Četvrtak, 26 studenoga, 2020

Žalfija lekovita svojstva

Pregledavanje 2 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #4895
   Miko Lamberto
   Blokiran
    @heal-with-natrure

    Žalfija Salvia officinalis L. nama ja poznata i kao kaloper trava, kadulja, salvija što na latinskom znači ozdraviti.

    Jako je lekovita. Postoji poljska žalfija i gajena u bašti, gajena se mnogo više koristi i ima mnogo lekovitijih svojstva od livadskog.

    Livadska žalfija se koristi samo za ispiranje ustiju usled upala.

    Cvetovi žalfije su ljubičaste boje a listovi pokriveni dlačicama koje se presijavaju pa listovi izgledaju kao da su srebrni.

    Žalfija se gaji na sunčanom mestu gde je zaklonjena od vetra.bere se u podne i suši se u hladu.

    Pomaže kod moždanih udara, šloga, noćnog znojenja slabosti organizma . Takođe se koristi kod grčeva, oboljenja kičme, svih bolesti vezano za žlezde kao i kod drhtanja udova.

    Piju se po dve šolje čaja dnevno u malim gutljajima.

    Velike rezultate daje i kod bolesti jetre pročišćava krv od toksina. Žalfija je dobra iza disajne puteve. Dobre rezultate žalfija daje kod problema sa apetitom problema sa želudcem kao i kod proliva.

    Žalfija pomaže kod ujeda insekata i to tako što se izgnječen list stavlja na mesto uboda. Žalfija se koristi kod upale grla, upale desni, krvarenje zuba, paradentoze i plihova u ustima. Koristi se tako što se ispiraju usta i grgori kod problema sa grlom.

    Žalfiju mogu koristiti kod ženskih bolesti kao kupka. Žalfiju koristimo i u pripremi kolača u malim količinama daje finu aromu. Takođe se koristi i u pripremi raznih jela sa mesom. Ima lepu aromu a i olakšava probavu kod masnih i teških jela.

    Čaj: jedna kašika čaja sa četvrt litra ključale vode

    Kupka: punu pregršt listova staviti u vodu da odstoji preko noći a ujutru prokuvati .Sa tom vodom ispirati.

   • #4993
    Vera Cvetna
    Sudionik
     @vera

     Čaj od žalfije se najviše koristi kod upale grla i angine. Svaki put kada me uhvati prehlada i krenu bolovi u krajnicima koristim čaj od žalfije za ispiranje grla. To mi je delotvornije i jeftinije od gotovih pastila koje se kupuju u apoteci.

     Žalfija je odličan antiseptik i preporučila bih svima a naročito deci da bi se zaustavila prehlada u početnom stadijuma, da bi se izbegla veća upala i korišćenje antibiotika.

     Žalfija je takođe odlična u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama i naručito su popularne mešafine koje se koriste za smirenje nervnog sistema. Kao i za probleme digestivnog trakta, za poboljšavanje varenja.

     Pozdrav od Vere @heal-with-natrure

      

    • #4998
     Miko Lamberto
     Blokiran
      @heal-with-natrure

      Hvala na komentaru @vera . Žalfija je izuzetna biljka vremenom ćemo dopunjavati informacije vezano za njene lekovite osobine. Takođe ako bilo ko zna nešto više ili ima bilo kakva iskustva o ovoj biljci budite slobodni i napišite vaša saznanja.

    Pregledavanje 2 odgovora iz niza
    • Morate biti ulogovani da biste komentarisali