Ponedjeljak, 23 studenoga, 2020

Zova (sambucus nigra)

Označeno: ,

Pregledavanje 0 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #4947
   Miko Lamberto
   Blokiran
    @heal-with-natrure

    Zova cvet čajZova u narodu je poznata kao: božovina, baz, bagza, crna zova, cveta u junu, cvetovi su joj bele boje, stablo je svetlo smeđe i visoko po nekoliko metra. Cvetove zamenjuju zelene bobice koje sazrevaju juna meseca i postaju crvenkaste zrele su tek kad dobiju tamno crvenu boju skoro crnu. Ukus bobica vrlo je prijatan.

    Zova je biljka čiji su svi delovi lekoviti, Listovi, kora, cvetovi i bobice.

    Zova se bere u određeno vreme a to pravilo važi za sve njene delove, tako se list bere u aprilu i maju, kora se uzima u od februara pa sve do kraja novembra, cvetove treba brati kada je lepo vreme kako ne bi bili mokri jer se tako neće lepo osušiti već će istruleti a takav cvet nije dobar.

    Za čaj se koriste isključivo cvetovi a peteljke ne. Zova ima vrlo lakovite bobice koje se suše sa sve peteljkama kao grozd i kada se bobice osuše tada se odvoje od peteljki.

    Zova tačnije njene bobice se koriste kao i bilo koje voće za prippremu slatka jer je jako zdravo a i prijatnog je ukusa, vrlo slično kupini.

    Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima još od davnina pa se spominje i u zapisima iz 3. i 4.veka.

    Upotreba zova

    Zova se koriosti kod problema sa sadržavanjem tečnosti koji uzrokuje povišen krvni pritisak. Kako bi se višak tečnosti izbacio iz organizma koristi se zova u kombinaciji sa drugim biljkama i to na sledeći način:

    uzeti po 30g cveta zove, ploda peršuna, klekea zbog lepšeg ukusa može se dodati i malo morača

    Od ove mešavine uzeti 3 kašike i popariti sa 500ml vode. Ostaviti da odstoji oko 6h a zatim piti 3 puta dnevno pre jela po 1 čašu.

    Zova je vrlo efikasna kod lečenja hemoroida a takođe i opekotina. Melem se pripema tako što se sveži listovi izgnječe zatim ubace u mleko da prokuvaju vrlo kratko a zatim mešamo dok se ta kaša ne zguisne.

    Sa ovim melemom napravimo obloge koje nanosimo na mesto koje smo izgoreli ili na hemoroide posebno na one koji krvare.

    Za bol u uvetu dovoljno je nakapati nekoliko mlakih kapi zovinog čaja i bol će nestati kao rukom odnešen.

    Da bi ste smirili zubobolju takođe takođe isprati bolne desni i popiti čašu mlakog čaja.

    Kao što smo već napomenuli ova biljka je jako lekovita pa tako leči i kašalj.

    Kombinuje se po 20g cveta zove, rosulje, lista pitomog kestena, bokvice i majčine dušice.

    Odvojiti 3 kašike ove mešavine popariti sa 400ml vode, ostaviti da odstoji oko 2h a zatim piti na svaka 2 sata po jednu veliku kašiku.

    Za lečenje bolova u zglobovima pripremiti melem od mladih listova zove, propržiti ih na neslanoj masti procediti a zatim uz blagu masažu naneti na bolne zglobove.

    Zova se preporučuje i u biljnoj mešavini za zakrčene krvne sudove. Kod svih osoba koje imaju problema sa aterosklerozom.

  Pregledavanje 0 odgovora iz niza
  • Morate biti ulogovani da biste komentarisali