Dr. Johanna Budwig, poznata nemačka biohemičarka, pedesetih je godina 20. Veka je osmislila uljno-proteinsku prehranu koja može pomoći u ozdravljenju od mnogih teških bolesti.Ova je naučnica napisala desetak knjiga, od kojih su dve prevedene i kod nas – „Rak – problem i rešenje“ i „Uljno-proteinska kuvarica“. Zbog svojih istraživanja, dr. Budwig je bila nominovana za šest Nobelovih nagrada. Po njoj je i dobila Budwig dijeta naziv.

Za sve je kriva prehrana

Dr. Budwig je verovala da je rak, kao i velika većina drugih bolesti, prvenstveno uzrokovan nepravilnom prehranom, tačnije nepravilnom preradom hrane i ulja, a posebno pregrevanjem ulja.

Ovu je priču dr. Budwig započela nakon što je otkrila da u krvi obolelih od raka nedostaju važni sastojci za ljudski organizam, kao što su lipoproteini i fosfatidi.

Shvatila je da te sastojke je potrebno nadomestiti kako bi se bolest povukla.

Nedostatak fosfatida i lipoproteina uzrokovao je nedostatak kiseonika u stanicama, te je dr. Budwig krenula u potragu za metodom koja će vratiti kiseonik.

Shvatila je da to može postići kombinovanjem određenih namirnica pa je razradila poseban način prehrane, koji se naziva Budwigova dijeta ili Budwigov protokol.

Budwig dijeta laneno ulje i sveži sir

Budwig dijeta se sastoji od uzimanja lanenog ulja sa svežim nemasnim sirom. Bitno je uzimati ih zajedno kako bi se postigao pun učinak.

Ova naizgled jednostavna prehrana reaktivira vitalne funkcije stanica. To se postiže uzimanjem prirodnih nezasićenih omega 3 masnih kiselina, koje sadrži laneno ulje.

One pomešane sa svežim nemasnim kravljim sirom postaju topive u vodi.

Ta dva glavna sastojka kombinuju se sa ostalom zdravom hranom – organskim svežim voćem i povrćem, orašastim plodovima, žitaricama poput riže, heljde i prosa, začinima, čajevima i medom.

Budwig dijeta

Budwig dijeta ishrana

Dnevna količina za one s ozbiljnim bolestima je 40 do 50 grama lanenog ulja pomešanog sa 100 grama svežeg nemasnog sira dnevno.

Mešavina se može pojesti odjednom ili rasporediti u više obroka. Ukoliko se odlučite za više obroka, potrebno je svaki put ponovno pripremiti smesu, jer se stajanjem gube blagotvorna svojstva.

Ako ne volite sir, možete koristiti i jogurt ili kefir, ali njih treba staviti tri puta više. Ulje i sir morate jako dobro pomešati pa je dobro koristiti štapni mikser.

Nakon što ih pomešate, za bolji ukus možete dodati i sveže voće, mleveni lešnik ili kašičicu meda.

Uz to, važno je jesti i sveže samlevene lanene semenke, jer one sadrže neke sastojke kojih u ulju nema.

Dr. Budwig uz svoju uljno-proteinsku prehranu preporučuje i terapiju sunčevim zracima, izbegavanje stresa i toksina, te korištenje Eldi ulja (električno izdifeinisana ulja).

Kombinacija svega toga se naziva Budwig dijeta i trebala bi omogućiti našem telu da ozdravi od teških bolesti.

Dijeta za bolesne i zdrave

voće i povrće slika

Budwig dijeta se koristi za lečenje raka, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i niza drugih bolesti.

Tamo gde su konvencionalni lekovi zakazali, Budwig dijeta se pokazala uspješnom.

Međutim ovakav način prehrane nije rezervisan samo za ljude s teškim bolestima.

Naime, prehrana dr. Budwig deluje i kao preventiva te se preporučuje i zdravim ljudima koji se često izlažu naporima, a i svima ostalima.

Neka od bitnih pravila kod Budwigovog protokola:

  • unosite puno tečnosti, čak i tri litre dnevno
  • jedite sirovo voće i povrće
  • pijte sveže isceđene sokove od povrća i voća
  • jedite orašaste plodove, bez prženja!
  • slatka hrana je zabranjena!
  • crveno meso je zabranjeno!
  • jedite umerenu količinu integralne testenine i integralnog hleba
  • važan je svakodnevni boravak na suncu (do sat vremena)
  • hodajte 30 do 60 minuta svaki dan

Šta nije dopušteno

Od masnoća smete koristiti samo kokosovo ulje te laneno ulje koje mora biti nerafinirano i hladno ceđeno.

Kokosovo ulje možete zagravati, jer se tako ne stvaraju štetni sastojci, ali ne i laneno ulje; njega možete dodati jelu tek na kraju pripreme.

Izbegavajte meso i mesne prerađevine, šećer, kolače i peciva, testeninu, konzervisanu hranu i sve životinjske masnoće.

Šećer je izričito zabranjen, a zaslađivanje se može postići korištenjem stevije, meda ili voćnog soka.

Dijeta brani i morske plodove jer su puni toksina, a valja izbjegavati i sve pesticide i hemikalije, čak i one u proizvodima za kuću i u kozmetici.

Umesto toga, za čišćenje se mogu koristiti prirodni sastojci poput sirćeta i sode bikarbone.

Hranu ne pripremajte u mikrotalasnoj niti na teflonskom ili aluminijskom posuđu, već koristite nerđajući čelik, emajlirano i stakleno posuđe.

Kad nastupaju rezultati?

Rezultate biste trebali osetiti već nakon nekoliko sedmica, a teška bolest trebala bi se povući u roku od jedne do pet godina.

Budwig preporučuje da i nakon povlačenja bolesti nastavite s ovom prehranom, da biste sprečili povratak bolesti.

Dve knjige Johanne Budwig prevedene su i dostupne kod nas. U knjizi „Rak – problem i rešenje“ dr. Budwig objašnjava teoriju svog načina liečenja, a u knjizi „Uljno-proteinska kuvarica“ možete pronaći njene brojne recepte.

Knjige Johanne Budwig možete nabaviti u knjižarama.