Nedjelja, 22 studenoga, 2020

Oboljenja organa za disanje

Pregledavanje 0 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #5630
   Miko Lamberto
   Blokiran
    @heal-with-natrure

    prehlada upala disajnih putevaOrgani za disanje mogu da obole i tada se mora sprovesti lečenje. U velikom delu pluća može se javiti zapaljenje pri kome se u mehurićima umesto vazduha nakupljaju materije nastale usled zapaljenja. To se zove pneumonija. Ako su zapaljenjem zahvaćene i disajne cevčice onda je to bronhoneumonija.

    Zapaljenje plućne maramice naziva se pleuritis. Ako dolazi do sužavanja disajnih cevi u plućima, a time i otežanog disanja onda je to astma. Svaku bolest pluća treba shvatiti ozbiljno i lečenjem je treba ukloniti, da ne bi nastala ozbiljna oboljenja tipa tuberkuloze pluća ili karcinoma.

    Kašalj

    Kašalj je refleksna radnja kojom se disajni putevi čiste od nadražujućih materija i viška sluzi. Mogu ga izazvati suv i zadimljen vazduh, izduvni gasovi automobile, sluz iz nosa, alergija, ili infekcija disajnih organa. Kašalj može biti suv ili sa iskašljavanjem sluzi.

    Suv kašalj

    Suv kašalj može biti posledica astme ,koja je često rezultat alergijske reakcije na neku materiju u vazduhu:polen ili prašinu.Češće kašljemo zimi.Prevencija bolesti disajnih organa se satoji u izbegavanju zadimljenih prostorija i javnih mesta u toku epidemija prehlade i gripa.

    Limunov sok s medom i vrelom vodom predstavlja isprobani lek protiv kašlja.

    Kod svih vrsta kašlja pijte mnogo tečnosti. Voćni sok, topla voda, čaj od ploda crne ribizle će umiriti suvi kašalj i osloboditi sluz.

    Lekovito bilje i oboljenje organa za disanje

    Kod prisustva  bolesti organa za disanje  upotrebljava se lekovito bilje koje u sebi ima dosta sluzi, izvesnih etarskih ulja, prijatnog mirisa i antiseptičke moći, nekih heterozida i saponizida i drugih korisnih hemijskih jedinjenja.

    Za lakše iskašljavanje upotrebljava se sledeće lekovito bilje:
    Beli i crni slez, podbel, slatki koren, iđirot, oman, jagorčevina, sapunjača, turčinak, pupoljci od jablana, crne topole i bora, slatka paprat, anis, morač, dunjino seme, bagremov i lipov cvet, ljubičica, daninoć, bršljan, kozlac, klekinje, zova, majoran, beli luk, islandski lišaj, plućnjak, bokvica, miloduh, nana, divizma i neko dr. bilje.

    Postoji veliki broj raznovrsnih mešavina bilja koje se uspešno upotrebljavaju za lakše iskašljavanje – čišćenje pluća.

    Primeri čajnih mešavina

    Čaj 1 – smeša  morača i anisa, ili od cveta podbela, crnog i belog sleza

    Čaj 2 – čaj napravljen od jednakih delova morača, plućnjaka, bokvice i podbela

    Čaj 3 – za ublažavanje kašlja mešavina morača, islandskog lišaja i belog sleza, sa malim dodatkom nane.

    Čajevi za iskašljavanje piju se zaslađeni, najbolje lipovim ili šumskim medom. Mogu se koristiti i razni voćni sokovi.

  Pregledavanje 0 odgovora iz niza
  • Morate biti ulogovani da biste komentarisali