Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

Eistria izvor zdravlja Forumi Lekovite biljke i njihova upotreba Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 sudionik, zadnji odgovor od: Miko Lamberto prije 2 mjeseci.

 • Autor
  Postovi
 • #5580
  Miko Lamberto
  Ključonoša
   @heal-with-natrure

   anis plod semenkePimpinella anisum L. – gajena vrsta
   Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 20-60cm, sa tankim korenom i valjkastom stabljikom, šupljom u sredini, malo dlakavom i razgranatom. Ima nepodijeljene okruglo-bubrežaste donje listove na dugačkim peteljkama i podijeljene gornje listove na kratkim peteljkama. Cvetovi su sitni beli i udruženi u štitaste cvasti. Cveta od jula do avgusta.

   Plod (shizokarpija), Anisi fructus je kruškastog oblika, dužine do 5mm, širine do 3mm, sivo-zelenkaste boje.
   Sastoji se iz dva plodnika, spojena i svaki ima po 5 rebara.

   Anis potječe iz Azije. Danas raste u Severnoj Africi i zapadnoj Aziji i na Mediteranu.
   U Srbiji se ova biljka pojavljuje u srednjem veku. Upotreba ove lekovite biljke kao začina  u našoj zemlji je zaboravljena. Najveći proizvođači anisa su Španija, Turska, Bugarska, Indija, Meksiko i Argentina. Najviše se ceni na tržištu španski anis.

   Sastav anis

   Pimpinella saxifraga L. (Apiaceae) – divlji anis sadrži do 0,6% etarskog ulja, poliacetilena, kumarine, furokumarine (umbeliferon i dr.), gorke materije (pimpinelin), saponine, tanine i dr.

   Kultivisani anis sarži 1,5- 4 % etarskog ulja, 10% masnog ulja, 20% belančevina i šećera. Etarsko ulje dobija se od svežeg ploda anisa  destilacijom pomoću vodene pare. Dobijeno ulje je prijatnog mirisa i slatkog aromatičnog ukusa.

   Kultivisani anis ima veći sadržaj eteričnog ulja, pa se samim tim i smatra lekovitijim i više se koristi.

   Upotreba:

   Upotrebljava se kao začin u prehrambenoj industriji kolača, hleba i peciva. U nekim krajevima anis koriste kao začin u pripremanju jela, salata i za začinjavanje sosova. Često se i pekmez od šljiva začini malom količinom anisa, kao i kompoti. Mleveni anis brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mleti neposredno pre upotrebe.

   Takođe se koristi u izradi kozmetičkih proizvoda i proizvodnji raznih likera. U svetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa: poput francuski Pernoa, turski specijalitet Raki, grčki Uzo i makedonska Mastika.

   Pravi  anis se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zezdoliki anis koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim.

   Lekovita svojstva anis:

   Lekovitost anisa potiče od njegovog eteričnog ulja koje ima povoljan uticaj na organizam. Koristi se:

   • protiv nadimanja i gasova,
   • kod bolesti organa za disanje: Eterično ulje s anetolom potpomaže  iskašljavanje i djeluje antimikrobno, a samim tim i pomaže kod tegoba disajnih puteva jer opušta grčeve,
   • suzbija grceve u stomaku,
   • povećava mušku potenciju,
   • deluje na centralni nervni sistem: otklanja nesanicu, tako da 15 kapi ulja unešenih u organizam izazivaju san od 12 sati,
   • podstiče cirkulaciju, jača srce i želudac,
   • reguliše neurednu menstruaciju i ženske hormone,
   • seme anisa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama za kašalj i bronhijalnu astmu,
   • kod dojilja pojačava produkciju mleka,
   • žvaćite seme anisa ako imate problem sa zadahom iz usta,
   • žvakanje semenki anisa zaustavlja štucanje.

   Kod unošenja u organizam veće količine masne hrane, jakih začina i puno prženih jela, varenje je sporije i otežano. Javljaju se mučnine praćene glavoboljom i vrtoglavicom. U ovakvim situacijama preporučuje se upotreba čaja od anisa koji će odklonite navedene tegobe. Pijte 3-4 puta dnevno po 150ml čaja od anisa koji ste pripremili na sledeći način:
   1/2 kafene kašičice usitnjenog anisa preliti sa 200ml (2dl) ključale vode. Poklopiti i staviti poklopljeno 15 minuta. Procediti i piti dok je topao.

   Recept 1. Poremećaj srčanog rada

   Poremećaj nastao usled nagomilanog vazduha u želucu ili crevima (tegoba prisutna kod ljudi koji ne žvaću hranu, već je samo gutaju)

   Pomešati po 10g anisa, morača, kima i kamilice, po 25g nane i matičnjaka i 5g kore krušine. Tri supene kašiku ove mešavine preliti sa 500ml (1/2 l) ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti 3 puta dnevno po 150ml pripremljenog čaja.

   Recept 2. Čaj protiv astme

   Preporuka: čaj pripremati uveče.
   Pomešati po 20g anisa, cveta podbela i 60g lista podbela. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 500ml (1/2 l) ključale vode. Kuvati 10 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Procediti i piti umesto vode.

   Recept3. Čaj za bolju produkciju mleka

   Pomešati po 25g usitnjenog semena anisa, morača, mirođije i majorana. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 500ml (1/2 l) ključale vode. Kuvati 10 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Procediti i piti umesto vode.

  Morate biti ulogovani da biste komentarisali Uloguj se Registruj se