Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

Eistria izvor zdravlja Forumi Lekovite biljke i njihova upotreba Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

Pregledavanje 0 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #5580
   Miko Lamberto
   Ključonoša
    @heal-with-natrure

    anis plod semenkePimpinella anisum L. – gajena vrsta
    Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 20-60cm, sa tankim korenom i valjkastom stabljikom, šupljom u sredini, malo dlakavom i razgranatom. Ima nepodijeljene okruglo-bubrežaste donje listove na dugačkim peteljkama i podijeljene gornje listove na kratkim peteljkama. Cvetovi su sitni beli i udruženi u štitaste cvasti. Cveta od jula do avgusta.

    Plod (shizokarpija), Anisi fructus je kruškastog oblika, dužine do 5mm, širine do 3mm, sivo-zelenkaste boje.
    Sastoji se iz dva plodnika, spojena i svaki ima po 5 rebara.

    Anis potječe iz Azije. Danas raste u Severnoj Africi i zapadnoj Aziji i na Mediteranu.
    U Srbiji se ova biljka pojavljuje u srednjem veku. Upotreba ove lekovite biljke kao začina  u našoj zemlji je zaboravljena. Najveći proizvođači anisa su Španija, Turska, Bugarska, Indija, Meksiko i Argentina. Najviše se ceni na tržištu španski anis.

    Sastav anis

    Pimpinella saxifraga L. (Apiaceae) – divlji anis sadrži do 0,6% etarskog ulja, poliacetilena, kumarine, furokumarine (umbeliferon i dr.), gorke materije (pimpinelin), saponine, tanine i dr.

    Kultivisani anis sarži 1,5- 4 % etarskog ulja, 10% masnog ulja, 20% belančevina i šećera. Etarsko ulje dobija se od svežeg ploda anisa  destilacijom pomoću vodene pare. Dobijeno ulje je prijatnog mirisa i slatkog aromatičnog ukusa.

    Kultivisani anis ima veći sadržaj eteričnog ulja, pa se samim tim i smatra lekovitijim i više se koristi.

    Upotreba:

    Upotrebljava se kao začin u prehrambenoj industriji kolača, hleba i peciva. U nekim krajevima anis koriste kao začin u pripremanju jela, salata i za začinjavanje sosova. Često se i pekmez od šljiva začini malom količinom anisa, kao i kompoti. Mleveni anis brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mleti neposredno pre upotrebe.

    Takođe se koristi u izradi kozmetičkih proizvoda i proizvodnji raznih likera. U svetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa: poput francuski Pernoa, turski specijalitet Raki, grčki Uzo i makedonska Mastika.

    Pravi  anis se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zezdoliki anis koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim.

    Lekovita svojstva anis:

    Lekovitost anisa potiče od njegovog eteričnog ulja koje ima povoljan uticaj na organizam. Koristi se:

    • protiv nadimanja i gasova,
    • kod bolesti organa za disanje: Eterično ulje s anetolom potpomaže  iskašljavanje i djeluje antimikrobno, a samim tim i pomaže kod tegoba disajnih puteva jer opušta grčeve,
    • suzbija grceve u stomaku,
    • povećava mušku potenciju,
    • deluje na centralni nervni sistem: otklanja nesanicu, tako da 15 kapi ulja unešenih u organizam izazivaju san od 12 sati,
    • podstiče cirkulaciju, jača srce i želudac,
    • reguliše neurednu menstruaciju i ženske hormone,
    • seme anisa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama za kašalj i bronhijalnu astmu,
    • kod dojilja pojačava produkciju mleka,
    • žvaćite seme anisa ako imate problem sa zadahom iz usta,
    • žvakanje semenki anisa zaustavlja štucanje.

    Kod unošenja u organizam veće količine masne hrane, jakih začina i puno prženih jela, varenje je sporije i otežano. Javljaju se mučnine praćene glavoboljom i vrtoglavicom. U ovakvim situacijama preporučuje se upotreba čaja od anisa koji će odklonite navedene tegobe. Pijte 3-4 puta dnevno po 150ml čaja od anisa koji ste pripremili na sledeći način:
    1/2 kafene kašičice usitnjenog anisa preliti sa 200ml (2dl) ključale vode. Poklopiti i staviti poklopljeno 15 minuta. Procediti i piti dok je topao.

    Recept 1. Poremećaj srčanog rada

    Poremećaj nastao usled nagomilanog vazduha u želucu ili crevima (tegoba prisutna kod ljudi koji ne žvaću hranu, već je samo gutaju)

    Pomešati po 10g anisa, morača, kima i kamilice, po 25g nane i matičnjaka i 5g kore krušine. Tri supene kašiku ove mešavine preliti sa 500ml (1/2 l) ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti 3 puta dnevno po 150ml pripremljenog čaja.

    Recept 2. Čaj protiv astme

    Preporuka: čaj pripremati uveče.
    Pomešati po 20g anisa, cveta podbela i 60g lista podbela. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 500ml (1/2 l) ključale vode. Kuvati 10 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Procediti i piti umesto vode.

    Recept3. Čaj za bolju produkciju mleka

    Pomešati po 25g usitnjenog semena anisa, morača, mirođije i majorana. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 500ml (1/2 l) ključale vode. Kuvati 10 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Procediti i piti umesto vode.

  Pregledavanje 0 odgovora iz niza
  • Morate biti ulogovani da biste komentarisali
  Mi koristimo kolačiće na našem sajtu da bi Vam omogućili najbolje iskustvo. Da bi ste nastavili da koristite sajt, složite se da koristite kolačiće.
  Prihvati
  Privacy Policy