cink

Cink – Kako može da poboljša vaše zdravlje

Cink je veoma bitan mineral čiji nedostatak može da bude vidan  u vašoj ishrani i prilikom svakodnevnih funkcija i ponašanja vašeg organizma. Ovaj mineral je prisutan kako sastojak više od 200 enzima u ljudskom organizmu.  Ćelijama je potreban cink za replikaciju u cilju obnavljanja organizma a takođe i za mnoge druge svrhe vezane za mikrocelularne procese i njihovo neometano funkcionisanje.

Visoki  nivo cinka u ljudskom organizmu nalazi se nalazi se u belim krvnim zrncima, crvenim krvnim zrncima, kostima, pankreasu, bubrezima, jetri, prostati i rožnjači

Cink (lat. zincum) jeste hemijski element koji ima simbol Zn i atomski broj 30. Cink se ubraja u prelazne metale 12. grupe, ali među njima on zauzima posebno

Cink igra značajnu ulogu u odbrambenom sistem tela

imuni sistem

On je od fundamentalnog značaja je za stvaranje belih krvnih zrnaca koji su nosilac imunog i odbrambenog sistema organizma. Naučni timovi istraživača su utvrdili da unosom cinka kao suplementa se smanjue uticaj hladnoće na organizam a ujedno i nastanak mnogih bolesti usled hladnoće. Dodatni rezultati istraživanja pokazuju da cink može smanjiti učesalost upale pluća kod dece koja su mlađa od 5 godina. Više informacija o imunom sistemu možete pročitati u tekstu Imuni sistem i odbrana organizma

Neverovatan lek za akne i bubuljice

Cink smanjuje otoke na koži za koje je utvrđeno da nastaju usled hormonske disproporcije u telu. Svakodndnevnim unosom cinka smanjuju se akne, bubuljice i čirevi na koži.

Cink je neophodan za zdravlje kože

Nagomilavanjem velikih količina slobodnih radikala u organizmu se često prouzrokuju mnogi problemi u zdravlju ljudi. Ako slobodni radikali nisu adekvatno odstranjeni iz organizma, oni dovode do veoma ranog starenja, kardiovaskularnih problema, kožnih problema kao što su strije, dermatitis, perut, psorijaza, ekcem, vitiligo, belih tragova ispod noktiju itd. Antioksidansi iz cinka služe za regulisanje slobodnih radikala a uz pomoć njih ovaj elemenat rešava mnoge gore navedene probleme kože. U nedostatku dovoljnih količina cinka dolazi do pucanja kože i stvaranja rana.

Žene koje žele da ostanu u drugom stanju rebaju da uzimaju cink zbog njegove sposobnosti da reguliše i vrati hormone u normalne okvire i vrednosti a to je od primarnog značaja prilikom funkcionisanja njihovog reproduktvnog sistema i plodnosti.

Povećava nivo testosterona u krvi

Dovoljna količina cinka u telu pomaže prilikom povećavanja nivo testosterona u telu koji je od vitalnog značaja u seksualnom životu svakog muškarca.

Preventivno utiče na gubitak kose, probleme sa plodnošću i nedostatak seksualne želje kod muškaraca. Cink takođe utiče i inhibira razvoj ženskog hormona u muškom organizmu.

Povećava koncentraciju i aktivnost spermatozoida kod muškarca

cink mineral

Prema savremenim istraživačkim studijama, kod muškaraca koji imaju smanjene nivoe cinka je izražena depresija vrednosti sperme, dok kod onih koji imaju dovoljne kocentracije ustanovljena je izuzetna aktivnost i količina spermatozoida, kao i veoma izražena potencija. Muškarci mogu da povećaju vrednost spermatozoida svakodnevnim unosom 50 mg cinka. Muškarci sa neaktivnim spermatozoidima mogu koristiti cink kao dodatak ishrani radi rešavanja ovog problema.

Cink pomaže kod normalnog funkcionisanja prostate

Cink značajno smanjuje šanse za uvećanje prostate i nastanak maligniteta. Poremećaji kao što je prostatitis (zapaljenje prostate), malignitet prostate i drugi poremećaji vezani za mušku neplodnost su sigurne indikacije o neusklađenosti cinka u organizmu. U ove poremećaje je takođe uključena i erektilna disfunkcija zbog disproporcije pojedinih muških hormona kao što je naprimer veoma nizak nivo testosterona.

Cink obnavlja vid

cink za vid i oči

Za vid i oči su potrebne veoma velike količine cinka da bi normalno funkcionisali. Mrežnjača oka je je bogata cinkom i jedno od tkiva u organizmu koje se najviše oslanja na cink.

Dodatci cinka stimulišu čulo vida i da poprave neke probleme koji su nastali njegovim nedostatkom.  Istraživači su dokazali da oštećenje vida srednja mekularna degeneracija može da se leči povećanim unosom cinka u organizam.

Cink stabilizuje nivo šećera u krvi

Cink je među tri najvažnija sastojka koja regulišu nivo šećera u krvi (druga dva su hrom i niacin). Ova tri u kombinaciji sa insulinom predstavljaju sredstva za toleranciju glukoznog faktora. Cink predstavlja kočnicu nivoa šećera u krvi. Dijabetičari pate od nedostatka cinka u organizmu. U slučaju isuficijencije cinka, potrebno je unositi oko 150 mg cinka svakog dana kako bi se povratio nivo ovog elementa u normalu.

Cink razvika koštanu strukturu

cink za kosti

Cink utiče na procese u mozgu i popravlja mnoga oštećenja u njemu a ujedno preventivno deluje protiv moždanog udara, Alchajmerove bolesti i drugih sličnih poremećaja i oboljenja

Cink zajedno za kalcijumom i magnezijumom deluje kao koktel umirujućih elemenata na organizam, a ova tri elemnta ometaju nepotrebne aktivnosti mozga. Ovaj koktel takođe utiče uspavljujuće na neurotransmitere. Cink pozitivno utiče na intetelektualni rad kod muškaraca i žena. Cink direktno utiče na obnavljanje vlakana u mozgu.

Cink utiče na asimilaciju kalcijuma u zubima i kostima

Preporučeno doziranje cinka

U skladu sa preporučenim dijetetskim unosima ovog jedinjenja, predložena dnevna doza cinka se reguliše starošću osobe.

Za bebe od 0 d 6 meseci predložen je unos od 2 mg cinka dnevno.

Za bebe od 7 meseci do 3 godine starosti predložen je unos od 3 mg cinka dnevno

Za decu od 4 godine do 8 godina starosti preporučen je unos od 5 mg cinka dnevno

Za decu od 9 do 13 godina preporučuje se unos od 8 mg cinka dnevno

Osobama starijim od 14 godina se preporučuje dnevni unos cinka od 11 mg za muškarce i 8 mg za žene. Veće koncentracije cinka se regulišu za žene koje su u drgom stanju.

Rezime

S obzirom da se cink gubi prilikom mlevenja a takođe i prilikom pripreme hrane poput kuvanja i pečenja, veoma je verovatno da u jednom trenutku može da dođe do deficijenta ovog minerala u našem organizmu.
 
Bez obzira na uzimanje uravnotežene i regulisane ishrane, ako koristite terapeutske recepte obavezno je uključena i upotreba cinka kao suplementa u vašoj svakodnevnoj ishrani.
 
Razlog za njegovu upotrebu takođe leži i u osobini mnogih lekova da smanje nivo cinka u organizmu. Prilikom bilo kakvog doziranja cinka i njegove upotre i pre uportrebe konsultujte se sa svojim lekarom.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X