Crveno meso povećava rizik od raka dojke

Po najnovijim stuidijama žene koje jedu često crveno meso i proizvode od crvenog mesa imaju visoki rizik da dobiju kancer dojke.
Doktori dugo vremena upozoravaju celokupnu javnost da crveno meso povećava verovatnoću da možete da obolite od raka creva ili pankreasa,ali do sad nije bilo navedeno da je uključen i rak dojke.
U najnovijoj studiji,naučnici Harvardskog univerziteta analizirali su podatke iz uzorka od 88000 žena u starosnoj dobi između 26 i 45 godina.Podatci su popunjeni u anketi u 1991 godini.Njihov rezultat u delu o ishrani i konkretno konzumiranju crvenog mesa je varirao od nikada i manje od jednom mesečno do šest ili više puta dnevno.Početni rezultati su objavljeni 2006 godine i dokazuju direktnu povezanost između konzumiranja crvenog mesa i raka dojke,a najnovija istraživanja su potvrdila ranije nalaze.
Naučnici iz ovog uzorka zaključuju da prilikom analize kod žena koje su u velikim količinama koristile crveno meso od 1000 ispitanih se pojavilo 8 slučajeva više u odnosu na one koje nisu koristile ili su manje koristile crveno meso.
U razvijenijim zemljama u kojima se koriste mnogi hemiski preparati u životinjskoj ishrani ,žene koje jedu crveno meso imaju 12,5% veči rizik da dobiju rak dojke.
Naučnici su zaključili da proteini u crvenom mesu ubrzavaju mutaciju ćelija i rast tumora,hemikalije kao što su nitrati u mesnim prerađevinama se već odavno obeležene kao kancerogene.
Studija je uglavnom sprovedena među obrazovanim,belim američkim ženama a naučnici kažu da ovi rezultati nisu za sad primenjljivi na ženama drugih rasa.Ova anketa je takođe praćena od strane Nacionalnog instituta za zdravlje.
„Ovo istraživanje naglašava značaj zdrave ishrane“ rekla je Sally Greenbrook viša zvaničnica u organizaciji Pomoć obolelim od raka dojke Velike Britanije.Ona je naglasila da žene preventivno trebaju da paze šta jedu i na ovaj način da umanje verovatnoću da će dobiti rak dojke.
Dr. Valerie Beral ekspert za rak sa Oksford univerziteta je izjavila da vegetarijanci imaju najmanju šansu da dobiju bilo kakav vid kancerogenog oboljenja.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X