epifiza

Epifiza – čudo koje je u vama

Mala žlezda u središtu mozga, epifiza, na prvi pogled izgleda daleko manje značajna nego što zaista jeste. Epifiza u obliku šišarke bora je sićušna, ali je izuzetno važna za naše fizičko, mentalno i prema nekim stručnjacima i za naše duhovno zdravlje. Kontroliše unutrašnji sat, reguliše san i povećava našu intuiciju. Kada epifiza oslabi, započinje proces fizičkog i psihološkog starenja.

Epifiza i ritam budnog sna

Epifiza pretvara serotonin nastao u mozgu tokom dana, u melatonin prilikom duboko sna. 

Oba hormona su takozvani neurotransmiteri. To su supstance koje funkcionišu kao informacioni transmiteri povezivanja u svim nervnim ćelijama u telu i odatle dalje šalju električne impulse. Serotonin je poznat kao hormon sreće jer deluje opuštajuće i poboljšava raspoloženje.

Melatonin je hormon koji kontroliše ritam budnosti i spavanja. Proizvodnja melatonina se kontroliše pojavom svetlosti na mrežnjači oka i nejgova koncentracija se povećava  u mraku. Melatonin pospešuje uspavljivanje i reguliše ponašanje u snu.

Regeneracija oštećenih ćelija noću

Melatonin nije samo od izuzetne važnosti za miran san, jer ima i izuzetno jak antioksidativni potencijal, koji efikasno smanjuje oštećenje ćelija. Prema studijama, trebalo bi da pokaže mnogo veći efekat kao antioksidant nego, na primer, sintetički antioksidant DMSO, koji se često koristi u terapeutske svrhe.

Zbog svog antioksidativnog dejstva, DMSO je poznat kao posebno efikasno sredstvo za zaštitu od elektromagnetnog zračenja. Ova činjenica bi zatim trebalo da se odnosi i na melatonin.

Epifiza i proces starenja

žlezda epifiza i sreća

Činjenica da kada se aktivnost epifize smanjuje, nivo melatonina takođe automatski opada, veoma je zanimljiva u odnosu na proces starenja. Smanjenje nivoa melatonina ubrzava proces starenja i povećava podložnost bolestima svih vrsta.

Naučnici čak sumnjaju da su smanjeni nivoi melatonina povezani sa Alchajmerovom bolešću. Neke studije su već pokazale pozitivne rezultate u lečenju Alchajmerove bolesti obnavljanjem cirkadijskog ritma pomoću svetlosne terapije i uzimanja melatonina.

Neki ljudi su prijavili da su takođe imali povećan osećaj empatije zbog uzimanja melatonina – što je imalo veoma pozitivan efekat na lične odnose.

Epifiza takođe proizvodi halucinogen

Naučnici sumnjaju da epifiza može da proizvede supstancu koja se naziva dimetiltriptamin (DMT). Ova supstanca se nalazi uhalucinogenim biljkama kao što je Psichotria viridis. DMT omogućava našem mozgu da stvara nove misaone strukture i senzacije.

Dovodi do izražene promene u vizuelnom iskustvu. Dr. Rick Strassman, autor knjige DMT, The Spirit Molecule, veruje da epifiza oslobađa ovu halucinogenu supstancu tokom mistično-duhovnih rituala, kao i pri rođenju i smrti.

Savremeni način života dovodi do smanjenja epifize

Epifiza je značajno evoluirala tokom vremena. Smanjila se sa svoje prvobitne veličine sa oko 3 centimetra na nekoliko milimetara. Jedan od razloga za ovo je svakako taj što više ne sledimo svoj prirodni ritam života.

Budnim se držimo sa veštačkim izvorima svetlosti i tako noć pretvaramo u dan. Nedostatak sunčeve svetlosti i neadekvatan san značajno narušavaju funkciju epifize. Ali visok nivo izloženosti tela toksinima takođe ozbiljno utiče na aktivnost epifize – ona ​​počinje da kalcifikuje.

Fluor – najveći neprijatelj epifize

Fluor u kuhinjskoj soli, u mineralnoj vodi, u mnogim konvencionalno uzgajanim i prerađenim namirnicama, kao i u zubnim pastama, predstavlja posebnu opasnost za epifizu, jer se fluor akumulira u njenim tkivima i na kraju dovodi do njihovog očvršćavanja.

Ali hormoni, živa, kofein, duvan, alkohol i rafinisani šećer takođe mogu prouzrokovati kalcifikaciju epifize. Polja zračenja, poput onih koja nas okružuju u obliku dalekovoda, mobilnih telefona i internet mreža, takođe imaju razarajući efekat na ovu važnu žlezdu. Da bi se epifiza podržala u njenoj funkciji i ponovo je aktivirala, neophodno je što je moguće više izbegavati pomenute opasnosti.

Saveti za aktiviranje epifize

Stalno izbegavajte fluoride.

Detoksifikujte svoje telo uzimajući minerale sa jakom sposobnošću vezivanja toksina (bentonit, zeolit itd.). Vezani toksini mogu se eliminisati kroz creva.

Oslobodite jetru preparatima poput čička, korena maslačka, kurkuperina i gorkih supstanci poput gorke zvezde ili slično.

Očistite debelo crevo. Ovo je odlična mera za uklanjanje što više toksina i na taj način efikasno rasterećenje jetre.

Koristite dodatak ishrani alge chlorella. Idealne su za uklanjanje teških metala.

Dnevno pijte 2 do 2,5 litara dobre izvorske vode kako bi se veliki deo rastvorenih toksina mogao izlučiti i kroz bubrege.

Udisanje esencijalnog ulja neroli stimuliše funkciju epifize.

Ako je moguće, idite na sunce 15 minuta svakog dana, jer sunčeva svetlost aktivira epifizu.

Pevajte što češće možete jer vibracije stimulišu epifizu.

Dišite duboko i svesno tokom meditacije. Koncentrišite se na područje vašeg čela koje leži između dva oka – takozvano treće oko.

Razmotrite ove preporuke kako biste što duže mogli imati koristi od mnogih pozitivnih efekata aktivne epifize na fizičko i mentalno zdravlje.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *