čaj od koprive

Čaj od koprive lekovit prirodan i veoma ukusan

Čaj od  koprive može se napraviti sa malo napora od lišća ove divlje biljke. Ovde pročitajte kakve pozitivne efekte čaj ima na zdravlje i kako ga pravilno koristiti.

Kopriva (Urtica dioica), koja zna da bude često nezvani gost u vašoj bašti, ima izuzetna lekovita svojstva. Biljka se vekovima koristila kao hrana, čaj, sok ili ekstrakt za sve vrste lečenja i protiv raznih bolesti. Posebno je popularan čaj od koprive, koji lako možete napraviti sami. Koristi se, između ostalog, u lečenju tegoba urinarnog trakta i prostate, gihta, respiratornih bolesti i peludne groznice.

Ovo samoniklo bilje se ne koristi samo u kuhinji – u naturopatiji i kozmetici postoje i brojni preparati od koprive. Za proizvodnju se koriste različite vrste kopriva. Ako se listovi koprive osuše, melju, kuvaju ili potapaju, oni gube svoju osobinu žarenja i mogu se sigurno jesti. Lekoviti efekti koprive već su ispitivani u nekoliko kliničkih studija.

Čaj od koprive: ukratko osnovno
Da bi se napravio lekoviti čaj od koprive, bere se mlado lišće koprive (Urtica dioica) pre nego što procveta. Šaku sveže ili 2 do 3 kašike sušene biljke prelijte sa pola litra ključale vode. Zbog svojih diuretičkih i antiinflamatornih svojstava, čaj se uglavnom koristi za cistitis i infekcije urinarnog trakta.

Kakav je efekat čaja od koprive?

Sastojci koprive, posebno flavonoidi, deluju dehidrirajuće (adstringentno) i inhibiraju bakterije. Zbog toga se čaj od koprive prvenstveno koristi za uklanjanje uskladištene vode iz ćelija tela (na primer posle dugih tretmana kortizonom ili kod celulita). Efekat dehidratacije se često reklamira u industriji lepote za „pročišćavanje“ i „detoksikaciju“. Povećana proizvodnja urina podsticanjem bubrega pomaže da se brže oslobodite toksina (na primer, nakon dugotrajnog uzimanja lekova). terapija ispiranja čajem od koprive čisti i ojačava urinarni trakt kalijumom. Studija je već dokazala da ekstrakti koprive deluju umirujuće na simptome povećane prostate (benigna hiperplazija prostate).

kopriva

Čaj od koprive takođe može imati desenzibilizujuće dejstvo na peludnu groznicu zbog histamina koje sadrži i smanjiti svrab i kijanje. Vitamini (posebno A i C) i elementi u tragovima sadržani u koprivi jačaju zdravlje i imuni sistem. Učinak koprive na jačanje imuniteta čak je znatno veći od učinka dobro poznate ehinaceje. I na kraju, ali ne najmanje važno, biljni čaj nije samo zdrava, već i ukusna, zdrava hrana. Biljka se lako može ubrati u sopstvenoj bašti i preraditi u nekoliko jednostavnih koraka.

Čaj od koprive: saveti za upotrebu

Dok se čaj od korena koprive prvenstveno koristi za probleme prostate, tinktura napravljena od lišća dokazala se u lečenju bolesti urinarnog trakta. Ukratko najvažnija područja primene:

  • Prečišćavanje: Čaj od koprive koristi se interno za podsticanje metabolizma i izbacivanje toksina iz tela. Stoga je često deo posta i prolećnih lečenja.
  • Ispiranje urinarnog trakta: Domaći lek može pomoći protiv cistitisa i drugih infekcija urinarnog trakta.
  • Upala kože: Kopriva se takođe pokazala kao lekovita biljka za probleme sa kožom. Oblozi sa peškirima umočenim u ohlađeni čaj od koprive smiruju akne i iritaciju kože.
  • Reumatske tegobe: Sastojci koprive deluju protivupalno i trebalo bi da ublaže reumatični bol.
  • Senena groznica: Lečenje ispijanjem soka od koprive može imati desenzibilizujuće dejstvo i smanjiti simptome alergije kao što su svrab i kijanje.

Sami pravite čaj od koprive: saveti za berbu

Da biste sami pripremili čaj od sveže koprive, možete koristiti i sveže, mlade biljke koprive, kao i  sušene biljke. U lekovite svrhe lišće koprive treba da berete malo pre početka cvetanja – idealno vreme za sakupljanje je između marta i maja. Obavezno nosite rukavice tokom berbe kako biste se zaštitili od peckanja! Za prolećni lek sa čajem od koprive, najbolje je svakodnevno seći sveže lišće koprive. Tretman možete ponoviti na jesen, kada kopriva ponovo prođe kroz letnju seču.

Savet: Bilje se može posebno  sušiti ako su izdanci naopako obešeni u snopove na tamnom, prozračnom mestu. Možete i da osušite lišće koprive na gaznoj krpi. Sušenu biljku čuvajte u dobro zatvorenim posudama, zaštićenim od svetlosti, sve dok je ne počnete koristiti.

Pripremite čaj od koprive

Za sveži čaj od koprive prelijte šaku sveže, mlade koprive ili dve do tri kašike sušene biljke sa 500 mililitara ključale vode. Pustite da čaj strmi oko tri do pet minuta, pokriven, a zatim procedite lišće. Zaslađen sa šećerom ili medom, čaj se može piti topao ili hladan. Ako ne želite sami da berete lišće koprive, sušenu je možete kupiti i u apoteci.

Koliko čaja od koprive možete popiti dnevno?

Sa upotrebom od čaja od koprive, počnite sa jednom šoljom dnevno, a zatim postepeno povećavajte količinu. Maksimalna dnevna doza je 12 grama lišća koprive – a tretman ne bi trebalo da traje duže od šest nedelja. Ako se čaj od koprive ne koristi kao stimulans, već radi promocije zdravlja prilikom detoksikacije ili lečenja urinarnog trakta sa do tri šolje dnevno, takođe treba da obezbedite dovoljan unos vode u obliku mineralne vode!

Neželjeni efekti čaja od koprive

Kod osetljivih ljudi pijenje čaja od koprive može da izazove poremećaj stomaka. Alergičari reaguju osipom i svrabom i treba da izbegavaju čaj. Takođe treba da izbegavate čaj ako imate smanjenu funkciju srca ili bubrega. Prekomerna konzumacija preti dehidratacijom.

Tokom trudnoće, mnoge žene traže prirodne proizvode kako bi se rešile zadržavanja vode u tkivima. Međutim, konzumacija čaja od koprive tokom trudnoće je kontroverzna. I mogući neželjeni efekti, poput nemira i bolova u mišićima, kao i jaka drenaža mogu negativno uticati na razvoj trudnoće. Većina lekara zato savetuje da ne uzimaju čaj od koprive tokom trudnoće i tokom dojenja.

Ocenite ovaj članak

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X