Depresija i aksioznost i uzrok nastanka

Depresija i aksioznost su u porastu širom celog sveta. Loše raspoloženje, manjak poveranja, melanholija, često plakanje, poremećaj sna, loša koncentracija kao simptomi koji se manifestuju najmanje dve nedelje u kontinuitetu su siguran znak za dijagnozu depresije.

Depresija spada u grupu poremećaja karakteriziranih kao poremećaji raspoloženja (unipolarni poremećaj). Depresivno raspoloženje karakterizira povlačenje

Depresija uzrok

depresija slika

U bezbroj slučajeva nastanka jedne od ove dve bolesti stanje se pogoršalo zbog hrane koju su konzumirali bolesnici. Pojedinci koji su konzumirali zdravu, nekuvanu hranu, sveže voće i povrće, cela zrna i druge hranjljive sastojke u tom obliku su primetili značajno popravljanje svoga stanja. Treba naglasiti da neki veoma teški simptomi gore navedenih bolesti nastaju konzumiranjem određenog tipa namirnica.

Alergije na hranu su jedan od sigurnih preduslova za nastanak depresije. Alergije na hranu se ograničavaju obraćanjem lekaru koji je stručnjak za alergije ili prestankom uzimanja hrane koju najčešće koristimo. Prekid uzimanja pojedine hrane se prolongira u dužini od 21-og dana, ako nestanu simptomi alergije sa velikom verovatnoćom se može utvrditi da je uzrok nastanka alergija hrana.

Brojna oboljenja poput poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, depresije, autizma i mnogih drugih intelektulanih oboljenja takođe mogu biti uslovljeni alergijemo na hranu. Ova osetljivost organizma na hranu može da ide čak do nastanka upale mozga kao rezultata alergijske reakcije. Jedan od najčešćih uzroka alergije su mlečni proizvodi. Migrene takođe mogu da budu podstaknute alergijom na hranu.

Ishrana i depresija

Šećer, beli otrov se smatra veoma lošim kad se konzumira često i na duge staze. Šećer je jedan od glavnih uzroka nastanka depresije.

Upotrebom povećane količine trans masnih kiselina se povećava taloženje ovog jedinjenja na zidove ćelija. Ako se stvori dovoljno debeo omotač trans masnih kiselina oko ćelija, može da dođe do promena i velike štete u organizmu jer kiseonik i insulin nemaju mogućnost da se u dovoljnim količinama probiju do unutrašnjosti ćelije. Ako veliki broj ćelije uđu u ovo stanje veoma je moguće da će se razviti insulinski zavistan dijabetes melitus. Najčešće trans masne kiseline koje izazivaju ovo oboljenje su kikiriki, margarin, pržena hrana.

Trans masne kiseline sprečavaju asimilaciju esencijalnih masnih kiselina. Budući da su omega 3 i esencijalne masne kiseline vodeća podrška ishrani onima koji boluju od depresije ili aksioznosti treba naglasiti njihov uticaj na smanjivanje efekta trans masnih kiselina u ljudskom organizmu. Vaš mozak sadrži 60 procenata masti i njegove potrebe za omega 3 masnim kiselinama su veoma visoke. Istraživački timovi su otkrili odnose ismeđu lošeg raspoloženja i veoma niske koncentracije omega 3 masnih kiselina u organizmu.

Omega 3 i esencijalne masne kiseline kontrolišu intelektualne probleme pošto povećavaju sposobnost receptora moždanih ćelija da relaizuju signale povezane sa temperamentom i nekim drugim moždanim reakcijama, ovi procesi u mozgu mogu biti jedan od uslova pod kojima nastaje depresija i aksioznost.

Sledeći sastojci sadrže veliku koncentraciju omega 3 masnih kiselina i esencijalne masne kiseline: laneno ulje, riblje ulje, orasi i spirulina.

Teški metali

Teški metali kao što su živa i aluminijum takođe jedan od uslova pod kojima nastaje depresija aksioznost. Teški metali su takođe indentifikovani kao jedan od razloga nastanka autoimunih bolesti, poput insulinski zavisnog dijabetes melitusa. Ako se neko suočava sa intelektualnim poteškoćama bilo bi dobro da zameni sve tave, lonce i pribor za jelo koje su od aluminijuma. Aluminijum se vezuje sa hlorom koji sadrži voda iz česme, unosi se u organizam i nanosi štetu ljudskom telu. Takođe treba ispitati nivo žive u krvi. Ako je povećan treba povećati unos ribe da bi se organizam očistio od vog teškog metala.

Pročitajte Čišćenje organizma od uranijuma i drugih teških metala takodje i Kako izbaciti radioaktivne čestice za 7 sati

Ekcitotoksini su elementi, uglavnom aminokiseline koji uzbuđuju receptore ukusa na jeziku. Ovo su supstance koje predstavljaju aromatizatore i dodatke hrani. Kad se nađu u mozgu ova jedinjenja uzrokuju da moždane ćelije postanu toliko motivisane da uzrokuju poremećaje u DNK. Jedno od ovih jedinjenja je aspatam a njegova neželjena dejstva su sledeća:migrena, nervoza, aksioznost, osećaj beznadežnosti, demencija, bipolarno ponašanje, malignitet mozga, alchajmerova bolest, multipla skleroza i drugo.

Neki od primera Ekcitotoksina su:

Aspartam:

aspartam
Prilično je jasno da je najvažniji uzrok depresije u većini zemalja aspartam. Ovaj ekcitotoksin motiviše moždane ćelije daleko od uobičajenog stanja. Ova motivacije može da uzrokuje smrt moždanih ćelija. Hrana koja nema šećer može sadržati aspartam. Pojedini ljudi konzumiraju aspartam da bi održali telesnu težinu i da bi bili vitki a nisu ni svesni da je ovo jedan od faktora pod kojima nastaje depresija.

Natrijum glutamat je hidrolizovani biljni protein. Ova zver je dopuna skoro svakoj hrani koja predstavlja smeće za naš organizam. Ovo jedinjenje je izuzetno opasno i smatra se za jedan od glavnih uzroka nastanka deperesije.

Lekoviti preparati koji pomažu ljudima koji boluju od depresije su: vitamin B3, niacin, vitamin b6, vitamin b9, folna kiselina,vitamin b12, kobalamin, triptofan amino kiselina, omega 3.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X