Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #5148
  Miko Lamberto
  Ključonoša

  nesanica lekovito biljeNesanica je veliki problem u svetu i pojavljuje se u više oblika. Može se desiti da se javi kao totalno odustvo sna ili da osoba veoma loše spava, u kratkim periodima,sa čestim budjenjima. Nesanica se u vremenskom periodu deli na prolaznu (svega par noći), kratku ( do tri nedelje) i na dugotrajnu nesanicu.

  Šta je nesanica

  Sa nesanicom smo se uglavnom svi sretali, ali je to najčešće prolazna nesanica, koju često prouzrokuju neki spoljni uticaji na koji organizmu treba kratko vreme da se privikne.

  Nesanica, ako je posledica nekog fizičkog problema se može sanirati u redovnom roku, dok je za nesanicu kao posledicu psihičke prirode,neophodno prepoznati pravi uzrok, a to se može samo ako je osoba kod koje se pojavio taj problem spremna na potpunu saradnju i rešavanje problema sa kojim je suočena.

  Fizički uzrok nesanice

  Ukoliko možemo da utičemo na fiziči uzrok nesanice, to treba učiniti što pre. Na primer ,fizički uzroci nesanice mogu biti buka u blizini ili visoke temperature. Ako se kojim slučajem ne može uticati na to, onda se treba potruditi da se organizam privikne što pre na nove okolnosti. U periodu privikavanja na nove okolnosti potrebno je imati strpljenja jer nesanica nije problem koji se može rešiti za jedan dan. Ovo važi za fizičke uzroke nesanice, međutim, psihički uzroci nesanice su znatno komplikovaniji.

  Psihički uzrok nesanice

  Najčešći psihički uzrok jeste strah od spavanja, usled čega se gubi kontrola nad organizmom. A gubitkom kontrole nad svojim organizmom, se gubi kontrola i nad svojim postupcima; zato se poseže za ritualima koji dovode do samokontrole koja ima za cilj da se spreči spavanje ili svede na minimalnu meru.

  Posle izvesnog vremena počinju se osećati posledice nespavanja u organizmu, što primećuje i okolina. Ali ako osoba koja je sebi nametnula ritam što manjeg spavanja, sama ne odluči da se vrati u normalu, drugi će slabo tu pomoći. Ceo proces se može odvijati na podsvesnom nivou, tako da se nesanica doživljava kao pojava ničim izazvana. Tada nastaje potraga za uspesnim lekovima koji će doneti san i odmor namučenom telu. Na taj se način rešava posledica, ali je uzrok nesanice konstantno prisutan i konstatno narušava zdravlje.

  Nesanica i nervoza

  Zdravlje je kompletan niz kvalitetnih biloških procesa, koji su zapisani u našim genima,pa zato treba obratiti pažnju na uzrok nastanka nesanice.Uzroci mogu biti veoma raznovrsni i često jedinstveni. Ono što prija jednom čoveku, drugoga će navesti da provede besanu noć.

  Ako se ne može zaspati usled nervoze, za tu namenu može da posluži lekovito bilje. Postoji veliki broj biljaka koje se mogu koristiti da spavanje učine ugodnijim, a to su sledeće: nana, matočika, hmelj, glog, matičnjak, odoljen, pasilflora. Ima ih još, ali se ove najčešće mogu naći u receprima za lečenje nesanice. Najčešće se od lekovitog bilja spremaju čajevi, koji se piju pred spavanje, a njihovo dejstvo je pre svega da umire organizam, što dovodi do toga da se lakše zaspi.

  Recepti za čajeve protiv nesanice:

  Recetept broj 1

  • 30 grama odoljena
  • 40 grama hmelja
  • 15 grama nane
  • 15 grama matičnjaka

  Napraviti smešu od ovog lekovitog bilja i potom jednu kašičicu preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da se ohladi i nakon 2 sata procediti. Tako dobijen čaj se može zasladiti medom, a pije se blago zagrejan pred spavanje.

  Recept broj 2

  • 60 grama hmelja
  • 20 grama matičnjaka
  • 20 grama nane

  Način upotrebe lekovitog bilja

  Napraviti smešu lekovitog bilja u količini koja je gore navedena, i potom tri kašičice te smese preliti sa pola litra ključale vode. Ostaviti da odstoji najmanje dva sata, a potom procediti i piti pred spavanje.

  Naša narodna medicina preporučuje da se nekoliko šišarkica hmelja ubaci u jastuk osobe koja ne može da zaspi.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.