đumbir

Đumbir – Lekovita svojstva i koristi

10 minutes, 6 seconds Read

Đumbir je začin koji se koristi već hiljadama godina zbog svojih lekovitih svojstava i karakterističnog ukusa. Poreklom iz Azije, đumbir je postao popularan širom sveta zbog svoje sposobnosti da poboljša zdravlje i blagostanje. U ovom članku istražićemo neka od najpoznatijih lekovitih svojstava đumbira i kako ga možete iskoristiti u svakodnevnom životu.

Antiinflamatorna svojstva:

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu. Aktivni sastojci u đumbiru, kao što su gingeroli, imaju sposobnost inhibiranja enzima koji izazivaju upale. Ovo može biti korisno u tretiranju stanja poput artritisa, migrene i hroničnih bolova.

Poboljšanje varenja:

Đumbir se često koristi za olakšavanje digestivnih problema. Stimuliše lučenje enzima i žuči, što pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija. Đumbir takođe može ublažiti mučninu i smanjiti nadutost. Mnogi ljudi ga koriste kao prirodni lek protiv mučnine povezane sa putovanjem ili trudnoćom.

Jačanje imunološkog sistema:

Redovna konzumacija đumbira može ojačati imunološki sistem i pomoći organizmu da se bori protiv infekcija. Đumbir sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralisanju slobodnih radikala i jačanju odbrambenih mehanizama tela. Ovo može pomoći u prevenciji prehlade, gripa i drugih bolesti.

Smanjenje rizika od srčanih oboljenja:

Studije su pokazale da đumbir može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. On može smanjiti nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i sprečiti zgrušavanje krvi. Ova svojstva mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, kao što su srčani udar i moždani udar.

Antikancerogena svojstva Đumbira:

Neka istraživanja sugerišu da đumbir može imati antikancerogena svojstva. Aktivni sastojci u đumbiru mogu sprečiti rast i širenje kancerogenih ćelija, kao i podstaknuti apoptozu (programiranu smrt) kancerogenih ćelija. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se ova svojstva đumbira potvrdila i bolje razumela.

Antioksidativna svojstva đumbira – Prirodna podrška za zdravlje

Šta su antioksidanti?

Antioksidanti su supstance koje pomažu u zaštiti našeg tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje se formiraju tokom normalnih metaboličkih procesa u organizmu, ali i pod uticajem faktora kao što su zagađenje, pušenje, loša ishrana i stres. Prekomerni broj slobodnih radikala može dovesti do oštećenja ćelija i tkiva, što može doprineti razvoju raznih bolesti.

Đumbir kao izvor antioksidanata:

Đumbir je bogat raznim aktivnim jedinjenjima koja deluju kao antioksidansi. Glavni aktivni sastojci đumbira, gingeroli i šogaoli, imaju snažno antioksidativno dejstvo. Oni pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i štite ćelije od oštećenja.

Zaštita od oksidativnog stresa:

Oksidativni stres je neravnoteža između produkcije slobodnih radikala i sposobnosti organizma da neutrališe njihovo dejstvo. Oksidativni stres može imati štetan uticaj na zdravlje, povećavajući rizik od raznih bolesti, uključujući srčana oboljenja, neurodegenerativne bolesti i kancer. Konzumiranje đumbira bogatog antioksidansima može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i podržati opšte zdravlje.

Protivupalno dejstvo:

Antioksidativna svojstva đumbira takođe imaju protivupalni efekat. Upala je prirodni odgovor tela na oštećenje ili infekciju, ali hronična upala može biti štetna i doprineti razvoju bolesti. Đumbir može pomoći u smanjenju upale tako što suzbija aktivnost enzima i ćelijske signalne puteve povezane sa upalom.

 • Potencijalne koristi za zdravlje: Konzumacija đumbira bogatog antioksidansima može imati razne koristi za zdravlje. Evo nekoliko potencijalnih koristi:
 • Smanjenje rizika od hroničnih bolesti kao što su srčana oboljenja, dijabetes tipa 2 i određeni oblici kancera.
 • Poboljšanje funkcije mozga i zaštita od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti.
 • Podrška imunološkom sistemu i smanjenje osetljivosti na infekcije.
 • Smanjenje upale i simptoma povezanih sa inflamatornim stanjima kao što su artritis.

Antibakterijska dejstva djumbira

Đumbir je začin snažnog ukusa i mirisa koji se koristi širom sveta u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Pored svojih aromatičnih svojstava, đumbir takođe ima i antibakterijska svojstva. U ovom članku istražićemo kako đumbir deluje protiv bakterija i kako ga možemo iskoristiti kao prirodnu podršku u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Đumbir i njegovi aktivni sastojci:

Đumbir sadrži razne aktivne jedinjenja koja mu daju antibakterijska svojstva. Gingeroli i šogaoli su dva glavna jedinjenja u đumbiru koja su odgovorna za njegove antimikrobne efekte. Ova jedinjenja mogu ometati rast i razmnožavanje bakterija, pomažući u suzbijanju infekcija.

Delovanje protiv različitih vrsta bakterija:

Istraživanja su pokazala da ekstrakti đumbira mogu imati antibakterijsko delovanje protiv različitih vrsta bakterija. To uključuje patogene bakterije kao što su Escherichia coli (E. coli), Salmonella, Staphylococcus aureus (Staph), Helicobacter pylori (H. pylori) i mnoge druge. Đumbir može pomoći u suzbijanju rasta ovih bakterija i smanjiti rizik od bakterijskih infekcija.

Prevencija i lečenje infekcija urinarnog sistema:

Đumbir može biti koristan u prevenciji i lečenju infekcija urinarnog sistema koje su često uzrokovane bakterijama. Njegova antibakterijska svojstva mogu pomoći u suzbijanju rasta bakterija u urinarnom traktu i smanjiti upalne procese povezane s infekcijama.

Smanjenje oralnih infekcija:

Đumbir može imati pozitivan uticaj na oralno zdravlje i pomoći u smanjenju oralnih infekcija izazvanih bakterijama. Ispitivanja su pokazala da ekstrakt đumbira može smanjiti rast bakterija koje uzrokuju bolesti desni, kao što je Porphyromonas gingivalis. Đumbir takođe može pomoći u smanjenju upale i nelagodnosti u ustima.

Upotreba đumbira za podršku imunološkom sistemu:

Jačanje imunološkog sistema je ključno za borbu protiv bakterijskih infekcija. Đumbir ima imunomodulatorna svojstva koja mogu podržati funkcionisanje imunološkog sistema. Redovna konzumacija đumbira može pomoći u jačanju imunološkog odgovora i smanjenju rizika od bakterijskih infekcija.

Djubir u tradicionalnoj medicini

Pomoć kod varenja:

Đumbir se često koristi za ublažavanje problema s varenjem kao što su mučnina, povraćanje, nadutost i gorušica. Smatra se da aktivni sastojci u đumbiru podstiču lučenje želudačnih sokova i enzima, pomažući u varenju hrane i smanjenju neugodnih simptoma.

Protivupalno dejstvo:

Đumbir ima prirodna protivupalna svojstva koja se koriste za smanjenje upale u telu. Ova svojstva mogu biti korisna u ublažavanju simptoma inflamatornih bolesti kao što su artritis, reumatizam i upalne bolesti creva.

Olakšanje od respiratornih problema:

U tradicionalnoj medicini, đumbir se često koristi za ublažavanje simptoma respiratornih problema kao što su prehlada, gripa, kašalj i upala sinusa. Smatra se da đumbir ima iskašljavajuće i antimikrobno dejstvo koje može pomoći u smirivanju simptoma respiratornih infekcija.

Smanjenje menstrualnih tegoba:

Đumbir se koristi za ublažavanje simptoma menstrualnih tegoba kao što su grčevi, bolovi u donjem stomaku i mučnina. Neki istraživači veruju da đumbir ima analgetska svojstva koja mogu smanjiti intenzitet menstrualnih bolova.

Poboljšanje cirkulacije:

U tradicionalnoj medicini, đumbir se često koristi za poboljšanje cirkulacije krvi. Smatra se da aktivni sastojci u đumbiru mogu pomoći u širenju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi, što može biti korisno u smanjenju simptoma kao što su hladne ruke i noge ili umor.

Djumbir kao čaj

Đumbir čaj je popularan napitak koji se pravi od svežeg đumbira. Ima osvežavajući ukus i može pružiti razne zdravstvene koristi. Evo kako možete napraviti đumbir čaj:

Sastojci:

 • Komad svežeg đumbira (veličine oko 2 cm)
 • 2 šolje vode
 • Med ili limun po želji (opciono)

Uputstva:

 1. Oljuštite komad svežeg đumbira i iseckajte ga na tanke kolutove ili narendajte ga.
 2. U šerpi, stavite vodu da proključa.
 3. Dodajte iseckani đumbir u ključalu vodu.
 4. Smanjite vatru na srednje-nisku i kuvajte đumbir u vodi oko 10-15 minuta. Vreme kuvanja možete prilagoditi prema željenom intenzitetu ukusa.
 5. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se čaj malo prohladi.
 6. Koristite cediljku ili sitno sito da procedite čaj i izbacite komadiće đumbira.
 7. Po želji, možete dodati malo meda ili sveže isceđenog limuna radi poboljšanja ukusa i dodatnih koristi za zdravlje.
 8. Đumbir čaj možete servirati topao ili ohladjen, uživajući u njegovom osvežavajućem ukusu.

Đumbir čaj se može piti tokom celog dana. Možete ga pripremiti u većim količinama i čuvati u frižideru kako biste ga konzumirali kasnije. Ovaj napitak može biti dobar izbor tokom hladnih zimskih dana ili kao osvežavajući napitak tokom leta.

Djumbir i dijabetes

Dijabetes je hronično stanje karakterisano povišenim nivoom šećera u krvi. Ishrana igra važnu ulogu u upravljanju dijabetesom, a đumbir može biti koristan dodatak ishrani za ljude koji imaju dijabetes. Evo nekoliko načina na koje đumbir može biti koristan za osobe sa dijabetesom:

Regulacija nivoa šećera u krvi:

Đumbir može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da ekstrakt đumbira može smanjiti nivo glukoze u krvi i povećati insulinsku osetljivost. Ovo može biti korisno za kontrolu šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Smanjenje insulinske rezistencije:

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije postaju manje osetljive na dejstvo insulina, što može dovesti do povišenih nivoa šećera u krvi. Đumbir može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Antiinflamatorna svojstva:

Dijabetes je povezan sa hroničnom inflamacijom u telu. Đumbir ima prirodna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju inflamacije povezane sa dijabetesom.

Kontrola telesne težine:

Održavanje zdrave telesne težine je važno za upravljanje dijabetesom. Đumbir može pomoći u kontroli telesne težine tako što smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje i prekomerni unos kalorija.

Kako uključiti đumbir u ishranu kod dijabetesa:

 • Dodajte sveži ili sušeni đumbir u pripremu jela, kao što su karija, supe, salate ili povrće na pari.
 • Napravite đumbir čaj koristeći sveži đumbir ili đumbirov prah.
 • Dodajte iseckani đumbir u sokove, smoothie-je ili napitke od povrća.
 • Koristite đumbir kao začin za prirodno začinjavanje hrane umesto soli ili šećera.

Rezime:

Đumbir je začin koji ima brojna lekovita svojstva i ima važno mesto u tradicionalnoj medicini. Istraživanja su pokazala da đumbir ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Takođe, đumbir poseduje antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju rasta bakterija i smanjenju rizika od infekcija. Pored toga, đumbir ima i antivirusna svojstva koja mogu biti korisna u borbi protiv virusnih infekcija. U tradicionalnoj medicini, đumbir se koristi za poboljšanje varenja, smanjenje upale, olakšanje od respiratornih problema, smanjenje menstrualnih tegoba i poboljšanje cirkulacije. Đumbir čaj je popularan napitak koji se može pripremiti od svežeg đumbira i pruža osvežavajući ukus. Takođe, đumbir može biti koristan dodatak ishrani za osobe sa dijabetesom, jer može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju insulinske rezistencije i kontroli telesne težine. Važno je napomenuti da je pre upotrebe đumbira ili đumbirskih proizvoda u terapijske svrhe uvek preporučljivo konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom radi individualizovanih preporuka i sigurnosti.

Reference:

 1. Mashhadi, N.S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M.R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine, 4(Suppl 1), S36-S42.
 2. Semwal, R.B., Semwal, D.K., Combrinck, S., & Viljoen, A.M. (2015). Gingerols and shogaols: Important nutraceutical principles from ginger. Phytochemistry, 117, 554-568.
 3. Mozaffari-Khosravi, H., Talaei, B., Jalali, B.A., Najarzadeh, A., & Mozayan, M.R. (2014). The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complementary Therapies in Medicine, 22(1), 9-16.
 4. Mashhadi, N.S., Ghiasvand, R., Askari, G., Feizi, A., Hariri, M., Darvishi, L., & Barani, A. (2013). Influence of ginger and cinnamon intake on inflammation and muscle soreness endued by exercise in Iranian female athletes. International Journal of Preventive Medicine, 4(Suppl 1), S11-S15.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X