Zova (sambucus nigra)

Označeno: ,

Pregledavanje 0 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #4947
   Miko Lamberto
   Ključonoša
    @heal-with-natrure

    Zova cvet čajZova u narodu je poznata kao: božovina, baz, bagza, crna zova, cveta u junu, cvetovi su joj bele boje, stablo je svetlo smeđe i visoko po nekoliko metra. Cvetove zamenjuju zelene bobice koje sazrevaju juna meseca i postaju crvenkaste zrele su tek kad dobiju tamno crvenu boju skoro crnu. Ukus bobica vrlo je prijatan.

    Zova je biljka čiji su svi delovi lekoviti, Listovi, kora, cvetovi i bobice.

    Zova se bere u određeno vreme a to pravilo važi za sve njene delove, tako se list bere u aprilu i maju, kora se uzima u od februara pa sve do kraja novembra, cvetove treba brati kada je lepo vreme kako ne bi bili mokri jer se tako neće lepo osušiti već će istruleti a takav cvet nije dobar.

    Za čaj se koriste isključivo cvetovi a peteljke ne. Zova ima vrlo lakovite bobice koje se suše sa sve peteljkama kao grozd i kada se bobice osuše tada se odvoje od peteljki.

    Zova tačnije njene bobice se koriste kao i bilo koje voće za prippremu slatka jer je jako zdravo a i prijatnog je ukusa, vrlo slično kupini.

    Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima još od davnina pa se spominje i u zapisima iz 3. i 4.veka.

    Upotreba zova

    Zova se koriosti kod problema sa sadržavanjem tečnosti koji uzrokuje povišen krvni pritisak. Kako bi se višak tečnosti izbacio iz organizma koristi se zova u kombinaciji sa drugim biljkama i to na sledeći način:

    uzeti po 30g cveta zove, ploda peršuna, klekea zbog lepšeg ukusa može se dodati i malo morača

    Od ove mešavine uzeti 3 kašike i popariti sa 500ml vode. Ostaviti da odstoji oko 6h a zatim piti 3 puta dnevno pre jela po 1 čašu.

    Zova je vrlo efikasna kod lečenja hemoroida a takođe i opekotina. Melem se pripema tako što se sveži listovi izgnječe zatim ubace u mleko da prokuvaju vrlo kratko a zatim mešamo dok se ta kaša ne zguisne.

    Sa ovim melemom napravimo obloge koje nanosimo na mesto koje smo izgoreli ili na hemoroide posebno na one koji krvare.

    Za bol u uvetu dovoljno je nakapati nekoliko mlakih kapi zovinog čaja i bol će nestati kao rukom odnešen.

    Da bi ste smirili zubobolju takođe takođe isprati bolne desni i popiti čašu mlakog čaja.

    Kao što smo već napomenuli ova biljka je jako lekovita pa tako leči i kašalj.

    Kombinuje se po 20g cveta zove, rosulje, lista pitomog kestena, bokvice i majčine dušice.

    Odvojiti 3 kašike ove mešavine popariti sa 400ml vode, ostaviti da odstoji oko 2h a zatim piti na svaka 2 sata po jednu veliku kašiku.

    Za lečenje bolova u zglobovima pripremiti melem od mladih listova zove, propržiti ih na neslanoj masti procediti a zatim uz blagu masažu naneti na bolne zglobove.

    Zova se preporučuje i u biljnoj mešavini za zakrčene krvne sudove. Kod svih osoba koje imaju problema sa aterosklerozom.

  Pregledavanje 0 odgovora iz niza
  • Morate biti ulogovani da biste komentarisali
  Mi koristimo kolačiće na našem sajtu da bi Vam omogućili najbolje iskustvo. Da bi ste nastavili da koristite sajt, složite se da koristite kolačiće.
  Prihvati
  Privacy Policy