Bol u grlu prevencija prirodni tretman

Bol u grlu Sredstvo za umirenje bolova koje se kupuje , kao sto su ibuprofen ili paracetamol, pružiće vam privremeno olaksanje od bola u grlu. Bez obzira da li je taj bol posledica preteranog vikanja na gol liniji , rani simptom prehlade ili rezultat rada u kancelariji sa centralnim grejanjem gde je vazduh suv, najbrze cete ga umiriti sredstvima za ispiranje grla, biljnim čajevima ili oblaganjem grla medom. Evo nekih efikasnih kombinacija.

Ispirajte grlo

Za brzo i efikasno olaksanje ne postoji nista sto bi nadmasilo slanu vodu, staro sredstvo za ispiranje grla. So deluje kao blagi antiseptik i takodje izvlaci vodu iz sluzokoze u grlu, sto pomaze otklanjanju slajma. Rastvorite 1/2 kafene kasike soli u solji tople vode (koristite najtopliju koju mozete da podnesete), isperite grlo i ispljunite. Ako, pomaze ponavljajte to svakog sata.

Upala grla sredstva za smanjenje simptoma

Za pikantnije sredstvo za ispiranje grla dodajte 10 – 20 kapi Tabasco sosa čaši vode. Tabasco je napravljen od paprika tako da deluje kao kapsicin i ima antivirusna svojstva. Nemojte gutati ovo sredstvo za ispiranje grla jer moze da iritira želudac. Umesto toga mozete ispirati grlo rastvorom sode bikarbone napravljenim od 1/2 kafene kasike bikarbonata i solje tople vode. Sta nije u redu???

Upaljeno grlo pece , daje osecaj grebanja i moze uzokovati bol koji otezava govor ili gutanje . Ono takodje može biti crveno i osuto belim ili žutim tačkicama . Uobičajan uzrok je virus ili bakterija.

Bol koji izazivaju virusi ( kao sto su oni koji izazivaju prehlade ili grip) obicno nastaje postepeno , sa blago povisenom ili normalnom telesnom temperaturom.

Ali bakterijska infekcija kao što je angina ( strepnokokna ) često nastupa iznenada , pracena uvećanim žlezdama i povišenom temperaturom. Iritacija grla od pušenja , suvog vazduha , postnazalnog slivanja sluzi ( gde se sluz iz nosa koja curi sliva niz zadnju stranu grla dok spavate) ili alergijska reakcija takodje mogu uzrokovati bol.

Isceliteljska moc meda

Med se dugo koristi kao lek za bol u grlu . On ima antibakterijska svojstva, što može pomoći da se ubrza izlečenje. On takodje deluje kao hipertoničan osmotski rastvor, što znači da izvlači vodu iz upaljenog tkiva , to smanjuje otok i tegobe. Dodajte 2 ili 3 kafene kašike u solju vruće vode ili biljni čaj.

Vruć sok od limuna sa medom takodje moze ublažiti bol. Pomešajte sok od pola limuna sa vrućom vodom i dodajte dve kafene kašike meda. Ovoj mešavini možete dodati i jednu ili dve kafene kašike brendija, viskija, ili portoa zbog ukusa, kao i vrućeg groga koji izaziva blagu utrnulost.

Crne ribizle služe za pravljenje još jednog popularnog i umirujućeg toplog napitka. Najlakši način da se napravi sredstvo za ispiranje grla od crnih ribizli jeste da se koncentrat kao sto je Ribena rastvori u vrućoj vodi i da se polako pije.

Lečite bol u grlu biljnim čajevima

Očajnica smanjuje oticanje upaljenog tkiva grla. Ona takodje razredjuje sluz , olakšava njeno ostranjivanje iz grla. Da bi ste napravili ovaj čaj, ostavite 2 kafene kašike ove iseckane lekovite biljke potopljene u šolji ključale vode deset minuta; procedite i popijte.

Brest sadrži biljnu sluz koja oblaže grlo i ublažava bol. Potopite kafenu kašiku unutrašnje kore u 2 đolje ključale vode, procedite i popijte.

Kao i kora bresta , koren belog sleza  (Althea officinalis) sadrži biljnu sluz koja oblaže grlo . Da bi ste napravili ovaj čaj, ostavite da se 2 kafene kašike ove osušene lekovite biljke natapaju u šolji ključale vode 10 minuta; procedite i popijte. Pijte 3 – 5 šolja čaja na dan .

Suplementi  pomagači

vitamin c iz voća

Uzimajte 1000 mg vitamina C tri puta na dan . Bez obzira da li je vas bol u grlu uzrokovan prehladom, gripom ili bakterijom streptokokom, ovaj vitamin ce pomoći da se ojača imuni sistem i spreči infekcija. Smanjite dozu ako se javi proliv.

Uzimajte 200 mg ehinacee u obliku kapsula četiri puta na dan . Antibakterijska i antivirusna svojstva ove lekovite biljke ce ubrzati izlečenje. Uverite se da je ehinacea koju kupujete standardizovana da sadrži 3.5 % ehinakozida.

  • Jos jedno pomoćno sredstvo za sprečavanje infekcije je beli luk u obliku kapsula. Uzimajte 600 mg 4 puta na dan. Osušen beli luk ima jaka antibakterijska i antiseptička svojstva. Izaberite enterično obložene kapsule – one su lakše za varenje – i uzimajte ih sa hranom.
  • Uzimajte jednu pastilu cinka na svaka tri do četiri sata sve dok vam ne prodje bol u grlu ali nikada duže od pet dana. Jedno istraživanje je pokazalo da su se osobe koje su svaka dva sata sisale pastile koje sadrže otprilike 13 mg cinka oslobodile virusne upalegrla tri do četiri dana ranije od onih koje nisu to radile. Ali previše cinka može , zapravo , oštetiti vaš imuni sistem, pa zbog toga ne bi trebalo da uzimate pastile duži vremenski period. Bezbedna gornja granica za dugotrajnu upotrebu suplemenata cinka je 25 mg na dan.

Da li bi to mogao biti refluks kiseline?

Jedan od uzroka bola u grlu je refluks kiseline. Ako se jaka želudacna kiselina vraća najviše u vaše grlo dok spavate, probudićete se sa nečim što deluje kao bol u grlu. Da bi ste to sprečili , probajte sa podizanjem uzglavlja kreveta na drvene blokove ili na nekoliko starih telefonskih imenika. Sa krevetom iskošenim sa nekoliko desetina centimetara iznad horizontale , kiselina će se za vreme noći teci nizbrdo – daleko od vašeg grla, a prema vasem želucu.

Moć prevencije

U vreme prehlade i gripa često perite ruke i učinite napor da ih držite dalje od očiju, nosa i usta. Manja verovatnoća da će te u tom slučaju zakačiti prehladu ili grip .

  • Uključiti aparat koji proizvodi paru u vidu hladne magle ili ovlaživač vazduha u svojoj spavaćoj sobi. Dodavanjem vlažnosti vazduhu pomaže da se spreči isuživanje vazduha i preduprediti da služokoža vašeg grla postane previše suva.
  • Ako nemate ovlaživač vazduha, svake noći stavite činiju vode na radijator ili otvor iz koga izlazi grejanje. Možda nećete izgledati previše elegantno ali da će delovati kao ili bilo koji aparat kupljen u prodavnici.
  • Ako ste pušač ostavite pušenje. Dim cigareta je izuzentno irirtirajuci za sluzokožu grla.
  • Dišite na nos radije nego na usta. To je prirodan način da se ovlaži vazduh koji dišete.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X