Žalfija lekovita svojstva

Pregledavanje 2 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #4895
   Miko Lamberto
   Ključonoša
    @heal-with-natrure

    Žalfija Salvia officinalis L. nama ja poznata i kao kaloper trava, kadulja, salvija što na latinskom znači ozdraviti.

    Jako je lekovita. Postoji poljska žalfija i gajena u bašti, gajena se mnogo više koristi i ima mnogo lekovitijih svojstva od livadskog.

    Livadska žalfija se koristi samo za ispiranje ustiju usled upala.

    Cvetovi žalfije su ljubičaste boje a listovi pokriveni dlačicama koje se presijavaju pa listovi izgledaju kao da su srebrni.

    Žalfija se gaji na sunčanom mestu gde je zaklonjena od vetra.bere se u podne i suši se u hladu.

    Pomaže kod moždanih udara, šloga, noćnog znojenja slabosti organizma . Takođe se koristi kod grčeva, oboljenja kičme, svih bolesti vezano za žlezde kao i kod drhtanja udova.

    Piju se po dve šolje čaja dnevno u malim gutljajima.

    Velike rezultate daje i kod bolesti jetre pročišćava krv od toksina. Žalfija je dobra iza disajne puteve. Dobre rezultate žalfija daje kod problema sa apetitom problema sa želudcem kao i kod proliva.

    Žalfija pomaže kod ujeda insekata i to tako što se izgnječen list stavlja na mesto uboda. Žalfija se koristi kod upale grla, upale desni, krvarenje zuba, paradentoze i plihova u ustima. Koristi se tako što se ispiraju usta i grgori kod problema sa grlom.

    Žalfiju mogu koristiti kod ženskih bolesti kao kupka. Žalfiju koristimo i u pripremi kolača u malim količinama daje finu aromu. Takođe se koristi i u pripremi raznih jela sa mesom. Ima lepu aromu a i olakšava probavu kod masnih i teških jela.

    Čaj: jedna kašika čaja sa četvrt litra ključale vode

    Kupka: punu pregršt listova staviti u vodu da odstoji preko noći a ujutru prokuvati .Sa tom vodom ispirati.

   • #4993
    Vera Cvetna
    Sudionik
     @vera

     Čaj od žalfije se najviše koristi kod upale grla i angine. Svaki put kada me uhvati prehlada i krenu bolovi u krajnicima koristim čaj od žalfije za ispiranje grla. To mi je delotvornije i jeftinije od gotovih pastila koje se kupuju u apoteci.

     Žalfija je odličan antiseptik i preporučila bih svima a naročito deci da bi se zaustavila prehlada u početnom stadijuma, da bi se izbegla veća upala i korišćenje antibiotika.

     Žalfija je takođe odlična u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama i naručito su popularne mešafine koje se koriste za smirenje nervnog sistema. Kao i za probleme digestivnog trakta, za poboljšavanje varenja.

     Pozdrav od Vere @heal-with-natrure

      

    • #4998
     Miko Lamberto
     Ključonoša
      @heal-with-natrure

      Hvala na komentaru @vera . Žalfija je izuzetna biljka vremenom ćemo dopunjavati informacije vezano za njene lekovite osobine. Takođe ako bilo ko zna nešto više ili ima bilo kakva iskustva o ovoj biljci budite slobodni i napišite vaša saznanja.

    Pregledavanje 2 odgovora iz niza
    • Morate biti ulogovani da biste komentarisali
    Mi koristimo kolačiće na našem sajtu da bi Vam omogućili najbolje iskustvo. Da bi ste nastavili da koristite sajt, složite se da koristite kolačiće.
    Prihvati
    Privacy Policy