Šta treba znati o upotrebi CIMAvax vakcine protiv raka pluća

Jednog dana možemo imati vakcinu koja sprečava sve vrste raka, naročito smrtonosnije tipove poput raka pluća.To je područje intenzivnog medicinskog istraživanja. Za sada postoje samo tri vakcine protiv raka koje je odobrila Američka Uprava za hranu i lekove. Međutim možda ste pročitali vesti o vakcini protiv raka pluća koja je razvijena na Kubi pod nazivom CIMAvax. Evo šta je potrebno znati o ovom leku.

Šta je vakcina protiv raka?

Imuni sistem pomaže u borbi protiv stvari koje bi vas mogle razboleti, poput bakterija ili virusa. Vakcina povećava sposobnost vašeg imunog sistema da to i postigne. Ovo je važno jer karcinom ima načina da istrenira imuni sistem tako da ne prepozna ćelije tumora kao štetne ili nenapadne ćelije raka čak iako ih prepozna kao pretnju.
 
Vakcine prema Nacionalnom Institutu za rak se nazivaju modifikatori biološkog odgovora, jer podstiču ili vraćaju sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv infekcija i bolesti. Vakcine protiv raka mogu da pomognu u sprečavanju razvoja raka ( preventivne ili profilatičke vakcine) ili mogu da leče od raka kada se razvije.
 
FDA je odobrila dve vrste preventivnih vakcina, Jednu za Hepatitis B i drugu za rak povezan sa humanim papiloma virusom (HPV). Virus Hepatitisa B može dovesti do raka jetre a HPV ( humani papiloma virus) može da izazove karcinom grlića materice, analni, vaginalni, vulve i penisa. FDA je takođe odobrila vakcinu za lečenje karcinoma prostate.
 
U stvari, ne postoji odobrena vakcina protiv karcinoma pluća od strane FDA kaže Dr David Carbone medicinski onkolog i direktor Onkološkog centra u Sveobuhvatnom centru za rak Univerziteta države Ohajo.

CIMAvax vakcina protiv raka pluća

cimavax rak pluća

Naučnici u centru za molekularnu imunologiju Kube razvili su vakcinu protiv raka pluća nazvanu CIMAvax. Njihove studije su pokazale da se vakcina dobro podnosi i da je pacijentima bilo bolje nakon što su je primili. Ovo tvrdi Dr Jorge Gomez docent medicine, hematologije i medicinske onkologije u bolnici Mount Sinai u New Jork-u. Treba napomenuti da ovaj doktor nije bio uključen u istraživačke studije CIMAvax vakcine na Kubi.

CIMAvax je vakcina protiv molekula nazvanog EGFR. EGFR je normalan molekul koji se nalazi i u zdravim ćelijama i u ćelijama raka pluća. Ovaj molekul je naročito izražen kod nekih pacijenata sa karcinomom pluća.
 
Dr Gomez tvrdi da su devedesetih godina prošlog veka istraživači raka verovali da EGFR može da pokrene rast raka pluća, pa su razvili lekove koji su ciljali na ovaj molekul. Ovaj lek nije iamo efekta osim u jednom konkretnom slučaju gde je EGFR bio znatno izmenjen odnosno mutiran. “Ovo je bio veliki uspeh u lečenju karcinoma pluća tj. priznanje da neki pacijenti imaju abnormalni EGFR koji pokreće rast ćelija.” kaže Dr Gomez. Kod ovih bolesnika EGFR se uvek uključuje tako da nastavlja da signalizira i podstče rast. Oko 15% pacijenata sa karcinomom pluća uglavnom nepušači su imali mutiran EGFR. ” Sada imamo lekove koji značajno deluju u ovoj grupi pacijenata sa karcinomom pluća. ” zaključuje dr Gomez.
 
Međutim dr Gomez tvrdi da vakcina CIMAvax zaustavlja signalizaciju normalnog EGFR. U kliničkom ispitivanju na Kubi namenjenom procenjivanju efikasnosti i sigurnosti leka, 405 pacijenata je nasumično izabrano da prime vakcinu ili da je ne dobiju nakon što su završili 4 do 6 tretmana hemoterapijom. Učesnici koji su primili najmanje 4 doze vakcine CIMAvax preživeli su proseku dva meseca duže u odnosu na pacijente koji nisu primili vakcine. Nažalost dr Gomez kaže da to nije bila statistički značajna razlika. Kada su istraživači koristili statistike u analizi otkrili su tromesečni porast preživljavanja, što je ipak statistički vrlo značajno.

Studije izvan Kube

istraživanje cimavax
Zato što su studije vezane za CIMAvax vakcinu izvedene van SAD, FDA neće koristiti ove rezultate za odobravanje za upotrebu u SAD -u. Roswell Park Institut za proučavanje kancera koji se nalazi u New York-u, trenutno upisuje učesnike dvodelnog kliničkog ispitivanja u SAD-u za pacijente koji su u četvrtoj fazi karcinoma pluća i koji su primili hemoterapiju i završili prvo lečenje.
 
Prva faza je dizajnirana za ispitivanje i proučavanje ogovarajuće doze vakcine CIMAvax druga faza je lečenje pacijenata vakcinom da bi se videlo kako deluje kaže dr Gomez. U ovom istraživanju učesnici će dobiti vakcinu CIMAvax u kombinaciji sa imunoterapijskim lekom Opdivo, tako da ova studija nije kopija kliničkog ispitivanja sprovedenog na Kubi. “Studija u Roswell neće nam reći da li je vakcina bolja ili nije bolja” kaže dr Gomez. To je samo broj koji će nam pokazati kako CIMAvax vakcina utiče u kombinaciji sa nivolumab-om (opdivo). Još uvek su nam potrebna istraživanja koja će pokazati da li vakcina zaista može poboljšati stanje pacijenata obolelih od kancera.
 
Vakcina CIMAvax nije jedina vakcina protiv raka pluća koja se proučava u naučnim studijama u SAD-u. Pretragom kliničkih istraživanja pronalazi se 160 studija vezanih za proučavanje vakcine protiv karcinoma pluća mada se samo oko 19 aktivno registruje. Dr Gomez ipak tvrdi da ispitivanja nisu dala pozitivne rezultate.
 
Američka klinička ispitivanja CIMAvax vakcine daju ohrabrujuće rezultate ipak ne preovlađuje kao dokazana terapija. U prvoj grupi podataka objavljenih u Kubanskom kliničkom ispitivanju nije bilo razlike u ukupnom preživljavanju.
 

Zaključak

 
Bez obziira na kliničko ispitivanje vakcine CIMAvax dobra vest za pacijente sa uznapredovalim karcinomom pluća da se tempo razvoja tempa terapije drastično ubrzava. Klinička ispitivanja nisu samo eksperimenti na ljudima. Mnoge terapije koje su jednom bile u kliničkim ispitivanjima postale su novi način lečenja pacijenata obolelih od karcinoma.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X