bosvelija

Bosvelija serata tamjanov ekstrakt

5 minutes, 15 seconds Read

Šta je, tačno, Bosvelija?

ulje tamjanBosvelija, takođe poznata i kao Indijski tamjan, je ekstrakt koji se dobija iz Boswellia Serrata drveta. Boswellia serrata je biljka koja je autohtona jugoistočnim azijskim zemljama posebno Indiji i Pakistanu, srednjem istoku i severnim delovima Afrike. U Sinsikratu, njeni ekstrakti su poznati kao šalaki. Pripada porodici Burseraceae. Ekstrakti ove biljke se koriste u tradicionalnoj indijskoj Aiurvedik medicini vekovima, u najvećoj meri za lečenje artritisa. Skorašnja primena uključuje savremenu upotrebu njenih ekstrakta kao formula protiv bora. Smola dobijena iz stabla Bosvelije sadrži 30-60% smole, 5-10% esencijalnih ulja i ostatak sačinjavaju polisaharidi (Siddiqui, M. Z.; 2011). Medicinske upotrebe leka pripremljenog od ekstrakta Bosvelije su mnogobrojne.

Sastav Bosvelija serata

Smola se sastoji od monoterpena, diterpena, triterpena, pentacikličnih triterpenskih kiselina (naročito Bosvelične kiseline) i tetracikličnih triterpenskih kiselina.

Kako funkcioniše?

Boswellia serrataAktivna komponenta ekstrakta Bosvelia Serate je Bosvelična kiselina.Bosvelija radi tako što blokira infiltraciju leukocita u njihova ciljana mesta, i tako sprečava simptome upale (inflamacije). Takođe izaziva inhibiciju pro-inflamatornih enzima, posebno 5-lipooksigenaza uključujući 5-Hidroksieikozatetraenoinsku kiselinu (5-HETE) i leukotrien B4. Ovu funkciju najpotentnije sprovodi bosvelična kiselina. Drugi mehanizam po kom ovi ekstrakti rade jeste smanjivanje sinteze primarnih antitela. Takođe inhibira klasični put dodatne kaskade. Oni takođe izazivaju smanjenje glikozaminoglikan degradacije.

Istraživanje tamjan

Još jedno istraživanje (Gayathri i drugi.; 2007) je zabeležilo da ekstrakt Bosvelije serate pokazuje antiupalno dejstvo ljudskih perifernih krvnih mononuklearnih ćelija (PBMCs) i mišijih makrofaga preko inhibicije nekroze tumora faktor-alfa (TNF-alfa), interleukin-1beta (IL-1bta), NO i proteinske kineze aktivirane od strane mitogena (MAP). Ova funkcija takođe predstavlja osnov njegovih antikancerogenih svojstava. Drugi mehanizmi preko kojih ekstrakti Bosvelije Serate vrše svoje antikancerogene efekte je indukovanje apaptoze u kancerogenim ćelijama i inhibicija angiogeneze  kao i uništavanje invazivnog svojstva malignih ćelija.
Bosvelija ekstrakti su najčešće dostupni u obliku tableta, kapsula ili savremenih formulacija(oblika). Uobičajeno se uzima od 8 do 12 sedmica. Savremena varijanta u obliku kreme se može koristiti koliko god se zahteva.

Upotrebe ekstrakta Bosvelija Serata tamjana

Kanceri

bosvelia serata drvo tamjanaU modernoj medicini, Bosvelija ekstrakti se koriste zbog njihovih antikancerogenih dejstava. Oni su korisni za inhibiciju rasta širokog spektra kancera uključujući rak pankreasa, kolorektalni kancer, rak prostate, gliome, leukemiju, rak dojke itd. Bosvelija se takođe koristi kao mera lečenja neželjenih efekata vezanih za lečenje raka, kao na primer: mučnina, anoreksija itd. (Aggarawal i drugi.; 2006). Poznato je da njeni ekstrakti indukuju toksičnost u brzo proliferirajućim ćelijama raka (Bhushan, Shashi, i drugi., 2012). Njena dejstva na ćelije raka su jednaka onim hemoterapeutskim agensima raka koji se nazivaju inhibitori topoizomeraze.
Smanjivanjem nivoa elastaze koju otpuštaju leukociti, takođe je poznato da Bosvelija inhibira indukciju metaplazije koja je odgovorna za karcinogenezu. Još jedno istraživanje je utvrdilo ulogu Bosvelije koju čini izazivanje potiskivanja rasta ćelija, apoptoza i zastoja u ćelijskom ciklusu što je dokazano u kliničkim ispitivanjima vršenim na pacijentima koji su u prelaznoj fazi karcinoma mokraćne bešike (Frank, Mark B., i drugi.; 2009). Postoji mnogo dokaza da bi se utvrdila blagotvorna i korisna uloga koju ekstrakti Bosvelije serate igraju u lečenju raka.

Osteoartritis (OA)

Istorijski zapisi čuvaju mnogo dokaza o blagotvornoj ulozi ekstrakta Bosvelije u lečenju različitih oblika artritisa, posebno osteoartritisa (OA). Na listi među bosveličnim kiselinama nalazi se acetil-11-keto-β-bosvelična kiselina (AKBA) koja je poznata po lečenju OA. Ovi efekti nastaju usled njenih antiupalnih svojstava koji potiču od njene sposobnosti da snažno inhibira nekrozu tumora faktor alfa (TNF- α), potentnog posrednika inflamacije. U nasumičnom, nepristrasnom ispitivanju, 30 pacijenata koji pate od OA koljena su podlegli intervenciji. Njih 15 je primilo aktivan lek a druga polovina je dobijala placebo 8 sedmica. Svi pacijenti koji su dobili aktivan lek su prijavili značajno smanjenje količine bola, povećan opseg pokreta i povećanu razdaljinu koju su mogli prešetati(Kimmatkar, N., i drugi,; 2003).

Reumatoidni artritis (RA)

Bosvelija pomaže u smanjivanju bola u zglobovima kao i oticanja povezanog sa reumatoidnim artritisom. Poseban ekstrakt Bosvelije koji se zove H15 se pokazao korisnim u lečenju RA. Kada su njegova dejstva izmerena u odnosu na placebo, pronađeno je da je bolji od placeba u pogledu ESR, ukočenosti zglobova, tolerancije i drugih kriterijuma (Etzel, R.; 1996).

Astma

Takođe se koristi za lečenje astme, kašlja i bronhitisa. Inhibicijom formacije Leukotriena u telu, Bosvelija zaustavlja bronhokonstrikciju što oslobađa od kašlja koji je simptom astme. U nepristrasnoj studiji, 20 od 40 pacijenata je primilo aktivan lek dok su drugi bili na placebu 6 sedmica na kraju kojih, oni kojima je dat aktivni lek su zabeležili smanjenje simptoma (Gupta, I., i drugi.; 1998).

 Inflamatorne (zapaljenske) bolesti creva (IBD)

Bosvelija je efikasan lek za inflamatorne bolesti creva(IBD). Dokazano je da sprečava ponovno pojavljivanje simptoma kod pacijenata koji pate od Kronove bolesti(Holtmeier, Wolfgang, i drugi.; 2011)

Cerebralni edem

Njeni ekstrakti se takođe koriste za lečenje moždanog edema koji se razvija kao rezultat radioterapije za tretman raka mozga. U nasumičnom, nepristrasnom, pilot ispitivanju, prijavljeno je 60% smanjenje cerebralnog edema kod pacijenata koji primaju Bosveliju nasuptrot pukih 26% kod onih koji su primali placebo lek (Kirste, Simon, i drugi. 2011). Ova studija je kasnije utvrdila da Bosvelija može biti izuzetno bezedna alternativa steroidima kod pacijenata koji primaju radioterapiju za rak mozga.

Ostale upotrebe

Bosvelija se takođe koristi u tradicionalnoj aiurvedskoj medicini kao lek za groznicu, ringvorm infekciju, dijareju, čireve, gubitak kose, žuticu, sifilis, hemoroide, dizenteriju i menstrualne abnormalnosti kod žena. (Siddiqui, M. Z.; 2011).

Neželjeni (sporedni) efekti ekstrakta Bosvelije

S obzirom na to da Bosvelija povećava protok krvi i ima sposobnost indukovanja menstruacije, deluje i kao izazivač abortusa(abortifikant) i s toga trudnice je moraju izbegavati po svaku cenu.
Ostala manja neželjena dejstva Bosvelije uključuju mučninu, dijareju, kožne osipe, žgaravicu, gorušicu itd.

Interakcije lekova

Kada se koristi sa određenim lekovima kao što su NSAID-i, ibuprofen(brufen), aspirin itd., Bosvelija serata može izazvati interakcije lekova.

Zaključak

Prednosti ekstrakta Bosvelije serata ima previše da bi se prebrojale. Osim upotrebe tokom trudnoće, potvrđena je kao potpuno bezbedna za upotrebu. Ipak, uzimanje leka na svoju ruku bi trebalo da se izbegava jer mora se koristi tek nakon temeljnih konsultacija sa lekarom.

Share

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *