Jabukovo sirće u službi zdravlja

Eistria izvor zdravlja Forumi Lekovite biljke i njihova upotreba Prirodni preparati Jabukovo sirće u službi zdravlja

Označeno: 

Pregledavanje 0 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #5139
   Miko Lamberto
   Moderator
    @heal-with-natrure

    jabukovo sirćeJabukovo sirće je nešto o čemu se jednostavno mora napisati tekst i što se mora predstaviti. Poznato je od davnina, ali kao i sa većim delom lekovitih preparata dobijenih od prirode, i jabukovo sirće je moralo da bude skoro zaboravljeno da bi se u 20 veku ponovo otkrilo. Koristi se u ishrani kao dodatak jelima, ali se koristi i u kozmetici gde se nanosi na kožu na koju blagotvorno deluje.

    Šta je zapravo jabukovo sirće

    Jabukovo sirće je u stvari produkt prirodnog procesa vrenja, međutim tu su se umešali ljudi i taj su proces prilagodili delimično svojim potrebama. Nisu to neke velike izmene, nego jednostavne poput toga da se jabuke samelju na početku procesa. Na taj način jabukovo sirće neće izgubiti ništa na svom kvalitetu, ali će se ubrzati ceo proces. Ukoliko se sami odlučimo za proizvodnju jabukovog sirćeta, postoje dve stvari na koje treba obratiti pažnju. Prva je da se koriste jabuke koje u procesu sazrevanja nisu prskane, a druga stvar je izbor posuđa u kojem ćemo da smestimo jabuke za vreme vrenja.

    U ovom tekstu se nećemo baviti tehnikama za pravljenje jabukovog sirćeta u domaćinstvu, nego ćemo se potruditi da malo bolje predstavimo sve kvalitete koje poseduje. Kada se dobije gotovo jabukovo sirće, ono bi trebalo da bude bistra tečnost svetlo žute boje. Međutim kao posledica načina proizvodnje može se desiti da se naiđe na zamućeno jabukovo sirće, što ni u kom slučaju nije štetno nego samo malo lošije deluje estetski. Ako baš želimo i takvo jabukovo sirće da izbistrimo, potrebno ga je procediti kroz nekoliko slojeva gaze.

    Sastav jabukovog sirćeta

    Jabukovo sirće u svom sastavu ima aminokiseline, enzime, minerale i vitamine. Od minerala najznačajniji su kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe i  bor. Kalijum koji se posebno ističe, pa da to napomenemo još jednom. Od vitamina treba napomenuti prisustvo provitamina C, vitamin A, vitamin E, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin P i provitamin Beta-karoten. Ima tu još materija koje bi se mogle navesti, jer je u sastavu jabukovog sirćeta prepoznato preko njih 90.

    Uticaj jabukovog sirćeta

    Uticaj jabukovog sirćeta na organizam je priličan, pre svega zbog materija od kojih je sastavljeno. Tu je pre svega sređivanje metabolizma i smanivanje lošeg holesterola. Zatim regulacija količine vode u telu i sprečavanje njenoga dugog zadržavanja, pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska, kao i u kontroli celulita. Veoma je poznat pozitivan uticaj jabukovog sirćeta na koncentraciju i pamćenje. Preporučuje se da se razblaži prilikom uzimanja sa mlakom vodom ili da se pomeša sa medom. Ukoliko postoje problemi sa osetljivim grlom, jabukovo sirće se može koristiti u kapsulama.

    Takođe se preporučuje oprez onima koji imaju problema sa gastritisom, osetljivim želudcom, čirom na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu.

    Iz svega navedenog se može zaključiti da se jabukovo sirće može uzimati jednom dnevno, a ukoliko postoje prepreke da se koristi kao sirovo tu su kapsule. Takođe i nanošenje na telo mazanjem ili stavljanjem obloga daje veoma dobre rezultate. Postavljanje obloga na zglobove je veoma korisno u slučaju problema sa njima.

  Pregledavanje 0 odgovora iz niza
  • Morate biti ulogovani da biste komentarisali