gama nož

Gama nož – Precizna operacija tretman bez bola i ožiljaka

2
6 minutes, 7 seconds Read

Šta je operacija gama nožem?

Gama nož je alternativa tradicionalnoj operaciji mozga i celokupnoj radioterapiji za tretman složenih teških stanja mozga. Vodeće medicinske ustanove širom sveta biraju gama nož zbog njegove preciznosti i dokumentovanih rezultata.

Gama nož je neinvazivni stereotaktički radiohirurški instrument koji ne uključuje skalpel ili rez. Gama nož nije nož, on koristi do 192 precizno fokusirane zrake zračenja za kontrolu malignih i nemlignih tumora, kao i funkcionalnih i vaskularnih poremećaja u mozgu. Gama nož postiže rezultate  bez oštećenja okolnog zdravog tkiva.

Pacijenti ulaze i izlaze iz bolnice za jedan dan i vraćaju se u svojim svakodnevnim aktivnostima ubrzo nakon tretmana. Gama nož radiohirurgija može se koristiti umesto ili pored tradicionalne hirurške operacije ili celokupnog zračenja mozga  u zavisnosti koja je dijagnoza utvrđena kod pacijenta.

Opcije tretmana gama nožem

Većina ljudi nikada neće morati da se suoči sa potrebom operacije mozga ili celokupnom radioterapijom mozga. Za one pcijente koji moraju ohrabrujući podatak je da postoji neinvazivni tretman visoke preciznosti, gama nož,  koji se može koristiti umesto ili pored tradicionalne operacije ili celokupnog zračenja.

Šta je radiohirurgija gama nožem?

Gama nož nije klasičan nož već sofisticirani sistem koji se koristi u zameni klasične opercije mozga ili u nekim situacijama zamene zračenja čitavog mozga. Gama nož koristi jednu visoku dozu zračenja isporučenu preko 192 pojedinačne grede koje se seku na jednoj tački sa tačnošću manjom od jedne desetine milimetra.

Oštećenja mozga se tretiraju sa dovoljno zračenja  tako da ona nestaju smanjuju se ili prestaju da rastu. Gama nož se može koristiti i za tretiranje ciljeva i u najkritičnijim  teško dostupnim delovima mozga bez isporuke značajnih doza zračenja zdravom moždanom tkivu. Nazvana Operacija bez skalpela procedura koja se izvodi Gama nožem ne zahteva od hirurga da napravi rez u vlasište niti otvor u lobanji.

Gama nož je precizniji i daje manje  doze zdravom tkivu u odnosu od drugih radihirurških alata koji se trenutno koriste.

Koja stanja se mogu tretirati sa gama nož radiohirurgijom?

Gama nož se može koristiti za lečenje niza neuroloških poremećaja uključujući i metastaze mozgu, arteriovenske malformacije bolove u nervima lica, meningioma, akustične  neuroma, gliome i tumore hipofize.

Obratite se svom doktoru da saznate da li je gama nož radiohirurgije pravi izbor za vas.

Šta je uključeno u tipični tretman gama nožem?

Na dan tretmana Gama nožem pacijentu se daju lagani sedativi. Zatim se koristi lokalna anestezija kako bi se osigurao okvir glave pacijentu. Okvir se koristi zajedno sa procedurom snimanja da bi se tačno locirala meta. Sa okvirom na mestu pacijent se podvrgava MRI ili CT skeniranju. A u slučaju arteriovenske malformacije (ABM) angiografiju kako bi se locirala lezija u mozgu koja se tretira. Snimanjem tim za lečenje može da utvrdi položaj lezije u glavi pacijenta. 

Dok se pacijent odmara tim koji obično čine neurohirurg, radijacijski onkolog i fizičar, koriste kompijuter za izradu plana tretmana. Izrada plana traje od 30 do 90 minuta u zavisnosti od geometrije i lokacije cilja. Pacijent leži na krevetu sa gama nožem tako da im je glava precizno postavljena za tretman. Kada je individualni plan tretmana završen pacijent se automatski prebacuje u mašinu i započinje tretman.

Lečenje obično traje između 20 minuta i 2 sata, a za to vreme pacijent ništa ne oseća. Kada se tretman završi pacijent se automatski pomera iz mašine i uklanja se okvir glave. Pacijent u većini slučajeva odmah ide kući ili se ponekad zadržava u bolnici radi posmatranja.

Koliko sesija se radi sa gama nožem?

Tretman gama nožem se uglavnom završava u jednom danu, pacijenti stižu ujutru a vraćaju se kući kasnije tokom dana. U ređim slučajevima lekari mogu odrediti da se tretman vrši tokom nekoliko dana.

Da li gama nož ima učinka?

gama nož operacija

Tretman gama nožem nije eksperimentalni oblik tretmana.  Važi za veoma efikasan metod za lečenje tumora mozga i neuroloških i funkcionalnih poremećaja. Upotrebu gama noža podržavaju i dve decenije kliničkih istraživanja objavljenih u kompetentnoj medicinskoj literaturi.

Gama nož je razvijen 1968 godine i korišćen je za lečenje vise od million pacijenata.

Postoji preko 2500 recenziranih publikacia  koje opisuju upotrebu gama noža u nizu kliničkih stanja uključujući tumore mozga, vaskularne malformcije, poremećaje kretanja i bol lica. Rezultati koji su objavili centri koji koriste gama nož potvrđuju da su rezultati jednko dobri kao i druge tehnike, ali sa nižim stopama komplikacija.

Koje studije su urađene ili se rade kako bi se utvrdil efikasnost upotrebe gama noža?

Gama nož cena

Broj objavljenih , recenziranih naučnih članaka koji dokumentuju ishode kod pacijenata tretiranih sa gama nožem nadmašuje bilo koji drugi oblik stereotaktičke radiohirurgije. 

Centri i univerziteti gde su se primenjivali i israživali tretmani gama nožem objavili su više od 2500 radova i tretirali više od million pacijenta širom sveta u poslednjih 50 godina. Činjenica je da se 75% objavljene radiohirurške literature (uključujući većinu multicentričkih ispitivanja) zasniva se na upotrebi gama noža . Ovaj podatak je posebno značajan  zato što su primena gama noža i Linac sistemi počeli da se primenjuju u istom periodu.

Koliko pacijenata je bilo tretirano gama nožem?

Preko million pacijenata je lečeno Leksell Gamma nožem i oko 80000 pacijenata se leči svake godine.

Šta pacijent oseća tokom tretmana gama nožem?

Može doći do osećaja blagog bola zbog primene lokalnog anestetika koji se koristi tokom postavljanja okvira glave. Pacijenti su prijavili da osećaju pritisak kada se okvir primeni, ali ne i bol.

vidatox kapi reklama

Šta pacijent  može očekivti posle tretmana gama nožem?

Nakon završetka tretmana skida se okvir glave. Ponekad može doći do krvarenja na mestima gde se igle dodiruju sa glavom pacijenta. Pritisak se primenjuje da bi se zustavilo krvarenje. Obično se preporučuje da se pacijent uzdrži od fizičke aktivnosti u narednih 18 do 24 sata.

Koliko brzo će raditi tretman gama nožem?

Efekti radiohirurške operacije gama nožem se dešavaju u period od nekoliko nedelja do nekoliko godina u zavisnosti od stanja koje se leči.

Gama nož cena

Cena operacije gama nožem varira od zemlje do zemlje. U zapadnim zemljama ova cena je dosta viša. Zemlje koje prednjače po razvijenosti centara su Južna Koreja, Izrael, SAD, Nemačka i Turska.

Kad bismo uporedili cenu operacije gama nožem, možemo zaključiti da je po kavlitetu i odnosu cene najbolja Turska u kojoij cena zahvata varira između 6000 i 10000 američkih dolara. Takože Turska i Južna Koreja prednjače po broju cetara i broju specijalizovanih lekara koji rade ove zahvate.

Sama cena tretmana gama nožem zavisi od kompleksnosti operacije. Treba napomenuti da pored toga postoje dodatni troškovi kao što su pregledi i konsultacije sa lekarom i troškovi smeštaja.

Više informacija o medicinskom turizmu

Gama operacija je dostupna u zemljama Poput Nemačke, USA, Turska ako ste zaintersovani za operaciju ovog tipa posetite link ispod

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

2 Comments

  1. avatar
    Loremo says:

    Danijel, gama noz je upravo za lecenje tumora na mozgu. Vidi u Nemackoj za terapiju u Istanbulu. Ili guglaj kako da dodjes do njih..Brz oporavak mami i srecno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *