilori

Ljudi koji pate od jakih gasova i nadimanja mogu takođe uzimati pene ili lekove koji podstiču creva tokom lečenja Helicobacter pilori.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X