Ekstrakt iz korena biljke lek za SIDU

Ekstrakt iz korena južnoafričke geranija biljke može onesposobiti najrasprostranjeniji tip HIV-a i sprečiti smrtonosni virus od napada na ljudske ćelije navodi se u najnovijim istraživanjima.Naučnici iz Helomholtz Zentrum Munchen iz Nemačke su otkrili da ovaj ekstrakt predstavlja potencijalni anti HIV lek i sredstvo za lečenje AIDS-a.
Istraživanje pokazuje da koren lekovite biljke Pelargonium sidoides (PS) sadrži supstance koje napadaju HIV-1 čestice i koje sprečavaju umnožavanje virusa.Tim naučnika koje su predvodili dr. Markus Helfer i profesor Ruth Brack-Werner izveli su detaljno ispitivanje o učinku PS ekstrakta na HIV infekciju na ljudskim ćelijama koje su veštački održavali aktivnim van ljudskog organizma.Oni su dokazali da ekstrakt štiti krv i imunološke stanice od infekcice HIV-1,najrasprostranjenije vrste HIV virusa.Takodje su uspeli otkriti da PS ekstrakt uspeva blokirati vezivanje virusa za ćelije domaćina i na taj način uspešno sprečava širenje bolesti.
Hemijskom analizom je dokazano da je ovaj antivirusni učinak prouzrokovan prisustvom polifenola.Polifenoli izolovani iz PS ekstrakta imaju visoku anti HIV aktivnost takodje su manje toksični za organizam od sirovog ekstrakta.“Sa sigurnošću se može potvrditi učinkovitost ovog novog otkrića na polju medicine i veoma se razlikuje po delovanju u odnosu na druge predhodne anti HIV lekove koji su u kliničkoj upotrebi „ – rekao je vođa tima istraživača Brack-Werner.
„Ovo otkriće kao alternativna metoda će u budućnosti postati vredan dodatak prilikom bilo koje poznate anti HIV metode lečenja.Rezultati dosadašnjeg istraživanja pokazuju da sa sigurnošću ekstrakt PS predstavlja veliki uspeh u borbi sa HIV-om i da je sledeći korak testiranje na zaraženi osobama.“ – rekao je Brack-Werner.
Prema podatcima Svetske zdravstvene organizacije( SZO) više od 35 miliona ljudi u svetu je zaražena HIV-om,a većina sa tipom HIV-1.Bez adekvatnog lečenja HIV uništava imunološki sistem i uzrokuje sindrom imunodeficijencije (AIDS) koji je smrtonosan u većini slučajeva. HIV/AIDS je jedan od 10 vodećih uzroka smrti u celom svetu.
Ovo istraživanje i studija su objavljeni u časopisu PloS ONE.

Pelargonium

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts