bol ispod pazuha

Bol ispod pazuha – uzroci, simptomi i terapija

Bol uglavnom uvek ukazuje na to da nešto nije u redu sa telom. Na primer, u području pazuha bol može biti znak preopterećenja tamošnjih mišićnih i zglobnih struktura. Ali i ozbiljniji uzroci bolova poput limfnih čvorova ili raka dojke ponekad su pokretač i indicija za nastanak bola ispod pazuha. Ako simptomi i dalje traju, važno je da ih protumači lekar, tako da se ozbiljni zdravstveni problemi mogu blagovremeno rešiti odgovarajućim kontramerama.

Pazuh

Pazuh (aksila) je kolokvijalno udubljenje u gornjem delu tela koje se nalazi u šupljini između grudnog koša, ramena i nadlaktice. Njegov oblik je u velikoj meri određen unutrašnjom površinom ramenih zglobova (articulatio humeri), s tim što je oblik tačnije definisanirazličitim delovima mišića. Oni su:

 • Veliki pektoralni mišić,
 • Mali grudni mišić (Musculus pectoralis minor),
 • Subkapularni mišić (Musculus subscapularis),
 • Veliki leđni mišić (Musculus latissimus dorsi),
 • Veliki okrugli mišić (musculus teres major),
 • Pileći mišić (serratus anterior muscle),
 • Mišić nadlaktice (korakobrahijalni mišić),
 • Fleksori / bicepsi ruku (biceps brachii mišić).

Pored toga, postoje brojne anatomske strukture sa funkcionalnim zadacima unutar pazuha. Na primer, u pazuhu se nalazi veliki broj znojnih žlezda čoveka (Glandulae sudorigerae apocrinae). Oni nisu potrebne samo za znojenje,takođe su potrebne i za regulaciju telesne temperature.

Istovremeno, supstance seksualnog glasnika, poznatije kao feromoni, takođe se izlučuju putem ovih žlezda. Aksilarni limfni čvorovi (Nodi limphatici akillares) takođe se nalaze u pazuhu. Oni su odgovorni za čišćenje limfe ispod pazuha koja prolazi kroz tkivo i presudno utiče na razmenu hranljivih sastojaka sa krvotokom, ali i na funkciju imunološkog sistema.

Brojni krvni sudovi i nervni završeci takođe pripadaju pazuhu. Među krvnim sudovima ovde treba pomenuti aksilarnu venu (Vena akillaris), kao i aksilarnu arteriju (Arteria akillaris) i njene brojne sekundarne grane. Preko njih se vrši distribuvija krvi u ruke, što jasno pokazuje koje važne zadatke obavljaju organi ispod pazuha.

Pleksus ruke (plekus brachialis) u predelu pazuha, nervni pleksus iz kojeg proističu nervi ruku, ramena i grudnog koša, pokazuje koliko pazuh funkcioniše kao čvor za važne strukturne procese u tkivu gornjeg dela tela. Pored toga, prisustvo složenih nervnih struktura takođe objašnjava zašto pazuh relativno brzo odašilja stimulus za bol, čak i prilikom manjeg nadražaja.

Izvor bola ne mora biti lociran u samom pazuhu, već može biti lociran i u susednim delovima tela, odakle bol zrači kroz pleksus ruke i u pazuh.

Razvoj bola ispod pazuha

Budući da se pazuh sastoji od toliko različitih struktura i vrsta tkiva, uzroci bolova u predelu pazuha takođe mogu biti vrlo raznoliki i po prirodi neškodljivi a ponekad i opasni. Ovde su najčešće bolovi u mišićima izazvani prekomernim ili nepravilnim naprezanjem mišića pazuha tokom treninga. Iz tog razloga, bolovi u pazuhu nisu retko predmet sportske medicine.

Međutim, upravo anatomska akumulacija limfnih čvorova i limfnih sudova predodređuje područje pazuha zbog bolova uzrokovanih otocima limfnih čvorova. Takva oteklina može se javiti tokom brojnih bolesti i često ukazuju na zdravstvene tegobe koje utiču na imuni sistem ili ćelijsko tkivo. U ovom kontekstu posebno plaši karcinoma limfnih čvorova. Ali manje opasne bolesti poput zapaljenja limfnih sudova mogu se označiti kao idnikatori ovog stanja.

Bezazleni uzroci bola ispod pazuha

pazuh

U većini slučajeva bol ispod pazuha predstvalja zapravo neku bezopasnu promenu u našem organizmu. 

Čak i nakon pukih kozmetičkih intervencija, poput uklanjanja dlaka ispod pazuha brijanjem, nepravilna upotreba brijača može dovesti do lokalne iritacije koja dovodi do bola. Takav scenario je stim verovatniji ako obrijan pazuh dođe u kontakt sa agresivnim supstancama, poput mirisnih dezodoransa. Pored toga, kombinacija lokalne iritacije, ponovnog rasta dlake i  bakterije može dovesti do malih žarišta upale. U većini slučajeva su bezopasne prirode i obično se razreše za nekoliko dana bez ikakvog velikog napora. Do tada, međutim, lagani bol može potrajati.

Dobro je znati: U nekim slučajevima greške u brijanju pazuha, ali i nepravilna lična higijena ili trenje u predelu pazuha, uzrokuju dosadne bubuljice. I oni mogu dovesti do bola ako dođe do dnihovog pritiska ili trenja.

Još jedan prilično bezopasan uzrok bola ispod pazuhu je nošenje preuske odeće. Žene treba da obrate pažnu na ovaj problem kada biraju preuski grudnjak. Bol u ramenu zbog preuskih naramenica ili ispod pazuha zbog pritiska na grudi su običajeni. Isto se odnosi i na steznike koji su pretesno vezani.

Bol ispod pazuha zbog nepravilnog opterećenja

Pazuh je takođe vrlo sklon bolu jer na ovom području postoje brojne strukture koje su osetljive na prekomerna opterećenja. Posebno u sportu, nepravilno opterećenje mišića i ramenih zglobova lako može dovesti do bola ispod pazuha. Klasične žalbe ovde su uzrokovane bolnim mišićima, napetošću mišića, iščašenjima ramenog zgloba, ali i fizičkim sportskim povredama kao što su pocepana mišićna vlakna.

Ovaj utrok bola ispod pazuha je često rezulata nedovoljnog treninga mišića u kombinaciji sa pogrešno ili preintenzivno izvedenim sekvencama pokreta tokom treninga. S tim u vezi,  oslabljena rotaciona manšeta se više puta identifikuje kao uzrok bolova u pazuhu zbog prekomernog vežbanja. Pomenuta mišićno-tetivna ploča u velikoj meri je formirana od delova mišića koji se nalaze u predelu pazuha i odatle se protežu do ramena ili nadlaktica.

Ova povreda je uobičajena kod:

 • Trening sa tegovima
 • Tenisa
 • VeslanjaSkijnja
 • Plivanja

Postoje i neki sportovi koji svojim posebnim fokusom na pokrete ramena i ruku povećavaju rizik od povreda, a time i rizik od bolova u predelu pazuha. Pored treninga sa tegovima  (npr. dizanje tegova), naročito su rizične borilačke veštine, kod kojih dolazi do udaraca u ruke i grudi ili opterećenja pritiskom na ove delove tela. Ovo se odnosi na primer na boks, kik boks.

U svakodnevnom životu, međutim, verovatnije je da su bolovi u pazuhu povezani sa zglobovima i mišićima posledica lošeg držanja tela. Simptomi su uglavnom posledica nedostatka vežbanja, što u mnogim slučajevima rezultira skraćenim mišićima. Bolovi u mišićima teško se mogu isključiti ako se skraćeni, ponekad potpuno zakržljali mišići izlože posebnom naprezanju. Tipični scenarijo u kojem se na ovaj način uzrokuju bol ispod pazuha je, na primer, monotoni položaj ruke i ramena kada radite ispred računara ili kada igrate igre na računaru i konzoli. Tad se bol obično pogoršava pokretom ili određenim naporom, dok često nestaje i kada se odmorite.

Mišićno-koštani poremećaji

Kao rezultat degenerativnog habanja, bolovi u pazuhu nisu retki. Pod određenim okolnostima, artritični procesi nisu ograničeni na rameni zglob, već utiču i na druge odeljke zglobova.

U takvom slučaju, bol se uglavnom javlja kada se pogođeni zglob pomeri ili optereti.

Artritis ramenog zgloba:

Degenerativni procesi u zglobovima ponekad mogu biti praćeni upalom zglobnih delova. Bol je posebno izražen u takvom slučaju i pored stresa i bolova u pokretu može se javiti i u mirovanju.

Vertebralne blokade:

Kao rezultat povreda ili dugotrajnog nepravilnog stresa (npr. zbog prekomerne težine), male zglobne površine između tela pršljenova i rebara mogu da se zaglave ili da intervertebralni diskovi u predelu cervikalne i grudne kičme prolapsiraju. Nije neuobičajeno da bol kao rezultat ovog stanja zrači u pazuh.

Pokidani mišić ili mišićno vlakno:

Uzroci povezani sa povredom mišića najverovatnije će dovesti do bolova ispod pazuha  nadlaktice i ramena. Ovde je „pocepano rame“ uobičajen termin. Iako simptomi obično uzrokuju samo manje pucanje vlakana u mišiću, scenariji ozbiljnih nezgoda ili fizičke naprsline takođe mogu dovesti do vrlo intenzivnog oštećenja mišića, što u velikoj meri povećava potencijal bola.

Ukidanje brahijalnog pleksusa:

Takođe uzrokovan nesrećama ili padovima, nervni pleksus je zaglavljen u predelu pazuha. To može dovesti ne samo do senzorne nelagodnosti i bolova u pazuhu, već i do otkaza motoraike i paralize prstiju. Nervi koji se protežu u predelu pazuha nastavljaju uglavnom u ekstremitete ruku i šake, gde oblikuju motoričke sposobnosti. Ako zaglavljivanje nije adekvatno eliminisano, takođe mogu nastati trajna oštećenja koja tada pokreću nepovratne nervne poremećaje sa prisustvom hroničnog bola.

Upala i infekcija

infekcija ispod pazuha

U kontekstu zaraznih bolesti, bolovi u pazuhu uglavnom ukazuju na aktivnost imunološkog sistema. Tokom imunoloških odbrambenih reakcija aksilarni limfni čvorovi rastu, tako što masovnom proizvodnjom imunih ćelija pokušava da zaustavi infektivne agense. Ovaj proces se može dogoditi s jedne strane kroz lokalnu upalu, ali s druge strane i kod infekcija među organima. Primeri  lokalnih upala i bolesti koji izazivaju upalu lifnih čvorova:

 • Upala znojnih ili sebumskih žlezda (inversa akni),
 • Upala u kontekstu zaraženih venskih pristupa,
 • Infektivni posekotine gornjih ekstremiteta,
 • Upala mlečne žlezde (mastitis),
 • HI virusi (HIV infekcija),
 • Epstein-Baar virusi (Pfeiffer-ova žlezdana groznica),
 • Mikobakterije (tuberkuloza),
 • Toksoplazma (toksoplazmoza).

Bol u pazuhu sa vaskularnom bolešću

Neke vaskularne bolesti su takođe u stanju da izazovu bol ispod pazuha. S tim u vezi, tromboze nisu ni približno česte u gornjim ekstremitetima kao u nogama, ali se tamo mogu javiti i tada se, između ostalog, izražavaju bolovima u pazuhu, kao i crvenilom, otokom i funkcionalnim oštećenjem dotična ruka.

Međutim, klinička slika tromboflebitisa javlja se mnogo češće u vezi sa intravenoznom infuzionom terapijom. U ovom slučaju, površinska vena u kojoj se nalazila venska kanila postaje zapaljena zbog nepoštovanja higijenskih smernica. Ako se lokalna upala ne prepozna i ne leči na vreme, patogeni koji napadaju mogu se podići duž vene prema pazuhu i izazvati dalje inflamatorne reakcije, praćene bolom, otokom i crvenilom. Stoga je neophodna higijenska intervencija na oboleloj veni.

Bol u pazuhu koji ukazuje na abnormalnosti tkiva

Bol ispod pazuha se takođe može javiti u potpunom odsustvu potencijalnih patogena, Ako bol ispod pazuha javi sa  opipljivim otocima na limfnim čvorovima, praćenim gubitkom težine, to može biti zabrinjavajući pokazatelj malignih bolesti.

Ako je rak prisutan, može se dogoditi, na primer, da se degenerirane ćelije raka natalože u limfne sudove. Iako postoje odgovarajući limfni čvorovi u svim delovima tela, takve metastaze ćelija imaju tendenciju da se akumuliraju na mestima na kojima telo ima udubljenja, poput pazuha.

Rak dojke je tipičan rak, koji na ovaj način prilično često uzrokuje otečene aksilarne limfne čvorove i bol ispod pazuha. Žene koje su pogođene ovim karcinomom u blizini pazuha postaju alarmirane čim depoziti ćelija karcinoma izazovu čvorove i bol u predelu pazuha. Rak limfne žlezde takođe se može stvoriti tegobae u predelu pazuha.

Ako se pojavi otok i ne povuče se u naredne dve do najviše tri nedelje, lekar vas treba pregledati. Takvo oticanje sentinelnih limfnih čvorova može ukazivati na dva različita onkološka događaja:

Degeneracija drugih organa ili organskih sistema sa metastazama u okolnim limfnim čvorovima:

Kod ove vrste karcinoma, primarni tumor se može naći u drugom organu ili organskom sistemu. Oticanje limfnih čvorova nastaje usled udaljene kolonizacije ćelijama iz drugih organa. Što se ranije utvrdi takvo otkriće, to se očekuje bolja prognoza. Najčešći tipovi raka kod oticanja limfnih čvorova u predelu pazuha su:

 • Rak dojke ,
 • Rak štitaste žlezde (maligna guša),
 • Rak krvi (leukemija),
 • Rak želuca (rak želuca),
 • Rak pluća (karcinom bronhija).

Degeneracija limfnog sistema:

I same ćelije limfnog sistema takođe mogu da se degenerišu. U zavisnosti od tipa ćelije, razlikuje se:

Hodgkinova bolest,

Ne-Hodgkinov limfom.

Oba oblika započinju nespecifičnim i bezbolnim oticanjem limfnih čvorova, posebno u predelu vrata ili pazuha. Ako se rano otkrije, Hodgkinova bolest se obično može dobro lečiti i pokazuje vrlo dobru prognozu sa desetogodišnjom stopom preživljavanja od skoro 90 procenata. Nasuprot tome, ne-Hodgkinov limfom pokazuje vrlo ranu i visoku stopu širenja i zato nema tako dobru prognozu.

Pored karcinoma, postoji još nekoliko benignih abnormalnosti tkiva koje takođe mogu dovesti do bolova u pazuhu. U šupljinama tkiva pazuha često se nalazi kolekcija sekreta, kao što su:

Ciste,

Bubuljice,

Edemi,

ili apscesi

Ponovo se vrši neuobičajen pritisak na tkivo pazuha, što na kraju uzrokuje bol nervnim stimulusima. Ove tegobe obično nisu opasne. Međutim, ipak treba preduzeti odgovarajuće mere za odvod sekreta i na taj način dovesti pogođeno tkivo u normalu.

Paralelni simptomi

U zavisnosti od uzroka, bol u pazuhu može se percipirati kao pritiskajući, tupi, ubodni ili pečući.  Na primer, ako bol uzrokuju otečeni limfni čvorovi, bolne percepcije ponekad nastaju samo kada se pritisak poveća povlačenjem ruke prema trupu.

Ako je uključeno lokalno zapaljenje, bol obično prati lokalizovani otok, pregrevanje i crvenilo.

Moguća su i funkcionalna ograničenja, utrnulost i abnormalni osećaji (posebno u predelu prstiju) .Ako postoji osnovna infekcija preko organa, mogu se javiti i brojni nespecifični prateći simptomi.

 • Groznica i umor.
 • Mučnina i povraćanje,
 • Simptomi slični gripu,
 • Bol u grlu i otežano gutanje.

Dijagnoza

Uzroci bola ispod pazuha ponekad se mogu utvrditi samo temeljnim fizičkim pregledom. Iako pacijenti mogu privatnom palpacijom sami utvrditi određene indikacije kao što su otečeni limfni čvorovi ili bubuljice, ipak je hitno potreban medicinski pregled.

Lekar će prvo pažljivo anamnezirati kako bi otkrio moguće scenarije nezgode i bolesti na osnovu informacija o pacijentu o postojećim pratećim simptomima, svakodnevnim navikama ili prethodnim bolestima. Tada se vrši fizički pregled u zavisnosti od sumnje. Na primer, ovde su mogući rentgenski ili ultrazvučni pregledi. Testovi vežbanja za proveru zdravlja mišića i zglobova su takođe opcija. Ako se sumnja na rak, mogući su i testovi krvi i limfne vode.

Terapije

U zavisnosti od uzroka, bol ispod pazuha može se lečiti jednostavnim kućnim lekovima i biljnim merama (npr. Kod bolnih bubuljica)  ili hirurškim koracima. Koji pristup je pogodan, mora se proceniti od slučaja do slučaja. Sve u svemu, mogući su sledeći pristupi:

Kućni lekovi

Ako je područje pazuha bolno pogođeno preopterećenjem ili povredama, naravno, deo tela mora prvo biti pošteđen od dalje aktivnosti. Izbegavajte dizanje teških tereta ili ponovno opterećivanje nesrazmernim delovanjem snage. U zavisnosti od težine lezije, moguće su sportske pauze od jedne do nekoliko nedelja. Ovo se posebno odnosi na veoma teške povrede mišića i zglobova.

Pored zaštite, hlađenje takođe može pomoći u ublažavanju bolova u pazuhu. Hladni oblog, folija od kvarka ili hladni paketi su dobre opcije.

Vežbanje

Jedini način borbe protiv bolova izazvanih oslabljenim mišićnim sekcijama, na primer tokom lošeg držanja tela, nedostatka vežbanja ili prezahtevnih trening jedinica, je jačanje mišića.

Pored jačanja mišića protiv bolova u pazuhu, vežbe istezanja, poput joge, jednako su važne kao i trening snage. (Slika: fizkes / fotolia.com)

Vežbe istezanja jednako su važne kao i trening snage, tako da tkivo istovremeno postaje fleksibilnije i elastičnije. Pored ciljane izgradnje mišića, na primer putem sklekova, treninga sa bučicama ili sportova  kao što je plivanje, mere vežbanja poput joge takođe su dobar način za sprečavanje bolova u pazuhu izazvanih prekomernim i nepravilnim naprezanjem.

U svakodnevnom životu se takođe preporučuje, posebno ljudima koji moraju puno da sede zbog posla, da prave redovne pauze. Kratka pauza se može koristiti za izvođenje vežbi istezanja i kretanja ruku.

Svako ko trenira treba i dobro da se zagreje kako bi dobro pripremio svoje mišiće.

Lekovito bilje

Ne samo da se apscesi, čirevi i bubuljice ponekad mogu vrlo dobro lečiti  biljnim lekovima. Mišići i zglobovi takođe dobro reaguju na metode lečenja koje pruža majka priroda. Evo šta pomaže:

Ovi biljni lekovi se koriste za naprezanje mišića, napetost mišića i povrede mišića. U ove svrhe se mogu koristiti, u obliku tinkture, masti ili biljnih obloga za pazuh. Na sličan način možete postupiti i kod problema sa zglobovima, pri čemu se uz gavez preporučuju sledeće biljke:

 • Poljska preslica,
 • Arnica,
 • Kopriva,
 • Cvet sena,
 • Ruzmarin,
 • Đavolja kandža,
 • Kleka,
 • Pašnjak.

Poseban savet za probleme mišića i zglobova je takozvani Tigrov balzam. Ovaj melem je napravljen od izuzetno grejućih ekstrakata bilja iz tradicionalne kineske medicine. Sadrži mentol, ulje kamfora i kajeputa, koja obično imaju izvanredan efekat na bilo kakve pritužbe u vezi sa mišićima i zglobovima.

Inače: poljska preslica, kamilica i neven takođe su dobar izbor za ciste i bubuljice.

Lekovi

Najvažniji lekovi protiv bola ispod pazuha su svakako sredstva za ublažavanje bolova kao što su diklofenak, ibuprofen ili paracetamol. Međutim, ovi lekovi se smeju koristiti  samo ako je to zaista neophodno. Ako postoje ozbiljne osnovne bolesti, moguća je i upotreba drugih lekova (npr. Citostatika za rak ili venskih lekova za simptome tromboze).

Hirurgija

Hirurške mere su neophodne prilikom uklanjanja tumora. Međutim, veće ciste i edemi takođe će možda morati da se dreniraju pomoću hirurške drenaže. Lekar koji leči odlučuje kada su takvi koraci prikladni.

Serapeptaza pomaže kod smanjenja bola i otoka

serapeptaza

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *