Alergija – poremećaj imuniteta

Eistria izvor zdravlja Forumi Alergija – poremećaj imuniteta

 • This topic is empty.
Pregledavanje 0 odgovora iz niza
 • Autor
  Postovi
  • #14791
   Miko Lamberto
   Moderator
    @heal-with-natrure

    alergija

    Alergija je problem modernog doba, kao i mnogi drugi poremećaji koji muče današnjeg čoveka. Sama reč nije postojala u rečniku pre 100 godina. Pedesetih godina prošlog veka svaki sedmi čovek je bolovao od alergije, sedamdesetih svaki peti, osamdesetih svaki treći. Tokom devedesetih godina prošlog veka broj obolelih se usedmostručio.

    Kako funkcioniše alergija?

    Naš imunitet je fini i beskrajno složen mehanizam, razvijan tokom miliona godina a sve u cilju da nas odbrani od spoljnih i unutrašnjih uticaja. Alergija je vid preosetljivosti ovog sistema u smislu da on reaguje i kada nema stvarne pretnje. Ovaj mehanizam je jednostavan u suštini i funkcioniše u banalnom slučaju ovako: bela krvna zrnca putujući krvnim i limfnim sistemom stvaraju razna antitela, pa tako i (ovde značajan) imunoglobulin E, koji se veže za mastocite. Ovih ima u izobilju u nosu, očima, pod kožom, u plućima i u digestivnom traktu. Kada vazen imunoglobulin pronađe alergene, on svoju mastocitu goni da luči histamin, snažnu hemikaliju koja izaziva alergijsku reakciju koja predstavlja razne vrste upalnih procesa uzrokovanih velikim koncentracijama histamina.

    Simptomi

    Alergijska reakcija može biti lokalna ili sistemska. Lokalne reakcije se pojave tamo gde određen alergen na koji telo reaguje pronađe mastocite i imunoglobulin. Tako lokalne reakcije delimo prema mestu ispoljavanja simptoma na:

     kožne (crvenilo, otekline, svrab osip)

    – očne (crvenilo, suzenje, svrab)

    – nos (kijanje, zapušenost, obilna sekrecija, svrab)

    – grlo (osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja, svrab)

    – pluća (suvi kašalj, otežano disanje, gušenje)

    Sistemska alergijska reakcija je ona u koju je uključen ceo organizam i naziva se još i anafilaktički šok. Može izazvati komu, pa i smrt.

    Uzročnici – alergeni

    Alergen je materija iz sredine na koju je organizam pojedinca preosetljiv. Delimo ih prema načinu na koji dolazimo u dodir s njima na:

     kontaktne (kozmetika, razne hemikalije, nakit)

    – nutritivne (orasi, kikiriki, čokolada, jaja, riba, mleko, konzervans, razni aditivi…)

    – respiratorni (prašina, grinje, dlaka mačke, psa, polen)

    Bolesnik koji reaguje na jednu vrstu alergena ne mora da reaguje na drugu, pa se stoga javljaju i razne kombinacije simptoma. Preko 50% obolelih (a verovatno i mnogo više) od alergije reaguje na više od jedne vrste uzročnika – retki su oni koji reaguju samo na ubod pčele, ili samo na kikiriki i slično…

    Dijagnostika

    Nakon uočavanja određenih simptoma, vrši se krvna analiza – alergotest. Ovim testom se mogu dijagnostikovati gotovo svi alergeni, ali obično se završi na osnovnim tipovima…

    Lečenje alergije

    Postoji više vrsta lečenja, ali većina pacijenata nikad ne prevaziđe osnovnu vrstu lečenja – tretiranje simptoma antihistaminicima i kortikosteroidima. Veoma je važno da se bolesnik informiše o tome kako da izbegne alergene iz sredine (recimo, gde se nalaze alergeni, kada se pojavljuju itd.). Imuno terapija je vrsta lečenja u kojoj se bolesniku daju injekcije sa rastućim količinama alergena u cilju desenzitivacije organizma. Ovome se pribegava kada bolesnik ne reaguje na standardnu sezonsku terapiju.

    Naše preporuke

    Uz antihistaminike i kortikosteroide koje uzimate za tretiranje simptoma alergije, takođe za tretiranje simptoma njom izazvanih upalnih procesa uzimajte reishi lekovitu gljivu (ili shiitake – malo je slabija, ali jestiva).  Reishi će Vam pomoći kod svraba usled konjuktivitisa, rinitisa, upale grla i kože. A da biste naterali Vaš imuni sistem da radi što je moguće prirodnije uzimajte i Cordyceps. Ova gljiva ima imunomodulatorski efekat koji balansira Vaš imuni sistem vraćajući ga u normalu.

  Pregledavanje 0 odgovora iz niza
  • Morate biti ulogovani da biste komentarisali