Ponedjeljak, 23 studenoga, 2020

Crni slez

Označeno: ,

Pregledavanje 1 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #4943
   Miko Lamberto
   Blokiran
    @heal-with-natrure

    crni slezCrni slez poznajemo i pod nazivom  planinski slez, ćureća  trava . Raste uglavnom na ruševinama ilipored ograda kuća.

    Cvet i listovi sadrže  sluz i tanin  raste puzavo. Njegov plod podseća na pogaču .

    Za spremanje čajeva se koristi list, stablo i cvet i list. Najbolje je da se koristi dok je svež. Mada ni kad je suv ne  umanjuje mu se dejstvo.

    Bere se od jula do septembra. Koristi se za lečenje : gastritisa, upale sluznice bešike, crevnog kanala, usne šupljine .U tim slučajevima se koristi samo crni slez kao čaj.

    Upotreba crni slez

    Dok se kod čira na želudcu i crevima koristi u kombinaciji sa ječmom ito tako što se prvo skuva čorba od ječma pa tek kad se ohladi onda se dodaju listići crnog sleza.

    Ova čorba  se koristi kad se pojavi jak sekret na plućima kod bronhitisa.

    Čaj se koristi kod kašlja, promuklosti  uveče se potopi u vodi  da odstoji do jutra i to  piti, ne kuva se da se ne bi izgubila lekovita svojstva.

    Kod suvih očiju, upale kože  kod alergija otoka ruku ili nogu nakon preloma, čireva kao i kod upaljenih vena onda se ispiraju bilna mesta ili koriste obloge. Kod osoba koje imaju probleme sa otvorenim ranama  takođe preporučujemo crni slez.

    Rana se prvo ispere čajem a zatim na ranu stavi list bokvice  rezultati neće izostati čak i ako je rana stara i po nekoliko  godina.

    Kod upaljenih zglobova takodje  pomažu obloge. Jake upale grla kao i kod gubitka glasa ili laringitisa pomaze ispiranje grla kao i obloge spolja. Ovaj ćaj takođe leči i zloćudne bolesti grla

    Količina koju treba koristiti u toku dana je 2,5 l,  na tu količinu vode dodaje se 10 malih kašičica crnog sleza.Takođe se ne kuva već se uveče potopi i stoji do jutra ujutru se samo malo zagreje  popiju se samo 4 šolje čaja a ostalo se koristi za ispiranje u toku dana .

    NAČIN PRIPREME JE SLEDEĆI :

    ČAJ– na četvrt litre vode stavi se jedna kašičica  crnog sleza da odstoji do jutra  ujutru se zagreje i pije.

    KUPKE ZA RUKE I NOGE – na 5l vode stavi se crni slez u istom odnosu na četvrtinu litre 1 kašičica puna odstoji do jutra a ujutru zagreje na temperaturi koju možemo da podnesemo držati u njoj ruke ili noge.

    Ovu vodu možamo koristiti još 2 puta. Proces traje 20 minuta dnevno .

    OBLOZI– Otpad koji nam ostane prilikom pripreme čaja izmešamo sa  ječmenim brašnom i  malo vode  napravimo kašu  malo zagrejemo  stavimo na pamučnu krpu i stavimo oblogu na bolno mesto .

   • #4946
    Miko Lamberto
    Blokiran
     @heal-with-natrure

     Crni slez predstavlja veoma lekovitu biljku koja kod nas na zalost nije mnogo poznata i koriscena
     Crni slez se moze koristiti kao caj , kupke i oblog
     Lekovito dejstvo pokazuje kod:
     -upornog kaslja i iskasljavanja
     -katara bronha
     -gastritisa
     -cira na zeludcu i dvanaestopalacnom crevu
     -praznjenja creva
     -hemoroida
     -regeneracije sluznice creva

   Pregledavanje 1 odgovora iz niza
   • Morate biti ulogovani da biste komentarisali