Ponedjeljak, 23 studenoga, 2020

Jaglika jagorčevina

Pregledavanje 1 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #4896
   Miko Lamberto
   Blokiran
    @heal-with-natrure

    Jaglika ima zlatno žute cvetove  i vrlo prijatnog je mirisa ima i drugi naziv jagorčevina ili prava primula ( primula veris) nalazi se u planiniinskim i brdskim predelima  postoji i druga vrsta krstasta jagorčevina koju zovemo i alpska primula ili žuti jagla  (primula auricula) ona je zaštićena zakonom te se ne bere.

    Treća vrsta je visoka jaglika(primula elatior)ima je skoro na svim livadama malo je bleđe boje i slabijeg mirisa ali njena lekovita svojstva su ista kao i kod ostalih vrsta.

    Jagorčevina  je dobra za sve nervne bolesti!

    Kao i kod nesanice, gde ponekad ni savremena medicina ne može da pomogne  a ovo je sve češći zdravstveni problem savremenog doba.

    Čaj se priprema tako što se uzme 50g jaglike,  25g cvetova lavande 10g kantariona, 15 gšišarica hmelja 5g korena odoljena.

    Ta količina  se promeša a zatim se uzme jedna mala kašičica ove mešavine,  popari vrelom vodom četvrt  litre  ostaviti da odstoji 3 minuta a zatim piti vruće i to u gutljajima, može se zasladiti medom.

    Čaj otklanja  tegobe sa živcima  kao i tegobe uznemirenog srca.

    Bere se gornja cvast biljke koristi se i za lečenje reume tj. Gihta čaj se pije 2 puta dnevno sve dok bolovi potpuno ne prestanu. Takođe ubažava migrenu, gavobolju sprečava moždane udare.

    Čaj od jaglike leči upale srčane mišića, vodene bolesti  takođe je dobar da bi se sprečio moždani udar.

    Dobre rezultate daje kod izbcivanja kamena iz bubrega .Koristi se za pročišćavanje krvotoka.

    Za izbacivanje kamena koristi se čaj koji se priprema na sledeći način :

    50g jaglike 50g mladih izdanaka zove, 15g listova koprive,15g korena maslačka, sve se izmeša a od te mešavine se uzme jedna kašika kafena potom popari sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji nekoliko minuta i pije toplo.

    Kod problema srca koristi se vino jaglike, njegova priprema je sledeća:

    Staklena flaša se napuni cvetovima jaglike i prelije belim vinom  zatvori se  čepom od plute i ostavi da odstoji 14 dana na suncu, pije se na  gutljaje a srčani bolesnici mogu uzimati do tri velike kašike dnevno. Jagliku možemo vrlo lako naći u našoj zemlji je ima u izobilju pa zašto bi posezali za  ekovima kad je pravi lek u prirodi .

   • #4897
    Miko Lamberto
    Blokiran
     @heal-with-natrure

     Jaglika ili jagorcevina je izuzetno lekovita biljka koja se korisi sa jos nekoliko biljaka za ciscenje krvnih sudova, poboljsanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

     Preporucujem je u prvom redu srcanim bolesnicima i osobama koje imaju slabu cirkulaciju i povisene vrednosti masnoce u krvi ,holesterol trigliceride.

     Poželjno je da je upotrebljavaju pacijenti posle sloga i TIA i to u vidu biljne mesavine

   Pregledavanje 1 odgovora iz niza
   • Morate biti ulogovani da biste komentarisali